Surprising Belfast: een City trip

De Noord Ierse hoofdstad Belfast is een oud industriële- en havenstad die een positieve ontwikkeling door maakt en haar historisch achtergrond heeft weten te behouden. Wij ontdekten het als een levendige, trendy en verrassende stad met cultuur en uitgaansleven. Belfast is nog niet ontdekt door het grote toerisme. De overzichtelijkheid maakt dat je er eenvoudig lopend je weg vindt. Wij deden daarnaast de Black taxi tour. Ondanks de weleens negatieve berichtgeving, voelen we er altijd veilig. Dus gewoon gaan en genieten van Belfast, op slechts vijf kwartier vliegen van Amsterdam.

Door: Blog

De aankomst

De landing voor Belfast zet in en we zien een heel groen landschap voorbij komen, anders dan in Nederland waar de weilanden geometrisch rechtlijnig zijn is het hier lieflijk ongeordend. Belfast International Airport, zonder problemen zijn we er zo door en staan we voor de balie van ‘Budget Rent a Car’. Ook dat loopt soepel, met de autosleutel in de hand opzoek naar onze Corsa….nergens een Opel op de Budget parkeerplaats. Dan maar op de afstandsbediening van de autosleutel drukken…bij de ingang wenkt een Vauxhall ons “Kom maar”. Zo nu weten we meteen dat Opel hier Vauxall heet.

“Links Links Links Links”….Oké…nu nog de ruitenwissers vinden want inmiddels regent het fors. Rijden gaat prima, stuur aan de middenzijde van de weg houden, alleen wel even nadenken bij de vele rotondes dat we linksom moeten gaan. We belanden in de spits, maar die is heel wat rustiger dan in Nederland. Zo cruisen we Belfast in, bijrijder en navigatiepilote Joke loodst ons door de stad en na een extra rondje staan we bij ‘Days Hotel’ voor de deur. Fantastisch, een groot modern hotel midden in het centrum. Onze flinke kamer is op de 6e verdieping met ruim zicht over de stad.

Historisch gezien

Belfast is van oudsher bekend om haar Irish linnen, tabakshandel, touwmakerij en scheepswerf. Vanuit het hotel kijken we uit op een het gebouw van ‘Murray & Sons Tobacco Works’ opgericht in 1810. Vooral pijptabak werd hier geproduceerd en geleverd aan 45 landen wereldwijd. In 2005 is de fabriek gesloten, leeg, nu staat ze nog wel s’nachts in haar volle glorie gebaad in licht. De bekende Titanic scheepswerf zullen we nog bezoeken én de straatjes waar vroeger de Linnenindustrieën waren. Rond de 1e wereldoorlog was Belfast s‘werelds grootste linnen producent. Waarbij Shankill het hart van Belfast’s Ierse Linnenindustrie was.

Belfast of eigenlijk heel Noord Ierland is bekend om wat bekend staat als de ‘Troubles’, een ethno-religeus politiek conflict wat veel weg had van een guerrilla- burgeroorlog. Een strijd tussen Katholieken en Protestanten maar ook de IRA die tegen het Britse leger streed. De duur van deze hevige strijd is vormeel gezien vanaf de rellen in 1968 tot de ‘Belfast Agreement’ van 1998, hoewel er nog steeds sporadisch onrusten zijn. Het aantal gesneuvelden tussen 1969 en 2001 wordt geschat op 3523. Meer hierover schrijf ik in ‘The Black Taxi tour’.

Geboren en opgegroeid in Oost Belfast en voor velen vast wel bekend, zijn de aantrekkelijke maar onhandelbare voetballer George Best, rock legende Van Morrissen en schrijver C.S. Lewis van de ‘The Chronicles of Narina’. Belfast heeft een rijke literaire historie, die vandaag de dag nog leeft. Als dat je interesseert zoek dan voor dat je gaat, het een en ander hierover op.

