Veilig en zuinig rijden met de juiste banden voor elk seizoen

Veilig en zuinig rijden met de juiste banden voor elk seizoen

Als je een auto hebt dan wil je natuurlijk dat je daarmee altijd veilig de weg op kan. Daarnaast is het ook belangrijk dat je auto zo min mogelijk brandstof gebruikt. Benzine en diesel zijn vandaag de dag niet goedkoop. Wist je dat het voor een belangrijk deel van je banden afhangt of je wel of niet zuinig rijdt? Het is bijvoorbeeld belangrijk om na de winter je zomerbanden weer te laten plaatsen. Te lang doorrijden op je winterbanden terwijl dat niet meer nodig is zorgt ervoor dat je meer brandstof verstookt dan je zou willen.

Maak een afspraak voor een bandenwissel

Als er zomerbanden of winterbanden onder je auto moeten worden gemonteerd, dan kun je een afspraak maken bij een garage voor banden wisselen. Dit luistert zeer nauw, want je moet natuurlijk wel veilig de weg op kunnen. Het is dus niet een kwestie van simpelweg banden eraf en banden erop en je kunt weer weg. De banden moeten worden uitgebalanceerd en op de juiste spanning gebracht. Pas als dat allemaal in orde is kun je weer vertrekken. Vaak breng je je auto ’s morgens en kun je hem eind van de dag weer ophalen. Houd er rekening mee dat het druk kan zijn als het ‘bandenwissel maand’ is, maak dus op tijd een afspraak.

Wanneer rijd je met winterbanden?

In Europa rijd je vanaf november tot eind april op winterbanden. In sommige landen is dat verplicht. Rijd je in Duitsland niet op winterbanden gedurende deze maanden dan loop je risico op een bekeuring en ben je automatisch aansprakelijk als je een aanrijding hebt. Houd daar dus rekening mee als je vaak de grens over gaat, ook voor alleen maar boodschappen doen of tanken. Ook in veel andere landen zijn winterbanden verplicht. In Nederland is die verplichting er niet, al wordt het wel sterk aangeraden om in de wintermaanden niet op zomerbanden te rijden.

Kan ik ook kiezen voor vierseizoenen banden?

Ere bestaan ook zogenaamde 4 seizoenen banden. Die houden het midden tussen zomerbanden en winterbanden en daar kun je dus het hele jaar mee rijden. In de zomer rijd je dan wel iets minder zuinig qua brandstofgebruik. In bepaalde landen buiten Nederland mag je met deze banden niet de weg op in de winter. Het grootste voordeel is natuurlijk dat je je banden niet twee keer per jaar hoeft te laten verwisselen en dat je geen extra set banden voor je auto hoeft aan te schaffen.