Op reis met een elektrische auto? Zo kan het toch

Op reis met een elektrische auto? Zo kan het toch

Op vakantie met je elektrische auto: dat is makkelijker dan je denkt. Met de juiste voorbereiding weet je precies wat je nodig hebt en waar je rekening mee moet houden. We zetten een paar belangrijke dingen op een rij, waaronder checken of je een passende verzekering voor je auto hebt.

Zorg dat je goed verzekerd bent

De dagwaarde van een elektrische auto ligt doorgaans vrij hoog. Daarom is het slim om voor een uitgebreide autoverzekering te kiezen. Met een all-risk-dekking loop je het minste risico. Deze verzekering vergoedt namelijk ook de schade aan je eigen auto. Zelfs als je de schade per ongeluk zelf hebt veroorzaakt. Bijvoorbeeld door een aanrijding.

Ga je op roadtrip door Europa? Dan is het natuurlijk ook handig om vóór je reis te checken of pechhulp in het buitenland wel onder je dekking valt. Als dat niet zo is, dan heb je nog de mogelijkheid om dit op tijd aan te passen.

Plan je route zorgvuldig

Met een elektrische auto die een bereik heeft van 300 km of meer kun je prima toeren door het buitenland. Wel is het belangrijk om van tevoren een route uit te stippelen én je laadstops te plannen. Hou hierbij rekening met de actieradius van je auto en het laadnetwerk van de landen waar je doorheen reist. Er bestaan allerlei apps waarop je kunt zien waar er laadpalen staan. Zoals Plugsurfing of Chargemap. Hou deze dus bij de hand wanneer je je reisroute aan het bepalen bent.

Neem je eigen laadsnoer mee

Ga je tijdens een schoolvakantie of in het hoogseizoen op reis? Dan kan het zijn dat veel van de laadpalen onderweg bezet zijn. Een goede manier om te voorkomen dat je dan zonder stroom komt te zitten, is door een aparte 230V-/type3-laadkabel mee te nemen. Hiermee kun je je auto dan via een gewoon stopcontact opladen. Het laden gaat wel iets langzamer. Maar als je je auto de hele nacht laat opladen, heb je ‘s ochtends weer een volle accu. Het kan bovendien zijn dat bepaalde laadpalen in Frankrijk en Italië alleen een type 3-aansluiting hebben. Dus ook dan is het handig om een extra type 3-laadkabel in de achterbak te hebben liggen.

Regel een laadpas

Om je auto op te kunnen laden heb je een laadpas nodig. Sommige passen kun je alleen in bepaalde landen gebruiken. Kies daarom voor een pasaanbieder met een Europese dekking. En check of je je eerst moet aanmelden voor het netwerk. Vergeet daarnaast natuurlijk ook niet de gebruikelijke benodigdheden voor je autovakantie. Zoals milieustickers, vignetten en winterbanden.