Coasteering in Wales een sensationele ervaring

Coasteering is een van de meest avontuurlijke sporten van het moment, een volledig op adrenaline gerichte activiteit, gegarandeerd dat het je bloed laat stromen en je hart laat pompen. Het is de snelst groeiende adventuresport in het Verenigd Koninkrijk met Wales als een van de toplocaties …… Dat belooft wat. Tijdens haar persreis naar Wales ( op uitnodiging van Visitwales ) mag Anne van der Feest dit gaan doen. Het lijkt haar geweldig, een sportieve uitdaging, maar ook spannend en wat er precies van haar gevraagd gaat worden, dat laat ze maar gewoon over zich heen komen. Hier beschrijft ze deze geweldige ervaring.

Door: Anne van der Feest

Preseli Venture in Pembrokeshire is de plaats waar het gaat gebeuren. De ontvangst daar is vriendelijk en enthousiast. Libby vertelt wat coasteering is, een unieke avontuurlijke sport, je ervaart er de opwinding van de zeespiegel doorkruisen, klimmen, klif springen en zwemmen in zee grotten. Het is een kustverkenning langs de wilde en prachtige kust van Pembrokeshire. Het is afhankelijk van het getij, weer, deining en locatie, geen twee coasteers zijn ooit hetzelfde. Meteen snap ik het woord coasteering, coast is natuurlijk de kust, maar steering, sturen, moet ik meer zien als je weg vinden, gestuurd worden door de natuur.

De kust bij Preseli Ventureruige heeft alles: kliffen, afgelegen baaien, geweldig uitzicht op zee, grotten, stapels rotsen en natuurlijke rotsbogen.

Preseli Venture heeft een vergunning van de National Trust om hun wilde en ongerepte kust voor de coasteering avonturen te gebruiken. Dit betekent dat we ruige kliffen, afgelegen baaien, geweldig uitzicht op zee, grotten, stapels rotsen en natuurlijke rotsbogen, kunnen verwachten evenals een overvloed aan wilde dieren aan de kust: zeevogels, wilde bloemen en natuurlijk de Atlantische grijze zeehonden te zien en te beleven kunnen krijgen. Dat kan ik als natuurliefhebber alleen maar toejuichen.

Met elke stap groeit toch de spanning bij iedereen, want hoe geweldig het ons ook lijkt, een beetje eng is het toch ook wel.

Dan de aankleding. Als kajakker die het hele jaar door vaart weet ik als geen ander hoe belangrijk veiligheid op en in het water is en wat de gevaren kunnen zijn, dus…inpakken! Wetsuit, zwemvest, helm, stevige schoenen, veiligheid voor alles. Zo de bus in voor een korte tocht naar het kustpad om dat af te lopen naar het kiezelstrand. Met elke stap groeit toch de spanning bij iedereen, want hoe geweldig het ons ook lijkt, een beetje eng is het toch ook wel. Op het strand nog een korte briefing en dan gaat het echte avontuur beginnen. Het water in….

Adrenaline door je lijf en inderdaad je bloed stroomt en je hart pompt zoals in het begin al beloofd was. Door naar de eerste grot.

Door het zwemvest is er drijfvermogen en dat is fijn, zo kan de stroming zijn werk doen en ons meevoeren. Natuurlijk zijn er een paar die toch blijven zwemmen, ze zijn niet sneller en het kost onnodige energie. Een stuk verderop is de eerste klimmogelijkheid. Dat gaat vrij snel en ja, eenmaal boven is het zover, weer naar beneden en wel springend! Even uit je comfortzone en gaan… Lekker! Adrenaline door je lijf en inderdaad je bloed stroomt en je hart pompt zoals in het begin al beloofd was. Door naar de eerste grot. Allemaal bij elkaar blijven, achter elkaar aanzwemmen door de steeds nauwer wordende gang. Aan het einde een kleine doorgang die door het tij steeds onder en dan weer boven water is. Twee begeleiders helpen iedereen de uitgang door. Kies maar of je boven of onder water wilt om eruit te komen. Op het juiste tijdstip zeggen ze “nu” en daar ga je. 

Na een laatste sprong en nog een stukje zwemmen even voelen hoe het is om een sok te zijn in de wasmachine.

