Pipa en Tibau do Sul: duinen, dolfijnen, kliffen, zandstranden en... relaxen

Ongeveer 75 km ten zuiden van Natal, in de deelstaat Rio Grande do Norte aan de Braziliaanse noordoostkust liggen, niet ver van elkaar, de plaatsen Pipa en Tibau do Sul. De grote aantrekkingskracht van deze dorpen ligt, naast het laidback gevoel dat hier meteen bezit van je neemt, in de prachtige natuur. En dan met name in de fraaie stranden en baaien: Praia do Amor (het liefdesstrand, inderdaad), Baia dos Golfinhos (waar de dolfijnen op enkele meters afstand van je langs zwemmen) en Praia do Madeiro. Hoewel het toeristenplaatsen zijn overheerst hier de gemoedelijkheid en kleinschaligheid, die je je van veel meer toeristische bestemmingen zou wensen. Hier tref je nog het echte Braziliaanse leven aan de ene kant en goede voorzieningen voor toeristen aan de andere kant.

Door: Lione en René Kolsteren

In Pipa vind je geen hoogbouw, geen schreeuwerige reclames of opdringerige verkopers, maar rust en gezelligheid.

Het oorspronkelijke vissersdorp Pipa is nog kleinschalig, behapbaar en daardoor genietbaar. Voor de Brazilianen is Pipa een bekende toeristische bestemming: de meeste toeristen hier komen uit Brazilië zelf, en dan voornamelijk in het hoogseizoen, de maanden december/januari en juli/augustus en in de weekenden. Overdag heerst er een warme landerigheid, er zijn weinig mensen op straat. ’s Avonds komt er meer leven in de brouwerij. Pipa telt voldoende hele goede restaurants en barretjes, en de dorpsstraat, die ongeveer één kilometer lang is en evenwijdig aan het strand loopt, is dan gezellig druk.

In en vanuit Pipa kun je genoeg avontuurlijke activiteiten ondernemen en er is voldoende accommodatie.

De kenmerken van Pipa zijn de dolfijnen, de prachtige zandstranden en duinen omgeven door fraaie kliffen, die zo’n vijftig tot zestig meter hoog oprijzen vanaf het strand. In en vanuit Pipa kunnen voldoende activiteiten worden ondernomen: boottochtjes, kayakken, surfen (Praia do Amor, Praia dos Afogados), paardrijden, een buggytour door de hoge duinen en de stranden, sandboarden. In het dorp is genoeg accommodatie. Vaak een zogeheten Pousada. Dat is een kleinschalig wat knus aandoend pensionnetje, met meestal een klein huisje (met terrasje) als kamer. Weinig mensen spreken hier Engels. Omdat er bijna geen buitenlandse toeristen komen is Engels spreken volgens de locals blijkbaar niet noodzakelijk. Een paar basiswoorden Portugees zijn hier dus onmisbaar.

Er zijn in Pipa twee geldautomaten. De automaat in het centrum van het dorp (op het dorpspleintje) is niet aan te raden, want hier wordt regelmatig geskimmed. Achterin de hoofdstraat richting Tibau (voorbij het kerkhof en bussstation, aan de rechterkant) zijn de automaten wel betrouwbaar. Er zijn zoals gezegd genoeg restaurants: een Mexicaan, Thai, pizzeria, en vooral de restaurants Aqui en X kunnen we aanbevelen.
Pipa is ook vanuit Nederland gemakkelijk te bereiken. Vanuit Amsterdam wordt er gevlogen op Natal.


 

Even buiten Tibau do Sul bevindt zich de accommodatie Marinas. Tegen zonsondergang heb je hier een fantastisch uitzicht.

Zeven kilometer ten noorden van Pipa ligt het wat kleinere dorp Tibau do Sul. Ook hier zijn toeristische accomodaties, zij het wat minder dan in Pipa. Het is hier, voor zover dat al kan, nog rustiger dan in Pipa. Even buiten Tibau do Sul bevindt zich de accommodatie Marinas. Op het terrein van Marinas is een goede creperia. Tegen zonsondergang heb je hier een fantastisch uitzicht.

Even verder op richting Pipa, iets voorbij het strand van Tibau, ligt het complex Ponta do Pirambu. Dit is een prima gelegenheid voor een dag heerlijk relaxen: er is een zwembad, voldoende ligbedden, het is er bijzonder rustig en je kunt er heerlijk lekker eten. Massages zijn ook mogelijk. Je hebt hier een prachtig uitzicht op het mooie strand van Tibau en de duinen erachter (adres: Rua Sem Pescoco, Tibau, vraag de chauffeur van de collectivo op de hoofdweg, iets vóór Tibau, bij het benzinestation, te stoppen, het is dan ongeveer 500 m. lopen).

