Mag je snus meenemen in het vliegtuig?

Mag je snus meenemen in het vliegtuig?

Ga jij dit jaar weer op vakantie met het vliegtuig? Dan moet je natuurlijk weer opletten wat je wel en niet mag meenemen. In de koffer is dit belangrijk, maar vooral bij de handbagage is dus een belangrijk punt. Veel spullen en goederen mag je namelijk niet meenemen in het vliegtuig. Van bepaalde voorwerpen weet iedereen wat de regels zijn, zoals bij aanstekers, messen, vloeistof en andere producten en voorwerpen. Bij veel producten is dit voor veel mensen echter onduidelijk. Een voorbeeld hiervan is snus. Mag je dit nou eigenlijk meenemen in het vliegtuig?

Wat is snus precies?

Veel mensen vragen zich af, wat is snus nou eigenlijk? Het roken van sigaretten en tabak is niet de enige manier om nicotine binnen te krijgen. Je kunt nicotine bijvoorbeeld ook snuiven of kauwen in de vorm van Zweedse snus. Meestal zit de tabak dan in een soort tablet of in een theezakje. Dit stop je dan vervolgens in je mond, onder je bovenlip. De nicotine komt dan in je bloed terecht via de bloedvaten in je bovenlip.

Snus is minder gevaarlijk en schadelijk dan roken, omdat je de tabak niet verbrand en hierdoor minder gevaarlijke stoffen binnenkrijgt. Toch blijft het een risico, omdat je wel nicotine inneemt. Dit is schadelijk voor je vaatwanden, zorgt voor een hogere bloeddruk en brengt het risico van verslaving met zich mee. Door het nemen van snus vergroot je ook de kans op kanker, net als bij het roken van sigaretten.

Snus in het vliegtuig

In principe mag je snus gewoon meenemen in het vliegtuig. In de koffer, maar ook in de handbagage. Het is namelijk een vorm van tabak dat je niet rookt. Je mag het hierdoor zelfs innemen, omdat je het slechts in je mond hoeft te stoppen. De specifieke regels kunnen verschillen per land en maatschappij waarmee je vliegt. In de meeste gevallen mag je zelfs sigaretten meenemen, mits je er niet te veel bij je hebt. Meenemen van aanstekers en roken zelf is natuurlijk niet toegestaan in het vliegtuig, maar snus mag je dus gewoon meenemen en zelfs gebruiken. Wel is het vaak niet toegestaan voor personen onder de 18 om dit mee te nemen. Wat de regels precies zijn in het land waar je naar toe gaat, kun je online nog even opzoeken.