The Wales Coast Path: uniek wandelpad dat 1400 km lang de kust van Wales volgt

In september 2012 ging Anne van der Feest op uitnodiging van Verkeersbureau Visit Wales mee op persreis om onder andere de sfeer op te snuiven van het in mei geopende lange afstand-wandelpad, het 'Wales Coast Path'. Wie over voldoende tijd en goede wandelbenen beschikt, kan zich in 2013 nog steeds tot de pioniers rekenen, die het 1400 km lange traject hebben afgelegd.

Door: Anne van der Feest

Op 5 mei 2012 is het Wales Coast Path pas geopend en nu al, door Lonely Planet Guide, uitgeroepen tot nummer één van de plekken in de wereld om te bezoeken in 2012. Bijzonder? Zeker, maar het gaat dan ook om een van de langste lange-afstand-wandelpaden ter wereld en dat op een unieke manier vrijwel de gehele kustlijn van Wales volgt. Op deze manier is het mogelijk om "de vorm van een land te ontdekken".

Het 1400 km lange aaneengesloten wandelpad loopt van Queensferry in Noord-Wales tot aan Chepstow in het uiterste zuidoosten.

De bestaande lange-afstand-wandelpaden, waaronder het Isle of Anglesey Coastal Path, Ceredigion Coast Path, Offa's Dyke Path en Pembrokeshire Coast Path, zijn met elkaar verbonden om één ononderbroken route van 1400 km te creëren, die wandelaars uitnodigt om de gehele kust van Wales te verkennen. Het pad loopt van Queensferry in Noord-Wales tot aan Chepstow in het uiterste zuidoosten. De 1400 km ononderbroken route van het kustpad in één vakantie bewandelen is een uitdaging, dat kan in 70 dagen. Het hoeft natuurlijk niet, in etappes is het ook heel goed mogelijk. Veel onderdelen van het pad zijn ideaal voor een dagwandeling en bovendien goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Overnachten kan op veel plaatsen langs de route.

Baaien, landtongen, kliffen en inhammen bieden prachtige uitzichten op nestelende zeekoeten, alken, papegaaiduikers en pijlstormvogels.

Meer dan 75% van de kustlijn van Wales is momenteel aangewezen als beschermd gebied. Niet zo gek ook, want de fauna die langs het kustpad van Wales is te bewonderen, is rijk en gevarieerd. Baaien, landtongen, torenhoge kliffen en inhammen. Allemaal bieden ze prachtige uitzichten op nestelende zeevogels, zeekoeten, alken, papegaaiduikers en pijlstormvogels. Op zee voor de Ceredigion-kust in Cardigan Bay bestaat de kans dolfijnen en bruinvissen te zien spelen in de branding, en in de beschutte baaien en inhammen kunnen Atlantische grijze zeehonden zonnen op het strand of dobberen in het water. Het pad voert verder langs 18 middeleeuwse kastelen, 12 nationale natuurgebieden, 41 Blue Flag-stranden en de belangrijke dorpen en steden Llandudno, Cardiff en Swansea.

De etappe Noord-Wales Coast Path voert langs traditionele badplaatsen aan de noordelijke kust van Flintshire, Rhyl, Colwyn Bay en Llandudno.

Het biedt verbluffende uitzichten op het pad van Little Ormes Head met uitzichtpunten voor een blik op de bergen van Snowdonia en de 680 meter hoge kliffen van Great Ormes Head. Even het water over voor het Anglesey Coastal Path, een uniek kust circuit rond de legendarische Isle of Anglesey, liggend in de Ierse Zee, boven de noordkust van Wales. Door de beschutte ligging met een mild klimaat, was Anglesey ooit de graanschuur voor Wales, Anglesey Ynys Mon, in het Welsh, is overwegend Welsh-sprekend, Cymraeg. Het was het spirituele thuisland van de Druïden, het centrum van de Keltische Druïdisme, de troon van inheemse Welsh koningen en ooit de hoofdstad van Wales, en de zetel van het 118-jaar Tudor (van Tewdwr) dynastie eindigt met Henry VIII.

Op Aberdaron gaat de route terug langs de zuidelijke kustlijn van de zandstranden Cardigan Bay naar Porthmadog.

