Boedapest, stad van de Donau-monarchie.

Een stedentrip van 4 dagen is genoeg om een goede indruk te krijgen van deze bijzondere Hongaarse hoofdstad. Met Wizz Air is de stad vanaf vliegveld Eindhoven in goed anderhalf uur te bereiken. Boedapest kun je op vele manieren verkennen zoals met de Hop on Hop off bus, met de tram of metro. Ook bieden zich in de stad veel gidsen aan waar je een “gratis” thema tour mee kunt maken zoals een Joodse- of een Communistische tour. Omdat wij voldoende tijd hebben verkiezen wij alles wandelend te verkennen en dat is prima te doen. De eerste indruk is, dat je in een stad bent met reusachtige gebouwen. Ze weerspiegelen de vroegere rijkdom van de Donau monarchie, toen Oostenrijk en Hongarije nog bij elkaar hoorden.

Door: Willemien Jongman

Vanaf ons centraal gelegen Cityhotel Matthias aan de Marcius is de belangrijkste winkelstraat in het centrum de Vaci Utca in een paar minuten te bereiken. De straat is goed gevuld met restaurants en terrassen. Medewerkers proberen je met hun menu’s naar binnen te lokken. Leuk om op een van de terrassen een kopje koffie te drinken. Hier krijg je op de eerste dag al snel een beeld van de inwoners van Boedapest, maar toeristen uit alle delen van de wereld hebben hier toch de overhand.

De Kettingbrug is 330 meter lang en verbindt de twee stadsdelen. Het is de oudste brug van Boedapest en kwam gereed in 1849.

De brede Donau scheidt de stadsdelen Boeda en Pest. Vanaf de Vaci Utca kun je langs de oevers van de Donau naar de Széchenyi-Kettingbrug wandelen. Dit is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. De Kettingbrug is 330 meter lang en verbindt de twee stadsdelen.

Het is de oudste brug van Boedapest en kwam gereed in 1849. Daarvoor was er geen vaste oeververbinding tussen de toen nog zelfstandige steden Boeda en Pest. De brug wordt gesteund door twee boogvormige pijlers versierd met leeuwen. Er is geen enkele toerist die niet met een serie foto’s van dit kunstwerk uit Boedapest vertrekt.

Als je de Kettingbrug oversteekt sta je aan de voet van het Koninklijk Paleis, waarin nu een tweetal musea is gehuisvest.

Via de slingerende Habsburgtrappen gaan we omhoog. Een andere manier om boven te komen is met de 100 jaar oude kabelbaan, de Siklo. Bezienswaardig zijn de Matthiasfontein uit 1904, de Leeuwenpoort en de afwisseling van de wacht. De grote bronzen Turul vogel bewaakt op zijn pilaar het paleis. Het vissersbastion is een volgende bezienswaardigheid van Boeda. Dit bastion met zijn kegelvormige torens dateert uit 1895. De torens zijn gebouwd naar het voorbeeld van de nomadententen van de Magyaren.

Hier vlakbij ligt ook de Matthiaskerk met zijn veelkleurige geglazuurde keramieken dak. Vergeet niet tussen de bezienswaardigheden van de stad van het stadsleven en het straatbeeld van Boedapest te genieten. Wie over een goede conditie beschikt kan daarna de burchtheuvel met het grote beeld van St. Gellert dat over de stad uitkijkt en de Rotskerk, bezoeken. Via de groene Vrijheidsbrug wandel je terug naar Pest. Ook deze brug is een waar kunstwerk dat de Donauoevers met elkaar verbindt. Sluit de dag af met heerlijk traditioneel Hongaars eten en een dito halve liter vers getapt bier.

 

Na het bezoek aan de Grote Synagoge bezoeken we het Holocaust monument: een treurwilg uitgevoerd in metaal van kunstenaar Imre Varga.

Wie zoveel mogelijk wil zien moet op de 2e dag vroeg uit de veren. Na een stevig ontbijt staat een wandeling door Pest op het programma. Via de Klothildepaleizen bereik je de voormalige Joodse wijk. De Grote Synagoge aan de Dohany Utca springt met zijn torens en uivormige koepels direct in het oog. De synagoge is in Byzantijns-Moorse stijl tussen 1854 en 1959 gebouwd door een Weense (niet Joodse) architect. Het interieur is erg de moeite waard, met zijn het eeuwige licht, ramen, orgel en de balkons. Het gebouw biedt plaats aan 3000 bezoekers en is de op één na grootste synagoge ter wereld. Natuurlijk wordt in de synagoge door alle mannen een keppel gedragen. Sluit aan bij een rondleiding in het Engels en je maakt kennis met alle bijzonderheden.

Na het bezoek aan de Grote Synagoge bezoeken we het Holocaust monument: een treurwilg uitgevoerd in metaal van de kunstenaar Imre Varga. Het is een herinnering aan de 600.000 Hongaarse Joden die in de Tweede wereldoorlog zijn omgekomen. Op elk blaadje staat de naam van één van de omgekomen Joden. Indrukwekkend. ‘s Avonds is de synagoge prachtig verlicht.

Het 'Schoenenmonument' is een herinnering aan de Joodse mensen die langs de oever van de Donau zijn dood geschoten tijdens pogroms.