Het is geweldig om vanuit Pipa over de prachtige stille stranden naar Tibau do Sul te lopen. Onderweg valt er genoeg te spotten.

Tussen Pipa en Tibau do Sul liggen de prachtige stranden van deze omgeving. Het is mogelijk om vanuit Pipa (hoofdstrand van Pipa) over het strand naar Tibau do Sul te lopen. Je loopt dan over rustige stranden langs hoge kliffen. Let wel op de getijden. Als het (bijna) vloed is of net vloed is geweest, kom je vast te zitten op de rotsen die de diverse stranden van elkaar scheiden. Bij eb loop je hier uiteraard gewoon langs. Er zijn getijdentabellen verkrijgbaar in Pipa, het is verstandig om die van te voren te raadplegen.
Vanuit Pipa naar het noorden (richting Tibau do Sol) is het eerste strand het Praia da Pipa. Het ‘dorpsstrand’, een vrij druk strand. Daarna volgt het Praia do Golfinhos, het strand van de dolfijnen. Deze zwemmen op gezette tijden (bijna iedere dag) zeer dicht langs het strand. De meeste dolfijnen zie je echter een strand verderop, het Praia do Madeiro. Daarna volgt het Praia de Cacimbinha (hier zie je werkelijk niemand), met prachtige hoge duinen, het Praia do Giz en tenslotte, na zeven kilometer het Praia de Tibau. Uiteraard kun je hier ook heen met de busjes (collectivo’s) die de hele dag met een frequentie van twintig minuten tussen Pipa en Tibau rijden. Omdat de busjes over de doorgaande weg rijden, moet je voor diverse stranden na het uitstappen nog een forse afdaling maken, en op de terugweg een forse klim.

Santuario Ecologica de Pipa is één van de laatste stukjes Atlantisch regenwoud die in deze regio zijn overgebleven. Tropisch en Idyllisch.

Tussen het dolfijnenstrand en de Praia do Madeiro ligt het Santuario Ecologica de Pipa. Een bezoek aan dit stukje Atlantisch regenwoud bovenop de kliffen is de moeite waard. Het is één van de laatste stukjes Atlantisch regenwoud die hier zijn overgebleven. Je kunt hier enkele trails lopen, die in moeilijkheidsgraad variëren, maar zelfs de moeilijkste is nog gemakkelijk te doen.

Onderweg heb je, wandelend langs de rand van de kliffen, enkele fraaie uitkijkpunten met adembenemende vergezichten. Tropischer en idyllischer kan het haast niet. Bij hoog water zijn zelfs de reuzenschildpadden van bovenaf te zien. In het woud zelf kom je penseelaapjes tegen, die – zeker in de buurt van het kleine informatiecentrum – nieuwsgierig op je afkomen. Een mooie gelegenheid om deze beweeglijke aapjes, altijd lastig om op de plaat te zetten, goed te fotograferen. Het santuario ligt 2 km buiten Pipa, en is te bereiken met de zgn. minibusjes die om de twintig minuten van Pipa naar Tibau do Sul rijden. Het santuario staat langs de doorgaande weg goed aangegeven, vraag aan de chauffeur om er te stoppen.
Entree: 3 reals (ongeveer 1,50 euro). Geopend van 8.00 – 17.00 uur, behalve op zondag.
Je kunt na je bezoek terugwandelen over het strand. Ga daarvoor naar het 1 km verderop gelegen Praia do Madeiro en daal daar de trap (150 treden) naar beneden af. Let trouwens wel op de getijden. Bij hoogwater kun je niet over het strand wandelen! Getijdentabellen zijn overal in Pipa te krijgen.

 

Samenvattend is Pipa een ideale bestemming om helemaal bij te komen: een vriendelijke relaxte sfeer, een gezellig dorp met goede voorzieningen dat nog niet door het massatoerisme is aangetast, absoluut veilig, werkelijk schitterende rustige stranden en een fraaie natuur. Voor mensen die slecht ter been zijn: het is soms aardig klimmen (vooral de zijstraten zijn steil, en naar de stranden moeten flinke afdalingen gemaakt worden). Maar zoals iedereen hier doet: doe het vooral rustig aan, dan komt het wel goed.

