Historische stadswandeling door Hoorn

Ria Peerdeman woont al jaren in Hoorn en heeft al diverse tips en foto's geplaatst over haar Noord-Hollandse havenstad aan het IJsselmeer. Hier beschrijft ze een route die je langs de historische highlights leidt en die je gezien moet hebben als je ooit in Hoorn bent.

Door: Ria Peerdeman

Een mooie wandeling door de stad vol historische gebouwen in Hoorn, begint bij het station. We gaan rechtsaf langs het spoor en lopen dan de vesting op en meteen zie je daar de Kruit- of wel de Maria toren. Het is een halfronde bakstenen verdediging toren in laat gotische stijl en maakte ooit deel uit van de stadsomwalling.

We lopen verder over de omwalling(over de Vest) en komen bij de Oosterpoort. Het is de enige stadspoort die Hoorn nog rijk is en ligt aan de Draafsingel met een mooie boogbrug en een smeedijzeren hek. Loop eens door de poort, de brug over en bekijk ook het huisje dat op de poort gebouwd is en de mooi gewelfde koepel.

Als we de straat oversteken zien we aan de linker kant het Hertenkamp liggen en lopen door naar de sportvelden van de plaatselijke voetbalclub Hollandia. Daar gaan we via een binnenhaventje naar het Baatland en komen zo bij de haven uit. Hier zijn talloze restaurantjes en cafeetjes, waar je in een gezellige sfeer iets kunt eten of drinken.

En zo belanden we bij de Hoofdtoren, een verdedigingswerk uit 1532, met de Jongens van Bontekoe op de muur. Het is haast een must om het Houten Hoofd op te lopen en even te gaan zitten op een van de bankjes en de binnenkomende- en uitgaande zeilbootjes te bekijken. Vaak liggen er ook oude zeilbotters en zelfs wel eens cruise-schepen. Tegelijkertijd zien we het Oostereiland liggen, wat vroeger een gevangenis was, maar tegenwoordig herbergt het een hotel, het Museum van de 20e Eeuw en Cinema Oostereiland, het vroegere Filmhuis. Ook daar is er een gelegenheid voor een hapje en een drankje.

We vervolgen onze weg via het dijkje bij de straat Achter op het Zand en de Grashaven, die vol zeilboten ligt en komen we uit bij de IJsselmeerdijk en zien tegelijkertijd in de verte de Schouwburg liggen. Zijn we daar naar toe gewandeld, gaan we rechtsaf en bij de eerste kruising kan je rechtsaf de stad in via het Grote Noord. Een winkelstraat van het hart van Hoorn. Loop je die af, kom je uit bij de Rode Steen, waar je terrasjes aantreft en ook het Westfries Museum, de Waag en het standbeeld van Jan Pieterzoon Coen. Ga je bij de kruising linksaf, dan kom je via het Kleine Noord op een klein pleintje met een soort van fontein met de Waterdraagster en zie je meteen weer aan de rechterkant het station liggen. Begin en eindpunt van een mooie wandeling door Hoorn.

 

Video van een stukje making-off van de film 'De Scheepsjongens van Bontekoe'. Dit soort schepen voeren af en aan in Hoorn.

Nog een paar tips van Ria:

Keramiek in de kerk 

Het Museum van de 20e Eeuw.

Profiel Ria Peerdeman

Historische stadswandeling door Hoorn

Door: Ria Peerdeman

Een mooie wandeling door de stad vol historische gebouwen in Hoorn, begint bij het station. We gaan rechtsaf langs het spoor en lopen dan de vesting op en meteen zie je daar de Kruit- of wel de Maria toren. Het is een halfronde bakstenen verdediging toren in laat gotische stijl en maakte ooit deel uit van de stadsomwalling. We lopen verder over de omwalling(over de Vest) en komen bij de Oosterpoort. Het is de enige stadspoort die Hoorn nog rijk is en ligt aan de Draafsingel met een mooie boogbrug en een smeedijzeren hek. Loop eens door de poort, de brug over en bekijk ook het huisje dat op de poort gebouwd is en de mooi gewelfde koepel. Als we de straat oversteken zien we aan de ...

Lees verder
Mooi Hoorn

Door: Björn Groenveld

De historische Noord-Hollandse stad Hoorn heeft een rijk verleden. Het was als VOC stad een van ...

Lees verder

- Advertentie -