Eiland hoppen op de Azoren - Deel 2

In juni 2014 bezocht Trude Hardeman 5 eilanden van de Azoren. In dit tweede verslag beschrijft ze haar ervaringen over de de eilanden Sao Jorge en Pico. Eilanden waar je je nog echt een ontdekkingsreiziger voelt omdat ze nog weinig zijn ingesteld op toeristen. En waar je camera ogen te kort komt bij het zien van de waanzinnig mooie vergezichten.

Door: Trude Hardeman

We nemen de boot van Faial naar het eiland Sao Jorge. Een boottocht ( in de stromende regen) van ongeveer twee uur. Onderweg zien we veel kleine dolfijnen die rond de boot zwemmen. Het is moeilijk deze beesten te fotograferen. Na vele pogingen is het toch gelukt.

Als de rug van een enorme walvis rijst het eiland op uit de Atlantische Oceaan

Sao Jorge. Het eiland is 8 kilometer breed en 56 kilometer lang. Als de rug van een enorme walvis rijst het eiland op uit de Atlantische Oceaan. Rondom het eiland storten steile rotshellingen zich omlaag naar zee. Aan de voet liggen smalle, moeilijk te bereiken kustvlakten – de faja’s. Slechts af en toe wijkt de rotswand, om plaats te maken voor kleine stille stadjes als Velas, Calheta of pittoreske dorpjes. Het bezoeken van de faja’s kost veel tijd, omdat de wegen er naartoe smal en steil zijn. Na een autorit met vele fotostops, vanwege de waanzinnige uitzichten, arriveren we in het kustplaatsje Faja dos Cubres.

Tot onze verbazing vinden we hier een restaurantje waar de gastvrouw heerlijke koffie schenkt en smakelijke broodjes serveert. Samen met een paar locals gebruiken we hier de lunch. Het plaatsje is erg klein. Winkels zijn hier niet te vinden, maar wel volop wandelmogelijkheden. Ik kan me voorstellen dat het een hard bestaan is om hier de kost te verdienen. Veel jongeren trekken dan ook weg van deze plaatsen.

De faja’s hebben ons hard gestolen en we willen er meer zien. We vertrekken naar een van de bekendste faja’s van het eiland; Faja de Sao Joao.

 

Tot op de dag van vandaag telen het handje vol bewoners er nog steeds ananassen, sinaasappels, vijgen en walnoten.

Een tractor met boomstammen als tegenligger tijdens de afdaling van het smalle weggetje vereiste heel wat koelbloedigheid. We komen er tijdens deze rit achter dat onze huurauto behoorlijk gladde banden heeft. Tip: kom je op dit eiland aan: check je banden! Aan het einde van de steile afdaling komen we aan in Faja de Sao Joao. Een rustige en zeer fotogenieke plek op dit eiland. Tot op de dag van vandaag telen het handje vol bewoners er nog steeds ananassen, sinaasappels, vijgen en walnoten. Net zoals in veel andere faja’s worden hier ook koffiestruiken verbouwd. Het klimaat zorgt ervoor dat deze gewassen hier goed gedijen. Tijdens een wandeling door het plaatsje raken we onder de indruk van de overweldigende natuur en indrukwekkende bergen.

Het valt ons op dat er vaak bewoners naar binnen gaan voor gebed en een kaarsje opsteken

De hoofdstad van Sao Jorge is Velas. Hoofdstad is een wat groot woord voor deze plaats. Er wonen slechts een kleine 2000 mensen, maar Velas is wel de belangrijkste plaats van het eiland met een eigen haven. Velas heeft het hele jaar door een bootverbinding met de eilanden Pico en Faial. In het centrum van Velas ligt de belangrijkste kerk van de stad; Igreja Matriz de Sao Jorge. De kerk is gebouwd in de 16de eeuw en er worden regelmatig missen gehouden. Het valt ons op dat er vaak bewoners naar binnen gaan voor gebed en een kaarsje opsteken. Daarna hervatten zij het dagelijks leven weer. Tegenover de kerk zit een restaurantje waar je heerlijk op het terras kan eten.

Ons verblijf op Sao Jorge zit erop en we vertrekken per boot naar het eiland Pico. De boottocht brengt ons in 45 minuten naar Sao Roque do Pico op het eiland Pico.

Pico. Vanaf de boot is Montanha do Pico, de vulkaan, al van verre te zien. Met zijn 2351 meter is het de hoogste berg van heel Portugal. Vaak is de vulkaan in wolken gehuld. Na aankomst op het eiland zoeken we een restaurant op om onder het genot van een kopje koffie te genieten van het waanzinnige uitzicht op Pico.

Pico staat bekend om de vele wijngaarden en heerlijke wijnen, die je echter alleen kunt drinken op de eilanden van de Azoren.

