Naar het einde van de wereld - Korte rondreis door Zuid Finistère, Bretagne

Het uiterste zuidwesten van Bretagne, ook bekend als zuid Finistère (wat vrij vertaald -het einde van de wereld- betekend) staat synoniem voor steile rotsen, mooie vuurtorens en onstuimige zee. Wie kent niet de bekende luchtfoto’s: eenzame vuurtorens midden in zee die aan het oog onttrokken worden door immens hoge golven. Daar wilde fotograaf Ben Töller heen en dat wilde hij graag met eigen ogen zien en vastleggen. En dat laatste is zeker gelukt, kijk maar.

Door: Ben Töller

Op bijna 1100 km van Utrecht ligt het plaatsje Audierne; dat is een vergelijkbare afstand als naar het Gardameer in Italië en zelfs verder dan Chamonix aan de voet van de Mont Blanc. Audierne is dus niet een bestemming voor één weekje schoolvakantie in mei. Toch zitten wij 11 uur na ons vertrek uit Nederland aan een lekker glas bier en kijken uit over de zee. Niet zo ruig als gehoopt maar toch zeer de moeite waard.

 

Bretagne heeft een kustlijn van 2900 kilometer en telt ruim 4 miljoen inwoners. Bretagne laat zich grofweg indelen in de kuststreek en het binnenland. De kuststreek is erg afwisselend en bestaat uit kliffen, duinen, moerasland en slikgebieden. De regio Bretagne grenst in het noorden aan het Kanaal, in het westen en het zuiden aan de Atlantische Oceaan en bestaat uit de departementen Côtes-d'Armor, Finistère, Ille-et-Vilaine en Morbihan. De hoofdstad van Bretagne is Rennes. Andere belangrijke steden zijn Nantes (formeel buiten de regio), Brest, Vannes, Quimper en Saint-Malo. In Bretagne zijn nog talrijke sporen te vinden van de oude Keltische cultuur. Ook tref je er nog vele prehistorische megalieten, o.a. in het zuiden bij Carnac. Een minderheid van de bevolking van Bretagne spreekt Bretons, een Keltische taal die vanuit de Britse eilanden is overgewaaid  naar het vasteland. De regio is een belangrijk economisch centrum. De toenemende welvaart gaat samen met een sterke culturele identiteit.

Bij eb ligt de haven van Audierne droog. Het scheepskerkhof in de Anse de Locquéran, met oude boten is een beschermde historische plaats.

Het zeevaartplaatsje Audierne (Gwaien in het Bretons) heeft een gezellig drukke haven, met kustvisserij die gespecialiseerd is in dure vissoorten, zoals zeebrasem, zeeduivel, zeebaars en langoustines. Aan de boulevard die van noord naar zuid langs de Baie d’Audierne loopt is 4 kilometer lang en uitkijkend op het water liggen diverse restaurants, hotels, en verschillende viswinkels. Het bekendste restaurant (hotel) van Audierne is Le Goyen, gelegen aan Place Jean Simon, 29770 Audierne. Topkwaliteit eten en bediening. Goedkoper en bijna net zo goed is het kleine restaurant Le Grand Large (1 rue du Mole, Audierne), met heel smaakvol en goed eten en met het mooiste uitzicht. Het restaurant ligt solitair aan het begin van de 150 meter lange dam die het stadje beschermt tegen de soms onstuimige golven uit zee. Het is ook de ideale plek om bij eb en vloed te kunnen vissen. Bij eb ligt de haven van Audierne droog. Het scheepskerkhof in de Anse de Locquéran, met oude boten is een beschermde historische plaats.

In Primelin staat de Chapelle de St- Tugen uit 1535. Het schip en de toren zijn laatgotisch, de kruisbeuk en de apsis dateren uit de renaissance.

