Blogs

Bahia, Ilha de Tinharé
Bahia, Ilha de Tinharé

Brazilië

Altijd eens op een tropisch strand willen zijn zoals je alleen maar in films ziet, maar dat je nooit zelf kunt vinden? Dan is er Ilha de Tinhare! Dit eiland is met de veerboot te bereiken vanaf Valenca, dat oneveer 200 kilometer ten zuiden van Salvador de Bahia ligt. De rust en het tropische decor zijn hier compleet: kilometers lange zandstranden, waar je bijna niemand ziet en urenlang kunt wandelen, steile rotsen en palmwouden. De natuur en de stilte zijn overweldigend. Het dorp Morro is een lange onverharde straat met veel restaurantjes. Na het dorp beginnen de stranden en de natuur. Dit paradijsje is autoloos, ook het dorp zelf. Jongens en mannen met kruiwagens zijn hier de taxi. Er zijn genoeg overnachtingsmogelijkheden. De zonsondergang die iedere avond te zien is vanaf een heuveltje bij de haven is vermaard en heet de mooiste van Brazilië te zijn, cocktailtje er bij en het genieten is compleet! Er is een klein vliegveldje, in twintig minuten kun je terugvliegen naar Salvador, wat je zes uur reizen bespaart, dus zes paradijselijke uren meer!  

Lees verder
Paraty, pareltje aan een groene kust
Paraty, pareltje aan een groene kust

Brazilië

Het idyllische stadje Paraty mag de parel van de Costa Verde (de Groene Kust ten zuiden van Rio de Janeiro) genoemd worden. Dit stadje dat vroeger groot is geworden door goud, diamanten en koffie, maar vervolgens “vergane glorie” werd, is nog helemaal in de 18e eeuwse koloniale stijl gebleven. Smalle straatjes met kinderkopjes waar je uren kunt dwalen, drukkere straatjes met kunstwinkels, restaurantjes. Wandelen door dit verleden is erg sfeervol. Het stadje is na verval in de vijftiger jaren van de vorige eeuw helemaal gerestaureerd en uitgeroepen tot Unesco-monument. Overdag is het hier vrij stil, maar in de namiddag komen de straten tot leven. In de omgeving vind je prachtige stranden en paradijselijke eilandjes. Er zijn voldoende leuke poussadas om te overnachten. Paraty ligt halverwege Sao Paolo en Rio de Janeiro. De hele kust tussen deze twee wereldsteden is overigens schilderachtig mooi!

Lees verder
Proef die geheel eigen Noorse cultuur
Proef die geheel eigen Noorse cultuur

CultuurTelemark

De natuur overheerst in Telemark, net als in de andere delen van Noorwegen. Maar overal waar je komt maak je kennis met de heel eigen cultuur. De typische bouwstijl van de gezellige houten huizen. Zoals in Notodden de unieke houten Stave kerk. Talloze houten zomerwoningen zijn er te huur, veelal liggend aan het water. Een van de gezelligste steden is Kragerø, dat ligt aan de zuid-oostkust met voor de kust een archipel van bijna 500 ongerepte eilandjes. Aan het water staan in Kragerø de gekleurde houten vissershuisjes. In het centrum van de stad vind je veel kleine boetieks, cafés en restaurants. Mis niet de befaamde traditionele Noorse lunch. Een waar culinair feest.  

Lees verder
Ontdek Telemark wandelend, fietsend of varend
Ontdek Telemark wandelend, fietsend of varend

ActiefTelemark

Rondtrekken in Noorwegen is een feest. Heel leuk is het om alle mogelijkheden te benutten. Dan weer een paar dagen wandelen of fietsen, dan weer een stuk met de boot. Echt spannend kan het zijn om een traject af te leggen met de kajak, een sport die erg populair is in Noorwegen. En vissers en ruiters voelen zich hier één met de natuur. Wie wel eens een eland zou willen zien gaat op safari. Bergliefhebbers moeten zeker de Gaustatoppen zien, een van de hoogste bergen van Noorwegen. En je hoeft niet een echte bergbeklimmer te zijn om boven te komen. Door de heldere lucht het je vanaf de top een spectaculair uitzicht over 1/6 van Noorwegen.  

Lees verder
Avontuurlijk genieten van waterrijke natuur
Avontuurlijk genieten van waterrijke natuur

LandschappenTelemark

Als je van natuur en ruimte houdt ben je in het Noorse Telemark helemaal thuis. De regio ligt in het zuid-oosten van Noorwegen, ten westen van de hoofdstad Oslo, en is daardoor gemakkelijk bereikbaar. Je komt aan in Larvik of Kristiansund. Water, heel veel water slingert zich door het landschap via diepe fjorden, langgerekte meren, wilde rivieren of kabbelende beekjes. Het beroemde Telemarkkanaal leent zich voor een avontuurlijke ontdekkingsreis dwars door het ongerepte landschap. Onderweg leg je natuurlijk aan in Kragerø om aan het water een gezellig terrasje te pikken en om de sfeer van dit bijzondere plaatsje te proeven.  

Lees verder
Zuidelijk genieten in steden en op het platteland
Zuidelijk genieten in steden en op het platteland

PLEINENRheinland-Pfalz

Rheinland-Pfalz is het Toscane van Duitsland en inderdaad is het klimaat de streek bijzonder goed gezind. Vroeg in het jaar bloeien amandelbomen en op sommige plaatsen rijpen later vijgen, citroenen en natuurlijk druiven. Behalve de fameuze wijngaarden langs de bochten van de Moezel vind je het grootste Duitse wijnbouwgebied binnen de grenzen van Rheinland-Pfalz: Rheinhessen. En oude steden als Koblenz, Kaiserslautern, Mainz, Speyer, Worms en Trier hebben zuiderse accenten die je verder van huis laten zijn dan je in werkelijkheid bent. De gastvrijheid en de keuken van Rheinland-Pfalz maken het plaatje helemaal compleet!

Lees verder
Hét wandel- en fietsgebied van Duitsland
Hét wandel- en fietsgebied van Duitsland

WANDELROUTESRheinland-Pfalz

Neem je fiets, mountainbike en wandelschoenen maar mee want Rheinland-Pfalz is onomstotelijk hét wandel- en fietsgebied van Duitsland. Vier ‘Prädikatswanderwege’ – waaronder de Eifelsteig en Rheinsteig – tonen je het beste van het beste. Dagenlang, of kort en krachtig: in Rheinland-Pfalz is er een route voor iedereen. De ruige toppen van de Hünsrück brengen mountainbikers telkens weer in vervoering en wie het rustiger aan wil doen kiest een vlakke route langs een rivier. Per rondvaartschip verken je de naamgever van Rheinland-Pfalz of de Moezel. Ook kano- en paardrijtochten zijn populair, alsmede golfen.

Lees verder
Pure ontspanning, prachtige natuur en prominente gastvrijheid
Pure ontspanning, prachtige natuur en prominente gastvrijheid

LANDSCHAPRheinland-Pfalz

Een aangename verrassing net over de grens, dat is Rheinland-Pfalz ten voeten uit. Onder de negen vakantieregio’s van deze Duitse deelstaat bevinden zich beroemde attracties, zoals de Moezelstreek en de Eifel. In Rheinland-Pfalz vind je echter ook een schat aan onontdekt vakantieplezier. Proef de rode wijnen in het Ahr-dal, verlies jezelf al wandelend en fietsend in de eindeloze eerbiedwaardige wouden en beekdalen van Westerwald of ontdek de edelstenen, wellness en wijnen van het Naheland. Rheinland-Pfalz, dat is pure ontspanning, prachtige natuur en prominente gastvrijheid. En dat op maar een paar uurtjes rijden van Nederland!

Lees verder
Back country skiën Rondane Noorwegen
Back country skiën Rondane Noorwegen

ActiefNoorwegen

Deze video over langlaufen in regio Rondane in Noorwegen kwamen we tegen. De film is gemaakt door Raymond Hartman en laat een deel van een Back country langlauftocht zien. Een vorm van langlaufen buiten de gespoorde loipen. Dit soort avontuurlijke tochten worden georganiseerd door Henk Filippo. Zijn website vind je hier onder.

Lees verder
Veelzijdig natuurlandschap doorkruist met oude handelswegen
Veelzijdig natuurlandschap doorkruist met oude handelswegen

ALGEMEENGrafschaft Bentheim

Grafschaft Bentheim grenst direct aan Nederland tussen Coevorden en Oldenzaal. In het eeuwenoude cultuurlandschap vind je heidevelden, hoog- en laagveengebieden, beboste heuvels en het dal van de Vecht, de rivier die hier ontspringt en uitmondt in het Zwarte Water voorbij Zwolle. De geschiedenis van deze ‘adellijke’ regio gaat terug tot de Middeleeuwen. Uit die tijd dateren dan ook de oude handelswegen zoals b.v. de Töddenweg of de Handelsweg. Plaatsen als Bad Bentheim en Nordhorn verraden de rijke geschiedenis van het nog enig overgebleven graafschap van Duitsland.

Lees verder
Waar fietsers en families zich kunnen uitleven
Waar fietsers en families zich kunnen uitleven

ActiefGrafschaft Bentheim

In Grafschaft Bentheim kun je wandelen, paardrijden, roeien, maar vooral fietsen. Met meer dan 2200 km aan bewegwijzerde fietspaden is er voor jong en oud wel een geschikte route. Dat maakt de regio dan ook populair bij sportieve families. Sommige fietsroutes zijn grensoverschrijdend, waardoor je af en toe weer even door Nederland fietst. Probeer ook eens een van de meerdaagse fietsroutes, zoals de Vechtdalroute. Geniet onderweg van de gastvrijheid en de Bentheimse keuken. Met in je achterhoofd de Fietsenbus, die je overal oppikt als je het even hebt gehad of met pech staat.  

Lees verder
Beleef 3000 jaar geschiedenis en geniet van Wellness anno nu
Beleef 3000 jaar geschiedenis en geniet van Wellness anno nu

CultuurGrafschaft Bentheim

Natuurlijk mag je Burcht Bentheim niet missen, de meest indrukwekkende burcht van Noordwest Duitsland. En bij Uelsen in Grafschaft Bentheim ontdek je hoe men 3000 jaar geleden leefde in de bronstijd. Met de kinderen kun je ook naar de dierentuin in Nordhorn, met meer dan 900 dieren, een kinderboerderij en speeltuin. Molens, kloosters en uitkijktorens verleiden je onderweg tot een spannende stop. Wie moe is van alle inspanning en indrukken laat lichaam en geest een dagje verwennen in een van de wellnesscentra van Grafschaft Bentheim. En dat alles net over de grens bij Oldenzaal.    

Lees verder
Landschappen en stadsgezichten doortrokken van geschiedenis
Landschappen en stadsgezichten doortrokken van geschiedenis

CultuurOsnabrückerland

Waar je ook komt in het Osnabrücker Land, overal vind je historische en archeologische bewijzen van een rijk en roemrucht verleden. Bezoek gerust een van de vele Artländer boerderijen die de welvaart laten zien van het rijke boeren leven. Laat je imponeren door de prachtige vakwerkhuizen van Osnabrück en Bad Essen of de Hansesteden Fürstenau en Quakenbrück. Ga terug naar de ijzertijd in de handelsstad Schippenburg. Of neem de tijd voor een stadswandeling door de hoofdstad Osnabrück, gesticht in 783 door Karel de Grote.    

Lees verder
Ondanks idyllische rust, volop activiteiten voor vakantiegangers
Ondanks idyllische rust, volop activiteiten voor vakantiegangers

ActiefOsnabrückerland

Osnabrücker Land laat zich graag verkennen. Toer met auto of fiets van historisch stadje naar landelijk dorp. Neem een wandelroute langs de eeuwenoude boerderijen of kastelen. Trek door de ongerepte bossen met hun biodiversiteit, waar je Akelei en de wilde orchidee nog vindt. Kies voor een van de vele themaroutes voor zowel fietsers als wandelaars. Voor Nordic walkers is er zelfs het speciale Nordicwalkpark. Heel apart is ook het trolley-rijden over een oude spoorlijn, een soort vliegende Hollander op rails. Golfliefhebbers kunnen kiezen uit een van de 6 golfbanen ten noorden van Osnabrück.

Lees verder
Unesco-beschermd landschap met in het hart historisch Osnabrück
Unesco-beschermd landschap met in het hart historisch Osnabrück

ALGEMEENOsnabrückerland

Osnabrücker Land met zijn bijzondere archeologische en historische waarden ligt op nog geen 70 km van de Nederlandse grens ter hoogte van Enschede. Het noordelijke Artland bestaat uit een weelderig, parkachtig landschap met talloze eeuwenoude vakwerkboerderijen die op de Unesco-cultuurlijst staan. De zuidelijke Teutoregio is heuvelachtiger met veel wild en bossen. De oostelijke regio Varus is vooral bekend door de Varusschlacht, een veldslag die plaatsvond in de 9e eeuw na Christus. Omringd door natuurparken ligt de Bisschop- en universiteitstad Osnabrück met zijn overzichtelijke historische centrum.  

Lees verder
De straat van de dorst en Rennes per Segway
De straat van de dorst en Rennes per Segway

CultuurRennes

Slenter door de Rue St. Michel met de typerende vakwerkhuizen. In de volksmond wordt deze straat Rue de la Soif, straat van de dorst, genoemd vanwege de vele bars die er gevestigd zijn. Of huur een segway en ontdek op die manier de stad. Op het place de Lices, het vroegere toernooiveld van de stad, wordt elke zaterdag markt gehouden. Hier worden verse streekproducten zoals oesters, artisjokken en zoute boter aangeboden. Het Musèe des Beaux-arts bestaat sinds 1794 en heeft een imposante collectie werken waaronder veel tekeningen. Maak ook eens een dagtocht langs de indrukwekkende Bretonse kust en vergeet niet om dan ook even naar de menhirs in Carnac te kijken.  

Lees verder
Het parlement, de poorten en de rozen
Het parlement, de poorten en de rozen

CultuurRennes

Het 17e eeuwse parlementsgebouw is een van de bekendste monumenten van de stad Rennes, het herbergt een unieke collectie schilderwerken uit de Franse 17e eeuw. In 1994 brandde het gebouw af, met behulp van de burgers en verscheidene timmer- schilder- en tegelzetterbedrijven is het in ere hersteld. Sindsdien is het open voor publiek. In het centrum van de stad zijn nog enkele woningen te zien die stammen uit de middeleeuwen. De oude stadspoorten Les Portes Mordelaises zijn gebouwd in 1440 en vormden ooit de toegang tot de stad. Het 10 hectare grote Jardin de Thabor, dat werd aangelegd in de 17e eeuw en in de 19e eeuw werd opgefrist door de bekende landschapsarchitect Denis Bühler, is vooral bekend om zijn rozentuin.