Een Black Taxi tour

Echt een aanrader om te doen! In ander-halfuur krijg je een privé tour door de recentere historie van Belfast, de politieke ‘Troubles’ die Noord Ierland zo in het nieuws heeft gebracht. Hoewel het vlak voor de Oranjemarsen is (die 11 en 12 juli plaatsvinden), wordt er al uitgebreid gevlagd en zijn er s’avonds de nodige rellen. Overdag is het echter rustig. Gekscherend zei de chauffeur “You Dutchies are the cause of this”. De Oranjemarsen zijn namelijk vernoemd naar de Nederlandse stadhouder Willem III van Oranje, die door zijn huwelijk met de Engelse Mary Stuart koning van Engeland, Schotland en Ierland werd. (De Noord-Ierse Protestantse Oranjeorde lopen de traditionele Oranjemarsen deels door de Katholieke wijk wat veel wrevel bij de Katholieken bezorgt (er wordt namelijk de overwinning van Prins Willem van Oranje op de katholieke Engelse koning James II in 1690 herdacht). Meer over Black taxi tours

Terug naar de tour, we rijden door het Protestantse ‘Shankill district’ en later het Katholieke ‘Falls road district’. Twee van de meest gewelddadige en gepolariseerde districten in Noord Ierland. Bijzonder aan deze districten zijn de vele muurschilderingen (Murals) met een politieke-boodschap en van gesneuvelde helden. Bij enkele namen en gezichten komen herinneringen uit het nieuws of een film boven. Indrukwekkend verhalen horen we; bewonderenswaardig hoe de taxichauffeur honderduit vertelt over de gebeurtenissen, details en waarom juist een bepaalde schildering is gemaakt zonder enig oordeel of politiek-geloofsvoorkeur te laten blijken.

Tot onze verbazing is er nog een heuse muur die het Protestantse gedeelte van het Katholieke gedeelte scheidt. De zogenaamde ‘Peace lines’ die Protestants van Katholiek scheidt. Tijdelijk bedoeld, helaas werd de muur langer, hoger en blijvender. Het 1e gedeelte werd in 1969 gebouwd. Nog groter wordt de verbazing dat verschillende doorgangen nog steeds afgesloten worden tijdens een avondklok. Gelukkig wordt een gedeelte van de muur opgevrolijkt met positieve graffiti, kunst en handtekeningen voor betere tijden, voorbeeldnemend aan Bill Clinton zetten óók wij ons handtekeningen.

We bezoeken diverse herdenkingsplaatsen (Memorials), ter nagedachtenis van vele gesneuvelden. In Bombay Street waar de problemen begonnen is er een. Het verleden leeft nog erg bij de bevolking, want er liggen diverse boeketten en rouwkransen. Het rozige geraamte van het oude ‘Crumlin Road Gerechtsgebouw’ (uit 1850) staart ons aan, ooit zo gewichtig vanwege de politieke processen tijdens de hevige onrustjaren. Vrouwe Justitia in de top is haar weegschaal en zwaard inmiddels kwijt. Het gebouw vergaan door een brand in 2009 één jaar na haar sluiting. Aan de overkant van de weg de (politieke) gevangenis tegenover het gerechtsgebouw (er is een ondergrondsetunnel die in verbinding staat met het gerechtgebouw zonder gevaar van ontsnapping of sluipmoord van gevangenen). In deze buurt staan nog de toen zwaar beveiligde onderkomens en posten van het Britse leger. Tot slot komen we langs de kantoren van Sinn Féin (de Katholieke Ierse Republikeinen) voor de lezer vast bekend van hun leider Gerry Adams en hongerstaker Bobby Sands die voor ‘the cause’ overleed in 1981. We zijn beide onder de indruk van wat we gezien en gehoord hebben. Jeetje... Nu op naar een meer opwekkend rest van Belfast.