Audierne is de gezelligste plaats aan de zuidkust van Zuid Finistère en ideaal als startpunt van een autorondtocht van 1 of 2 dagen van Audierne naar Crozon en terug. Het is een uitstekende manier (in het voorjaar en het najaar – in de zomer te druk) om veel van zuid Finistère te zien in een relatief korte tijd. Vanuit Audierne volgen we de D784 in de richting van Pointe Du Raz. Na 4 kilometer komen we aan in de gemeente Primelin. Daar staat de prachtige Chapelle de St- Tugen uit 1535. Het schip en de vierkante toren zijn laatgotisch, de kruisbeuk en de apsis dateren uit de renaissance.

We blijven de D 784 volgen door mooie kleine plaatsjes met af en toe zicht op de zee en 12 kilometer voorbij Primelin, op 16 kilometer van Audierne bereiken we de parkeerplaats bij Pointe du Raz. Het is hier betaald parkeren. Deze wilde en majestueuze kaap is gevormd door de golven en rijst 70 meter omhoog. Pointe du Raz wordt verlengd door een rij blinde klippen, met op de verst verwijderde een vuurtoren, de Phare de la Vieille. Bij helder weer zijn Île de Sein en de Ar Menvuurtoren hiervandaan te zien. Aan de noordzijde heeft de zee gaten uitgesleten die de Enfer de Plogoff worden genoemd. De Raz du Sein, een beruchte sterke stroming wordt door de zeilers gevreesd. Pointe du Raz is nu een natuurgebied met tal van voetpaden. Er staat ook een bezoekerscentrum op de kaap op 1 kilometer van de parkeerplaats. Voor bezoekers die slecht te been zijn rijdt een busje vanaf de parkeerplaats naar het bezoekerscentrum.

Deze baai van Pointe du Raz is populair bij lokale surfers. De zonsondergang vanaf het strand is spectaculair met de vuurtorens op de achtergrond. 

Na het bezoek aan Pointe du Raz rijden we terug over de D 784 naar Kerveur en slaan linksaf (D 607) naar de Baie des Trépassés (de Dodenbaai). In het midden van deze prachtige baai liggen 2 Hotels: La Baie des Tréspassés (waar het eten duur was en van minder goede kwaliteit dan we in Bretagne gewend zijn)en Le Relais de la Pointe du Van. Het uitzicht over de baai en de Pointe du Raz is geweldig. Deze baai is zeer populair is onder de lokale surfers. De zonsondergang vanaf dit strand is spectaculair met de beroemde vuurtorens op de achtergrond. 

 

 

Vanaf Pont Croix is het prachtig wandelen langs de rivier de Goyen naar Audierne en terug (14 km).

We rijden verder naar Pointe du Van, met zijn hoge kliffen en de 17de-eeuwse Chapelle St-They. Ook hier weer een fantastisch uitzicht. Nu kunnen we kiezen tussen de D7 die langs de noordelijke kust van het schiereiland loopt of de D43 die door de vallei van west naar oost gaat en de mooie dorpjes Cléden-Cap-Sizun en Pont Croix verbindt met de Notre-Dame-de-Roscuden, die kathedraal die in de 13de eeuw  gesticht werd. Vanaf Pont Croix is het prachtig wandelen langs de rivier de Goyen naar Audierne en terug (14 km).

Over de D7 rijden we verder in oostelijke richting tot we het heuvelachtige kustplaatsje Douarnenez bereiken. Douarnenez was vroeger de grootste sardinehaven van Frankrijk. De visserij, waarin ongeveer 1000 mensen werkzaam zijn, voldoet niet langer als middel van bestaan voor de hele bevolking van Douarnenez, hoewel de visafslag hier nog steeds één van de grootste van Bretagne is. Van toeristisch belang zijn de kreek bij Tréboul, de wandeltocht over de Chemin de la Sardine (de sardientjesroute, gemarkeerd met 17 bronzen vissen- om een indruk te krijgen van de visconservenindustrie) en Le Port Musée bij Port Rhu waar het erfgoed van de plaatselijk zeevaart wordt bewaard.

 

We volgen nu de D7 voorbij Kerlaz. Bij de splitsing met de D107 volgen we die in de richting van Châteaulin. Links en rechts prachtig gele koolzaadvelden. Dat maakt reizen in het voorjaar nog mooier. We buigen af richting het noorden over de D 63 en de D47.