Lees verder
2000 jaar oude Bretonse hoofdstad
2000 jaar oude Bretonse hoofdstad

CultuurRennes

Rennes is de tiende stad van Frankrijk, de hoofdstad van de regio Bretagne en het departement Ille-et-Villaine. In de Romeinse tijd heette deze stad ‘Condate’. Her en der zijn in de stad nog overblijfselen van de Romeinse stadsmuur te vinden. Rennes is rijk aan cultuur en heeft een sterke Bretonse identiteit. Op vele plaatsen in de stad zal de bezoeker dan ook borden en teksten in het Bretons tegenkomen of afbeeldingen van de Bretonse klederdracht zien. Crèpes en galettes (dunne pannenkoekjes met een zoete of hartige vulling) zijn typisch Bretonse specialiteiten. De crèperies zijn vaak gevestigd in vrolijk gekleurde panden.

Lees verder
Het zomerfestival en Futuroscope
Het zomerfestival en Futuroscope

ActiefPoitiers

Poitiers kent geen massale uitgaansgelegenheden, maar een studentenstad zou geen echte studentenstad zijn zonder een aantal sfeervolle café’s. Zo kunnen liefhebbers van jazzmuziek terecht in café les Arts (place Charles de Gaulle), en ook in Le Café blue zijn vaak live muziekoptredens. ‘Il été une fois’ is een zomers theater- muziek- en dans festival in diverse wijken in de stad. Volg ook eens een kastelenroute of maak een stadswandeling langs de vele romaanse monumenten van Poitiers. Maison L’île-Jouteau (chemin de Tison) organiseert boottochtjes en er kan worden gemidgetgolft. Iets buiten de stad ligt het bekende attractiepark Futuroscope. Een modern park waar allerlei snufjes op het gebied van cinematografie en multimedia te zien zijn.

Lees verder
Het baptiserium, onze grote lieve vrouw en de hertogen
Het baptiserium, onze grote lieve vrouw en de hertogen

CultuurPoitiers

Baptistère Saint-Jean is gebouwd in de 4e eeuw (rond het jaar 360) en daarmee de oudste kerk van Frankrijk en een mooi voorbeeld van Merovingische architectuur. Het is thans een klein museum waar sarcofagen uit de 5e eeuw te zien zijn. Église Notre Dame de la Grande is het oudste voorbeeld van romaanse architectuur in Europa. Al in de 10e eeuw wordt er melding gemaakt van de kerk, in de 11e eeuw is hij geheel herbouwd. Boven het hoofdportaal zijn mooie bas-reliëfs aangebracht. Het Palais de justices de Poitiers deed van de 10e tot en met de 12e eeuw dienst als zetel van de graven van Poitou en de hertogen van Aquitaine. Het is gebouwd op het hoogste punt van de stad, boven de romeinse muur uit de 3e eeuw.

Lees verder
Historische en kleinschalige stad in de cognacstreek
Historische en kleinschalige stad in de cognacstreek

CultuurPoitiers

In het jaar 56 voor Christus veroverden de Romeinen deze stad op de Picten (een Keltische stam) en noemden het Limonum. Momenteel is het de hoofdstad van het departement Vienne en herbergt het ongeveer 600 monumenten waaronder abdijen, kerken en kastelen. De 15e eeuw was een bloeitijd voor Poitiers, de universiteit werd in 1431 gesticht en veel romaanse gebouwen in de stad stammen uit die tijd. Ondanks het feit dat Poitiers een studentenstad is, is het rustig en kleinschalig en heeft het een gemoedelijke sfeer. Het gebied Poitou-Charentes, waar het departement Viennes deel van uitmaakt, staat bekend om zijn cognac.

Lees verder
Video Katschberg
Video Katschberg

Karinthië

Een videoreportage van Skiresort-Test.tv over het skigebied Katschberg in Karinthië. Een zeer kindvriendelijk en tegelijk zeer sneeuwzeker skigebied. Geniet van de fijne beelden.

Lees verder
Het design, de ruïne en de kerstmarkt
Het design, de ruïne en de kerstmarkt

BezienswaardighedenSaint-Etienne

In november organiseert de stad een twee weken durende design-biennale die de grootste in Frankrijk is. Deze wordt gehouden in ‘La cité dus Design’, gevestigd in een voormalige wapenfabriek. Vanaf maart 2011 zijn er ook permanente tentoonstellingen.
Net buiten de stad licht het dorpje Rochetaillée waar de ruïne van een oud kasteel is te bezichtigen. Het werd in 1562 verwoest door de baron van Rochetaillée die geen belasting wilde betalen over een kasteel waar hij niet in woonde. Op slechts een uur afstand van de stad is het Parc National de Pilat gelegen. Een natuurgebied dat uitnodigt tot wandelen, mountainbiken en vissen. Rondom de stad liggen vele wintersportgebieden.
Bezoek in december de kerstmarkt op Place de l’Hôtel de Ville in het centrum van de stad.

Lees verder
Wapens, de oude toren en de huizen van de lintenmakers
Wapens, de oude toren en de huizen van de lintenmakers

BezienswaardighedenSaint-Etienne

De stad van de zeven heuvels staat bekend om zijn industrie en liefde voor design, beiden zijn verenigd in het Musés d’Art et d’industrie. Het heeft een ruime collectie wapens en fietsen, maar er zijn ook stukken te zien op het gebied van ontwerp en innovatie.
Op het Place du Peuple is een 16e eeuwse toren te zien: le tour de la droguerie (toren van de drogisterij). Place du Peuple is het eerste plein dat buiten de oude stadsmuren werd aangelegd.
In de wijk Saint-Jacques zijn de fraaie huizen van de rijke lintenmakers uit de 17e eeuw nog steeds te bewonderen. Op de Place Jean Jaurés is de neo-gotische kathedraal te zien die sinds 1970 de zetel is van de bisschop van Saint-Étienne.

Lees verder
Design- en wapenstad op zeven heuvelen
Design- en wapenstad op zeven heuvelen

HistorieSaint-Etienne

De hoofdstad van het departement de Loire is een zeer groene stad met veel parken, plantsoenen en pleinen. Het heeft een goed bewaard middeleeuws centrum en staat tevens bekend als de designstad van Frankrijk. In de 16e eeuw stond Saint-Étienne bekend om zijn wapenfabrieken en in de 17e eeuw werd de stad rijk van de vervaardiging van linten en passementwerk. Tijdens de Franse revolutie droeg het kortstondig de naam ‘Armeville’ (wapenstad).
Saint-Étienne is gebouw op zeven heuvelen die deel uitmaken van de bergketen Centraal Massief. De inwoners van Saint-Étienne worden vaak ‘Stephanois’ genoemd, naar de Griekse naam van Sint Étienne: Stephanos.

Lees verder
De oudste herberg en de 4D bioscoop
De oudste herberg en de 4D bioscoop

BezienswaardighedenRouen

Bezoek je de stad in oktober, mis dan het ‘Feest van de maag en de Normandische gastronomie’ niet. In het centrum van de stad staan kraampjes waarbij mensen in klederdracht je de plaatselijke specialiteiten laten proeven.
Ga eens dineren bij Restaurant La Couronne, deze auberge (herberg) bestaat al sinds 1345 en is daarmee de oudste van Frankrijk. Gastvrijheid, gastronomie en uitstekende wijnen staan nog steeds hoog in het vaandel. Ook restaurant Gill aan de kade van de Seine heeft een goede kaart en is gevestigd op een mooie locatie.
Attractiepark Parc du Bocasse ( 25 km van het centrum van Rouen) is een leuk uitje voor jong en oud en heeft onder andere een 4D bioscoop.

Lees verder
Honderd beierende klokken en Monet
Honderd beierende klokken en Monet

BezienswaardighedenRouen

Rouen wordt ook wel de stad van de honderd beierende klokken genoemd, één van de gebouwen die aan de naam heeft bijgedragen is de kathedraal Notre-Dame. Met de bouw van dit monument, dat eens door Monet werd geschilderd, is al begonnen in de 13e eeuw maar het is pas voltooid in de 19e eeuw.
Église St-Maclou werd gebouwd tussen 1436 en 1521 en is een fraai voorbeeld van flamboyante gotiek; een fijn netwerk van ornamenten omkleedt de kerk. Niet ver van de kerk is het atrium (aître St-Maclou) te zien: het werd gebouwd in de tijd van de Grote Pest. Symbolen op de gevel verwijzen hiernaar.

Lees verder
De romantische stad van Jeanne en Gustave
De romantische stad van Jeanne en Gustave

HistorieRouen

Deze Normandische stad is de hoofdstad van het departement Seine-Martime en ligt, zoals de naam van het departement al doet vermoeden aan de rivier de Seine. In de Romeinse tijd heette het Rotomagus en het werd vanaf de middeleeuwen een belangrijke Handelsstad.
Rouen is de geboorte- en sterfstad van Jeanne d’Arc, op de Place du Vieux Marché (waar ze stierf) staat nu een moderne kerk die haar naam draagt. Een andere beroemde inwoner van de stad was schrijver Gustave Flaubert. In Rouen is een museum te vinden dat zijn naam draagt en de historie van de geneeskunst laat zien.
Rouen is een romantische stad met kronkelende straten met vakwerkhuizen en gezellige pleinen.

Lees verder
Champagne met koekjes
Champagne met koekjes

ETEN EN DRINKENReims

Strijk neer op het sfeervolle Place Drouet d’Erlon met zijn stijlvolle beelden en fonteinen, (zomers kun je hier kiezen uit vele terrassen), leer alles over champagne in een van de vele open huizen (vergeet niet te proeven!) of volg zelfs de Route du Champagne door de vermaarde streek. In december is er een kerstmarkt in de stad die bestaat uit 125 chalets. Volg de kerststalletjesroute (chemin des crèches du monde) door de champagnestreek.
Neem ook wat heerlijke langwerpige roze biscuits mee voor thuis. Het recept van deze biscuits rose de Reims stamt uit 1691. Ze smaken nóg lekkerder als ze in de champagne zijn gedoopt.

Lees verder
Notre Dame, Louis XV en Mars
Notre Dame, Louis XV en Mars

BezienswaardighedenReims

De grootste stad uit de champagneregio staat, naast de vele champagnehuizen, ook bekend om zijn kathedraal. De oorspronkelijke kathedraal werd verwoest in de stadsbrand van 1210, en jaar later werd er begonnen aan de bouw van de nieuwe kathedraal. Ondanks de schade die de Notre Dame leed in de 1e wereldoorlog is het nog steeds een imposant gotisch bouwwerk.
Op het Place Royale is een standbeeld van koning Louis XV te zien die in 1721 in Reims werd gekroond.
Het oudste monument van de stad is de poort van Mars, een 32 meter lange triomfboog uit de 3e eeuw. Volgens de legende hebben de Remi hem gebouwd ter ere van keizer Augustus. Het is een van de 4 originele poorten van de Romeinse stadsmuren.

Lees verder
Koningsstad vol champagnehuizen
Koningsstad vol champagnehuizen

HistorieReims

Toen de Romeinen deze stad veroverden op de Galliërs noemden ze het ‘Durocortorum’. De naam Reims is afgeleid van de Remi stam die hier oorspronkelijk woonde. Reims is beroemd vanwege de vele champagnehuizen die in de stad zijn gevestigd. Een groot aantal daarvan is te bezoeken. Velen zijn gevestigd in krijtgroeves (crayères) die nog stammen uit de Gallo-Romeinse tijd.
Tot het jaar 1825 zijn bijna alle Franse koningen gedoopt en gekroond in de stad Reims in een traditie die teruggaat tot koning Clovis die rond het jaar 500 werd gedoopt.
Helaas zijn veel van de oorspronkelijke middeleeuwse vakwerkhuizen veroest in de 1e wereldoorlog. Ook de beroemde kathedraal leed schade en werd gerestaureerd. Gelukkig zijn ook vele monumenten en pleinen gespaard gebleven.

Lees verder
De klok, de brouwerij en de rondvaartboot
De klok, de brouwerij en de rondvaartboot

BezienswaardighedenStrasbourg

Aan het Place Marché aux Cochons de Laitis zijn vele restaurants, bars en winkeltjes te vinden. Dit levendige plein ligt vlak bij de kathedraal. Het is dan ook mooi te combineren met een bezoek aan dit monument, een gids kan ook alles vertellen over de beroemde astronomische klok die ook de stand van de zon en de maan aangeeft.
De in 1664 opgerichte brouwerij Kronenbourg produceert nog steeds 9 miljoen hectoliter bier per jaar. De brouwerij met zijn mooie gewelfde kelders is (ook voor gezinnen) te bezichtigen.
Maak een rondvaart over de rivier de Ill en zie de mooie (vakwerk) huizen van Strasbourg vanaf het water.

Lees verder
Klein Frankrijk, de overdekte bruggen en onze lieve vrouw
Klein Frankrijk, de overdekte bruggen en onze lieve vrouw

BezienswaardighedenStrasbourg

Het gebied de Elzas heeft in de loop van de eeuwen afwisselend aan Frankrijk en aan Duitsland toebehoord. Dit is nog goed te zien in de oude wijk ‘La Petite France’ (klein Frankrijk) waar nog diverse Duits aandoende vakwerkhuizen te zien zijn. Een rondwandeling door de voormalige looiersbuurt met zijn mooie gevels en gezellige sfeer geeft de bezoeker het gevoel in een openluchtmuseumte zijn.
Nabij het oude centrum zijn ‘Les Ponts couverts’, de overdekte bruggen, te zien. De eerste constructie stamt uit de 12e eeuw.
Het bekendste kenmerk van de stad is echter de kathedraal Notre-Dame die 1176 en 1439 is gebouwd in romaans-gotische stijl. In 1547 werd het astronomisch uurwerk toegevoegd.

Lees verder
Veelzijdige hoofdstad van Europa
Veelzijdige hoofdstad van Europa

HistorieStrasbourg

De hoofdstad van de Regio Elzas is niet alleen, samen met Brussel, de zetel van het Europees Parlement, maar ook zetel van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Strasbourg heeft een binnenhaven en is al eeuwenlang een universiteitsstad. De historische stadskern (‘Grande Île’)staat sinds 1988 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. In de Romeinse tijd heette deze stad ‘Argentoratum’; stad bij de rivier.
Strasbourg is een zeer veelzijdige stad met sfeervolle wijken die elk hun eigen sfeer en identiteit hebben. Naast het middeleeuwse centrum is er de Duitse wijk in Haussmannstijl met brede boulevards; volks- en studentenbuurt Krutenau heeft een hartelijke en dorpse sfeer terwijl de residentiële buurt weer zeer chique en voornaam is.

Lees verder
Naar de donderdagavondmarkt en dineren als een keizer
Naar de donderdagavondmarkt en dineren als een keizer

UITGAANNimes

Rond Nîmes zijn diverse golfbanen te vinden en de stad heeft verscheidene musea en een Planetarium. Kunst- en natuurliefhebbers mogen een bezoek aan de Jardins de la Fontaine niet overslaan; ze zijn in de 18e eeuw aangelegd op de ruïnes van de Romeinse thermen.
In juli en augustus is er elke donderdagavond markt in Nîmes; ‘Les jeudis de Nîmes’. Er zijn kraampjes met streekproducten en oude ambachten te zien en bezoekers kunnen genieten van uiteenlopende muziekoptredens.
Uitgebreid dineren kan bij La Lisita aan de boulevard des Arènes. Het restaurant heeft een zeer goede en steeds wisselende kaart en is in het bezit van een Michelinster.

