De groene routes van de regio Valencia

Het landschap van de Spaanse regio Valencia is even mooi als veelzijdig. Bergtoppen, groene dalen, heuvels en het vruchtbare vlakke land liggen klaar om ontdekt te worden. Een fantastische mogelijkheid om de regio Valencia te verkennen zijn de Vias Verdes (groene wegen): voormalige treintrajecten die nu alleen voor voetgangers en fietsers toegankelijk zijn. De routes zijn vlak, eenvoudig te bereiken en gemakkelijk begaanbaar. Onderweg vormen kastelen, dorpjes en landgoederen aangename stopplaatsen.

Door: Ecktiv Redactie

Bergen en dalen
De Via Verdes variëren van zes tot zeventig kilometer en lopen door Alicante, Castillón en rond de stad Valencia. Een aanrader is de Via Verde genaamd Ojos Negros (zwarte ogen), vernoemd naar de gelijknamige mijnen in Teruel. Deze route is zeventig kilometer lang en loopt van Barracas in Castillón, tot Torres-Torres in Valencia. Hij voert langs spectaculaire bergpanorama's, langs pijnbomen, boomgaarden, bronnen, watervallen en fonteinen. Onderweg liggen oude stations en schilderachtige dorpjes met historische monumenten. Tussen de rotsen ligt bijvoorbeeld het oude vestingstadje Jérica. Met een unieke mudejar-toren, gezellige bars en winkeltjes. En in Segorbe, de hoofdstad van het landelijke district Alto Palancia, staat een indrukwekkende 12e-eeuwse basiliek. Een voordeel van deze route is dat er een modern treinspoor parallel aan loopt en men dus bij tussenliggende stations kan in- of uitstappen. De te benutten stations zijn gelegen in Algimia, Soneja, Segorbe, Navajas, Jérica, en Caudiel.

Valencia's Toscane
De landelijke route Dels Alforins loopt door het gelijknamige natuurpark in de schitterende D'Albaida vallei. Hij is 35 kilometer lang en loopt door een oeroud landschap van loofbossen, glooiend groene heuvels en uitgestrekte wijngaarden. Dels Alforins wordt wel het Toscane van Valencia genoemd. Onderweg treft men talloze historische wijnhuizen waar bezoekers welkom zijn voor een proeverij. Tussen de glooiende heuvels liggen schitterende landhuizen waarvan sommigen een intrigerende geschiedenis hebben. Onderweg nodigen monumentale bomen uit tot pauzeren. De D'Albaida vallei staat bekend om de vele ambachten die hier nog uitgevoerd worden. Van fijn textiel en landelijk keramiek tot de heerlijke traditionele gerechten waaronder pittige worstjes en - natuurlijk- wijn. De pittoreske dorpjes langs de route koesteren Middeleeuwse architectonische schatten en vele schitterende fonteinen.

Over Valencia
De Agència Valenciana del Turisme (Valencia Region Tourist Board) is een onderdeel van de regionale regering van de Spaanse deelstaat Comunidad Valencia en is verantwoordelijk voor de promotie van Valencia als toeristische bestemming. Valencia ligt langs de kust van de Middellandse Zee en is één van de toonaangevende bestemmingen in Spanje. Elk jaar ontvangt Valencia ongeveer 23 miljoen toeristen voornamelijk afkomstig uit Spanje en andere Europese landen.

4 toeristische merken
De Comunidad Valenciana heeft 4 toeristische merken bestaande uit verschillende gebieden als Costa Blanca, Benidorm, Castellón-Costa Azahar en Valencia Terra i Mar.
Deze gebieden bieden bezoekers meer dan 500 km kust met prachtige goudkleurige zandstranden, 22 golf banen, meer dan 200 musea, vele culturele bezienswaardigheden, waarvan er zelfs 4 zijn opgenomen in de UNESCO werelderfgoed lijst. Valencia heeft een verleden vol passie en dit is nog steeds terug te zien in de dorpen en steden. Het leven is er goed met een zeer mild klimaat, de gevarieerde en gezonde Mediterraanse keuken en de vele traditionele feesten die bezoekers een blik gunnen in het leven van de Valencianos zelf zoals, daar zijn de jaarlijkse terugkerende Fallas, Tomatina of de Moros y Cristianos.

Andalusië, een hernieuwde kennismaking met Moors Spanje

Door: Marjolijn Klik

Begin jaren ’80, en weer begin jaren ’90 was ik al eens in Andalusië. Hoog tijd voor een hernieuwde kennismaking. In een georganiseerde reis, daarbinnen soms ook alleen op stap, bezoek ik in november 2012 Andalusië, gecombineerd met een bezoek aan Marokko. Mijn interesse gaat vooral uit naar de Moorse invloeden in Spanje. De weergoden zijn ons niet goed gezind, de streek heeft te kampen met zware regenval en overstromingen. Regenponcho en paraplu behoren dan ook elke dag tot de standaard uitrusting. In dit verslag vooral culturele hoogtepunten, en helaas geen tips voor zonnige terrasjes. De route in het Alhambra voert je door openbare ruimtes naar de ...

Lees verder
Een ontdekkingstocht langs de beroemde witte dorpen van Andalusië

Door: Ivonne Calis

Ivonne Calis ging 3 weken naar Andalusië om er de beroemde witte dorpen te bekijken. Ze rijdt ...

Lees verder
Heerlijk zonnige kusten, een bergachtig binnenland en groene streken

Door: Ecktiv Redactie

Spanje: land van heerlijke zon, uitgaan en lekker eten! Waar anders dan aan de Spaanse costa’s ...

Lees verder
Winterzon, een bruisend uitgaansleven en rust en ruimte

Door: Ecktiv Redactie

Spanje is superzonnig en warm. Ook de eilanden die bij Spanje horen zoals Mallorca, Ibiza, ...

Lees verder
Mañana, siësta, streekgerechten en sangria

Door: Ecktiv Redactie

Spanje is een land van lekker en uitgebreid eten. Aan de costa’s eet je volop vis, schelp- en ...

Lees verder
De bruisende appelcider van Navarra

Door: Ecktiv Redactie

Eva's verleiding was...een appel. Wat zou ze gedaan hebben wanneer ze deze verboden vrucht ...

Lees verder
De groene routes van de regio Valencia

Door: Ecktiv Redactie

Het landschap van de Spaanse regio Valencia is even mooi als veelzijdig. Bergtoppen, groene ...

Lees verder
Spaans Navarra nu nog beter bereikbaar

Door: Ecktiv Redactie

Vanaf 6 mei aanstaande vliegt transavia.com weer naar de Franse bestemming Pau vanaf luchthaven ...

Lees verder
Prijsuitreiking Proef Spanje Award 2013

Door: Ecktiv Redactie

Op donderdagavond 28 november zijn in het Carlton Ambassador Hotel in Den Haag voor de vierde ...

Lees verder
Feesten in Valencia: vuurwerk en folklore, processies en tomaten

Door: Marlies Bax

De Spaanse regio Valencia weet wat feesten is. Vuur, vuurwerk, exposities en shows. Alles wordt ...

Lees verder

- Advertentie -