Georgië, land vol geweldige geschiedenis en ongeëvenaarde natuurpracht.

De laatste tijd wordt er meer en meer bekend over dit mooie land tussen Zwarte - en Kaspische Zee. Zo ontdekten archeologen dat er tussen 7000 - 5000 voor de jaartelling al wijn werd geproduceerd. Geteisterd door vele jaren van oorlogen en 70 jaar bezetting door Rusland, die uit royaal gebaar hele stukken Georgisch grondgebied aan de buurlanden geschonken heeft, is het land nu bezig om uit een diep dal omhoog te klimmen. Armoede en corruptie zijn nog de grootste problemen, maar Georgië is vooral bezig om toerisme en export van landbouwproducten en wijnen te bevorderen. Het is een prachtig land om te bezoeken of je nu gaat voor de cultuur, de natuur, de wijnen of het lekkere eten, alles is volop aanwezig. Er heerst een heerlijk subtropisch klimaat. Georgië bestaat voor 40% uit bos, waarvan 10% nog oerbos.

Door: Jetty van der Graaf

We vliegen via Istanbul naar de hoofdstad Tbilisi, waar we de klok 2 uur vooruit zetten. Bij de douane krijgen we na de paspoortcontrole allemaal een klein flesje Georgische wijn mee, een sympathiek gebaar en meteen leuke reclame voor deze nog vrij onbekende reisbestemming.

De gezellige straatjes van Tbilisi zijn vol leuke restaurants en de nieuwe ‘Peace Bridge’ is een mooi staaltje moderne architectuur.

’s Nachts zijn alle gebouwen prachtig verlicht, onze eerste indruk is een mooie stad, waar niet bespaard wordt op energie. De belangrijkste kathedraal is momenteel de Tsminda Sameda (Holy Trinity), een prachtig gebouw met een gouden koepel (gebouwd tussen 1995 en 2001) waar het binnen altijd erg druk is. Op zondag zijn er de hele dag door diensten aan de gang. Boven op de berg staat het enorme standbeeld van Moeder Georgië, bereikbaar met een moderne kabelbaan.

Van hieruit kijk je uit over de botanische tuin enerzijds, en anderzijds over de hele stad. Langs meerdere kerken en de restanten van de Narikala-vesting lopen we naar beneden en komen bij de badhuizen van de oude zwavelbronnen. De hele wijk wordt hier gerenoveerd en dit belooft een prachtig hoogtepunt voor toeristen te worden. Het sprookjesachtige Orbeliani-badhuis ligt jammer genoeg in een grote bouwput en is niet te bezoeken. Maar bij het Abanotoebani-badhuis, wereldberoemd om zijn zwavelbaden, mogen we even binnenkijken. Een mooie gewaarwording. We lopen door de oude wijk langs oude karavanserai’s, in een is er nu het Tbilisi Historisch Museum, in de ander een theologisch instituut. Door gezellige straatjes zoals Rue Chardin vol met leuke restaurants, en even de nieuwe ‘Peace Bridge’ opgelopen, mooi staaltje moderne architectuur. Aan de overkant van de rivier zien we het nieuwe presidentiële paleis, en aan de oever van de Mtkvari rivier wordt het nieuwe museum voor moderne kunst gebouwd, een heel futuristisch bouwwerk. We bezoeken nog even de oudste kerk, de Antsjischati-basiliek uit de 6de eeuw, gerestaureerd met bakstenen uit de 17de eeuw. In het Nationaal museum bezichtigen we de vele oude kunstschatten vnl. gevonden in oost Georgië. Al met al is de stad een interessante mix van heden en verleden.

In de kleine grotkerk uit de 6de eeuw ligt David Gareja begraven. Hier hangen de prachtigste fresco’s en iconen.

Als we de stad achter ons gelaten hebben zijn we al snel in Kachetië (oost Georgië). Aan de voet van de Kaukasus zien we eerst een afgelegen woestijnlandschap, doordat alle bomen hier vroeger gekapt zijn om hout voor het Ottomaanse Rijk. We rijden naar het zuiden om het David Gareja klooster te bezoeken, vlak bij de grens met Azerbeidzjan. Ze zijn hier ook weer bezig om het klooster te restaureren, in de kleine grotkerk uit de 6de eeuw ligt David Gareja begraven. Hier hangen ook mooie fresco’s en iconen. Je kunt hier nog een prachtige wandeling via smalle paadjes de berg op maken naar het Udabno klooster, met prachtige oude fresco’s, het is een pittige wandeling van ca 2 uur, met mooie uitzichten vanaf de grens met Azerbeidzjan.