Lees verder
Diana’s tempel, de bibliotheek en de krokodil
Diana’s tempel, de bibliotheek en de krokodil

BezienswaardighedenNimes

Een van de meest opvallende bezienswaardigheden van Nîmes is het Maison Carrée, een 2000 jaar oude Romeinse tempel, gewijd aan de Godin Diana. Vlak naast deze tempel is het moderne glazen gebouw van de bibliotheek (Carrée d’Art) te zien. Deze is ontworpen door de Britse architect Norman Foster en herbergt ook het museum voor moderne kunst. Op de 3e verdieping is een café-restaurant gevestigd dat mooi uitzicht biedt op Maison Carrée.
Het place du Marché heeft een vriendelijke en Mediterrane uitstraling door de zachtroze gebouwen en de fontein met de krokodil. Er zijn diverse terrassen te vinden.
Het oudste monument van Nîmes is te vinden in een veld nabij de luchthaven: een leistenen menhir uit ongeveer 2500 voor Christus.

Lees verder
Keizer Augustus en de jeans
Keizer Augustus en de jeans

HistorieNimes

In de Romeinse tijd, onder Keizer Augustus, was ‘Colonia Nemausensis’ (zoals Nîmes toen werd genoemd) een belangrijke plaats. Al zijn de Romeinen al eeuwen geleden vertrokken uit de stad, hun bouwwerken domineren nog steeds het stadsaanzien. Zo zijn er in en om de stad een aquaduct, ringmuur, tempel en amfitheater te vinden.
In de middeleeuwen had Nîmes een bloeiende textielindustrie, vooral de stevige blauwe stof ‘de Nîmes’ (uit Nîmes) werd over heel Europa geëxporteerd. De stof is nog steeds populair: ‘de Nîmes’ is nu verbasterd tot ‘denim’; spijkerstof.
Het stadscentrum is compact, overzichtelijk en heeft een ontspannen sfeer.

Lees verder
Winkelpromenade, het Planetarium en de wijnroute
Winkelpromenade, het Planetarium en de wijnroute

SHOPPENNantes

Winkel in de Passage Pommeraye; een 19e eeuwse neoclassicistische winkelpromenade met bijzondere boetieks. De Passage figureerde in diverse films. Een moderner uitje is het Planetraium (rue des Acadiens) of Planète Sauvage waar bezoekers op mini-safari kunnen gaan. Er is ook een museum voor de boekdrukkunst (Quai de la Fosse ), waar oude drukpersen te zien zijn, en een Maritiem Museum.
Ga eens lunchen bij brasserie la Cigale, al sinds 1895 een begrip in het hartje van de stad. Ook net buiten Nantes zijn veel dingen te doen: volg de wijngaardroute of bezoek de diverse kastelen die het Loiredal rijk is.

Lees verder
Het huis van de schrijver en de koekjesfabriek
Het huis van de schrijver en de koekjesfabriek

BezienswaardighedenNantes

Ooit regeerden hier de hertogen van Bretagne; hun paleis (Château des ducs de Bretagne) is nog steeds te zien in het centrum van de stad. In de 10e eeuw is er begonnen met de bouw en in 1466 is het herbouwd. Sinds 1862 is het een historisch monument.
Nantes is de geboortestad van schrijver Jules Verne, aan de rue l’Hermitage is het museum te vinden dat aan hem is gewijd. Het bevindt zich in het deel van de stad dat Île de Feydeau wordt genoemd, een wijk die in de 18e eeuw is ontstaan. De riante woningen zijn gemaakt van leisteen en graniet.
Breng ook een bezoek aan La Tour LU, deze toren markeert de voormalige LU koekjesfabriek van het echtpaar Lefèvre-Utile die hier rond 1850 hun vermaarde wafels en biscuits bakten.

Lees verder
Bretonse bisschops- en  havenstad
Bretonse bisschops- en havenstad

HistorieNantes

In de tijd dat de Galliers in Bretagne woonden was ‘Condivicnum’ al een belangrijke stad. De naam Nantes is afgeleid van de Gallische stam de Namneten, de vroegere bewoners van de plaats. Al in de 4e eeuw kreeg Nantes een bisschopszetel. Momenteel is Nantes de hoofdstad van het gebied Pays de la Loire en een levendige vriendelijke havenstad. Ondanks een bombardement in 1943 zijn er nog tal van historische gebouwen te zien in Nantes. In de 2e helft van de 18e eeuw, een bloeiperiode voor Nantes, zijn er veel huizen gefundeerd in ‘Hollandse stijl’ omdat de grond in een deel van de stad zeer moerassig is.

Lees verder
L’Ecole de Nancy, het Aquarium en de tuinen van Monet
L’Ecole de Nancy, het Aquarium en de tuinen van Monet

BezienswaardighedenNancy

Omdat de kunststroming Art Nouveau in Nancy is ontstaan heette deze ook wel ‘Ecole de Nancy’ (school van Nancy), veel bankgebouwen en huizen in de stad zijn in deze stijl gebouwd. In het Musée de l’Ecole de Nancy zijn veel meubels, gebruiksvoorwerpen en glaswerk te zien in Art Nouveau stijl. Het museum is gevestigd in een villa uit 1909.
Geniet van een lunch in Brasserie Flo, zowel het pand als het interieur zijn geheel in Art Nouveau stijl, of ga eens eten bij Brasserie Jean Lamour, genoemd naar de smid die het prachtige hek van Place Stanislas maakte.
Voor jonge bezoekers is het Aquarium de Nancy een aanrader. Vergeet niet om ook wat Macarons des Sœrs te kopen, het recept stamt uit 1793 en wordt nog steeds angstvallig geheim gehouden.

Lees verder
Koninklijk plein met paviljoens en fontein
Koninklijk plein met paviljoens en fontein

PLEINENNancy

Een van de drie pleinen die op de Lijst van UNESCO staan is Place Stanislas, dit plein werd tussen 1752 en 1755 aangelegd ter ere van de Poolse koning Stanislaus Leszczyński die ooit als hertog over het gebied Lotharingen heeste. Het majestueuze plein is in 2005 gerenoveerd en voetgangersgebied geworden. Place Stanislas wordt omgeven door een fraai gedecoreerd smeedijzeren verguld hek en wordt omgeven door symmetrisch gebouwde paviljoens. In het midden van het plein is een fontein geplaatst die, net als de rest van het plein, is ontworpen door Hèré. Aan de zuidkant ligt het stadhuis van Nancy (hôtel de Ville) en aan de noordkant zie je de Arc de Triomphe de Hèré.

Lees verder
Hertogenstad in Art Nouveau
Hertogenstad in Art Nouveau

HistorieNancy

Rond 800 voor Christus woonden er op de plek waar nu de stad Nancy ligt al mensen. In het jaar 1050 werd er op deze plaats door de hertog van Lotharingen (Lorraine) een fort gebouwd: ‘Nanciacum’, waar de naam Nancy van is afgeleid. In het centrum zijn huizen te zien uit verschillende perioden: van de middeleeuwen tot aan de 18e eeuw. Maar liefst 3 pleinen in de stad staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO: Place Stanislas (sinds 1983), Place de la Carrière en Place d’ Alliance. Nancy is een bruisende universiteitsstad met een vriendelijk karakter die bekend staat als de bakermat van de kunst-, ontwerp- en architectuurstroming Art Nouveau.

Lees verder
Auto’s, treinen en de hortus
Auto’s, treinen en de hortus

ActiefMulhouse

Mulhouse wordt met reden de museumstad van Frankrijk genoemd; het aanbod musea is groot en zeer gevarieerd. Interieurliefhebbers zullen hun ogen uitkijken in het behangmuseum en het textielmuseum, grote en kleine kinderen hebben de dag van hun leven in Cité du train (het grootste spoorwegmuseum van Frankrijk, voluit Musée Français du Chemin de Fer geheten) of Cité de l’Automibile waar de grootste collectie Bugatti’s ter wereld te zien is.
Bezoek ook de 12 hectare grote dierentuin met botanische tuinen. Deze werd in 1868 aangelegd als romantische landschapstuin en herbergt tegenwoordig meer dan 1200 dieren van 190 verschillende soorten, voornamelijk vogels en apen.
In december is er een kerstmarkt in de stad.

Lees verder
Gebrandschilderde ramen en de nieuwe wijk
Gebrandschilderde ramen en de nieuwe wijk

BezienswaardighedenMulhouse

Het stadhuis van Mulhouse werd in 1553 gebouwd in Rijnlandse Renaissancestijl heeft een prachtige zaal met glas-in-lood ramen uit de 16e en 17e eeuw en allegorische schilderijen met deugden en zonden. De Neogotische Temple Saint-Etienne is 97 meter hoog en daarmee het hoogste protestante monument van Frankrijk. De fraaie gebrandschilderde ramen stammen uit de 14e eeuw. Beide gebouwen zijn te vinden op de Place de la Réunion, het oude stadshart van Mulhouse.
De 19e eeuwse arbeiderswijk vormde de inspiratie voor vele arbeiderswijken in andere industriesteden. Place de la Bourse stamt ook uit de 19e eeuw (de wijk wordt Nouveau Cartier genoemd) en is zeker een bezoekje waard: je vindt hier het statige gebouw van de Société Industrielle de Mulhouse.

Lees verder
Museumstad in de Elzas
Museumstad in de Elzas

HistorieMulhouse

In het jaar 803 wordt al melding gemaakt van de plaats Mülhausen, het huidige Mulhouse de tweede stad van het gebied de Elzas. De afgelopen eeuwen heeft de Elzas (Elsache in het Frans) afwisselend aan Frankrijk en Duitsland toebehoord, en dat is goed te zien; bij voorbeeld aan de vakwerkhuizen die erg Duits aandoen. Bovenal is de Elzas een gebied met een heel eigen identiteit, een eigen taal en een prachtige natuur.
Mulhouse staat bekend als de museumstad van Frankrijk, en dat is niet meer dan terecht, de stad heeft een ruim aanbod van technische musea, zelfs het grootste van Europa. Mulhouse is een studenten- en havenstad,is rijk geworden van de textielindustrie en ligt vlak aan de Zwitserse grens.

Lees verder
Het voetbalstadion, musea en watersporten
Het voetbalstadion, musea en watersporten

BezienswaardighedenMarseille

Voetballiefhebbers kennen Marseille natuurlijk als de stad waar een van Frankrijks beste voetballers aller tijden geboren is: de Algarijns-Franse Zinedine Zidane, en natuurlijk als de stad waar het stadion van voetbalclub Olympique Marseille staat. Zij mogen een bezoek aan stade Vélodrome dan ook eigenlijk niet overslaan.
Naast veel interessante musea( waaronder het Mode museum), een keur aan bezienswaardigheden en bijzondere winkeltjes is Marseille ook een ideale bestemming voor liefhebbers van watersport. Op het strand is het mogelijk om te duiken, kajakken of een boottocht te maken, bij voorbeeld naar de burcht Château de Baux of de eilandengroep îsles de Frioul. Of maak een ritje met Le Grand Tour: een bus die langs alle bezienswaardigheden van de stad rijdt.

Lees verder
De haven, de vuurtoen en Le Courbusier
De haven, de vuurtoen en Le Courbusier

HistorieMarseille

Een bezoek aan Marseille zou eigenlijk moeten beginnen waar het voor de stad ook allemaal begon: in de oude, natuurlijke haven. De kades, die tussen de 15e en de 17e eeuw zijn aangelegd, werden bij een bombardement in 1943 deels verwoest en daarna herbouw. Rond de oude haven zijn veel horecagelegenheden te vinden en elke dag is er verse vis te koop op de vismarkt. De haven wordt bewaakt door twee forten: het Fort Saint Nicolas (de beschermheilige van zeelui) en het Fort Saint Jean en verlicht door de vuurtoren Phare de Sainte Marie.
Architectuurfans mogen het Cité Radieuse, het wooncomplex dat in 1952 door Le Courbusier werd ontworpen, absuluut niet missen. In het complex zijn ook winkeltjes en een bar te vinden.

Lees verder
Mediterrane metropool
Mediterrane metropool

HistorieMarseille

Marseille is gesticht door de Grieken die het de naam Massilia gaven. Sommige delen van de stad met uitzicht op de Middellandse zee doen ook onvervalst Grieks aan: Marseille ligt in een door bergen omringde baai.
Daarnaast is Marseille ook onmiskenbaar een metropool. De tweede stad van Frankrijk wordt omzoomd door banlieues met hoge betonnen gebouwen. In deze wijken is de Franse hiphopcultuur ontstaan waar Marseille nog steeds bekend om staat. Vanwege de vele immigranten die in de stad wonen kent Marseille en zeer gevarieerde keuken met noordafrikaanse invloeden.
Twee van de bekendste Franse chansonniers van dit moment hebben hun jeugd in Marseille doorgebracht: Patrick Bruel en Patrick Fiori. Net als een groot deel van de inwoners van Marseille is Bruel geboren in Algerije. Fiori nam ooit een chanson op over zijn geboortestad: “Chez moi a Marseille”.

Lees verder
Impressionisten, de haven en het strand
Impressionisten, de haven en het strand

BezienswaardighedenLe Havre

Het Musée des Beaux-Arts Malraux heeft, na musée d’Orsay in Parijs, de grootste collectie impressionistische werken van Frankrijk. Schilder Claude Monet leefde en werkte lange tijd in Normandië. Treed in zijn voetsporen en volg de impressionistenroute door de stad of maak een boottocht in de haven. Het 2 kilometer lange strand van baie de Seine nodigt uit tot een wandeling of maak een skeelertocht over de boulevard. Het stadsbos van Montgeon vormt in het weekend het decor van menig picknick.
6 kilometer ten oosten van Le Havre ligt Harfleur, tot de 16e eeuw was hier de haven gevestigd. Het stadhuis van het charmante plaatsje is gevestigd in een 17e eeuws kasteel.

Lees verder
Moderne architectuur, bos en strand
Moderne architectuur, bos en strand

BezienswaardighedenLe Havre

Naast de onder architectuur herbouwde binnenstad zijn er in Le Havre ook nog een aantal bijzondere oude gebouwen te zien. Het 18e eeuwse huis van de reder (maison de l’armateur) is een van de oudste huizen van de stad.
Iets buiten het centrum, aan de noordoever van de Seine, is de (voormalige) abdij van Graville te zien. Deze abdij, die tussen de 11e en de 13e eeuw werd gebouwd, is opgericht ter ere van de heilige Honoré. De kloostergangen zijn van oorsprong 13e eeuws maar zijn in de 17e eeuw herbouwd.
Het museé L’Ancien Havre is gevestigd in een 17e eeuws pand dat in de oorlog gespaard is gebleven. De rijke geschiedenis van de stad is in dit museum te zien, onder andere door middel van maquettes en een brief waarmee opdracht werd gegeven tot het aanleggen van de haven.