Meer info over Pipa:
Informatieve website over Pipa

Bewaren

Pipa en Tibau do Sul: duinen, dolfijnen, kliffen, zandstranden en... relaxen

Door: Lione en René Kolsteren

  In Pipa vind je geen hoogbouw, geen schreeuwerige reclames of opdringerige verkopers, maar rust en gezelligheid. Het oorspronkelijke vissersdorp Pipa is nog kleinschalig, behapbaar en daardoor genietbaar. Voor de Brazilianen is Pipa een bekende toeristische bestemming: de meeste toeristen hier komen uit Brazilië zelf, en dan voornamelijk in het hoogseizoen, de maanden december/januari en juli/augustus en in de weekenden. Overdag heerst er een warme landerigheid, er zijn weinig mensen op straat. ’s Avonds komt er meer leven in de brouwerij. Pipa telt voldoende hele goede restaurants en barretjes, en de dorpsstraat, die ongeveer één kilometer lang is ...

Lees verder
Iguazu watervallen: ongeëvenaard mooi

Door: Lione en René Kolsteren

Nabij het drielandenpunt Brazilië, Argentinië en Paraguay stroomt de rivier de Iguazu ...

Lees verder
Belo Horizonte: uitgaan en koloniaal erfgoed bezoeken

Door: Ecktiv Redactie

Vanuit heel Brazilië komen vliegtuigen naar Belo Horizonte: op het eerste gezicht een ...

Lees verder
Ipanema is na Copacabana hét strand van Rio de Janeiro

Door: Ecktiv Redactie

De sfeer van het bekende liedje Garota de Ipanema, over het beeldschone meisje uit de wijk ...

Lees verder
Iguazú-watervallen: donderend water en een schitterende natuur

Door: Ecktiv Redactie

De Iguazú-watervallen zijn een spectaculair natuurfenomeen op de plek waar Brazilië ...

Lees verder
Vanuit Manaus verken je het Amazoneregenwoud

Door: Ecktiv Redactie

Manuas is van oudsher dé plaats van waaruit je het Amazonegebied verkent. Een korte ...

Lees verder
Salvador de Bahia: zeventiende-eeuws Portugees bolwerk en stranden

Door: Ecktiv Redactie

Salvador de Bahia was een van de eerste grote Portugese bolwerken in Brazilië. ...

Lees verder
De Pantanal: de ongekroonde koning van de Braziliaanse natuur

Door: Ecktiv Redactie

Zonder jungletocht door het Amazonegebied ben je natuurlijk niet in Brazilië geweest! Toch ...

Lees verder
Krankzinnig, schitterend, swingend: carnaval in Rio

Door: Ecktiv Redactie

Rio is een unieke metropool aan zee met schitterende stranden, tropisch bos, talloze musea en ...

Lees verder
Olinda

Door: Lione en René Kolsteren

Olinda in de staat Pernambuco (NO Brazilië) is een toeristische trekpleister, maar ...

Lees verder
Amazone jungle

Door: Lione en René Kolsteren

Er zijn diverse aanbieders van meerdaagse tochten naar de Amazone jungle. Een aanbieder die aan ...

Lees verder
De hoofdstad Brasilia

Door: Lione en René Kolsteren

Brasilia werd eind vijftiger jaren van de vorige eeuw in een paar jaar tijd (om precies te zijn ...

Lees verder
Bahia, Ilha de Tinharé

Door: Lione en René Kolsteren

Altijd eens op een tropisch strand willen zijn zoals je alleen maar in films ziet, maar dat je ...

Lees verder
Paraty, pareltje aan een groene kust

Door: Lione en René Kolsteren

Het idyllische stadje Paraty mag de parel van de Costa Verde (de Groene Kust ten zuiden van Rio ...

Lees verder
Exotische flora en fauna en hectische miljoenensteden

Door: Ecktiv Redactie

Brazilië is even groot als Europa en heeft je zo veel te bieden! Je zou er jaren kunnen ...

Lees verder
Relaxte tropische badplaatsen aan witte palmenstranden

Door: Ecktiv Redactie

Dag stress, hallo mañana-gevoel! Een zorgeloze strandvakantie in Brazilië wordt ...

Lees verder
Avonturiers gaan de Amazone op en ontdekken het regenwoud

Door: Ecktiv Redactie

Avontuurlijk aangelegd? Dan ga je in Brazilië aan boord van een schip dat de machtige ...

Lees verder
Klimaat en ideale reistijd

Door: Ecktiv Redactie

Hoe noordelijker je je begeeft in Brazilië, hoe warmer het wordt. Manaus – middenin ...

Lees verder
Treinreis langs watervallen, exotische vlinders en Hollandse molen

Door: Ecktiv Redactie

Brazilië lanceerde vorig jaar de Great Brazil Express: de eerste, luxe treincruise van ...

Lees verder

- Advertentie -