Weer terug naar het vaste land voor het Llyn Coastal Path, een oude route, de Pilgrim Trail. Op zoek naar sporen van de spirituele reis die in vroege eeuwen is afgelegd door pelgrims uit Bangor, langs de noord-en zuidkust van het schiereiland Llyn waar ze elkaar ontmoetten op Aberdaron. Hier wachtten de pelgrims om over te steken naar Bardsey Island, 'Het eiland van 20.000 heiligen'. De etappe begint bij Caernarfon in de Menai Straits en gaat flink in westelijke richting. Op Aberdaron gaat de route terug langs de zuidelijke kustlijn van de zandstranden Cardigan Bay naar Porthmadog. Het Ceredigion Coast Path heeft een bijzondere kustlijn. Een groot deel van deze kunstlijn is Heritage Coast, beschermd gebied en is bekend om de bottlenose dolfijnen, zeehonden en bruinvissen. Ook delen van Cardigan Bay’s zijn beschermd vanwege hun belang voor de natuur. In de plaats Aberaeron staan veel kleurrijke huizen. Vergeet ook de universiteitsstad Aberystwyth niet te bezoeken, het is de thuisbasis van de National Library of Wales.

De Bluestones werden vervoerd van de Preseli Mountains. Hier zijn nog 3000 jaar oude forten, begraafplaatsen bestaande uit stenen en cirkels.

Het Pembrokeshire Coast Path heeft een grote natuurlijke schoonheid, dat heeft ervoor gezorgd dat dit het enige stuk van de kust in Groot-Brittannië is dat is aangewezen als Nationaal Park. De Pembrokeshire Coast stranden worden genoemd als "de tweede beste op de planeet" in een lijst samengesteld door National Geographic. De beroemde Bluestones voor Stonehenge werden vervoerd van de Preseli Mountains. Hier zijn nog 3000 jaar oude forten, begraafplaatsen bestaande uit stenen en cirkels. De Keltische heiligen liepen als langs deze kustpaden, vanaf hier maakte St Patrick zijn reis naar Ierland in de 5e eeuw. Neem ook een kijkje in de schitterende St. David's Cathedral in de kleinste stad van Groot-Brittannië.Over het schiereiland Gower loopt het Gower Coast Path. Dit schiereiland, ten westen van Swansea, was het eerste gebied in Groot-Brittannië dat is aangewezen als 'Area of Outstanding Natural Beauty' in 1956. Het is een gebied van contrasten, van de prachtige kustlijn van het schiereiland Gower met zijn bekroonde gouden stranden tot de drukke havenstad Swansea. 

Dus trek de stoute wandelschoenen maar aan en geniet van de overweldigende natuur, de rust, de ruimte, maar ook van de gastvrije dorpen en steden onderweg en wie weet van een mooie ontmoeting met dolfijnen of zeehonden. Vergeet dus vooral niet om een camera mee te nemen.

Meer info langeafstandswandelen: www.visitwales.com

Meer info Wales Coast Path: www.walescoastpath.gov.uk

Profiel Anne van der Feest

Wales the alternative way, ook weer in 2014

Door: Anne van der Feest

Wales is prachtig en heeft veel te bieden. Van een bijna oneindige kustlijn, via nationale parken en de rijke cultuur naar lieflijke dorpjes in het groen. Wie rust en ruimte zoekt vindt het in Wales, maar ook voor de actieve en sportieve avonturier is het een ideale vakantiebestemming. De komende dagen zijn we vooral aan de kust, waar we deelnemen aan enkele bijzondere outdoor activiteiten, een bezoek brengen aan historische plekken en tenslotte een deel van de Alternatieve Wereld Spelen meemaken. En dat alternatieve, dat net even anders dan anders, maakt mij als actieve natuurliefhebber in een klap fan van Wales. The World Alternative Games in Llanwrtyd Wells. De meest vreemde ...

Lees verder
The Wales Coast Path: uniek wandelpad dat 1400 km lang de kust van Wales volgt

Door: Anne van der Feest

In september 2012 ging Anne van der Feest op uitnodiging van Verkeersbureau Visit Wales mee op ...

Lees verder
Coasteering in Wales een sensationele ervaring

Door: Anne van der Feest

Coasteering is een van de meest avontuurlijke sporten van het moment, een volledig op adrenaline ...

Lees verder
Gastvrij, bergachtig, ruige natuur, veel outdoor en een lange kustlijn

Door: Ecktiv Redactie

Croeso i Cymru… de Welsh heten je van harte welkom. Het is een trots, vriendelijk en ...

Lees verder
Wales

Door: Ecktiv Redactie

Wales is het land van de mythische koning Arthur en tovenaar Merlijn. Van Offa’s Dyke, een meer ...

Lees verder
Leg aan in een van de vele schilderachtige dorpen

Door: Ecktiv Redactie

In Wales ligt het tempo aangenaam laag. Een leuke manier van reizen is per kanaalboot. Met ...

Lees verder

- Advertentie -