We rijden verder naar Telavi, hoofdstad van Kachetië, de grootste wijnstreek van Georgië. Onderweg stoppen we nog even om traditionele lekkernijen te kopen, zoals “worsten” van walnoten in wijn met honing en bloem. We logeren in Telavi in een guesthouse op basis van halfpension. Het avondeten bestaat uit heerlijke traditionele Georgische gerechten begeleid door huisgemaakte wijn. En zoals de traditie voorschrijft wordt er regelmatig geproost.

 

Veel Georgiërs organiseren thuis lunches voor groepen, veel gezelliger dan in restaurants, en zo verdient de lokale bevolking iets bij.

We bezoeken in Tsinandali het wijnmuseum op het familielandgoed Alexandre Tsjatsjavadze, na de rondleiding krijgen we 6 wijnen te proeven en leren het verschil tussen West Europese en Georgische wijnbereiding. Dan gaan we naar Kvareli naar een grote wijn coöperatie. Onderweg nog even een foto stop bij de ruïnes en de citadel van Gremi, (tussen de 15de en 17de eeuw was dit de hoofdstad van Kachetië).

In de Kindzmarauli wijnfabriek krijgen we eerst een rondleiding langs de verschillende opslag en fermentatietanks. Gevolgd door een proeverij, waarna je natuurlijk allerlei heerlijke wijnen, wodka en cognac kunt kopen. Dan wacht ons een heerlijke lunch bij een Georgische boerderij, met weer een paar lokale wijnen en als dessert staat er een fles cognac. Heerlijke gerechten met kip, sjasliek van varkensvlees, Georgische kaas, diverse salades en groentes, ze hebben hier veel heerlijke aubergine gerechten. En die zelfgestookte ‘cognac’ is ook erg lekker, heel fruitig en zacht. Veel Georgiërs organiseren thuis lunches voor groepen, veel gezelliger dan in restaurants, en zo verdient de lokale bevolking ook nog iets bij. Vooral handig in streken waar helemaal geen restaurants zijn.

 

We vervolgen de rondreis naar Mtskheta, waar we eerst de eeuwenoude Jvari kathedraal bezoeken, en dan de Svetischoveli-kathedraal. Hierin ligt  koning Gorgasali begraven, de stichter van Tbilisi. Beide sites zijn Unesco werelderfgoed. Mtskheta was tot de 5de eeuw de hoofdstad van Georgië. Het oude stadje is helemaal vernieuwd en gerestaureerd.

Onze route over Military Highway leidt ons door een prachtig landschap met zacht glooiende bergen en grote kuddes schapen.

We nemen de 'Military Highway' naar het noorden en stoppen bij Ananuri kasteel en 17de eeuws klooster, aan het Zhinvali stuwmeer. Even later komen we in Gudauri, de Georgische wintersportplaats op 2100 meter hoogte.
Als we onze route over Military Highway vervolgen rijden we door een prachtig landschap, grote kuddes schapen, mooie bergen, we komen bij een veelkleurig mozaïek Sovjet monument, in 1983 neergezet ter gelegenheid van 200 jarig vriendschapsverdrag. Op de Dzjvaris-pas is een monument voor geofferde Duitse krijgsgevangenen. De weg hier is zeer slecht, enkele kilometers verder wordt het weer beter en rijden we wat vlotter door naar Stephantsminda (Kazbegi). Onderweg zien we nog bronnen met ijzerhoudend mineraalwater uit de bergen komen, hele rotsen met oranje-bruine kalkafzettingen. Vanuit Stephantsminda zien we de Kazbeg (een slapende vulkaan) met besneeuwde top prachtig afsteken tegen de blauwe lucht, met 5047 meter een van de hoogste toppen van de Kaukasus. We kunnen omhoog lopen naar de beroemde 14de eeuwse Tsminda Sameba (Drie-eenheids-)kerk in Gergeti op 2170 meter hoogte.

Legende van de Gergeti (Holy Trinity) kerk: In Mtskheta werd een rund geslacht voor de adelaar, daar waar hij het bot zou opeten wordt een kerk gebouwd. Eerst landde hij in Ananuri en hier werd een kerk gebouwd, later bij een landingsplek werd nog een kruis neergezet, en het hele been ging hij op een top bij Gergeti opeten, aan de voet van de Kazbeg, hier werd dus de Tsminda Sameba kerk gebouwd op 2170 meter.

De 10de eeuwse kerk in de oude grottenstad Uplistsikhe is nog steeds intact.