Pico staat bekend om de vele wijngaarden en heerlijke wijnen. De wijn die op Pico wordt gemaakt, kan je alleen drinken op de eilanden van de Azoren. Zodra je de kust verlaat, wordt je omgeven door de vele wijngaarden. Het mozaïek van kleine wijngaarden, omgeven door talloze donkere muurtjes van lavasteen, was de Unesco het predikaat “Werelderfgoed “waard. Al eeuwenlang wordt hier de verdelho-aperitiefwijn gemaakt.

Het centrum van de wijnindustrie ligt rond Nucleo Museologico do Lajido de Santa Luzia. Het heeft een klein museum waar je een film kunt zien van het verloop van druif tot wijn. Tijdens ons bezoek zien we geen enkele bedrijvigheid. Maar het is dan ook geen oogsttijd. Een bezoek aan Pico is bijzonder interessant in oktober. De wijnproductie is dan in volle gang. Een bekende wijn van het eiland Pico is Terras de Lava (wit of rosé) en Basalto (rood).

 

Aan de haven van Madalena zijn wat restaurantjes waar je lokale gerechten kunt eten. Verder is het eiland  nog niet echt op toerisme ingesteld.

Madalena is de hoofdstad van Pico. Madalena heeft een kleine natuurlijke haven. Tijdens ons bezoek zien we dat er in Madalena hard wordt gewerkt aan een nieuwe en zeer moderne terminal voor de veerdiensten naar de verschillende eilanden. De verwachting is dat de terminal in de loop van 2015 in gebruik kan worden genomen. Achter de haven staat een mooie parochiekerk die gebouwd is in de 17de eeuw. Aan de haven zijn een paar restaurantjes waar je lokale gerechten kunt eten. Madalena is nog niet echt op toerisme ingesteld.

Na Madalena is Lajes do Pico een belangrijke plaats op Pico. Tot in de tachtiger jaren van de vorige eeuw werd hier de walvisvaart beoefend. In de boothuizen aan de haven die nu een museum zijn, is de geschiedenis te zien van de walvisvaarders. In de vijftiger jaren vingen de ongeveer 250 walvisvaarders van Pico ongeveer 200 walvissen per jaar. Aan de haven zijn een aantal kantoortjes te vinden waar je een walvistocht kunt boeken. Wegens regen en zware bewolking zien wij af van dit uitstapje.

 

Om het Kratermeer liggen groene weiden. Wat een waanzinnig uitzicht heb je hier op die prachtige vulkaan waar een wolkenbandje omheen hangt.

Via kleine smalle weggetjes arriveren wij in het kleine, pittoreske havenplaatsje Calheta de Nesquim het meest  oostelijke puntje van Pico. Aan het haventje brengen mannen hun boot in gereedheid om de zee op te gaan.

Op onze toer over het eiland hebben we de vulkaan steeds van grote afstand gezien. Vandaag besluiten we de vulkaan van wat dichterbij te bekijken. Over een slecht geasfalteerde weg rijden we naar Lagoa do Capitao. Na een ontmoeting met een kudde loslopende koeien, bereiken we het fraaie uitzichtpunt. Lagoa do Capitao is een prachtig kratermeer wat ligt op een hoogvlakte van het eiland. Om het meer liggen groene weiden. Wat een waanzinnig uitzicht heb je op deze plek. Het kratermeer op de voorgrond met daarachter de prachtige vulkaan waar vaak een wolkenbandje omheen hangt.

De volgende dag vliegen we naar het eiland Sao Miguel. Daarover lezen jullie meer in deel 3 over de Azoren.

Informatie: Bureau voor Toerisme Portugal - Azoren Toerisme Azoren - Engelse website

 

Eiland hoppen op de Azoren

Door: Trude Hardeman

  Op ruim vier uur vliegen van Nederland liggen de Azoren. Deze Portugese eilandengroep ligt als speldenprikjes middenin de Atlantische Oceaan. De Azoren bestaan uit negen eilanden t.w.: Terceira, Sao Jorge, Pico, Faial, Sao Miguel, Corvo, Flores, Graciosa en Santa Maria. De eilanden zijn vulkanisch en dus kom je er vele vulkaankegels, hoge kraterwanden en natuurlijk het zwarte lavagesteente tegen. Het klimaat op de eilanden is heerlijk; altijd tussen de 20 en 25 graden. Helaas niet altijd een zonnetje. Hou ook rekening met regen, dikke mist door laag hangende wolken en bewolking rond de eilanden. Het kan binnen 5 minuten zomaar van schitterend zonnig weer omslaan naar dikke ...

Lees verder
Eiland hoppen op de Azoren - Deel 2

Door: Trude Hardeman

In juni 2014 bezocht Trude Hardeman 5 eilanden van de Azoren. In dit tweede verslag beschrijft ...

Lees verder
Beschrijving Azoren

Door: Ecktiv Redactie

Negen eilanden voor een actieve vakantie in de natuur

Lees verder
Cultuur Azoren

Door: Ecktiv Redactie

De Azoren en Atlantische Oceaan zijn onafscheidelijk

Lees verder
Activiteiten Azoren

Door: Ecktiv Redactie

Walvissen, bloemen en een prima klimaat voor buitenactiviteiten

Lees verder

- Advertentie -