Het noordwestelijke deel van Zuid-Finistère wordt gevormd door het Parc Naturel Régional d’Armorigue, dat bestaat uit een klein gedeelte van de Montagnes Noires en het hele Presqu’île de Crozon, met zijn lange zandstranden, bossen en heide. Het binnenland van Zuid-Finistère is een gebied met ongerepte natuur, grote bossen en smalle rivieren door diepe valleien, waar onverwacht mooie kapellen ontdekt kunnen worden, dikwijls met schitterende altaarstukken en kruisbeelden.

We volgen nu de de D887 in westelijk richting. De Ménez-Hom doet me denken aan de Schotse hooglanden, kaal en winderig. Ménez-Hom is een berg aan de westrand van de Montagnes Noires, met een hoogte van 330 meter. Hij kijkt uit over de Baie de Doaurnenez en bij helder weer zijn van de top Pointe du Van en Cap de la Chèvre te zien. Deze berg, die de Kelten als heilig zagen, is ook het land van de korrigans (kwade geesten) en elfen uit het Gallische volksgeloof en de literatuur.

We blijven de D 887 volgen tot Crozon. In de zomer wordt de kust hier een paradijs van prachtige, turquoise lagunes en witte zanderige kreken. In de Église St. Pierre in Crozon staat een altaarstuk met een schitterende interpretatie van het verhaal van de tienduizend martelaren. Meer informatie.

Wij vervolgen onze weg richting Morgat, 4 km ten zuiden van Crozon. Deze kleine kustplaats ontwikkelde zich aan het begin van de 20ste eeuw dankzij de publiciteit die het kreeg door de familie Peugeot, die hier hotels bouwde. De villa’s in de badplaats dateren uit deze tijd. Hoewel Morgat aangename stranden bezit, komen de bezoekers tegenwoordig voornamelijk voor de grote natuurreservaten vlakbij. Fascinerend zijn de zeegrotten, die door de golven in de kliffen zijn uitgehold. Je kunt deze Grottes Marines de Morgat bezoeken.

 

  

Met zijn hoogte van 63 meter biedt Pointe de Pen-Hir een van de adembenemendste uitzichten van Bretagne.

Onze autotocht zal eindigen op de Pointe de Pen-Hir. Vanaf Morgat rijden we terug naar Crozon en dan de D8 richting Camaret.

Camaret was ooit een sardinehaven en ging in het begin van de 20ste eeuw over op de kreeftenindustrie. De Tour Vauban uit 1689 is het middelpunt van de versterkingen die Maarschalk Sébastien Le Prestre de Vauban (1633-1707)rond Camaret aanlegde. Dankzij deze fortificaties was de vernietiging van de Engels-Hollandse vloot mogelijk, toen deze hier in 1694 aan land probeerde te komen. Met zijn hoogte van 63 meter biedt Pointe de Pen-Hir een van de adembenemendste uitzichten van Bretagne. Het Musée Memorial de la Bataille de L’Atlantique, op de weg rond Pointe de Pen-Hir, behandelt de Duitse bezetting en is een monument voor de Bretons die hier in de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen.

Een ‘must do’ is een bezoek aan de op en top Bretonse stad Quimper, de belangrijkste plaats in Zuid Finistère.

Een ‘must do’ is het bezoeken van Quimper, de belangrijkste stad in Zuid Finistère.Quimper telt ruim 60.000 inwoners en ligt in het zuidwesten aan de lange monding van de Odet. Het heeft een schitterende gotische kathedraal, de St. Corentin. Het oude stadsgedeelte is zeer de moeite waard. Men kan Quimper beschouwen als een typisch Bretonse stad in de beste zin van het woord. De kathedraal ontstond wat het koor betreft in de 13de eeuw, de rest dateert uit de 15de eeuw. Tevens bezit Quimper twee bezienswaardige musea. Het Musée des Beaux-Arts met schilderijen van schilders uit de 19de- en 20ste-eeuw en het Musée Departemental Breton d'Art et de Traditions Populaires met een collectie Bretons meubilair en klederdracht.