St Georges Market

Getipt door Tourism Ireland, bezoeken we ‘St Georges Market’ aan May Street die tussen 1890 en 1896 gebouwd is, alhoewel de locatie St Georges Market al enkele eeuwen eerder bestaat. Deze oude Victoriaans overdekte markt is van vrijdag t/m zondag geopend. Wij zijn er zaterdag; taarten, Indiase curries, specerijen, Ierse kazen, hapjes en verse vis prikkelen onze zintuigen. Ook bloemen, esoterische oliën en bijouterieën zijn er te vinden. Opmerkelijk aan deze markt zijn de vele gezinnen die er rondlopen, genietend van hun familie zaterdaguitje. Gelukkig niet erg druk, dat we uitgebreid de kramen kunnen bewonderen. Vooral de creatieve taarten en verrukkelijk uitziende muffins doen ons watertanden. Met koffie en ieder zo’n overdadige muffin gaan we op een van de terrasjes zitten, ondertussen vermakelijk mensen kijken en de live band zorgt voor een gezellige sfeer. Deze laatst nog florerende Victoriaanse Belfast markt vond ik architectonisch boeiend - de open lichte bouwstijl, veel gietijzerwerk, glazen dakwerk en de mozaïek entreevloer. 

 

Het historisch centrum

Al zijn er meer historische wijken het gedeelte waar wij door wandelen is het centrum ‘Cathedral Quarter’. Dit deel is vol fascinerende architectuur; gedistingeerde bankgebouwen, krantenhuizen, publieke gebouwen, winkels en pubs. We laten ons door de bus afzetten bij ‘St Annes Cathedral Church’ om daarna ‘terug’ te lopen. De kathedraal een Neoromaanse bouwstijl van begin vorige eeuw waarvan de laatste voltooiing de stalen spits is, pas in 2007 geplaatst. De spits symboliseert hoop en een betere toekomst nu de ‘Troubles’ verledentijd lijken te zijn. Wij arriveren tijdens een dienst, wel zo leuk want alles is verlicht en ademt sfeer. Zonder de dienst te storen is er een wandelrondgang. Bij binnenkomst kijk ook omhoog naar de verschillende mozaïeken uit de jaren twintig van de vorige eeuw, de mozaïek boven de doopkapel bestaat maar liefst uit 150.000 stukjes! De moeite waard zijn o.a. de gebrandschilderde ramen en het vele gebruikte marmer zoals bij de ingelegde vloer. Meer over St Anne Cathedral.

Vanaf de kathedraal slenteren door oude straatjes, men noemt het de geboorteplaats van de stad toen begin 17e eeuw Belfast haar stadsrechten kreeg van Koning James I: Donegall- Talbot- Bridge- Waring- Skipper- Hill- en Royal Streets; overigens dit gebied wordt ook wel de ‘Belfast Enteries’ genoemd. Waring was mid 19e eeuw een drukke commercie straat, Hill van de pottenbakkers en de nauwe Skipper straat toen vooral kleine cottages. Het gebied achter Donegal en Waring Streets was een wirwar aan straatjes en steegjes, de woonbuurt van de allerarmsten. Die armeluihuizen zijn nu grotendeels gesloopt om plaats te maken nieuwbouw. High Street komt uit bij Langside (Water Front aan de River Langan) waar Donegal Quay met het mooie ‘Customs house’ en de beroemde blauwe ‘Big fish’ aan liggen. Wat ons vooral opvalt zijn de contrasten, veel nieuwbouw tussen het oude, waarvan sommigen vergane glorie en andere weer prachtig gerestaureerd. In dit gebied liggen de ‘McHugh’s Bar’ (een van de oudste), ‘Pat’s bar’ en ‘The Rotterdam’ beiden bekend voor hun Ierse volksmuziek

 

Vanzelf komen we bij het omvangrijke witte gebouw de ‘The City Hall’, een goed centraal oriëntatiepunt. In de tuinen stuiten we meteen op verschillende recycle kunstwerken! Wat een contrast met de aristocratische uitstraling van de City Hall. Je zal het maar verzinnen een autobandenboom met afgedankte schoenen als bladeren en een wereldbol van stofzuigers, wasmachines, televisies en een allegaartje bedrading inclusief interne-schakelstations. Een grote hand lijkt er mee te basketballen? Het is gezellig druk in de tuin, roze strandstoelen staan uitgestald vóór een megascherm en het hevige gekreun van de Wimbeldon tennisdames galmt tegen het oude majestueuze gebouw aan. Queen Victoria bekijkt dit allen sip met ogen alsof ze zeggen, “Oh dear oh dear….what on earth is happening here?!” We kunnen het stadhuis nog in; onze voetstappen 105 jaar na haar bouw resoneren in de grote leegte. Magnifieke centrale hallen met statige dubbele trappen, veel marmer, donker hout, glas in lood ramen. En dan in al dit moois ook nog een huwelijk mee pikken met iedereen op chic!

