Voorbereiden voor een meerdaagse mountainbike vakantie in de Ardennen

Voorbereiden voor een meerdaagse mountainbike vakantie in de Ardennen

Fietsen is een geweldige manier om het buitenleven te ervaren, en ook een prachtige milieuvriendelijke manier om onze planeet te bereizen. Op een meerdaagse fietstocht gaan is een lonende ervaring, een die je meer verbonden zal laten voelen met de energie van het buitenleven.

Maar voordat je op pad gaat, kun je je het beste goed voorbereiden om het meeste uit je tijd in het zadel te halen. We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet om je te helpen dat te doen.

Rijd op je fiets

Dit is eenvoudig: de beste manier om je voor te bereiden op een lange fietstocht is fietsen! Probeer in de weken voor je reis wat tijd vrij te maken om te oefenen met trappen. Als je van plan bent om een rugzak of andere fietstassen te dragen tijdens je trip, is het het beste om te fietsen met een beetje gewicht op je fiets. Op die manier wordt u niet verrast wanneer u met bagage begint te rijden. Als uw reis door heuvelachtig terrein gaat, zoek dan een trainingsroute die ook wat klimmen bevat. Door dit allemaal te doen, activeert u de specifieke spieren die van cruciaal belang zullen zijn zodra de reis begint. Zelfs als je alleen maar naar je werk rijdt, of in de buurt, doe je jezelf een groot plezier.

Niet iedereen heeft de mogelijkheid om op de fiets te trainen. Dingen als het weer, het verkeer, en de locatie kunnen in de weg zitten. Dat is niet erg, zelfs als je niet kunt gaan fietsen zijn er andere manieren om je fysiek voor te bereiden. Traplopen is een goede oefening die op dezelfde spiergroep gericht is als fietsen. De vuistregel is om al het mogelijke te doen om actief te blijven in afwachting van uw fietstocht.

Tip: MTB routes Durbuy | Mountainbike routes omgeving Durbuy

Slaap, eet, herhaal.

Goede rust en voeding zijn essentieel als u zich op uw best wilt voelen. Vaak komen we door ons werk in een patroon terecht waarin we minder slapen dan optimaal is, en nemen we binnenwegen in ons dieet om langdurige voedselbereiding te vermijden. Probeer jezelf wat extra liefde te geven en je los te koppelen van deze patronen, vooral in de laatste dagen voor je reis. Ga zo vroeg mogelijk naar bed en word wakker met de zon, dit zal je instellen op het ritme dat bikepackers volgen als ze op tournee zijn. Eet meer verse groenten en fruit in de dagen voordat je vertrekt, zie het als het tanken van energie. Eet de dag voor je vertrekt een flinke hoeveelheid koolhydraten. Dit zal je helpen om je niet zo hongerig te voelen als je eerste dag rijden vordert. Maak je geen zorgen over alles perfect te krijgen, kleine veranderingen kunnen leiden tot grote resultaten als je beweegt met de juiste intenties.

Wees lief voor je rug.

Velen van ons hebben gespannen rugspieren en we beseffen het niet eens. Als u echter meer dan een paar uur in het zadel doorbrengt, zal uw rug u er pijnlijk bewust van maken. Het is een goed idee om wat preventieve maatregelen te nemen tegen stijfheid in de onderrug. Door elke ochtend en avond wat te rekken en strekken, kun je de kans op een pijnlijke rug tijdens de tour verkleinen. Probeer in de weken voorafgaand aan je tour minstens tien minuten per dag te rekken.

Neem een holistische benadering van de ervaring.

Hoewel fietsen een geweldige ervaring is, is het belangrijk om de minder luxueuze details niet uit het oog te verliezen. Op een gemiddelde fietstocht kun je muggen, regen, koude temperaturen, stof, kleine snijwonden en kneuzingen, de hele dag zon, hitte, modder, fysieke pijn, en nog een paar onverwachte ontberingen verwachten. De waarheid is dat blootstelling aan de natuur gepaard gaat met een aantal ontberingen. Natuurlijk zijn er ook beloningen in gelijke mate! Er gaat niets boven het afspoelen van het stof van de dag in een verfrissende rivier, of het stillen van een enorme honger met een avondmaaltijd. Onthoud: elke tocht heeft zijn hoogte- en dieptepunten. Het evenwicht maakt alles compleet. Als je dit begrijpt, kun je jezelf helemaal onderdompelen in deze reis - en er sterk en verjongd uitkomen.