Ontdek je eigen grenzen op de grens van Duitsland en Luxemburg

Over landsgrenzen of over je eigen grenzen gaan, dat is mogelijk in de wandelingen van Naturwanderpark Delux. Delux staat niet alleen voor de hoge kwaliteit van de wandelingen en de goede bewegwijzering , maar ook voor Duitsland en Luxemburg. 23 rondwandelingen, in totaal zo’n 400 kilometer waarvan een groot deel de landsgrenzen overschrijdt en ook de wandelaar uitdaagt om grenzen over te gaan. Van licht tot zwaar, van brede wegen tot voetbrede paadjes met een steile “afgrond”, van rotspartijen met stenen die als trap dienen tot passages in rotsformaties waar je net door past, mits je je rugzak niet op je rug draagt.... Veel natuur onderweg, maar ook cultuur in de dorpen en stadjes die je passeert. Anne van der Feest deed een van deze rondwandelingen en doet verslag.

Door: Anne van der Feest

Felsenweg 2 is de wandeling die mij uitdaagde de grenzen op te zoeken. De route van 20 kilometer, met het Bollendorf plateau aan de Duitse kant en het plateau van Beaufort in Luxemburg, ertussen het dal van de Sure, staat als zwaar aangemerkt. Bij de start in Dillingen is al duidelijk waarom zwaar zwaar is en 20 kilometer in de bergen anders is als 20 kilometer in Nederland. Direct flink steil de berg op over een modderig paadje waar het water van een recente regenbui sneller naar beneden komt dan ik omhoog ga.

Het idee dat zelfs de fel oranje naaktslakken me inhalen laat ik maar gaan als bij het omkijken blijkt dat er toch heel wat meters afgelegd zijn. Op een paar plaatsen is een wat bredere weg om de berg om even op adem te komen en waar hulpdiensten kunnen komen als dat nodig mocht zijn. Over rotspaadjes, smalle bospaden en vooral een hele steile helling wordt het bovenkomen beloont met een prachtig uitzicht vanaf uitzichtpunt Predigtstuhl over Dillingen en omstreken.

Langs de rand van het Bollendorf plateau, door het bos met prachtige rotsformaties gaat de wandeling door naar een volgend uitzichtpunt met weer erg fraai uitzicht op Bollendorf aan de Duitse kant van de Sure en Bollendorf-Pont aan de Luxemburgse kant. Uiteraard komt er ook een afdaling die, net als de stijging, het nodige van je wandelspieren vergt. Eenmaal wat bijgekomen in Bollendorf, staat in Bollendorf-Pont de volgende klim te wachten. Ook hier weer een behoorlijke met onderweg naar boven fraaie uitzichten op Bollendorf.

Voor de liefhebbers zelfs een ligbank.... Ook daarna weer de meest mooie rotsformaties om over, onder of door te lopen. Passage Mandrack is er een om rekening mee te houden. Op schouderhoogte is die doorgang slechts 40 centimeter breed, even de rugzak af...... Dalend naar Grundhof, lijkt het erop dat daarna weer een flinke klim volgt om het plateau van Beaufort op te komen.

Die klim geeft ook weer prachtige rotsformaties en komt door het gebied Mullerthal wat klein Zwitserland genoemd wordt. Sprookjesachtige groene rotsen, watervalletjes, bruggen over het water of soms gewoon alleen step stones. Het voelt wild, ongerept, puur en volgt zijn weg naar het chateaux de Beaufort.

Het middeleeuwse kasteel en naastgelegen renaissance kasteel zijn te bezoeken. Ook een ter plaatse gebrouwen drankje is te proeven, maar om dan nog verder te wandelen.... Vanaf het kasteel nog een stukje naar boven, dat lijkt inmiddels vanzelf te gaan. Vandaar is het nog maar een stukje door hellingbos en wacht de afdaling terug naar Dillingen. Een aanrader van een wandeling, maar onderschat het niet, de classificatie zwaar is niet voor niets, zelf voor de geoefende wandelaar op vlak land is het een mooie uitdaging.

Meer over Delux Naturwanderpark

Profiel Anne van der Feest

Ontdek je eigen grenzen op de grens van Duitsland en Luxemburg

Door: Anne van der Feest

Felsenweg 2 is de wandeling die mij uitdaagde de grenzen op te zoeken. De route van 20 kilometer, met het Bollendorf plateau aan de Duitse kant en het plateau van Beaufort in Luxemburg, ertussen het dal van de Sure, staat als zwaar aangemerkt. Bij de start in Dillingen is al duidelijk waarom zwaar zwaar is en 20 kilometer in de bergen anders is als 20 kilometer in Nederland. Direct flink steil de berg op over een modderig paadje waar het water van een recente regenbui sneller naar beneden komt dan ik omhoog ga. Het idee dat zelfs de fel oranje naaktslakken me inhalen laat ik maar gaan als bij het omkijken blijkt dat er toch heel wat meters afgelegd zijn. Op een paar plaatsen is een ...

Lees verder
Dichte bossen, de heuvels van de Ösling en wilde dieren

Door: Ecktiv Redactie

Luxemburg, ofwel het Groussherzogtum Lëtzebuerg zoals het land in de eigen taal heet, is ...

Lees verder
Een klein land met grote culturele mogelijkheden

Door: Ecktiv Redactie

Het lijkt wel of alle Europese landen vertegenwoordigd willen zijn in Luxemburg. Klein ...

Lees verder
De Luxemburgse keuken serveert het beste uit vier landen

Door: Ecktiv Redactie

Mir wëlle bleiwe wat mir sin, luidt het nationale motto van Luxemburg. Het geeft een ...

Lees verder
Een actieve Pinkster in Luxemburg

Door: Doenja Pluymen

Zin in een actieve Pinkster? Dan is Luxemburg zeker een aanrader. Dit kleine land heeft een ...

Lees verder

- Advertentie -