We rijden via Gori naar Akhaltsikhe en bezoeken Uplistsikhe, een bijna 3000 jaar oude grottenstad aan de Mkvari rivier, vroeger een welvarende stad aan de Zijderoute. De 10de eeuwse kerk is nog steeds intact. In Gori, de geboortestad van Stalin, kun je het Stalin-museum bezoeken. Onderweg komen we langs Borjomi, een groot national park waar het beroemde Borjomi bronwater ontspringt. ( Smaakt niet echt lekker, maar als je een flesje koud zet, smaakt het veel beter.)

Vardzia, een indrukwekkende grottenstad en kloostercomplex uit de middeleeuwen, bestond in hoogtijdagen uit 6000 grotwoningen

Als we de volgende dag in zuidoostelijke richting rijden langs de Mkvari rivier, stoppen we eerst bij eeuwenoude terrassen, die weer in ere worden herstelt voor de wijnbouw. We zitten in de kleine Kaukasus, een iets minder hoog berggebied in zuid Georgië op de grens met o.a. Turkije. Hier bekijken we in Khertvisi de ruïnes van een oud kasteel. Het eindpunt van deze excursie is Vardzia, een grottenstad en kloostercomplex uit de middeleeuwen. In hoogtijdagen bestond het complex uit ruim 6000 grotwoningen verdeeld over 13 verdiepingen. In de 13de eeuw heeft een grote aardbeving veel vernield en tijd, erosie en oorlogen in de 16de eeuw hebben een einde aan het kloostertijdperk gemaakt . Het is een indrukwekkend gezicht en moeilijk te bevatten dat er ooit zoveel mensen hebben gewoond. Terug in Akhaltsikhe bezoeken we, naast een moskee uit de Ottomaanse tijd, het kasteel Rabati en museum, oorspronkelijk uit de 11de eeuw, nu helemaal gerestaureerd en weer opgebouwd tot een enorm complex om toeristen te trekken. Zo zijn er nu winkels en zaaltjes, diverse restaurants en bars met mooie terrasjes.

 

Korte video impressie Georgië

Jarenlang stond er van de 11de eeuwse Bagrati kathedraal niet meer dan een ruïne, maar nu is hij in oude glorie hersteld.

We rijden verder naar Kutaisi, de 2de grootste stad van Georgië en tevens hoofdstad van Imeretië met een compleet gerenoveerd historisch centrum. ’s Middags bezoeken we Bagrati kathedraal, pas gerenoveerd en net vandaag (zondag 16 september) door de president geopend.

Jarenlang stond er van deze 11de eeuwse kathedraal niet meer dan een ruïne, maar nu is hij in oude glorie hersteld. Er staan enkele belangrijke relikwieën opgesteld, waar heel veel mensen langs lopen om ze te kussen. Wij lopen nog even naar het park en maken een rondje in het reuzenrad voor het prachtige uitzicht over de stad.

Koning David ligt begraven onder de toegangspoort van het Gelati klooster, opdat er zoveel mogelijk mensen over hem heen zouden lopen.

Een andere bezienswaardigheid die we bezoeken is het Gelati klooster. Een van de mooiste van Georgië, dat dan ook niet voor niets op Unesco werelderfgoedlijst staat. Gebouwd door koning David de Bouwer in 1106, voorzien van prachtige Byzantijnse mozaïeken uit de 12de eeuw en fraaie fresco’s uit de 17de eeuw. Belangrijk onderdeel is de Gelati Academie. Koning David ligt zelf begraven onder de toegangspoort, hij wilde dat zoveel mogelijk mensen over hem heen zouden lopen.

 

Onderweg naar het noorden, bekijken we het paleis van de Dadiani familie in Zugdidi, de hoofdstad van Mingrelië. Bij de grootste stuwdam in de Enguri, op de grens met Abchazië, waan ik me even in Noorwegen met het uitzicht over het turquoise-blauwe stuwmeer dat kilometers lang is.

Verder door de Kaukasus, in Opper-Svanetië logeren we in een klein dorp Becho aan de voet van de Ushba (4700m). Het is een eenvoudig guesthouse op een boerderij, we horen niets dan koeien en een wild stromende rivier. ’s Avonds krijgen we het meest uitgebreide diner voorgeschoteld van de hele reis. Het is een prachtig wandelgebied met prachtige watervallen, aan de voet van de Mount Ushba en je kunt er zelfs naar de gletsjer van de Ushba. De routes zijn goed bewegwijzerd.