Lees verder
Moderne havenstad
Moderne havenstad

HistorieLe Havre

Le Havre is de tweede stad van de regio Normandië. Een groot deel van het oude centrum van Le Havre is in de tweede wereldoorlog verwoest tijdens de slag om Normandië. Tussen 1945 en 1964 werd het centrum onder leiding van architect Auguste Perret herbouwd. Sinds 2005 staat dit gebied van 133 hectare op de werelderfgoedlijst van UNESCO.
Naast modern en dynamisch is de havenstad ook groen, dit vanwege een200 hectare grote bos, gelegen in het midden van het stadscentrum. Ook het 2 kilometer lange strand Baie de Seine biedt mooi tegenwicht aan de moderne binnenstad.

Lees verder
Moderne meesters, rum en de hammam
Moderne meesters, rum en de hammam

BezienswaardighedenGrenoble

Musée Grenoble staat bekend om de collectie moderne meesters waaronder werken van Picasso , Matisse, Signac en Van Dongen. Breng een bezoekje aan de overdekte markt Les Halles Sainte-Claire of geniet van rum en muziek in ‘rhumerie’ La Barberousse op de Place du Notre Dame of luister naar live jazz muziek bij La Soup aux Choux, al 25 jaar een begrip in de stad. Grenoble is, hoewel het omgeven wordt door bergketens, zelf relatief vlak en nodigt dus uit tot het maken van fietstochten, of ga een dagje ontspannen in een van de vele sauna’s of hammams die Grenoble rijk is.

Lees verder
Het uitzicht van La Bastille
Het uitzicht van La Bastille

BezienswaardighedenGrenoble

Vanaf burcht La Bastille heb je een prachtig uitzicht over de stad en de omringende gebergten en de 15e eeuwse burcht herbergt maar liefst 5 musea. Het is een klim (van 400 treden) dus meer dan waard, maar je mag natuurlijk ook de gondellift nemen.
Het centrum van Grenoble is zeer charmant;‘Tabacs’ met gekleurde gevels, mooie pleinen en veel fonteinen. Zeker de place du Notre Dame is een bezoek waard. Grenoble heeft ook vele stadsparken waarvan Parc Paul Mistral, in 1925 aangelegd als een landschapstuin, met zijn 21 hectaren de grootste is. In de nabijheid van Grenoble zijn enkele Nationale Parken die natuurliefhebbers zeker niet willen missen.

Lees verder
Olympische hoofdstad van de Alpen
Olympische hoofdstad van de Alpen

HistorieGrenoble

Grenoble, gelegen aan de voet van de Alpen op de plaats waar de rivieren Drac en Isère samenkomen, wordt ook wel de hoofdstad van de Alpen genoemd. Het is dan ook een populair wintersportgebied en vormde in 1968 het decor voor de Olympische Spelen. In vroeger tijden was Grenoble een mijnwerkers- en zware industriestad, tegenwoordig liggen er 20 skipistes rond Grenoble. Opvallend genoeg wordt Grenoble de vlakste stad van Frankrijk genoemd.
In de Romeinse tijd heette de stad ‘Gratianopolis’, genoemd naar keizer Gratianus. Op diverse plaatsen in de stad zijn nog resten te zien van de Romeinse stadsmuren.

Lees verder
Winterlichtjes en het einde der tijden
Winterlichtjes en het einde der tijden

BezienswaardighedenAngers

De gehele maand december staat Angers in het teken van ‘Soleils d’Hiver’, een kerstmarkt op het Place de Ralliement. Voor de kleintjes is er een ouderwetse carrousel. Vlak na de kerstmarkt, in januari, vindt het jaarlijks filmfestival plaats.
Tuinliefhebbers bezoeken natuurlijk een van de vele kwekerijen of bloemenmarkten van Angers en fijnproevers zijn in het Cointreaumuseum helemaal op hun plaats. Het musée David Angers heeft een collectie werken van de in Angers geboren beeldhouwer David Angers in huis. Een bezoek is eigenlijk niet compleet zonder rond te kijken in de burcht château d’Angers. Let daarbij ook even op het ruim 100 meter lange 14e eeuwse wandkleed L’Apocalypse.

Lees verder
De zwarte stad en het blauwe huis in het groene dal
De zwarte stad en het blauwe huis in het groene dal

BezienswaardighedenAngers

Angers is gelegen in het Loiredal, een landschap dat rijk is aan kastelen en brede rivieren en op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De bijnaam van Angers is ‘de zwarte stad’, dit vanwege het leisteen dat veelvuldig werd gebruikt voor de daken van de huizen. Het oudste huis in de stad, maison d’Adam is gebouwd rond het jaar 1500 en is nu een monument, op de benedenverdieping is een souvenirwinkel gevestigd. Moderner is la Maison Bleue, uit 1929, de gevel is versierd met een Art Deco mozaïek.
Kathedraal Saint-Maurice d'Angers is gebouwd in een stijl die een mengvorm is tussen gotiek en romaanse stijl. Een van de glas-in-lood ramen, die het leven van Saint Julien voorstelt, wordt gezien als een meesterwerk van Frans 13e eeuws glaswerk.

Lees verder
Franse bloemenstad met zes bruggen
Franse bloemenstad met zes bruggen

HistorieAngers

400.000 Jaar voor christus woonden er al mensen op de plaats waar nu Angers ligt. In de Romeinse tijd droeg het de naam Juliomagus en tot de Franse Revolutie heette de regio Anjou. Zeer bepalend voor het gezicht van de stad is het enorme kasteel dat tussen de 9e en 13e eeuw is gebouwd en uitgebreid. In en om het kasteel zijn mooi aangelegde tuinen te zien. Angers is gebouwd op de beide oevers van de Maine. In de stad zijn dan ook 6 bruggen te vinden die beide oevers van de rivier met elkaar verbinden. De stad staat bekend om de vele weelderige bloemenmarkten en kwekerijen. Angers is een zusterstad van de Nederlandse bloemenstad Haarlem.

Lees verder
Het circus, een hippe club of de moestuinen
Het circus, een hippe club of de moestuinen

UITGAANAmiens

Bezoek een van de vele cafés, hippe clubs (clubs branché) of theaters in de studentenwijk Saint-Lieu, of maak een rondrit per koets door de historische binnenstad. In de 19e eeuwse wijk Henriville is het huis van Jules Verne te vinden en ook het stenen circus dat zijn naam draagt is daar te zien. Het is een van de zeven stenen circussen dat Frankrijk bezit en werd gebouwd in 1887.
Musée de Picardie aan de rue de la Republique heeft een zeer brede collectie; van archeologische vondsten tot aan 20e eeuwse werken. Voor dierenliefhebbers is er het Parc Zoologique D’Amiens, een 6 hectaren groot park waar 300 verschillende dieren te zien zijn.
Tuinliefhebbers zullen hun ogen uitkijken in de Hortillonnages, de beroemde moestuinen die worden omgeven door een wirwar van waterweggetjes. Voor wie daarna echt de smaak te pakken heeft: Amiens heeft nog veel meer open tuinen en parken.

Lees verder
De wijk Saint-Lieu en Le Beffroi
De wijk Saint-Lieu en Le Beffroi

BezienswaardighedenAmiens

In het noorden van de stad ligt de wijk Saint-Lieu, bekend vanwege de geschilderde stenen en houten huizen, de vele grachtjes en niet te vergeten de kathedraal. De streek Picardië wordt gezien als de bakermat van de gotiek en kathedraal de Notre Dame is daar een mooi voorbeeld van; het is de grootste gotische kathedraal van Europa. Kijk ook goed om je heen op het Place du Don met zijn vrolijk geschilderde winkels en restaurants.
Iets ten westen van Place du Don is Le Beffroi te vinden: het belfort van Amiens. Deze vierkante klokkentoren deed ooit dienst als gevangenis, rechtszaal, kapel en als uitkijktoren bij brand.

Lees verder
Galliërs, vrede en Jules Verne
Galliërs, vrede en Jules Verne

HistorieAmiens

Amiens heette, toen het werd gesticht door de Galliërs ‘Samarobriva’, wat ‘brug over de Somme’ betekent. De Romeinen noemden het later ‘Ambianum’ omdat de Galliërs die er woonden zichzelf Ambiani noemden.
In 1802 werd in deze stad de vrede van Amiens tussen Frankrijk en Groot-Brittannië getekend. Deze hield echter geen stand.
Tegenwoordig is de hoofdstad van de regio Picardië een uitnodigende stad met veel monumenten. Kathedraal de Notre Dame staat sinds 1981 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De beroemde schrijver Jules Verne woonde een groot deel van zijn leven in amiens en ligt er begraven. Zijn huis is nog steeds te bezoeken.

Lees verder
Video Bordeaux
Video Bordeaux

VideoBordeaux

De stad Bordeaux vlakbij de Atlantische kust in het zuidwesten van Frankrijk heeft veel te bieden. Dat brengt deze video van Bordeaux perfect in beeld.

Lees verder
Paarden, oude boeken en een Michelinster
Paarden, oude boeken en een Michelinster

BEZIENSWAARDIGHEDEN EN CULTUURVersailles

Een rondleiding door het paleis, dat ook een museum herbergt, en rondwandeling door de fraai aangelegde tuinen mogen eigenlijk niet ontbreken. Maar de stad heeft nog meer te bieden, zo staat het bekend om zijn vele antiquairs, levendige markt en paardenliefhebbers zullen de stad vooral kennen van de paardenacademie van Bartabas.
Fijnproevers kunnen heerlijk dineren bij Les Trois Marches (boulevard de la Reine), het restaurant is in het bezit van een felbegeerde Michelinster. Musée Lambinet is gevestigd in het fraaie hôtel Lambinet en heeft een ruime collectie werken van de in Versailles geboren beeldhouwer Jean-Antoine Houdon in huis.
Er worden fietstochten georganiseerd vanuit Parijs naar Versailles.

Lees verder
Het kasteel en onze lieve vrouw
Het kasteel en onze lieve vrouw

BEZIENSWAARDIGHEDEN EN CULTUURVersailles

De bezoeker kan in Versailles bijna niet om het kasteel heen: alle brede lanen in de stad leiden er naartoe. Een bezoek aan de stad is dan ook niet compleet zonder het kasteel te hebben gezien, het staat al 30 jaar op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Sinds 1792 is het kasteel, dat in 1624 werd gebouwd door Lodewijk XIII al een nationaal museum: ‘Musée des châteaux de Versailles et de Trianon.’
De rue des Deux-Portes wordt gemarkeerd door een fraaie boog en vormt de doorgang naar de 17e eeuwse église Notre-Dame. Ook het stadhuis van Versailles is mooi om te zien.

Lees verder
Stad met historische functie
Stad met historische functie

HistorieVersailles

De naam Versailles duikt voor het eerst op in een document uit 1038, en is natuurlijk beroemd om zijn weelderige paleis met bijbehorende tuinen. Tegenwoordig is Versailles vooral een chique voorstad van Parijs met een belangrijke gerechtelijke en overheidsfunctie. Versailles staat ook bekend om de belangrijke verdragen die er gesloten zijn: het verdrag dat een einde maakte aan de oorlog tussen Amerika en Engeland (de Amerikaanse Revolutie) en het Verdrag van Versailles aann het einde van de eerste wereldoorlog. Versailles is een suffragaan bisdom (een bisdom dat afhankelijk is van een ander bisdom).

Lees verder
Van opera tot graffiti
Van opera tot graffiti

BEZIENSWAARDIGHEDEN EN CULTUURToulouse

Geniet van de diversiteit aan culturele activiteiten. Er is een ruime keuze uit Opera- en ballet voorstellingen, maar de stad staat ook bekend om zijn prachtige graffitikunst.
Liefhebbers van markten moeten zeker de woensdagmarkt op het place du Capitole bezoeken. Winkel in het chique Franse warenhuis Lafayette dat te vinden is aan de rue Lapeyrouse. Maak een wandeling over de boulevard van de rivier de Garonne, langs de 16e eeuwse paleizen zoals hôtel d’Assézat en hôtel de Bagis. Toulouse biedt een ruime keuze aan activiteiten maar vergeet niet om ook op een van de vele terrasjes te genieten van een glas wijn uit de Languedoc en het decor dat de roze stad biedt.

Lees verder
Roze stad vol historie
Roze stad vol historie

HistorieToulouse

De roze stad, zoals Toulouse wordt genoemd vanwege de opvallende baksteenarchitectuur in roze-bruine tint, ligt aan de voet van de Pyreneeën en de oever van de rivier Garonne. Het 18e eeuwse, neoclassicistische kapitool is vooral ’s avonds indrukkenwekkend om te zien, maar ook le Pont-Neuf en de basiliek van Saint Sernin zijn een bezoek waard.
Oud en nieuw gaan goed samen in Toulouse: modern is Cité de l’Espace (een themapark over ruimtevaart) historisch is weer de Jacobijnenkerk met klooster waar het graf van Thomas van Aquino te vinden is. Les Abbatoires is een museum voor moderne kunst, terwijl het Augustijner museum (voormaling klooster) fijne oudere kunsten laat zien.

Lees verder
De vierde stad van Frankrijk is zeker niet de minste
De vierde stad van Frankrijk is zeker niet de minste

BEZIENSWAARDIGHEDEN EN CULTUURToulouse

Al sinds de 13e eeuw is Toulouse een universiteitsstad (de universiteit van Toulouse was de eerste Franse universiteit buiten Parijs), en mede daardoor is het de vierde stad van Frankrijk. En de vierde is zeker niet de minste! Toulouse is de hoofdstad van de vroegere provincie Languedoc en biedt een enorme diversiteit op het gebied van musea, historie, uitgaansgelegenheden en bezienswaardigheden. Daarnaast is deze stad ook voor liefhebbers van gastronomie en wijn een aanrader. Toulouse heeft een gematigd klimaat met veel zonuren, in oktober is het weer er nog heerlijk zacht en zonnig.

Lees verder
Wilde dieren, winkels en musée Fabre
Wilde dieren, winkels en musée Fabre

BEZIENSWAARDIGHEDEN EN CULTUURMontpellier

De terrassen en de café’s van Montpellier nodigen je uit om de Languedoc en Roussillon wijnen eens uitgebreid te gaan proeven, misschien wel na een bezoek aan een dansvoorstelling of een opera. Voor de winkelliefhebber is er een ruime keuze: de straatjes rond Place de la Comédie hebben veel te bieden, maar er zijn ook twee moderne winkelcentra in de stad: Polygone en het Odysseum.
Voor de jongere bezoekers is het dierenpark Park de Lunaret (avenue d’Agropolis) een aanrader. De kunstliefhebber mag musée Fabre eigenlijk niet overslaan. Naast een ruime collectie keramiek uit Griekenland heeft het museum ook een keur aan schilderijen uit de 17e tot en met de 19e eeuw waaronder twee werken van Jan Steen.