Tot onze spijt is het te laat zaterdagmiddag om de ‘Linen Hall Library’ nog in te gaan. Naast dat het gebouw een Linnenhal was uit 1788 is het ook nog eens Belfast’s oudste bibliotheek en archief. Voor sommige schrijvers en componisten was deze setting een bron van inspiratie heerlijk genesteld tussen de boeken. Én nog steeds is het een centrale locatie voor Belfast haar literaire.  Een andere locatie waar we niet op tijd voor waren noch tijd voor hadden om in te gaan is de ‘Grand Opera House’ gelegen aan Victoria Street. De stadsschouwburg sinds 1895.  Meer over de Linenhall. Meer over programma Grand Opera House.

 

And now for a Guinness

“If you haven’t had a night out in Belfast, you haven’t lived” quote van Sara Cox BBC radio DJ.

Belfast heeft veel en verschillende erg leuke pubs en bars en aangezien wij er zijn tijdens het weekend was het er levendig. In het hotel zagen we al verschillende groepen voor hun weekendje Belfast “Out on the tiles”, óók een dames ‘Hen party’ (vrijgezellenavond), haha wat zag de bruid in spee eruit! De eerste avond bezoeken we de historische ‘Crown Liquor Saloon’ met haar magnifieke Victoriaans interieur. The Crown was van oorsprong een ‘Victorian Gin Palace’, in de 19e eeuw een bar waar grotendeels dames kwamen en gin genuttigd werd. Kenmerkend zijn de rijk versierde aankleding, de beschilderde ramen en gaslampen. De luxere Gin Palaces hadden afgesloten zitgedeelten voor de privacy, zo ook de Crown. Later toen gin uit de mode raakte werd de ‘Gin Palaces’ meer algemene pubs. Het is er reuze gezellig met vooral Ierse mensen. Vanzelfsprekend er zijn veel meer bars te bezoeken.

Onze tweede namiddag bezoeken we naar ‘The Lobby Bar’ van ‘Europa Hotel’ waar we getrakteerd worden op live jazz muziek van de ‘Gerry Rice Quartet’. Een jazz band uit Belfast dus extra leuk. Voor een idee dit amateur filmpje wat ik op het web vond. Het is druk in de bar met een gemêleerd gezelschap, de zaterdagavond stamgasten 60+ers, trendy yuppen tot een groep haven-rugby-breed uitziende heren met grote pullen bier en erg duidelijk uit zijn op een ‘nice lady’! Het Europa Hotel is mogelijk bekend omdat het de trieste eer heeft het meest gebomde hotel van de wereld te zijn, maar liefst 28 keer gedurende haar 40 jaar tgv ‘The Troubles’. Ondanks dit hebben veel beroemdheden er overnacht, Bill Clinton, film- en popsterren. Voor wie het zoekt het staat naast ‘The Grand Opera House’ aan Victoria Street.

Ook lunchen is goed te doen in een pub! Hiervoor zijn we naar ‘Whites Tavern’ gegaan in een hofje weggestopt. Zelfs de politieman wist ons te vertellen dat dit de oudste is in Belfast, en wel uit 1660!

Op zoek naar een leuk restaurant

In Belfast is dat absoluut niet moeilijk, verschillende pubs hebben ook een restaurant, zoals ‘The Crown Liquor Store’ en ‘McHughs Pub’. Óók in de ‘Entries’ zijn oude gebouwen gerenoveerd tot trendy restaurants en cafés, wij daarentegen lunchte in de oude ‘Whites tavern’ daar. De eerste avond kiezen we voor een hippe bistro dichtbij het hotel, in wat voorheen Belfast’s rosse buurt was (Hope – Amelia street). Het is erg druk bij ‘The Ginger Bistro’ dus dat belooft wat, en ja hoor…het eten is om onze vingers bij af te likken! 

