Het heilige Tandrelikwie van boeddhistisch Sri Lanka

Tijdens haar reis door Sri Lanka begin 2015 bezoekt Marjolijn Klik het Tandrelikwie, door boeddhisten beschouwd als het allerheiligste op aarde. Na deel 1 over de Tanks, de waterbassins die Sri Lanka tot bloei brachten, deel 2 over de Tamil Tijgers en het noorden nu in deel 3 haar ervaringen over de Tandrelikwie in Kandy.

Door: Marjolijn Klik

Na veel omzwervingen kwam een tand van Boeddha uiteindelijk terecht in Kandy. Veel boeddhisten zien “dé” tand als het heiligste op aarde. Naast een religieuze heeft de relikwie ook een politieke lading: van oudsher had degene die de tand in handen had het recht te regeren over Sri Lanka. Het –theravada- boeddhisme is het geloof van de Singalezen, de grootste bevolkingsgroep. Drie maal daags wordt de ruimte waar de tandrelikwie staat geopend. Ik sta vroeg op en ga naar de puja, de ceremonie van 5.30 uur. Dan komen er nauwelijks toeristen, maar alleen de lokale bevolking, die in smetteloos wit gekleed met offergaven de tempel bestormen.

Mihintale. Mihintale geldt als de bakermat van het boeddhisme in Sri Lanka. Hier werd de koning van Sri Lanka tot het boeddhisme bekeerd door Mahinda, zoon van de Indiase keizer Ashoka. De Ambasthala-dagoba markeert de plek waar de ontmoeting plaats vond tussen Mahinda en de koning. Apen spelen op het plateau waar deze stoepa staat.

Tantirimale. In deze onherbergzame, rotsachtige omgeving vestigden zich al heel vroeg boeddhistische monniken. Zij hakten een liggende Boeddha uit in de rots. Ooit was hier een groot klooster, maar later leefden monniken hier als kluizenaars in het bos. Het is een wat geheimzinnige plek, waarvan de oorsprong nog niet helemaal duidelijk is. Mogelijk is de plek nog ouder dan Mihintale.

Dambulla. In een 160 meter hoge rots vind je enkele indrukwekkende grottentempels. Ze werden 100 jaar voor Christus gebouwd en in de 17e en 18e eeuw na Christus uitgebreid versierd met Boeddhabeelden en muurschilderingen. De pittige klim naar boven wordt ruim beloond, vooral de tweede grot is spectaculair.

 

Tanks, of Wewa, de waterbekkens die Sri Lanka tot bloei brachten.

Door: Marjolijn Klik

“Laat geen druppel water de zee instromen zonder de mens tot nut te zijn”. Watermanagement was meer dan tweeduizend jaar geleden de sleutel tot de bloei van het Sri Lankaanse koninkrijk. Het regenwater van de noordoostmoesson werd opgevangen in grote spaarbekkens, zogenaamde tanks, of wewa. Met een uitgebreid stelsel van irrigatiekanalen werden de droge noordelijke vlaktes veranderd in rijstvelden die jaarlijks twee oogsten opbrengen. Foto Parakrama Samudra, Polonnaruwa Op het hoogtepunt woonden in hoofdstad Anuradhapura twee miljoen mensen. Rond het jaar 1000 werd Anuradhapura geplunderd vanuit Zuid-India. De stad raakte overwoekerd door de jungle en het ...

Lees verder
Tamil Tijgers, het noorden van Sri Lanka na de burgeroorlog.

Door: Marjolijn Klik

Maart 2015 gaat Marjolijn Klik op uitnodiging van Djoser voor een droomreis naar Sri Lanka. Ze ...

Lees verder
Het heilige Tandrelikwie van boeddhistisch Sri Lanka

Door: Marjolijn Klik

Tijdens haar reis door Sri Lanka begin 2015 bezoekt Marjolijn Klik het Tandrelikwie, door ...

Lees verder
Over thee en een treinrit in Sri Lanka

Door: Marjolijn Klik

Dit is deel 4 van Marjolijn Klik over haar reis door Sri Lanka. Na de Tanks, de waterbassins die ...

Lees verder
Palmenstranden, boeddhistische tempels en berglandschappen

Door: Ecktiv Redactie

Sri Lanka is het traanvormige eiland dat door een smalle zeestraat van het zuiden van India ...

Lees verder
In Kandy is het tien dagen feest rond de Tempel van de Tand

Door: Ecktiv Redactie

Boek je een zonvakantie naar Sri Lanka en krijg je de behoefte meer te gaan zien? Dan is het de ...

Lees verder
Februari en maart zijn zonnig, droog en niet té heet

Door: Ecktiv Redactie

Vanuit Kandy is het aardig om per trein verder omhoog te gaan naar Nuwara Eliya. Je komt langs ...

Lees verder
Tips Sri Lanka

Door: Ecktiv Redactie

Sri Lanka heeft natuurparken vol groot wild. In het Udawalawe-park leven grote kuddes wilde ...

Lees verder

- Advertentie -