Lees verder
La Comédie en de drie Gratiën
La Comédie en de drie Gratiën

BEZIENSWAARDIGHEDEN EN CULTUURMontpellier

Op Place de la Comédie is altijd iets te zien; vele straatartiesten laten hun kunsten zien en horen, en in het midden ligt de Place de l’Oeuf met de opvallende fontein met de drie gratiën. Het indrukwekkende gebouw van de Opéra Comédie is hier ook te zien. Rondom het plein zijn straten met winkels en aan de noordoostzijde komt het uit op een park: L’ Esplanade de Charles de Gaulle.
Aan de oostzijde van de tuin Jardin de Peyrou is een 17e eeuwse triomfboog te zien, de Porte du Peyrou. De reliëffen die verschillende gebeurtenissen uit het leven van Lodewijk XIV voorstellen, zijn aan het begin van de 18e eeuw aangebracht.

Lees verder
De 8e stad van Frankrijk combineert modern en middeleeuws
De 8e stad van Frankrijk combineert modern en middeleeuws

HistorieMontpellier

Ondanks het feit dat een deel van het stadscentrum nog uit de middeleeuwen stamt, oogt Montpellier ruim en hier en daar zelfs modern. De naam Montpellier wordt voor het eerst genoemd in een document uit 985 en sinds 1289 is het een studentenstad, wat nog steeds goed te merken is aan het uitgaansleven.
Het Arceaux (een aquaduct in Romeinse stijl) lijkt Romeinse tijden te doen herleven, maar schijn bedriegt (het stamt uit 1772), wat het overigens niet minder mooi maakt.
De stad heette oorspronkelijk Monspessulanus wat ‘kale heuvel’ zou betekenen en is gebouwd op twee heuvels. Op het hoogste punt van de stad, Place de Peyrou is dit goed te zien.

Lees verder
600 jaar kunsthistorie en vele luchtballonnen
600 jaar kunsthistorie en vele luchtballonnen

BEZIENSWAARDIGHEDEN EN CULTUURMetz

Bezoek het Arsenaal, een voormalig militair gebouw dat nu dienst doet als expositieruimte en concertgebouw, of geniet van een voorstelling moderne dans, Metz staat bekend om zijn moderne dansvoorstellingen. Of ga eens lunchen in de overdekte markt de is gebouwd in de achttiende eeuw en waar ook heerlijke verse producten verkrijgbaar zijn.
Tweemaal per maand wordt er een drukbezochte vlooienmarkt gehouden in de stad, en in Juni staat Metz in het teken van het Literaire Festival. Liefhebbers van oude kunsten kunnen hun hart ophalen bij La Cour d’Or, de collectie van dit museum beslaat 6000 jaar kunsthistorie. Let ook even op de 13e eeuwse plafondschildering.
In september is het in Metz een drukte van belang want dan worden Les Montgolfiades de Metz gehouden, een internationaal luchtballon evenement.

Lees verder
De groene stad met vele stijlen
De groene stad met vele stijlen

BEZIENSWAARDIGHEDEN EN CULTUURMetz

De 13e eeuwse Porte des Allemands, een oude stadspoort, bepaalt voor een groot deel het stadsgezicht van Metz, maar ook de kathedraal van Saint-Etienne (die als bijnaam ‘De lantaarn van onze lieve heer’ heet) is een bijzonder en opvallend monument.
Waar Toulouse bekend staat als de roze stad, wordt Metz de groene stad genoemd. Dit vanwege het veelvuldig gebruik van geelgroene kalksteen.
De stad is een mengelmoes van verschillende architectuurstijlen en –periodes. Zo zijn de Maison des Têtes (het huis met de hoofden) en Hôtel Burtaigne voorbeelden van Renaissance architectuur, op het île Petit Saulcy (een eilandje in de stad) zijn mooie gebouwen uit de Verlichting te zien, zoals het Operahuis. Dit is het oudste (1752) nog in gebruik zijnde operagebouw van Frankrijk.

Lees verder
Divodurum en het centre Pompidou
Divodurum en het centre Pompidou

HistorieMetz

Metz kent een rijke Gallo-Romeinse historie (de Romeinse naam luidt ‘Divodurum’ wat Heilig Fort betekent), was al in 843 de hoofdstad van het oude vorstendom Lotharingen en was de geboorteplaats van de Karolingische dynastie. Nog steeds ademt de stad de voorname sfeer van het oude vorstenhuis uit.
In de stad zijn zowel resten van de Romeinse architectuur (thermen en een aquaduct) te zien als delen van de middeleeuwse stadsmuren inclusief een aantal poorten. Ook de 20e eeuw is vertegenwoordigd in de vorm van het centre Pompidou-Metz uit 1977. Het museum voor moderne kunst herbergt ook een auditorium en theater en werd ontworpen door de Japanse architect Shigeru Ban en de Franse ontwerper Jean de Gastine.

Lees verder
De geluksuil, mosterd en Cyrano
De geluksuil, mosterd en Cyrano

BEZIENSWAARDIGHEDEN EN CULTUURDijon

Dijon heeft vele kerken, maar de Notre Dame is wel de bekendste: wrijf even over de stenen uil (la Chouette) die tegen de gevel staat, dat brengt geluk! En kijk ook even omhoog naar de indrukwekkende gargoyles (vuurspuwers) die onder de daklijst de kerk bewaken.
Dineren kan, vlak bij de kerk, in een erkend historisch monument: Maison Millière (10 rue de la chouette) een restaurant, bar, café en souvenirwinkel in één. Dit 15e eeuwse pand figureerde al eens in de film Cyrano de Bergerac. Natuurlijk is er in het centrum ook een winkel te vinden met mosterspecialiteiten (rue de la Liberté).
Ga ook eens golfen op een van de mooie banen in de buurt van de stad, geniet in juni van klassieke muziek tijdens het muziekfestival of breng een bezoek aan het racecircuit Dijon Prenois.

Lees verder
Middeleeuws vakwerk, kleurrijke daken en een triomfboog
Middeleeuws vakwerk, kleurrijke daken en een triomfboog

BEZIENSWAARDIGHEDEN EN CULTUURDijon

Het Palais des ducs de Bourgogne is een soort paleis van Versailles in het klein, maar daarom niet minder de moeite waard. Op het Place François Rude en het Carrefour du Mirroir ziet men vele authentieke middeleeuwse vakwerkhuizen. Door de hele stad zijn de voor Dijon typerende geglazuurde daken met geometrische patronen in de kleuren geel, groen en zwart te zien, de toits bourguignons.
Uit een heel andere architectonische periode stamt de overdekte markt van de stad die ontworpen is door Alexandre Gustave Eiffel. Inderdaad, de ontwerper van de Eiffeltoren.
Ook de 18e eeuwse architectuur is vertegenwoordigd in de stad, in de vorm van de triomfboog La Porte Guillaume.

Lees verder
Bourgondische hertogenstad
Bourgondische hertogenstad

HistorieDijon

De huidige hoofdstad van het departement Côte-d’Or werd ooit gesticht als Romeinse nederzetting met de naam Divio en werd later de hoofdstad van de provincie Bourgondië. Dat laatste is nog steeds te merken. Hoewel de hertogen hier allang niet meer regeren is hun paleis (Palais des ducs de Bourgogne) nog te zien en is de Bourgondische levensstijl ook niet uit de stad verdwenen. Elk jaar wordt hier in het najaar de Foire internationale gastronomique de Dijon gehouden, een culinair festival.
De stad heeft vele kerken en de huizen in het centrum stammen grotendeels uit de 15e eeuw wat de middeleeuwse sfeer van Dijon versterkt.

Lees verder
Cultuur, wijn en originele souvenirs
Cultuur, wijn en originele souvenirs

CultuurAvignon

Bij een bezoek in juli kún je eigenlijk niet om het zomerfestival heen: het biedt een keur aan theater-, muziek-, film- en dansvoorstellingen. Het hele jaar door is donderdagavond live Jazz avond bij club AJM (4, rue Escaliers Sainte Anne), een aanrader voor de liefhebbers, of drink een glaasje wijn in één van de andere uitgaansgelegenheden die Avignon rijk is.
In het historische centrum zijn veel kleine boetieks te vinden die bijzondere souvenirs verkopen. Bij Pure Lavandre (61, rue grande Fusterie) koop je alles wat met lavendel temaken heeft, bij Les Indiens de Nîmes (4, rue du College-de-Roure) vind je oud Provençaals keukengerei en stoffen met traditionele 18e en 19e eeuwse patronen. Mocht je de beschikking hebben over een auto: rij dan langs Sault om de lavendelvelden te zien en te rijken.

Lees verder
Dansen op de brug en omhoogkijken naar Maria
Dansen op de brug en omhoogkijken naar Maria

BEZIENSWAARDIGHEDEN EN CULTUURAvignon

De brug van Avignon (Pont Saint-Bénezet) is beroemd vanwege het kinderliedje ‘Sur le pont d'Avignon’ en een opvallend monument in de stad. Bij de brug zijn hoofdtelefoons in diverse talen te leen waardoor je de veelbewogen historie van Pont Saint-Bénezet kunt horen.
Naast het Pauselijk paleis zijn ook de kastelen Beaucaire, chateau Renard en chateau Thouzon indrukwekkend om te zien.
De romaanse kathedraal Notre-Dame de Domes is prominent aanwezig in het stadsbeeld van Avignon. Let ook even op het vergulde beeld van de maagd Maria bovenop de toren. In de kathedraal is het mausoleum van paus Johannes XXII te zien, een gotisch beeldhouwwerk uit de veertiende eeuw.

Lees verder
De Provençaalse Pausenstad
De Provençaalse Pausenstad

BEZIENSWAARDIGHEDEN EN CULTUURAvignon

De hoofdstad van het departement Vaucluse staat bekend als de Provençaalse pausenstad. Het indrukkwekkende pausenpaleis (het grootste Gotische bouwwerk dat in Europa te vinden is) domineert het aanzicht van de stad en heeft voor een groot deel de geschiedenis van Avignon bepaald. Het historisch centrum (dat wordt omgeven door een ruim 4 kilometer lange stadsmuur met 7 poorten) staat, samen met het Pausenpaleis, sinds 1995 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.
Avignon wordt omgeven door lavendelvelden, fruit- en wijngaarden en is gelegen aan de voet van de beruchte berg Mont Ventoux. De stad kent een mediterraan klimaat en is, vanwege de vele stadsparken en tuinen, zeer groen.

Lees verder
Markten, heiligen en de schilder
Markten, heiligen en de schilder

TERRASSENAix en Provence

Ga eens iets drinken in brasserie Les Deux Garçons (Cours Mirabeau) zoals Emile Zola, Ernest Hemmingway en Paul Cézanne ook ooit deden, of bezoek het atelier van Cézanne dat iets buiten de stad ligt. Het is omgeven door een prachtige tuin met dennen en olijfbomen. Nog iets verder van de stad ligt de kalkstenen berg La Sainte Victoire die hij vele malen schilderde. In Aix en Provence zijn dagelijks vele markten te bezoeken, ongetwijfeld zijn er kramen met santons te vinden, de heiligenbeeldjes waar de stad beroemd om is. Neem ook wat heerlijke calissons (amandelsnoepjes) mee. Ga een middagje ontspannen in het Sextius Bad, waag een gokje in het casino, of bezoek het Musée Granet, gewijd aan die ándere beroemde schilder die hier ooit woonde.

Lees verder
Flaneren langs fonteinen en platanen
Flaneren langs fonteinen en platanen

BEZIENSWAARDIGHEDEN EN CULTUURAix en Provence

De beroemdste straat van Aix en Provence is de Cours Mirabeau, een laan met platanen, herenhuizen en twee fonteinen (een uit 1691 en een uit 1819). Ten noorden van de Cours Mirabeau ligt de 15e eeuwse kathedraal Saint-Saveur met romaanse kloostergang welke gebouwd is op de fundamenten van een Romeins forum. De schilderachtige sfeer van het oude centrum wordt, naast de vele fonteinen, gekenmerkt door kronkelende straatjes en pleinen vol terrasjes en café’s. Een mooi contrast met de oude binnenstad vormt de nieuwe wijk Les allées provençalles waar veel winkels, le Centre Chorégraphique National en het Grand Théâtre de Provence te vinden zijn.

Lees verder
Historische waterstad
Historische waterstad

LANDSCHAPAix en Provence

Op de plek waar ooit het Keltische Oppidum lag, werd in 122 voor Christus door een Romeinse consul Aix gesticht. Hij koos deze plek mede door de warm- en koudwaterbronnen. Deze zijn nog steeds te bezoeken en dragen de naam van de consul. Tijdens de middeleeuwen was Aix de hoofdstad van het graafschap de Provence en werd het een universiteitsstad.
Aix en Provence staat bekend als de stad van het water, dit niet alleen vanwege de thermen maar ook dankzij de vele bijzondere fonteinen die de stad rijk is. Samen met de vele platanen geven ze Aix een chique en romantische uitstraling.

Lees verder
Braderie, stripfestival en de schone kunsten
Braderie, stripfestival en de schone kunsten

CultuurLille

In 2004 was Lille culturele hoofdstad van Europa, ongetwijfeld mede dankzij het Musée des Beaux Arts, na het Louvre het grootste museum van Frankrijk. Ook het Hospice Comtesse is een bezoek waard. Dit 17e eeuwse gebouw deed ooit dienst als hospital maar is nu een museum. Het compacte centrum van Lille herbergt veel mooie en bijzondere winkels: liefhebbers van mooie kaarten en boeken moeten zeker even een kijkje nemen in La Furet du Nord (Place du Général de Gaulle).
Het eerste weekend van september vormt Lille het decor voor de bekende Braderie van Rijssel, een antiek- en brocantemarkt die jaarlijks tussen de 1 en 2 miljoen bezoekers naar de stad brengt. Stripliefhebbers zijn in de stad ook op hun plek: het eerste weekend van november wordt hier het stripfestival Lille Comics gehouden.

Lees verder
Klokkentorens, barok en Jugendstil
Klokkentorens, barok en Jugendstil

CultuurLille

Reizigers die met de trein komen hebben aan station Lille Flandres al een mooi voorproefje van de vele voorname gebouwen die in de stad te zien zijn. Aan het Place du Théatre is het neo-klassieke Operagebouw te zien en de Kamer van Koophandel met een mooie klokkentoren.
Het oude beursgebouw, gelegen aan de place du Général de Gaulle, is een mooi voorbeeld van Vlaamse barok en bestaat uit 24 kleine gebouwtjes rond een binnenplaats. De klokkentoren van het stadhuis (Place Roger Salengro) staat sinds 2005 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Maak ook even een omweg voor La maison Coillot (rue de Fleurus nummer 14), een mooi voorbeeld van Jugendstil architectuur. Liefhebbers van eigentijdse architectuur kunnen hun hart ophalen in de hypermorderne wijk Euralille.

Lees verder
Stad op een eiland
Stad op een eiland

HistorieLille

Het stadje Lille (in het Vlaams Rijsel genoemd) had ooit de Latijnse naam ‘Ad Insulam’ wat ‘op het eiland’ betekent. Zowel de Franse als de Vlaamse naam zijn hiervan afgeleid en zijn ongeveer even oud. Het werd in de 11e eeuw gesticht door de graaf van Vlaanderen in de rivier de Deûle.
Lille ligt in het Franse deel van Vlaanderen (Flandres) en oogt deels Frans, maar de gastvrijheid en ontspannen houding van de inwoners doet erg Vlaams aan. Veel Vlaamse gerechten zoals mosselen met friet en ‘potjevleesch’ zijn hier erg populair.
In de 19e eeuw kende Lille een bloeiende textielindustrie die veel immigranten aantrok. Lille is een industrie- en universiteitsstad.