De tweede avond willen we een ander gedeelte van Belfast in en kiezen voor ‘Queens Quarter’ waar o.a. de botanischetuinen en de universiteit gelokaliseerd zijn. We kiezen voor een restaurant in een typisch stadshuis. De gehele benedenverdieping is smakelijk ingericht tot restaurant. Buiten dat het chique stel aan de buurtafel de hele avond op hun smartphones bezig waren, gezellig stel, hadden wij en de ander gasten het enorm naar ons zin. Ook bij 'Beatrice Kennedy' is het eten voortreffelijk en de bediening hoffelijk. Dat men meent dat de Engelsen en Ieren niet smakelijk kunnen koken is al lang achterhaald!

 

De Titanic, 100 jaar later

Op de vroege Zondagochtend bezoeken we the ‘Titanic Quarter’ – het havengebied waar verschillende schepen gebouwd en ter water gelaten zijn waaronder de welbekende Titanic. Dat het vroeg is blijkt, want het is om half tien helemaal uitgestorven! We kunnen overal vrij lopen alleen helaas geen gebouw in, die zijn nog gesloten. Persoonlijk vind ik dit jammer, want ik had graag iets van deze oude romantische scheepsreizen willen zien. Of ik nog wat herkende uit mijn kinderjaren, van onze bootreizen met de Holland-Africa lijn wanneer wij als gezin uit Malawi met verlof naar Nederland kwamen. De bekende grote gele hijskranen ‘Samson and Goliath’ pronken trots tegen de zwangere grijze lucht, krachtpatsers voor het zware scheepstilwerk aan de Harland & Wolff scheepswerf. We komen ‘HMS Caroline’ tegen, een Marine schip uit 1914 die nu permanent aan wal ligt. Wat ik niet wist was dat Belfast ooit Marine hoofdkwartier was. Bijna aan het einde van het havengebied komen we bij ‘The Titanic Dock & Pump House’. Vermeldenswaardig is dat dit niet echt op loopafstand is van het stadscentrum. 31 mei 1911 lag de Titanic voor het laatst op het droge, de dag dat ze ter water werd gelaten. Het zou maar 10 maanden duren tot haar fatale ongeluk door een aanvaring met een ijsberg tijdens haar eerste reis naar New York. De zogenaamde 'Dry Dock' - de scheepswerf met aan het einde de sluisdeuren naar de haven is omheen te lopen. 'The pumphouse', het roodbakstenen gebouw dat aangrenzend ligt, zorgde o.a. dat het dok vol water kon lopen dat daarna de sluisdeuren veilig geopend konden worden. Er ligt voldoende buiten tentoongesteld en informatie opgehangen zodat wat je ziet je fantasie aan het werk zet voor wat betreft de scheepsbouw. Fascinerend om te zien.

Tot slot

Helaas moeten we verder, want ons reisprogramma is vol, na Belfast hebben we vandaag als uiteindelijke bestemming Londonderry aan het einde van de middag. Daarna gaan we nog de prachtige Causeway route bezichtigen. We hadden nog dàààgen kunnen vullen want we hebben maar een fractie gezien in onze anderhalve dag en twee nachten Belfast, daarnaast waren locaties gesloten ivm het weekend of het late tijdstip dat wij er aan kwamen. Reden om terug te komen!

Als ik terug kom ga ik zeker ‘Queens Quarter’ beter bekijken met de Botanische tuin en haar ‘Palm house’. Nog iets wat op mijn volgende reislijstje staat, wat eigenlijk nu in de planning was, een literaire wandeling doen. Er is de Engelse gezegde “There are few better ways to get to know a city than through its writers”. Er bestaat zelfs een IPhone app – ik had de papieren versie uitgeprint.Dag vriendelijk en boeiend Belfast “See you soon”.

We waren via uitgenodigd door VVV-Ierland en BBI-Travel om verslag te doen van een van de mooiste kustroutes van Europa. We startten dus in Belfast. Bekijk ook ons verslag van de Causeway kustroute.

Onze dank aan BBI Travel en Tourism Ireland die deze prachtige gevarieerde reis mogelijk hebben gemaakt.

Meer info Tourism Ireland         Reisaanbod Ierland BBI-Travel

- Advertentie -