We scharrelen een beetje door de voormalige Joodse wijk van Boedapest. Bewonderen de gebouwen aan beide zijden van de smalle straten en de kleine winkeltjes. Van hieruit kun je weer richting de Donau wandelen om de middag af te sluiten met een bezoek aan het monument Schoenen op de Donaukade: een gedenkteken over een lengte van veertig meter van Can Togay en Gyula Pauerr (2005). Het zijn zestig paar metalen schoenen. Het monument is geplaatst als herinnering aan de Joodse mannen, vrouwen en kinderen die langs de oever van de Donau zijn dood geschoten tijdens pogroms. Deze monumenten uit de geschiedenis geven ons een beeld van de wrede gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog en zetten aan tot denken. Ook Boedapest is in dat tijdgewricht als zo veel steden in Oost Europa niets bespaard gebleven. Het is te hopen dat deze geschiedenis zich nooit meer zal herhalen.

’s Avonds maken we een boottrip op de Donau en genieten van de mooi verlichte gebouwen op de oever. Het meest opvallend zijn het prachtig verlichte koninklijke paleis en het parlementsgebouw. Een sprookje.

Slaat de vermoeidheid op de 3e dag nog niet toe, breng dan ook een bezoek aan het parlementsgebouw. Kaartjes zijn te koop via internet.

De prijs is Huf 1.750,-- (circa € 6 p.p.). Het parlementsgebouw is van een bijzondere klasse. De lengte is 268 meter, de grootste breedte is 118 meter.Het is fraai gemeubileerd en voorzien van kostbare tapijten, houtsnijwerk, beelden en historische schilderijen. Prachtig is de ingang met de enorm brede hoofdtrap en plafondfresco’s. Leuk om te zien zijn de de luxe genummerde sigarenhouders met asbak in de gangen buiten de parlementszaal! Bijzonder ook de Hongaarse koningskroon met de scepter en de bol.Het gebouw beheerst het stadsdeel van de Kettingbrug tot de Margitbrug. Het is ontworpen door Imre Steindl en het kwam in 1902 gereed. Het is één van de fraaiste monumenten van de wereld. Het bezoek (45 minuten) is eigenlijk te kort om alle pracht en praal te kunnen bekijken. Rekken om nog een laatste foto te maken wordt niet geaccepteerd. De militaire garde die toezicht houdt is niet te vermurwen en zet je resoluut buiten de deur als de tijd om is.

 

Vlakbij het het parlement staat een monument voor premier Imre Nagy. De bronzen figuur staat op een brug en kijkt naar het parlementsgebouw.

De brug symboliseert zijn oversteek van het Stalinisme naar sympathie voor het Hongaarse volk. Nagy leidde de Hongaarse opstand van 1956 waarin hij vrije verkiezingen beloofde en een eigen weg voor het socialisme in Hongarije koos. Zoals bekend vielen Russische troepen Hongarije binnen en Nagy moest zijn ideaal met de dood bekopen. Het is een prachtig beeld waarin Nagy naar de democratie (het parlement) lijkt te kijken die in het laatste deel van de vorige eeuw voor Hongarije uiteindelijk is gekomen. Na al deze indrukken is het goed om op de terugweg te gaan maar niet na in het fantastische hotel New York koffie te hebben gedronken. Laat je verrassen!

Op de 4e en laatste dag zijn de Centrale markthal en de St. Stefansbasiliek erg de moeite waard om te bezoeken. De Centrale Markthal is een eldorado voor fotografen en filmers. Hongaarse worsten (veel salami), vlees, fruit en groeten worden massaal aangeboden. Dat geldt ook voor hoeden, mutsen en petten met een Oost Europese allure. Bont is in Hongarije nog geen taboe!

De St. Stefan of István is een bijzonder fraaie basiliek uit 1905 genoemd naar de eerste koning van Hongarije.

Beklim de trappen tot aan de rondgang. Van hieruit heb je uitzicht over een groot deel van de stad en de torens van de basiliek. Aan de binnenkant is de koepel versierd met mozaïeken van Karoly Lotz. Vergeet vooral niet de kapel met de gemummificeerde rechterhand van koning István in een fraai versierd kistje te bezoeken. Het is een echt relikwie .

Voor diegene die van ijs houden raad ik aan een ijsje te eten bij Gelarto Rosa. Op een heel kunstige wijze plakken zij het ijs in een horentje zodat het een roos wordt. Ze hebben veel verschillende smaken heerlijk zelfgemaakt ijs.

Boedapest, een historische stad met veel bezienswaardigheden en vriendelijke mensen.

Profiel Willemien Jongman

 

Boedapest, stad van de Donau-monarchie.

Door: Willemien Jongman

Vanaf ons centraal gelegen Cityhotel Matthias aan de Marcius is de belangrijkste winkelstraat in het centrum de Vaci Utca in een paar minuten te bereiken. De straat is goed gevuld met restaurants en terrassen. Medewerkers proberen je met hun menu’s naar binnen te lokken. Leuk om op een van de terrassen een kopje koffie te drinken. Hier krijg je op de eerste dag al snel een beeld van de inwoners van Boedapest, maar toeristen uit alle delen van de wereld hebben hier toch de overhand. De Kettingbrug is 330 meter lang en verbindt de twee stadsdelen. Het is de oudste brug van Boedapest en kwam gereed in 1849. De brede Donau scheidt de stadsdelen Boeda en Pest. Vanaf de Vaci Utca ...

Lees verder
Beschrijving Budapest

Door: Ecktiv Redactie

Prachtige crossover tussen oost en west aan de Donau

Lees verder
Cultuur Budapest

Door: Ecktiv Redactie

Vanaf de Buda-heuvel overzie je de Donau en Pest

Lees verder
Wellness en uitgaan Budapest

Door: Ecktiv Redactie

Bruisend bronwater en een bruisend nachtleven

Lees verder

- Advertentie -