Lees verder
Schaatsen op natuurijs in de Naturarena
Schaatsen op natuurijs in de Naturarena

ActiefNaturarena Karinthië

De meren van Karinthië maken zich ‘s winters klaar voor de schaatsers. dan ligt er van half december tot half maart een dikke laag ijs waar Friesland jaloers op is. Daarom organiseren ze elk jaar op de Weissensee de alternatieve Elfstedentocht. Dit grootste meer van de Naturarena heeft, met een natuurijsbaan van 25 km, de grootste geprepareerde natuurijsbaan van Europa. Het op een na grootste meer, de Presseggersee heeft net als de Weissensee ruimte genoeg voor tal van andere ijsactiviteiten, zoals ijshockey, curling, ijsgolf en op de Weissensee een 400 meter wedstrijdbaan.

Lees verder
Skiën en langlaufen in de Naturarena
Skiën en langlaufen in de Naturarena

ActiefNaturarena Karinthië

Karinthië’s Naturarena kent 145 km skipiste, en een loipe-netwerk van ruim 300 km. Bijna de helft van de langlaufloipes ligt op een hoogte van 1000-1500 m. Alle pistes en loipes zijn perfect zijn goed geprepareerd en sneeuwzeker. Het skigebied Nassfeld-Hermagor is het grootste skigebied van Karinthië en staat in de Top-10 van Oostenrijk. Wie van comfortabele liften houdt, neemt in Nassfeld heel luxe de Millennium Express, de langste cabine-lift van de Alpen. Hij overbrugt in 17 minuten een afstand van 6000 m. Kleinere skigebieden zijn o.a. Weissbriach en Weissensee, ideaal met de kinderen.  

Lees verder
Wintervakantie in de Naturarena
Wintervakantie in de Naturarena

ActiefNaturarena Karinthië

De Naturarena is een gebied in de meren-regio Karinthië. Hier kies je voor een veelzijdige wintersportvakantie. Eén waar je niet ‘s morgens vroeg weer als eerste bij de skilift wilt staan, maar waar je ‘s avond bedenkt welke activiteit je volgende dag zult doen. Samen met familie of vrienden. Gaan we skiën in de ochtend en schaatsen in de middag? Of doen we een dag één van de vele langlauf-routes. Eén ding is zeker, wie naar de Naturarena gaat neemt naast zijn ski’s ook zijn schaatsen mee. Want welke rechtgeaarde Nederlander kan de verleiding weerstaan met zoveel natuurijs in de buurt?  

Lees verder
De hoofdstad Klagenfurt biedt veel alternatieven voor alpineskiën
De hoofdstad Klagenfurt biedt veel alternatieven voor alpineskiën

HistorieKarinthië

Om in Karinthië te komen kun de Tauern-autobahn nemen die de regio doorsnijdt. Het is een van de weinige grote wegen. Vliegen naar Klagenfurt, de kleinschalige en gezellige hoofdstad van Karinthië, is een goede optie. Niet-wintersporters zullen zich overigens in deze stad zeker vermaken. Bezoek bijvoorbeeld de Lindwurmbrunnen op de Neue Platz en de bijzondere dom. Rond Klagenfurt liggen veel meren, die veel alternatieven bieden voor alpineskiën. De bij schaatsers, langlaufers en gezinnen zeer geliefde Weißensee ligt meer naar het westen.

Lees verder
Fenomenaal uitzicht op de Großglockner en sneeuwzekerheid
Fenomenaal uitzicht op de Großglockner en sneeuwzekerheid

ActiefKarinthië

Karinthië heeft pistes die je gedaan moet hebben! De regio heeft niet zozeer veel skigebieden, maar de gebieden die er zijn, zijn absoluut de moeite waard. Neem bijvoorbeeld het skigebied rond Heiligenblut, waar het uitzicht op de Großglockner – de hoogste berg van Oostenrijk – werkelijk fenomenaal is. Heiligenblut, een rustig en sportief dorp met een fraaie kerk, ligt in een van de sneeuwzekerste gebieden van Karinthië. Voor de ideale mix van pistes en wellness ga je naar het skigebied van Bad Kleinkirchheim, een dorp aan de voet van de Nockberge.

Lees verder
Langlaufen rond de Weissensee
Langlaufen rond de Weissensee

ActiefWeissensee

Langlaufen in het Weissenseedal is een feest. Het zonnige dal is nevelvrij dus dat is genieten van de uitzichten. De geprepareerde loipes, wat lager gelegen, lopen paralel aan het meer. Hier is ook de oefenloipe voor beginners en de populaire ‘Seewiesenloipe’. De hoger gelegen loipes gaan veelal door de bossen. Met als meest hoge de ‘Panorama-loipe’. Hier wordt je conditie op de proef gesteld, maar geen nood, want van daaruit kun je terug met de lift. Terug naar de Glühwein of Jägertee...of naar de Wellness-oase...of misschien toch nog even de fitness in?  

Lees verder
De Weissensee voor schaatsliefhebbers
De Weissensee voor schaatsliefhebbers

Weissensee

De Weissensee is bij Nederlanders vooral bekend door het jaarlijks organiseren van de alternatieve Elfstedentocht. Dit grootste schaatsspektakel te wereld wordt gehouden op het meer met de grootste natuurijsbaan van Europa met een lengte van 25 kilometer. De Weissensee, met een oppervlakte van 6,5 km2, heeft ruimte voor alle denkbare ijssporten. Elke activiteit heeft een eigen baan. Zo is er een baan voor curling, een ijshockeybaan en een 400 meter wedstrijdbaan. Daarnaast is er ruimte genoeg voor ijsdansen, ijsgolf, en het bekende krabbelbaantje voor de kinderen. Krijgt je al schaatskriebels?  

Lees verder
De Weissensee in de winter
De Weissensee in de winter

Weissensee

Naar Weissensee ga je voor de Weissensee. Dit grootste meer van Karinthië is ‘s zomers een watersportparadijs. Maar ‘s winters is er minstens zo veel te doen op en rond het meer. Dat maakt een wintersportvakantie aan de Weissensee dan ook anders dan andere. Uiteraard kun je er ook skiën, maar dat is hier echt bijzaak. Het draait om het ijs. En dat ligt er al 40 cm dik, van half december tot half maart. Bij aankomst gaat je Nederlandse schaatshart sneller kloppen. Het dorp Weissensee, met enige skiliften, ligt aan de zuidkant van het meer. Oberdorf, Gatschach en Techendorf liggen aan de noordzijde.

Lees verder
Blauwe luchten, sneeuw en ijs voor ski-en schaatsplezier
Blauwe luchten, sneeuw en ijs voor ski-en schaatsplezier

ActiefKarinthië

Sonne. Süden. Skivergnügen! Dat is Karinthië in de winter. Karinthië is een Oostenrijkse deelstaat aan de zonnige zuidzijde van de Alpen. Het grenst aan Italië en Slovenië. Behalve blauwe luchten, veel sneeuw ligt er ook ijs op de vele meren en dat geeft Karinthië een heel eigen karakter. Grote steden ontbreken: Klagenfurt en Villach zijn de belangrijkste plaatsen. Karinthië heeft de Hohe Tauern en de Nockberge, twee schitterende nationale parken. Houd je van natuur, een zonnig klimaat en de gezelligheid van kleine dorpen dan kom je naar Kärnten!

Lees verder
Paradijselijk Saarlandschap voor wandelaars en fietsers
Paradijselijk Saarlandschap voor wandelaars en fietsers

ActiefSaarland

De rivier de Saar slingert zich met wijde bochten van zuid naar noord-west door het landschap. Soms langs zacht glooiende heuvels, dan weer langs steile rotswanden. Soms langs beboste oevers dan weer langs malse weides. Uniek is het uitzicht over het rivierlandschap vanuit het uitkijkpunt Cloef in Orscholz, waar de Saar een ware U-bocht maakt. Talloze fietsroutes en meer dan 40 premium-wandelroutes doorkruizen het gebied, die het voor fietsers en wandelaars tot een waar paradijs maken. Zoek je verkoeling aan het water neem dan zwempak en surfplank mee naar Saarlands grootste meer Bostalsee.  

Lees verder
Markant drielandenpunt met internationale sfeer
Markant drielandenpunt met internationale sfeer

CultuurSaarland

Saarland ligt in het uiterste zuid-westen van Duitsland en is niet alleen de kleinste maar, met 2600 zon-uren per jaar, ook de zonnigste Duitse deelstaat. Door de ligging op het drielandenpunten met Frankrijk en Luxemburg kent het een roerige geschiedenis. De bevolking is doordat ze in 200 jaar tijd acht maal van nationaliteit is veranderd dan ook buitengewoon internationaal ingesteld. Dat merk je in de steden als Saarbrücken en Saarlouis ( genoemd naar Lodewijk XIV ), waar de Franse invloed voelbaar is in de smalle straatjes, de binnenhofjes en kleine bistro’s.

Lees verder
Gevoel voor historie en ‘Saarvoir-vivre’
Gevoel voor historie en ‘Saarvoir-vivre’

ActiefSaarland

De rijke historie van het gebied tref je ondermeer in het Openluchtmuseum Homburg-Schwarzenacker, dat het Gallo-Romeinse leven van ruim 2000 jaar geleden laat zien aan de hand van archeologische vondsten. De ijzersmelterij Völklinger Hütte anno 1883 is als uniek industrieel monument op de Unesco-werelderfgoedlijst geplaatst en geeft een indrukwekkend beeld van de recente geschiedenis. Het gevoel voor traditie vertaalt zich uiteraard ook naar de keuken. Van onweerstaanbare ‘Lyoner’ worst tot geroosterd vleesgerecht ‘Schwenker’. Creatief met aardappel zijn o.a. ‘Dibbelabbes’, ‘Gefillden’ en ‘Verheiratete’. En dat alles in een Frans-Duitse sfeer. ‘Saarvoir-vivre’.  

Lees verder
Fietsen of mountainbiken met de cooling-down in een schoon meer
Fietsen of mountainbiken met de cooling-down in een schoon meer

MountainbikenNaturarena Karinthië

Het afwisselende landschap daagt je uit. Kies uit rustige vlakke routes door de dalen en langs de meren. Of laat je omhoog brengen met de bus om rustig af te dalen en van de uitzichten te genieten. Mountainbikers nemen de fiets mee in de lift om eenmaal boven het echte moutainbiken te ontdekken. Fietsen en moutainbikes zijn overal te huur, inclusief helmen. Naast talloze campings zijn er speciale fiets-hotels die voor vervoer zorgen en speciale routes organiseren.
In Nordic,Fitness.Park in Hermagor vind je alle actualiteiten op gebied van Nordic walking, hardlopen en mountainbiking.  

Lees verder
Wandelen of Nordic walking. Heb je aan 1000 kilometer genoeg?
Wandelen of Nordic walking. Heb je aan 1000 kilometer genoeg?

WANDELROUTESNaturarena Karinthië

Wandelen in de Naturarena is uitzonderlijk afwisselend en leerzaam. Kies uit de 26 thema-wandelingen die je iets vertellen over de geschiedenis van de aarde, over kruiden, vissen of watermolens. Alles bij elkaar heb je ruim 1000 kilometer tot je beschikking. Met oude historische paden en een unieke vegetatie. Natuurlijk zijn er tal van kabelbanen, waarvan de Millenium Express op dit moment de modernste ter wereld is. Speciaal voor Nordic Walkers vind je in het Aktiv.Fitness.Park Weissensee negen verschillende wandelingen uitgezet van licht tot zwaar door het Berg-en-meren-landschap.  

Lees verder
Waar kun je nog zwemmen in drinkwater ?
Waar kun je nog zwemmen in drinkwater ?

Naturarena Karinthië

De Naturarena is het gebied in het Zuidwestelijkste deel van Oostenrijk en maakt deel uit van de regio Karinthië. Het bestaat uit het Gailtal, het Gitschtal en het Lesachtal, de kristalheldere Weissensee en de streek Nassfeld-Hermagor met de Presseggersee waar je zwemt in drinkwater-kwaliteit. De gastvrije bevolking zorgt voor een schone natuur, talloze activiteiten en eerlijke streekgerechten. Vanaf je camping aan een van de meren, onderneem je gemakkelijk fiets- of wandeltochten. Of je gaat vissen op forel. En altijd in de wetenschap dat het schone zwemwater op je wacht. Dat is pas vakantie!  

Lees verder
Fietsen langs de Elbe, genieten van Bach of baden in Wellness
Fietsen langs de Elbe, genieten van Bach of baden in Wellness

CultuurSaksen

Heerlijk slenteren door historische plaatsen, gezellig shoppen en genieten van prachtige theaterproducties, lekker eten in restaurants en proeven van de authentieke sfeer in de ‘kneipen’ of op terrassen. De Saksen zijn echte levensgenieters en organiseren het hele jaar door concerten, theaterproducties en muziekfestivals (van Bach tot jazz). Relaxen in thermen kan in vele ‘Bad’ plaatsen, waaronder Bad Schandau en Bad Elster.
Kom je liever in beweging? Dan heb je als fietser of wandelaar volop keus. Zoals de bekendste fietsroute ''Elberadweg'' langs de Elbe, maar er zijn ook mooie fietsroutes langs rivieren als de Mulde, Neisse en Spree. Wie liever in een hoger verzet fietst, geniet van uitdagende bergroutes. Klimmen en zelfs wintersporten kun je in het bergland.
Wandelaars tippen we graag voor de ''Malerweg'' die je leidt door het nationale park ''Sächsische Schweiz'' langs plekken die vele kunstenaars inspireerden. Of het ''Notenspoor'' in Leipzig, die je voert langs de hotspots van grote componisten als Bach, Mendelssohn en Wagner.   Meer informatie over Saksen vind je op de website van het vekeersbureau: www.saksen.info

Lees verder
Video  Zauchensee
Video Zauchensee

Video

Een videoreportage van Skiresort-Test.tv over het skigebied Zauchensee onderdeel van Skiamadé in Salzburgerland, met bekende plaatsen als Flachau, Altenmarkt en Zauchensee.

Lees verder
Schuif aan in een van de twaalf gerenommeerde bergrestaurants!
Schuif aan in een van de twaalf gerenommeerde bergrestaurants!

Serfaus - Fiss - Ladis

Hongerig geworden van het wandelen, mountainbiken, nordic-walking, parapenten…? Schuif aan in een van de twaalf gerenommeerde bergrestaurants van Serfaus - Fiss – Ladis. Een fraai uitzicht, heerlijke streekspecialiteiten en natuurlijk de beroemde Tiroolse gastvrijheid zijn gegarandeerd. Wil je dan nog niet gaan slapen dan zoek je de gemütlichkeit van een Kneipe op. Bijvoorbeeld voor een goed glas streekwijn of een pul bier. Serfaus - Fiss – Ladis biedt je zo veel vermaak dat je de dorpen eigenlijk niet hoeft te verlaten. Verken de adembenemende bergwereld, de dorpen in het Inn-dal of maak een uitstapje naar Italië en Zwitserland.