Een ander bezienswaardigheid is de aardewerkfabriek HB Henriot. Deze fabriek behoort tot de oudste Franse bedrijven en is wereldberoemd om hun geel-blauwe versieringen. De fabriek is al meer dan 3 eeuwen in hetzelfde gebouw gevestigd. In 1984 kochten de Amerikanen Paul en Sarah Janssens de HB Henriot faiencefabriek. Zij zetten de Quimpertraditie van de faienceproductie voort en dit is nu nog de enige fabriek waar de decoratie nog uit de losse hand wordt aangebracht. Ontdek de meesterschap van de aardewerkkunstenaar uit Quimper tijdens een bezoek aan de fabriek.

Cathédrale St-Corentin:Deze indrukwekkende maar eigenaardige kerk uit de 13de eeuw werd in de 15de eeuw voltooid en is gewijd aan de eerste bisschop van Cornouaille. Merkwaardig is de asverschuiving van het koor ten opzichte van het schip. Men heeft vele redenen geopperd voor deze bouwkundige afwijking: moeilijkheden die tijdens de bouw zouden kunnen zijn opgetreden; de wens een oude, nog bestaande kapel in het godshuis te integreren; misschien ook de gedachte hiermee Christus gebogen hoofd aan het kruis te symboliseren. De kathedraal heeft hoge torens met spitsen (waar tussen een beeld van koning Gradlon staat), die er pas in 1856 in Bretonse stijl opgezet zijn, een rijk versierd portaal aan de westgevel, prachtige vensters uit de 15de eeuw, een orgelkast uit de 18de eeuw, beelden en retabels uit verschillende perioden en een kansel met panelen die het leven van de heilige Corentin uitbeelden, 1679. Prachtig zijn de glas- in- lood ramen, die in de 15de eeuw in een lokaal atelier werden gemaakt. Tien van die flamboyant-gotische ramen verlichten het romaanse schip en transept.

 

 

Tegenover de kathedraal liggen de fraaiste middeleeuwse straten, die zijn bestraat met decoratieve keramiektegels. Vakwerkhuizen, leien daken en geplaveide straten zetten de toon in dit stadsdeel. Op het Place Laennec genieten jong en oud Breton van het fijne voorjaarsweer.

 

Meer informatie over Bretagne: Tourisme Bretagne  en Bretagne Vakantie

 

Profiel Ben Töller

Naar het einde van de wereld - Korte rondreis door Zuid Finistère, Bretagne

Door: Ben Töller

Op bijna 1100 km van Utrecht ligt het plaatsje Audierne; dat is een vergelijkbare afstand als naar het Gardameer in Italië en zelfs verder dan Chamonix aan de voet van de Mont Blanc. Audierne is dus niet een bestemming voor één weekje schoolvakantie in mei. Toch zitten wij 11 uur na ons vertrek uit Nederland aan een lekker glas bier en kijken uit over de zee. Niet zo ruig als gehoopt maar toch zeer de moeite waard.   Bretagne heeft een kustlijn van 2900 kilometer en telt ruim 4 miljoen inwoners. Bretagne laat zich grofweg indelen in de kuststreek en het binnenland. De kuststreek is erg afwisselend en bestaat uit kliffen, duinen, moerasland en slikgebieden. De ...

Lees verder
Ouessant, voorbij het einde van Bretagne

Door: Miez Peek

Miez Peek laat zich eind mei 2011 samen met Moutainbike overzetten naar Ouessant, het meest ...

Lees verder
Eigenzinnige streek aan het einde van de wereld

Door: Ecktiv Redactie

Bretagne vormt de neus van Frankrijk. Voor de Romeinen hield in het puntje de wereld op. Dit ...

Lees verder
Betoverend romantische rotskusten, zandstranden, fruits de mer en crêpes

Door: Ecktiv Redactie

De zee is Bretagnes topattractie. Dramatische rotskusten, gouden zandstranden, wilde branding. ...

Lees verder
Land van dolmens en menhirs: geheimzinnige oeroude grote stenen

Door: Ecktiv Redactie

Het Bretonse weer is wat aan de wisselvallige kant. Misschien iets warmer, maar grotendeels ...

Lees verder

- Advertentie -