50-jarig jubileum Stichting Streekmuseum de Schippersbeurs te Elsloo

Reeds in 1957 smeedde een drietal mannen plannen voor een museum in Elsloo. Aanleiding was de restauratie van de in verval geraakte, voormalige schippersbeurs. Vanaf deze tijd werd al begonnen met het verzamelen van voorwerpen, die bruikbaar waren voor het museum. En op 28 februari 1959 werd de Stichting Streekmuseum de Schippersbeurs in het leven geroepen. Niet lang hierna werd het stichtingbestuur in de gelegenheid gesteld om de twee mooi gelegen huisjes op de schilderachtige maasberg aan te kopen. In september 1959 werd begonnen met de restauratie van deze panden. Beide woningen verkeerden in een vervallen staat. Tijdens de werkzaamheden kwamen bij het wegkappen ouderwetse open haarden te voorschijn. Na de restauratie werden de huisjes ingericht, zoals ze in de vorige eeuw werden bewoond. Hierna werden deze panden als museum ingericht, waaruit het streekmuseum definitief ontstond.

Door: Ecktiv Redactie

Naam
Het streekmuseum de Schippersbeurs in Elsloo ontleent zijn naam aan de voormalige schippersbeurs, gebouwd door schipper en reder Jan Conincx in 1620.
Het hoofdgebouw in maaslandse stijl is uit het begin van de 17de eeuw, en de twee aangrenzende arbeiderswoningen zijn uit de 18de eeuw, dit alles gelegen in het beschermd dorpsgezicht van Elsloo. De collecties van het museum zijn hier ondergebracht sinds 1960.

Het heden
De bezoekers maken een reis door de tijd beginnend bij de resten van een bandkeramisch nederzetting en grafveld uit de jonge steentijd, ca 5000 voor Christus. Het museum beschikt over het typische aardewerk en verschillende grafgiften. Gevolgd door de opgravingen uit de Romeinse tijd zoals dakpannen, glazen flesjes en bronzen spelden, om de reis te eindigen met de leefwijze en werkomstandigheden van de maaslandse bevolking in de periode van 1650 tot aan 1950.

In een van de kamers van de arbeidershuisjes is een authentieke dorpswinkel ingericht. De tentoongestelde winkelwaar is origineel uit deze periode. Na het bekijken van de ouderwetse schuurzeep, meel, losse koekjes, klompen en veel meer, zal de bezoeker zich terugwanen aan het begin van de 20ste eeuw.

Jubileumjaar 2009
Dit jaar viert het museum zijn 50-jarig bestaan. De voorbereidingen zijn in volle gang. Op 5 april zal tussen 13:00 uur en 17:00 uur in en rondom het streekmuseum het verleden herleven in een spel gespeeld door de vrijwilligers van het museum. Zij zullen de bezoekers terugbrengen naar hoe het leven was rond 1925 op cultureel, religieus en huiselijk gebied. Dit spel speelt zich af in en rondom het streekmuseum, en is daarom dan ook geen toneelstuk, maar geeft de bezoeker een inkijk op de alledaagse gebeurtenissen.
Tijdens het spel zijn ook verschillende oude ambachten te zien, zoals dit gewoon was anno 1925 in een dorpje langs de maaskant. De Bésjen uit Stein zullen zoals gewoonlijk ook van de partij zijn, zij geven een mooi beeld van de klederdracht, gedragen in deze omgeving rond die tijd. Voor de muzikale omlijsting van dit alles komt volksdans en folkloregroep de Foekepot uit Geleen. Deze groep dansers met hun muzikanten zullen voor een vrolijke noot zorgen. Sommige dansen worden "los" of met mensen uit het publiek gedanst.

Mis dit museumspektakel niet op zondag 5 april vanaf 13:00 uur tot 17:00 uur in en rondom het Streekmuseum de Schippersbeurs in Elsloo.

Meer informatie
Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met het Streekmuseum via e-mailadres info@streekmuseumelsloo.nl

Bezoek aan Elfia, grootste fantasy evenement van Europa

Door: René Kolsteren

Op 20 september bezoeken zeven actieve Bibspotters en aanhang het evenement Elfia in de kasteeltuinen van kasteel Arcen. Marijntje (Margo Veldhuizen), Leeuw (Lione en René Kolsteren), Nyasa (Mireille Velthuis) en Rakker/Jagertje (Jelle en Wia van Donderen) verwonderen zich op deze mooie warme nazomerdag over de fantasiewereld die hier voor één dag is ontstaan. Gezamenlijk doen zij verslag. FOTO'S MARGO VELDHUIZEN ( MARIJNTJE) Er is van alles te beleven. Het belangrijkste is wel het kostuumfestival. Als mensen dit afdoen als een verkleedpartij voor volwassenen hebben zij het volkomen mis. Twee derde van de bezoekers van het festival, die behalve uit Nederland ...

Lees verder
Hartelijke, heerlijke provincie met liefde voor het leven

Door: Ecktiv Redactie

Limburg... wat een heerlijk 'buitenbeentje' van Nederland. Voor het gevoel er even helemaal uit ...

Lees verder
Bronsgroen eikenhout, rivierduinen, vennen en veen

Door: Ecktiv Redactie

Behalve het veelbezongen bronsgroen eikenhout heeft Limburg natuurliefhebbers veel te bieden. ...

Lees verder
Glooiende groene heuvels: het toppunt van Limburg

Door: Ecktiv Redactie

Het meest exotische deel van Limburg is het heuvelland in het zuiden. Overbekend is het ...

Lees verder
50-jarig jubileum Stichting Streekmuseum de Schippersbeurs te Elsloo

Door: Ecktiv Redactie

Reeds in 1957 smeedde een drietal mannen plannen voor een museum in Elsloo. Aanleiding was de ...

Lees verder
Ondergronds Kerkenpad

Door: Ecktiv Redactie

Vanaf vrijdag 3 t/m zondag 5 april 2009 in ondergronds Valkenburg en Maastricht: het Ondergronds ...

Lees verder
Startpunten VVV Fietsdag 6 September 2009 bekend

Door: Ecktiv Redactie

Op zondag 6 september aanstaande wordt de derde editie georganiseerd van de Zuid-Limburgse VVV ...

Lees verder
Gratis set Steinse ansichtkaarten in het kader van Open Monumentendag

Door: Ecktiv Redactie

Deelnemers Open Monumentendag ontvangen uniek collectors item namens St. Maaskentj, gemeente ...

Lees verder
Vakantie Kerst

Door: Ecktiv Redactie

Samen genieten van een welverdiende vakantie met kerst. Dat is voor velen de perfecte manier om ...

Lees verder

- Advertentie -