Lees verder
Zweef als een arend over boomtoppen in een Fisser Flieger!
Zweef als een arend over boomtoppen in een Fisser Flieger!

Serfaus - Fiss - Ladis

Wandelen rond Serfaus - Fiss – Ladis? Er zijn routes voor elk niveau, met veelzeggende namen als Panorama-Genussweg, Wasserwanderweg en Spiel- und Erlebnisweg. Bergliften brengen liefhebbers van ruige wandelpaden in een wip in het hooggebergte. De grote charme van Serfaus - Fiss – Ladis is dat er op korte afstand een activiteit voor iedereen is. Kinderen vermaken zich opperbest in het Murmliwasserpark: een bijzonder pretpark rond een bergbeek. Maak zeker een ritje in de reuzenschommel Skyswing, zweef als een arend over boomtoppen in een Fisser Flieger of bestijg een e-bike en ervaar hoe leuk fietsen in de bergen kan zijn.  

Lees verder
Genieten in de bergen en eindeloos sport- en spelplezier!
Genieten in de bergen en eindeloos sport- en spelplezier!

Serfaus - Fiss - Ladis

Drie dorpen, één paradijs! De bergen, bossen en weiden van Serfaus - Fiss – Ladis zijn een grote speeltuin, voor jong en oud. En wat een weer! Voor een ideaal klimaat om actief buiten bezig te zijn is Serfaus-Fiss-Ladis een topbestemming. De dorpen liggen op een hoogte van zo’n 1400 meter op een plateau op het zuiden. Adem tintelfrisse berglucht in, drink vers bronwater, maak lange bergwandelingen of ontspan je helemaal tijdens een weldadige welnessbehandeling in een luxe hotel. Serfaus-Fiss-Ladis: dat is genieten in de bergen en eindeloos sport- en spelplezier! Spass machen, alleen, als koppel of met de hele familie.

Lees verder
Video Visit Britain
Video Visit Britain

VideoGroot-Brittannië

Bekijk hier de promotiefilm van Visit Britain.

Lees verder
Video Saalbach Hinterglemm (Reiterkogl)
Video Saalbach Hinterglemm (Reiterkogl)

VideoSaalbach Hinterglemm

Bekijk hier de promotievideo van de Reiterkogl in Saalbach Hinterglemm.

Lees verder
Video Saalbach Hinterglemm (Schattberg)
Video Saalbach Hinterglemm (Schattberg)

VideoSaalbach Hinterglemm

Bekijk hier de promotievideo van de Schattberg in Saalbach Hinterglemm.

Lees verder
Après-ski in de vele skihutten op de berg, Zermatt zelf is rustiger
Après-ski in de vele skihutten op de berg, Zermatt zelf is rustiger

ALGEMEENZermatt

Wie denkt dat Zermatt onbetaalbaar is heeft het mis. De nadruk ligt in het skidorp op luxe, maar er zijn hotels en bed & breakfasts in elke prijsklasse. Voor après-ski kun je het beste op de berg in een van de vele skihutten blijven. Als je eenmaal weer beneden in Zermatt bent is het vrij rustig, maar in bijvoorbeeld de Papperla Pub is altijd wel een feestje aan de gang. Zermatt heeft meer dan honderd restaurants, bars en disco’s. Toch wordt het nooit echt rumoerig. Zermatt ligt op 1620 meter aan het eind van het Mattertal en is per trein te bereiken.

Lees verder
Zeer groot en bijzonder sneeuwzeker skigebied met veel gletsjers
Zeer groot en bijzonder sneeuwzeker skigebied met veel gletsjers

ALGEMEENZermatt

Het skigebied van Zermatt is zeer groot en bijzonder sneeuwzeker. Het is verbonden met Italië. Je rolt van de ene verbazing in de andere als je omhoog gaat. De liften en gondels van Zermatt hebben overigens een enorme capaciteit. Wachten duurt nooit lang. Wil je omringd zijn door gletsjers dan ga je naar Gornergrat op bijna 3100 meter. Het summum is Gobba di Rollin op 3899 meter. Hier kun je het hele jaar skiën en boarden. Voor langlaufers zijn er in Zermatt maar een paar mogelijkheden, het skidorp is een uitgesproken alpineski-bestemming.

Lees verder
Unieke, chique en sfeervolle wintersportplaats bij de Matterhorn
Unieke, chique en sfeervolle wintersportplaats bij de Matterhorn

SneeuwzekerZermatt

Zermatt is onlosmakelijk verbonden met het piramidevormige silhouet van de Matterhorn, de beroemde berg die majestueus oprijst tot wel 4478 meter. Zermatt hoort in de galerij der unieke wintersportplaatsen. Als je hier eenmaal bent geweest wil je niet anders meer! Zermatt heeft dan ook alles, zelfs voor de meest verwende wintersporter. Het dorp is ronduit chique en heeft absoluut sfeer en klasse. Kenmerkend voor Zermatt zijn de vele houten huizen, het ontbreken van druk autoverkeer, fantastische bergzichten en een internationaal publiek.

Lees verder
Vrij levendige en jeugdige apres-ski in bars en disco
Vrij levendige en jeugdige apres-ski in bars en disco

ALGEMEENZinal

Zinal is een vrij klein relaxt dorp met een kerk en typisch Zwitserse chalets. Het staat echter bol van de gezelligheid. Er is een vrij levendige après-skiscene die een jong publiek trekt. Kleinschalig maar gezellig is het parool. La Chotte en Le Pub zijn geliefde bars waar de pistegangers van overdag elkaar weer ontmoeten. Later verplaatst het feestgedruis zich naar disco L’Alambic waar door het seizoen heen thema-avonden de revue passeren. Voor ouderen valt er ook genoeg te genieten. Wat dacht je van een glas gletsjerwijn in houten chaletsfeer?  

Lees verder
Schneespaß: toerskiën in het hooggebergte of de Sorebois verkennen
Schneespaß: toerskiën in het hooggebergte of de Sorebois verkennen

ALGEMEENZinal

Rijd je door tot je niet meer verder kunt dan ben je in Zinal aangekomen. Vaak biedt het dorp dat het verst achterin het dal ligt de minste faciliteiten. Zo niet Zinal. Geniet eerst van het indrukwekkende alpendecor van de ruime vierduizenders Weißhorn, Zinalrothorn en Dent Blanche. Achter die reusachtige pieken ligt Zermatt. Skiën in Zinal doe je op de flanken van de Sorebois of je gaat toerskiën. Vanaf de Sorebois kun je helemaal terug het dal in skiën, een vrij steil gebeuren. De loipe in het verlengde van het dal achter Zinal is schitterend

Lees verder
Een sneeuwzeker dal met elf dorpen die allemaal karakter hebben
Een sneeuwzeker dal met elf dorpen die allemaal karakter hebben

SneeuwzekerVal d'Anniviers

In een zijdal van de Rhône liggen elf rustieke boerenbergdorpen: het Val d’Anniviers. De skigebieden van de dorpen zijn soms met elkaar verbonden. Vercorin aan de ingang van het dal, op een plateau dat uitziet over de Rhône. Vercorins skigebied is het meest ontwikkeld en biedt beginners de mooie golvende pistes door de bossen op de hellingen van de Crêt du Midi. Verderop in het dal wordt de sfeer steeds alpiener. Elk dorp heeft een eigen karakter, vooral Grimentz staat bekend om zijn authenticiteit. Chandolin ligt het hoogst. Beide zijn autovrij.

Lees verder
Rustig Zwitsers bergdorp met vijftig kilometer piste
Rustig Zwitsers bergdorp met vijftig kilometer piste

ALGEMEENGrimentz

Van de elf bergdorpen van het skigebied Val d'Anniviers heeft Grimentz de meeste charme. Het is een van de mooiste dorpen van Wallis. Reken op dikbesneeuwde chaletdaken, rust, blauwe lucht en tintelfrisse berglucht. Precies wat je je voorstelt bij een Zwitsers bergdorp! Sommige huizen in Grimentz zijn meer dan vijfhonderd jaar oud. Weinig Nederlanders hebben nog de weg gevonden naar het dorp. Het skigebied van Grimentz strekt zich uit tussen 1572 en 2900 meter. Op de vijftig kilometer piste van Grimentz leeft jong en oud zich uit.

Lees verder
emoedelijk dorp in chaletstijl ver beneden de imposante Eggishorn
emoedelijk dorp in chaletstijl ver beneden de imposante Eggishorn

ALGEMEENFiesch

Fiesch is een dorp in chaletstijl met een kasseienplein en een kerk. Dat geeft je een lekker knus vakantiegevoel. Op een paar kilometer ligt Fieschertal dat een romantische uitstraling heeft en is omringd door zeven gehuchten. Beide dorpen liggen aan de voet van de Fiescheralp met de imposante Eggishorn. Het bergstation met restaurant ligt daar op 2826 meter. Dé spot om de megagrote Aletschgletsjer over zijn gehele lengte te bewonderen. En natuurlijk de vele toppen van het hooggebergte. Een adembenemend en uniek uitzicht!

Lees verder
Ook culinair en met kinderen een aanrader
Ook culinair en met kinderen een aanrader

ALGEMEENLenzerheide-Valbella

Lenzerheide-Valbella is een aanrader voor fijnproevers. Proef het beroemde Bündnerfleisch van de koeien uit de streek in een van de vele restaurants. In Lenzerheide-Valbella zeggen ze dat het smelt op je tong… Op de pistes van de Stätzerhorn kom je culinair ook niets tekort. Alp Stätz is een zeer geliefde pleisterplaats voor apres-skiërs. In Lenzerheide is voor kinderen de Kuh-Villa – een modelboerderij waar je de dieren mag aaien – een aanrader. Of ga naar de langste gespoorde rodelbaan ter wereld: 3,1 kilometer lang, 31 bochten en ’s avonds verlicht.

Lees verder
Vier wintersportplaatsen met mooie afdalingen
Vier wintersportplaatsen met mooie afdalingen

ALGEMEENLenzerheide-Valbella

Lenzerheide, Valbella, Parpan en Churwalden zijn de belangrijkste wintersportplaatsen van skigebied Lenzerheide-Valbella. De allerbreedste en allermooiste afdalingen vind je tussen Piz Scalottas en de Stätzerhorn. Op die laatste berg ligt ook de zwaarste piste van Lenzerheide-Valbella: Stätzerhorn-Sud. Een korte – 1,8 kilometer – maar krachtige piste waarop je zo’n zeshonderd meter hoogteverschil pakt. Recreatieve langlaufers moeten zeker de panoramaloipe La Principala doen! Onbedorven bossen, schattige boerendorpen…

Lees verder
voor zonliefhebbers vol actie
voor zonliefhebbers vol actie

SneeuwzekerLenzerheide-Valbella

Actie, actie en nog eens actie! Sinds de eerste – Engelse – wintersportgasten van de hellingen van het langgerekte dal gleden, is er heel wat veranderd in skigebied Lenzerheide-Valbella. Het leeft, het bruist, er is voor elk wat wils. Zonliefhebbers opgelet! Met de precisie van een Zwitsers uurwerk kun je je van uur tot uur koesteren in de zon. Aan het eind van de ochtend pak je een heerlijk winterzonnetje op de flanken van de Piz Scalottas en de Piz Danis. Na de lunch verplaats je je juist naar de overkant: naar de pistes van de Rothorn en de Schwarzhorn.

Lees verder
Schattige wintersportdorpen voor jong en oud
Schattige wintersportdorpen voor jong en oud

ALGEMEENAndorra

Skidorpen in Andorra zien er van afstand soms wat somber uit. Eenmaal gearriveerd ontdek je huizen met ruwstenen muren, leistenen daken en sierlijke balkons. Arinsal is het prototype van zo’n schattig Andorrees wintersportdorp. Ideaal met kinderen, nauwelijks toeristisch en mooi gelegen aan de voet van de Pic de Coma Pedrosa: met 2942 meter Andorra’s hoogste berg. Het centraal gelegen Soldeu combineert een oude dorpskern met nachtleven, luxueuze hotels en leuke taveernes. De place to be voor jonge snowboardfanaten en gezelligheidsskiërs. Andorra bereik je het snelst door te vliegen op Barcelona en dan per huurauto verder te reizen.

Lees verder
Ongestoord je gang gaan op 285 kilometer piste
Ongestoord je gang gaan op 285 kilometer piste

SneeuwzekerAndorra

Verse ongerepte sneeuw. Verstilde bospaden. Steile bergpieken en ruwe dalen. Een knalblauwe lucht, knisperende kou en felle zon. Welkom in Andorra! Anders dan op veel alpenpistes is het weldadig rustig. Fransen en Spanjaarden bezoeken Andorra vooral als weekendtrip. Dus doordeweeks kun je vrij ongestoord je gang gaan. Met de Ski Andorra-skipas ligt zo’n 285 kilometer voornamelijk blauwe piste voor je open! Je kunt een vijfdaagse of seizoenspas aanschaffen. Het prijsniveau voor accommodatie en uitgaan valt op: je betaalt duidelijk minder dan in de Alpen. En ook voor goedkoop shoppen ga je naar Andorra!

Lees verder
Het dwergstaatje dat de Alpen naar de kroon steekt
Het dwergstaatje dat de Alpen naar de kroon steekt

SneeuwzekerAndorra

Hoog in de Pyreneeën ligt Andorra. Je wintersportmogelijkheden zijn eindeloos in dit dwergstaatje, dat gemakkelijk drie keer in Flevoland past. Hoe klein ook: Andorra steekt de Alpen naar de kroon! Het land is uiterst bergachtig: er zijn 65 toppen van 2000 meter of hoger. De westelijke ligging van Andorra garandeert sneeuwzekerheid, de zuidelijke ligging een lekker zonnetje dat 300 dagen per jaar schijnt. Grand Valira is met zo’n 200 pistekilometers het grootste skigebied in Andorra. Vallnord omvat de wintersportplaatsen Pal, Arinsal, Ordina en Arcalis. Andorra is een kleine maar zeer fijne wintersportbestemming!

Lees verder
Het seizoen duurt ruim vijf maanden en sneeuw is vanzelfsprekend
Het seizoen duurt ruim vijf maanden en sneeuw is vanzelfsprekend

SneeuwzekerZweden

Weinig bergen in Zweden zijn hoger dan 2000 meter. Toch is sneeuw door de noordelijke ligging van Zweden elke winter vanzelfsprekend. Het wintersportseizoen in Zweden loopt van eind november tot begin mei. Kun je geen genoeg van krijgen van de Zweedse sneeuw, dan ga je naar Riksgränsen. Dit skigebied ligt in Lapland, ver boven de poolcirkel, en heeft vijftien pistes. Je kunt er fantastisch offpiste gaan en het is zelfs mogelijk om in juni in de middernachtszon te skiën of boarden. Zonder board of ski’s kun je je ook uitleven in de ruige natuur van Zweden: wat dacht je van een sneeuwscooter-, sledehonden- of rendiersafari?

