Wat te doen in Reykjavik? Dit zijn de leukste bezienswaardigheden!

Wat te doen in Reykjavik? Dit zijn de leukste bezienswaardigheden!

Reykjavik is de meest noordelijke hoofdstad ter wereld en biedt een sfeer die eerder doet denken aan een gezellige provinciestad dan aan een drukke metropool. De stad heeft een compact stadscentrum die je prima kunt verkennen te voet en waarbij de meeste bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar liggen.

De hoofdstad van IJsland ligt aan zee wordt omringt door ruige natuur waar je schitterende dagtochten kunt gaan maken. In en rondom de Reykjavik zijn ook tal val bezienswaardigheden te vinden en een hoop leuke activiteiten te ondernemen. Wij hebben de beste en mooiste Reykjavik bezienswaardigheden en de leukste excursies in Reykjavik voor je op een rijtje gezet.

Bezoek de unieke Hallgrímskirkja kerk

De Hallgrímskirkja kerk is zonder twijfel één van de bekendste toeristische trekpleisters van IJsland. De iconische lutherse kerk uit 1986 is 74 meter hoog en is niet te missen in de skyline van Reykjavik. Tip, neem de lift naar het uitkijkplatform bovenin de klokkentoren voor een schitterend panoramisch uitzicht over de gekleurde daken van Reykjavik, de oude haven, de zee en de bergen in de verte.  

Maak een daguitstap naar de Golden Circle

De Golden Circle route is een indrukwekkende route van 300 kilometer lang die start en eindigt in Reykjavik. De route wordt ook wel de moosite route van IJsland genoemd en is prima te doen als dagtour vanuit de IJslandse hoofdstad. De route brengt je langs een aantal hoogtepunten in de regio waaronder de Geysir geiser, het Thingvellir National Park en de machtige Gullfoss waterval. Ook loopt de route lans de Kerið vulkaankrater en de warmwaterbronnen van Reykjadalur.

Harpa concert- en congrescentrum

Het Harpa concertgebouw in het centrum van de hoofdstad is het duurste gebouw van IJsland en koste in totaal rond de 120 miljoen euro. Het bijzondere bouwwerk heeft in 2013 een Award gewonnen van de Europese Unie voor hedendaagse architectuur. Het gebouw naast de oude haven met de glazen gevels is een meesterwerk van modern design en weerspiegelt op een unieke manier het licht van de oceaan. De gevelconstructie is gevuld met 12-zijdige deels gekleurde glasplaten die  geïnspireerd zijn op het noorderlicht en de IJslandse geometrische basaltblokken.

In Harpa kun je onder andere voorstellingen bekijken over de cultuur van IJsland zoals de  How to become Icelandic in 60 minutes voorstelling welke meerdere keren per week wordt georganiseerd.

Het Perlan museum

Ten zuidoosten van het centrum van Reykjavik ligt op de 61 meter hoge heuvel Oskjuhlid het opvallende Perlan museum. Het museum bestaat uit zes ronde tanks met daarop een glazen koepel. Via het uitkijkplatform heb je een schitterend panoramisch uitzicht over de skyline van Reykjavik. Van de zes tanks zijn er vijf voor de opslag van geothermisch water voor de inwoners van de stad. De zesde tank huisvest het Perlan Museum, een museum waar de indrukwekkende natuurkrachten van IJsland centraal staan.

In het museum is het mogelijk om in een nagemaakte ijstunnel lopen, het magische noorderlicht te aanschouwen in het planetarium en kun je meer te weten komen over de enorme kracht van vulkanen, gletsjers en geothermische energie.

Bekijk het Sun Voyager kunstwerk

Het Sun Voyager kunstwerk is het bekendste kunstwerk van de stad en is ontworpen door Jón Gunnar Árnason. Het beeld staat op de boulevard van Reykjavik en symboliseert een droomboot die naar de zon vaart. Met de zee en de bergen als achtergrond vormt dit een ideale locatie voor prachtige foto's bij zonsondergang!

Spot een walvis in Reykjavik

Reykjavik biedt de ideale mogelijkheid om enkele van de meest majestueuze wezens van de oceaan te spotten. Vanuit de oude haven is het mogelijk om een walvissafari per boot te maken waarbij je de kans krijgt om met eigen ogen bultruggen, dwergvinvissen en andere zeezoogdieren in hun natuurlijke habitat te bewonderen.

Ga winkelen in Reykjavik

Laugavegur is de hoofdstraat van Reykjavik en is tevens de belangrijkste winkelstraat van de stad. Je vindt hier leuke boetieks, souvenirswinkels en gezellige cafes en restaurants. Het aanbod van winkels is erg divers, zo vind je er exclusieve kleding maar ook vintage winkels, interieurwinkeltjes en winkels vol met de leukste souvenirs.