 

Hoogtepunt van Opper Svanetië is Ushguli, dit plaatsje beroemd om de vele oude wachttorens staat op de Unesco werelderfgoedlijst

We verblijven een paar dagen in Mestia. De stad is geheel opnieuw opgebouwd, alle huizen in traditionele stijl, alleen het gemeentehuis en het politiebureau zijn super modern. Enkele kilometers naar het zuid-oosten wordt een hele nieuwe wintersportplaats gebouwd. Mooi uitzicht op de besneeuwde top van de Tetnuldi (4858m).

Hoogtepunt van Opper Svanetië is Ushguli, dit plaatsje beroemd om de vele oude wachttorens staat op de Unesco werelderfgoedlijst en ligt 46 kilometer van Mestia op 2200 meter hoogte. Het is de hoogste permanent bewoonbare plek in Europa. Alleen bereikbaar via een zeer slechte weg, met 4-W-D is het dan minimaal 3 uur rijden. Hier zie je nog een echt authentiek dorp met veel wachttorens. Een zwarte wachttoren is het winterverblijf van koningin Tamar. Achter het dorp heb je de Lamaria-kerk uit de 9de eeuw, met fresco’s van koningin Tamar. In het dorp is nog een klein etnografisch museum. De rit door de Kaukasus is adembenemend mooi.

 

Batumi aan de Zwarte Zee heeft een enorme potentie als toeristische trekpleister. Het klimaat is subtropisch en het water heerlijk warm.

Vanuit Svanetië rijden we naar Batumi. Een luxe badplaats aan de Zwarte Zee, waar we de rondreis zullen eindigen. De badplaats Batumi, die vooral sinds 2008 in opkomst is, lijkt nu vooral een grote bouwput met "Dubai-achtige" taferelen en bouwplannen.

Enorme grote en moderne gebouwen worden in rap tempo neergezet. 's Avonds is alles prachtig verlicht, dan zie je dus niet dat sommige nog niet af zijn. Langs het kilometers lange strand (van kiezelstenen) loopt de boulevard en ook langs de hele afstand een mooi gelegen fietspad. Op meerdere plaatsen in het centrum kun je met een pasje (aan te schaffen bij de Tourist Info) stadsfietsen huren om de stad rond of langs het strand te fietsen. Als alles klaar is, heeft Batumi als toeristische trekpleister aan de Zwarte Zee enorme potentie. Het klimaat is subtropisch, het water lekker warm, wel jammer dat in dit gebied de meeste regen valt, buiten de zomermaanden.

Ongeveer 15 kilometer buiten Batumi liggen oude Romeinse ruïnes van het Gonio (Apsaros) fort. Iets ten noorden van de stad vind je de botanische tuin. Een prachtig bomenpark met bomen van over de hele wereld, fraai aangelegd op een berghelling aan de zee.

De maaltijden in Georgië zijn erg uitgebreid en gevarieerd. Het ontbijt en de lunch zijn de belangrijkste maaltijden. Voor een lunch trekken ze al gauw 1 tot 2 uur uit, en ze kunnen zich ook niet voorstellen dat wij hier eventjes gaan lopen met een paar bruine boterhammen met kaas in de hand. Georgisch brood is erg geliefd en khachapuria (brood gevuld met gesmolten kaas) is een van de meest traditionele gerechten. Heel lekker zijn de vele aubergine gerechten, zoals hier gevuld of besmeerd met een puree van walnoten, was mijn favoriet.

 

Visit Georgia is de belangrijkste reisorganisatie van het land, het is een overheidsbedrijf, en alle organisaties die vanuit andere landen reizen naar Georgië maken, werken samen met deze organisatie, die in het land zelf alle reizen verzorgt. www.visitgeorgia.ge


Georgië, land vol geweldige geschiedenis en ongeëvenaarde natuurpracht.

Door: Jetty van der Graaf

We vliegen via Istanbul naar de hoofdstad Tbilisi, waar we de klok 2 uur vooruit zetten. Bij de douane krijgen we na de paspoortcontrole allemaal een klein flesje Georgische wijn mee, een sympathiek gebaar en meteen leuke reclame voor deze nog vrij onbekende reisbestemming. De gezellige straatjes van Tbilisi zijn vol leuke restaurants en de nieuwe ‘Peace Bridge’ is een mooi staaltje moderne architectuur. ’s Nachts zijn alle gebouwen prachtig verlicht, onze eerste indruk is een mooie stad, waar niet bespaard wordt op energie. De belangrijkste kathedraal is momenteel de Tsminda Sameda (Holy Trinity), een prachtig gebouw met een gouden koepel (gebouwd tussen 1995 ...

Lees verder

- Advertentie -