Weer zwemmen, klimmen, springen. Bij een volgende klim even in de zon zitten en uitkijken over de baai. Daar ineens….twee zeehonden. Het leek wel of ze keken wat die rare mensen daar aan het uitspoken waren. Na een laatste sprong en nog een stukje zwemmen even voelen hoe het is om een sok te zijn in de wasmachine. De golven schudden je heen en weer in een nauwe kloof. Een fijn gevoel, voor even dan. Daarna weer klimmen, maar nu om de top van de klif te bereiken en het pad terug te volgen. Daar staat de bus weer te wachten en in de lodge is een warme douche wel erg aangenaam. Nog aangenamer “Coasteering heeft geheime gezondheid bevorderende eigenschappen!”, tenminste als ik de verhalen mag geloven. Coasteering heeft ook geheime gezondheidsbevorderende eigenschappen van de macht en de schil van het zeewater en de componenten ervan. Nou, buiten een paar flinke blauwe plekken, wond aan mijn been en hand heeft het me inderdaad heel goed gedaan. Je grenzen opzoeken, de natuur beleven op een manier zoals ik die nog nooit eerder heb beleeft. Adrenaline door mijn lijf voelen stromen. Ja, een geweldige ervaring in een meer dan prachtige omgeving, dat was het zeker.De gezondheidseigenschappen van Coasteering worden ook toegeschreven aan de Thalassotherapie, een van de populairste huidige schoonheidsbehandelingen

Thalassotherapie, van het Griekse woord thalassa (betekent zee), is hard op weg een van de meest populaire gezondheids- en schoonheidsbehandelingen te worden. Zuiverende, curatieve, verjongende en ontspannende mariene therapieën zijn nu hot bij de duurdere kuuroorden en salons over de hele wereld. Lichaam en ziel laten herstellen door de kracht van de zee te voelen heeft een lange geschiedenis. Het is pas sinds de jaren 1960 dat dit wetenschappelijk is onderzocht. Het is de nauwe verwantschap tussen de bestanddelen van zeewater en eigen bloed en het feit dat de actieve ingrediënten worden geabsorbeerd door de huid door het proces van osmose, waardoor zeewater therapieën zo effectief zijn. Zeewater bevat calcium, magnesium, ijzer, zink en koper, en de rijke cocktail van mineralen en vitaminen heeft een krachtige ontgiftende werking en kan helpen bij artritis, reuma en bloedsomloop stoornissen. Deze gift van de zee mineraliseert het lichaam, stimuleren de circulatie, verminderen het vasthouden van vocht en het stimuleren de stofwisseling. True thalassotherapie spa’s maken gebruik van schoon zeewater, rechtstreeks van de zee. Behandelen kan dan onder andere met de 'blitz slang', waar sterke waterstralen op de belangrijkste punten op het lichaam zijn gericht, en de 'blitz douche', waar je gewoon door een gang van het water loopt. Als de bovenstaande behandelingen met thalassotherapie vertrouwd klinken, ja, dan heb je het, dat is precies wat er gebeurt met je lichaam als je gaat coasteering. Dus liever niet naar de spa, maar toch het gevoel wilt ervaren, kom coasteering, het is veel leuker en spannender - en het zal je meer goed doen dan je ooit had gedacht ...

Meer info over Wales: www.visitwales.com

Meer over outdoor activiteiten in Wales: www.dragon-tours.com

Meer info over het Wales Coastalpath: www.walescoastalpath.gov.uk

Profiel Anne van der Feest

Wales the alternative way, ook weer in 2014

Door: Anne van der Feest

Wales is prachtig en heeft veel te bieden. Van een bijna oneindige kustlijn, via nationale parken en de rijke cultuur naar lieflijke dorpjes in het groen. Wie rust en ruimte zoekt vindt het in Wales, maar ook voor de actieve en sportieve avonturier is het een ideale vakantiebestemming. De komende dagen zijn we vooral aan de kust, waar we deelnemen aan enkele bijzondere outdoor activiteiten, een bezoek brengen aan historische plekken en tenslotte een deel van de Alternatieve Wereld Spelen meemaken. En dat alternatieve, dat net even anders dan anders, maakt mij als actieve natuurliefhebber in een klap fan van Wales. The World Alternative Games in Llanwrtyd Wells. De meest vreemde ...

Lees verder
The Wales Coast Path: uniek wandelpad dat 1400 km lang de kust van Wales volgt

Door: Anne van der Feest

In september 2012 ging Anne van der Feest op uitnodiging van Verkeersbureau Visit Wales mee op ...

Lees verder
Coasteering in Wales een sensationele ervaring

Door: Anne van der Feest

Coasteering is een van de meest avontuurlijke sporten van het moment, een volledig op adrenaline ...

Lees verder
Gastvrij, bergachtig, ruige natuur, veel outdoor en een lange kustlijn

Door: Ecktiv Redactie

Croeso i Cymru… de Welsh heten je van harte welkom. Het is een trots, vriendelijk en ...

Lees verder
Wales

Door: Ecktiv Redactie

Wales is het land van de mythische koning Arthur en tovenaar Merlijn. Van Offa’s Dyke, een meer ...

Lees verder
Leg aan in een van de vele schilderachtige dorpen

Door: Ecktiv Redactie

In Wales ligt het tempo aangenaam laag. Een leuke manier van reizen is per kanaalboot. Met ...

Lees verder

- Advertentie -