Tanks, of Wewa, de waterbekkens die Sri Lanka tot bloei brachten.

In oktober 2014 kreeg Marjolijn Klik een mailtje van Djoser: “Gefeliciteerd, u bent de winnaar van de Djoser geuractie, u hebt de droomreis naar Sri Lanka gewonnen.” Inmiddels-maart 2015, en is ze terug uit Sri Lanka. In een vierluik deelt ze haar ervaringen aan de hand van 4 T’s. Als eerste, de T van Tank(s), de waterbekkens die Sri Lanka tot bloei brachten.

Door: Marjolijn Klik

“Laat geen druppel water de zee instromen zonder de mens tot nut te zijn”. Watermanagement was meer dan tweeduizend jaar geleden de sleutel tot de bloei van het Sri Lankaanse koninkrijk. Het regenwater van de noordoostmoesson werd opgevangen in grote spaarbekkens, zogenaamde tanks, of wewa. Met een uitgebreid stelsel van irrigatiekanalen werden de droge noordelijke vlaktes veranderd in rijstvelden die jaarlijks twee oogsten opbrengen.

Foto Parakrama Samudra, Polonnaruwa

Op het hoogtepunt woonden in hoofdstad Anuradhapura twee miljoen mensen. Rond het jaar 1000 werd Anuradhapura geplunderd vanuit Zuid-India. De stad raakte overwoekerd door de jungle en het machtscentrum verschoof naar de nieuwe hoofdstad Polonnaruwa.

Foto monniken Polonnaruwa

Anuradhapura. Ons hotel in Anuradhapura, Nuwarawewa Rest House, ligt aan zo’n wewa. Per fiets verkennen we een gedeelte van de gerestaureerde monumenten, die verspreid liggen over een groot gebied, omgeven door nog enkele andere wewa en restjes jungle. Wel zijn veel wegen geasfalteerd. Leuk is dat Anuradhapura geen dode stad is, maar een druk boeddhistisch pelgrimsoord. Vooral de heilige bo-boom, Sri Maha Bodhi, en de Ruwanweliseya-dagoba trekken veel pelgrims.

Foto’s: detail ruïne paleis koning Mahasena, en Ruwanweliseya-dagoba of Grote Stoepa

 

 

Polonnaruwa. Ook in Polonnaruwa ligt ons hotel weer aan een enorm waterreservoir, de Parakrama Samudra, Zee van Parakrama. Mooi is de Vatadage, een rijkversierde ronde schrijn met vier Boeddhabeelden die uitkijken naar de vier windrichtingen. Ooit werd hier de Tandrelikwie, nu te zien in Kandy, bewaard. Maanstenen en wachterstenen bij de toegangen bieden bescherming tegen het kwaad. Een ander hoogtepunt is de Gal Vihara: vier enorme Boeddhabeelden zijn hier uitgehouwen in een rotswand. Monniken uit Thailand lopen hier al fotograferend langs.

Foto’s: Gal Vihara en Vatadage Polonnaruwa

Meer over Sri Lanka reizen op: www.djoser.nl

 

Tanks, of Wewa, de waterbekkens die Sri Lanka tot bloei brachten.

Door: Marjolijn Klik

“Laat geen druppel water de zee instromen zonder de mens tot nut te zijn”. Watermanagement was meer dan tweeduizend jaar geleden de sleutel tot de bloei van het Sri Lankaanse koninkrijk. Het regenwater van de noordoostmoesson werd opgevangen in grote spaarbekkens, zogenaamde tanks, of wewa. Met een uitgebreid stelsel van irrigatiekanalen werden de droge noordelijke vlaktes veranderd in rijstvelden die jaarlijks twee oogsten opbrengen. Foto Parakrama Samudra, Polonnaruwa Op het hoogtepunt woonden in hoofdstad Anuradhapura twee miljoen mensen. Rond het jaar 1000 werd Anuradhapura geplunderd vanuit Zuid-India. De stad raakte overwoekerd door de jungle en het ...

Lees verder
Tamil Tijgers, het noorden van Sri Lanka na de burgeroorlog.

Door: Marjolijn Klik

Maart 2015 gaat Marjolijn Klik op uitnodiging van Djoser voor een droomreis naar Sri Lanka. Ze ...

Lees verder
Het heilige Tandrelikwie van boeddhistisch Sri Lanka

Door: Marjolijn Klik

Tijdens haar reis door Sri Lanka begin 2015 bezoekt Marjolijn Klik het Tandrelikwie, door ...

Lees verder
Over thee en een treinrit in Sri Lanka

Door: Marjolijn Klik

Dit is deel 4 van Marjolijn Klik over haar reis door Sri Lanka. Na de Tanks, de waterbassins die ...

Lees verder
Palmenstranden, boeddhistische tempels en berglandschappen

Door: Ecktiv Redactie

Sri Lanka is het traanvormige eiland dat door een smalle zeestraat van het zuiden van India ...

Lees verder
In Kandy is het tien dagen feest rond de Tempel van de Tand

Door: Ecktiv Redactie

Boek je een zonvakantie naar Sri Lanka en krijg je de behoefte meer te gaan zien? Dan is het de ...

Lees verder
Februari en maart zijn zonnig, droog en niet té heet

Door: Ecktiv Redactie

Vanuit Kandy is het aardig om per trein verder omhoog te gaan naar Nuwara Eliya. Je komt langs ...

Lees verder
Tips Sri Lanka

Door: Ecktiv Redactie

Sri Lanka heeft natuurparken vol groot wild. In het Udawalawe-park leven grote kuddes wilde ...

Lees verder

- Advertentie -