Lees verder
Åre is een echt allroundgebied met drie leuke wintersportdorpen
Åre is een echt allroundgebied met drie leuke wintersportdorpen

SneeuwzekerZweden

De onbetwiste wintersporttopper van Zweden is het skigebied Åre – spreek uit ‘eure’. Hét skigebied van Zweden heeft bijna 100 kilometer piste en ligt te midden van ruige bergen aan een meer. Åre is een echt allroundgebied met drie leuke plaatsen die een gemêleerd publiek bedienen. Voor een bruisend alpensfeertje à la Zermatt of St. Moritz ga je naar het dorp Åre. Björnen is een autovrij paradijs voor kinderen, met royale chalets. Duved-Tegefjäll is de beste keus voor wintersporters die op zoek zijn naar uitdaging. Zoals in veel skigebieden in Zweden is Åre zeer betaalbaar, rustig, kleinschalig en heerst er een sportieve, gastvrije sfeer.

Lees verder
Gemoedelijk kilometers maken in de schitterende natuur
Gemoedelijk kilometers maken in de schitterende natuur

ALGEMEENZweden

Wintersporten in Zweden betekent rust en kleinschaligheid, een schitterende natuur en uitmuntende voorzieningen voor kinderen. Bovendien heeft Zweden een prima prijs-kwaliteitverhouding: chalets en appartementen zijn zeer ruim en bijzonder fraai gelegen. Zweden heeft al heel wat beroemd wintersporttalent voortgebracht en voor alle skigebieden in Zweden geldt dan ook dat je komt om kilometers te maken. Je hebt ruim baan op de pistes en het is zelden echt druk. Bekende skigebieden zijn Åre, Björkliden en Sälen. Alpineskiërs, langlaufers, snowboarders en schaatsers komen uitstekend aan hun trekken in Zweden.

Lees verder
Comfortabele accommodatie, rust, ruimte en ruige natuur
Comfortabele accommodatie, rust, ruimte en ruige natuur

ALGEMEENNoorwegen

Skipassen zijn in Noorwegen relatief goedkoop. De prijzen voor accommodatie, eten, drinken liggen vergeleken met de Alpen op een iets hoger niveau. Daar krijg je veel voor terug. In Noorwegen wordt absoluut niet bezuinigd op de grootte en het comfort van hotelkamers en vakantiehuizen. Andere troeven zijn de vele voorzieningen voor kinderen, rust, ruimte, ruige natuur, pure berglucht en het ingetogen internationale publiek. Behalve alpineskiën heeft Noorwegen langlaufers heel veel te bieden: er zijn duizenden kilometers loipe met vele berghutten. Op de Hardangervidda bij Geilo liggen de allermooiste loipes van Noorwegen.

Lees verder
De bekendste wintersportplaatsen zijn Geilo, Hemsedal en Trysil
De bekendste wintersportplaatsen zijn Geilo, Hemsedal en Trysil

SneeuwzekerNoorwegen

Ski-in-ski-out is vrijwel altijd vanzelfsprekend in Noorwegen en de Noren hebben het skiën dan ook tot een kunst verheven. De bekendste wintersportplaatsen van Noorwegen zijn Geilo, Hemsedal en Trysil. Geilo ligt vlakbij de Hardangervidda: de grootste hoogvlakte van Europa. Geilo is een knus dorp dat uit Oostenrijk weggelopen lijkt en favoriet is bij winterwandelaars, gezinnen en langlaufers. Naar Hemsedal ga je voor de schitterende omgeving, de royale offpiste-mogelijkheden en typisch Scandinavische faciliteiten zoals een sauna en open haard. Trysil heeft zeer gevarieerde pistes en is goed te bereiken per auto of bus vanuit Oslo.

Lees verder
Hét alternatief voor de Alpen voor alle wintersporters
Hét alternatief voor de Alpen voor alle wintersporters

ALGEMEENNoorwegen

Noorwegen wordt steeds populairder als wintersportland. Meer en meer wintersporters ruilen bekende skigebieden in de Alpen in voor de pistes van het land waar het skiën is uitgevonden. Een uitstekende move! Noorwegen is de ultieme wintersportbestemming voor iedereen, van kinderen en beginners tot zeer gevorderde carvers en freestylers. Je kunt je uitleven op glooiende hellingen, pikzwarte pistes en alles daar tussenin. Het seizoen in Noorwegen loopt van november tot mei. De sneeuwzekerheid en sneeuwkwaliteit is uitmuntend. Zuchten de Alpen onder een sneeuwtekort, dan geniet je in Noorwegen dikwijls van een dik pak poeder!

Lees verder
Culinair Ierland
Culinair Ierland

Ierland

Guinness, Murphy’s Red, Kilkenny… en laat je meeslepen

Lees verder
Trektocht Ierland
Trektocht Ierland

ALGEMEENIerland

Eindeloze tochten te voet, auto, huifkar of fiets

Lees verder
Natuur Ierland
Natuur Ierland

LANDSCHAPIerland

Groen, betoverende landschappen en veel rust en stilte

Lees verder
Zien in Lac d’Annecy
Zien in Lac d’Annecy

BEZIENSWAARDIGHEDEN EN CULTUURMeer van Annecy

Maak trips naar Genève en Chamonix en beklim de Col de Forclaz

Lees verder
Actief Lac d’Annecy
Actief Lac d’Annecy

ActiefMeer van Annecy

Sport te land en in de lucht, maar vooral op het water

Lees verder
Omgeving Lac d’Annecy
Omgeving Lac d’Annecy

LANDSCHAPMeer van Annecy

Groot, schoon en helder meer in de Franse Alpen

Lees verder
Omgeving Lago Maggiore
Omgeving Lago Maggiore

MERENLago Maggiore

Maak een uitstapje naar de Borromeïsche Eilanden

Lees verder
Actief Lago Maggiore
Actief Lago Maggiore

MERENLago Maggiore

Watersporten en wandelen met subtropisch uitzicht

Lees verder
Beschrijving Lago Maggiore
Beschrijving Lago Maggiore

MERENLago Maggiore

Zonnig meer aan de zuidkant van de Alpen

Lees verder
Beschrijving Vulkaneifel
Beschrijving Vulkaneifel

LANDSCHAPEifel

De Vulkaneifel is een unicum in Duitsland

Lees verder
Beschrijving Nordeifel
Beschrijving Nordeifel

LANDSCHAPEifel

Knoestige oude beuken, mystieke kloven en klaterende beekjes

Lees verder
Beschrijving Südeifel
Beschrijving Südeifel

LANDSCHAPEifel

Ruige hoogvlaktes, romantische heuvels en bizarre rotsen

Lees verder
Familievakantie Nendaz
Familievakantie Nendaz

KindvriendelijkNendaz

In de alpenhoornhoofdstad is ook veel te doen voor kinderen

Lees verder
Wandelen Nendaz
Wandelen Nendaz

WANDELROUTESNendaz

Met de hele familie langs de bisses wandelen of de gletsjer op

Lees verder
Beschrijving Nendaz
Beschrijving Nendaz

ActiefNendaz

Eeuwenoud dorp van sportieve inspanning en ultieme ontspanning

Lees verder
Beschrijving Napels
Beschrijving Napels

ALGEMEENNapels

Eerst Napels zien en dan sterven

Lees verder
Sfeer Port El Kantaoui
Sfeer Port El Kantaoui

SHOPPENPort El Kantaoui

Mondaine uitstraling met Tunesische flair

Lees verder
Stranden Port El Kantaoui
Stranden Port El Kantaoui

STRANDENPort El Kantaoui

Fantastische stranden, veel zon en een prima uitgaansleven

Lees verder
Beschrijving Port El Kantaoui
Beschrijving Port El Kantaoui

Port El Kantaoui

Gloednieuwe, luxueuze plaats met een grote jachthaven

Lees verder
Uitgaan Sousse
Uitgaan Sousse

UITGAANSousse

Flaneer over de boulevard en kies daarna een uitgaansgelegenheid

Lees verder
Cultuur Sousse
Cultuur Sousse

CultuurSousse

Bezoek de kasba, ribat en koop een waterpijp op de soek

Lees verder
Stranden Sousse
Stranden Sousse

STRANDENSousse

Oeroude stad met een middeleeuwse medina en hemelse stranden

Lees verder
Aktiviteiten Monastir
Aktiviteiten Monastir

ActiefMonastir

Golfen, duiken en islamitische kunst bewonderen

Lees verder
Beschrijving Monastir
Beschrijving Monastir

OVERIGMonastir

Rustig vakantieresort met een reusachtige ribat, zandstranden en jachthavens

Lees verder
Cultuur Mahdia
Cultuur Mahdia

HistorieMahdia

Proef de couleur locale en bezoek Thysdrus in El Djem

Lees verder
Uit eten Mahdia
Uit eten Mahdia

OVERIGMahdia

Vind rust en ruimte en eet vis aan de oude haven

Lees verder
Strand Mahdia
Strand Mahdia

KindvriendelijkMahdia

Mooie oude medina en echte oosterse sfeer

Lees verder
Tropisch fruit, koffie en seco in overvloed
Tropisch fruit, koffie en seco in overvloed

Panama

Steeds meer mensen ontdekken de vele nationale parken van Panama, de honderden kilometers kustlijn met lange zandstranden en de eilandjes met jungle en koraalriffen. Minstens even divers als de natuur is de cultuur. Panama is een smeltkroes van Caribische, Spaanse, inheemse en nog veel meer culturen… en dat proef je. De keuken is smakelijk multicultureel. Door de ligging tussen twee zeeën eet je veel vis, maar ook kip – zoals in de kruidige groentestoofschotel sancocho – is populair. Tropisch fruit en koffie is er in overvloed in Panama. De nationale trots op sterkedrankgebied heet seco, een witte rum. Twee uitgaanshotspots in Panama zijn de surfbadplaats Bocas del Toro en hoofdstad Panama-Stad.

Lees verder
 Zie de enorme vrachtschepen in het kanaal en bezoek de Casco Vieja
Zie de enorme vrachtschepen in het kanaal en bezoek de Casco Vieja

Panama

Je kunt Panama goed ontdekken per huurauto. De Panamerican Highway doorsnijdt het land van oost naar west en vormt zo een perfecte uitvalsbasis. De Puente del Américas overbrugt hét landmark van Panama: het Panamakanaal. Dit waterbouwkundige wonder verbindt de Grote Oceaan met de Atlantische Oceaan, precies daar waar Midden-Amerika op z’n smalst is. Spectaculair gaat het eraan toe bij de Miraflores-sluizen waar je enorme vrachtschepen het hoogteverschil ziet overbruggen. Panama-Stad, de hoofdstad van Panama, ligt aan de zuidkant van het kanaal. Het is een opvallend moderne stad in opkomst, met malls, een turbulent uitgaansleven en het schitterende driehonderd jaar oude stadscentrum Casco Vieja.

Lees verder
Heel veel natuur en twee zeeën aan mogelijkheden
Heel veel natuur en twee zeeën aan mogelijkheden

Panama

Panama, dat is het beste van twee werelden. ’s Ochtends surfen in de Pacific en ’s middags met een cocktail op het strand aan de Caribische Zee? In Panama kan het! Het smalle land is twee keer zo groot als Nederland en verrassend veelzijdig. Natuur, cultuur, actief bezig zijn of juist ultiem ontspannen aan het strand… Panama heeft het allemaal. De jungle, bergen en talloze stille tropische eilandjes overtreffen de stoutste verwachtingen van de – weinige – bezoekers van Panama.. Maak kennis met zeven vriendelijke inheemse indianenstammen – waaronder de Kuna met hun oeroude tradities en kleurige kleding. Of ga juist voor een heerlijke strandvakantie in tropische sferen aan een van de lange witte zandstranden.

Lees verder
Uitgaan in Agios Nikolaos
Uitgaan in Agios Nikolaos

UITGAANAgios Nikoloas

Heerlijk vis eten of een terrasje pikken rond het geheimzinnige Voulismeni.

Lees verder
De Domstad barst van de musea, kerken en bijzondere architectuur
De Domstad barst van de musea, kerken en bijzondere architectuur

Utrecht

De binnenstad van Utrecht wemelt van musea, kerken en bijzondere bouwkunst. Met 112 meter is de Domtoren het hoogtepunt van de stad. Beklim niet alleen de toren voor een magistraal uitzicht. Neem ook een kijkje in de kerk, die aan de andere kant van het plein ligt. Het interieur en de hoogte zijn imponerend. In het Museum van Speelklok tot Pierement zit absoluut muziek! Het beroemde en strakke Rietveld Schröderhuis ligt wat buiten het centrum. Oosterse sfeer biedt de Kanaalstraat: Turkse bakkers, Perzische buurtwinkels, shoarma…

Lees verder
Pik een terrasje aan een werf en winkel tot je niet meer kunt
Pik een terrasje aan een werf en winkel tot je niet meer kunt

Utrecht

Zoals het een grote stad betaamt zijn er restaurants uit alle windstreken. Van fastfoodketen tot Vietnamees en van Grand Hotel Restaurant Karel V tot een knus Hollands eetcafé. De Oude Gracht is een oud kanaal dat dwars door de stad loopt. Aan de kaden, die veel lager liggen dan de weg, liggen de typisch Utrechtse werven. Dat levert bijzonder beschutte terrasjes op waar je geniet van vroege lentezon. Winkelen in Utrecht is keuzes maken. Ga je naar het mondaine Hoog Catharijne of snuffel je liever in een oud boekenzaakje of exclusieve boetiek?

Lees verder
Er zit muziek in het levendige centrum van Nederland
Er zit muziek in het levendige centrum van Nederland

Utrecht

Nederlands centrale stad herbergt de grootste universiteit. Het uitgaansleven is superlevendig. Utrecht geeft de toon aan! De stad telt opvallend veel poppodia, zoals Tivoli, Vredenburg en Ekko. Stairway is een bekend rockcafé. Kafé België heeft een indrukwekkende lijst speciaalbieren. Verder zijn er talloze bruine kroegen zoals Willem Slok. In Wijk C, vlakbij het centrale station vind je een Volksbuurtmuseum. De collectie is bijeengebracht door en voor de bewoners. Bekend is het Spoorwegmuseum aan het oude Maliebaan-station.

Lees verder
Vanaf d’Olle Grieze ligt Groningen aan je voeten
Vanaf d’Olle Grieze ligt Groningen aan je voeten

Groningen

D’Olle Grieze, de Martinitoren, is vanuit de groene agrarische ommelanden van de stad al van verre zichtbaar. De toren is bijna honderd meter hoog en het uitzicht over de stad en wijde omgeving onvergelijkbaar. Aan de voet ligt de Grote Markt met de vele terrassen. De stad telt zo’n honderdzestig cafés en kroegen. In restaurants maak je kennis met de Groningse keuken. Die is even stevig en royaal als de bediening gastvrij is. De Prinsentuin is een oase van rust in de stadse drukte. Typisch voor Groningen zijn de vele hofjes, die gasthuizen heten.

Lees verder
Ruim twintigduizend studenten maken de sfeer compleet
Ruim twintigduizend studenten maken de sfeer compleet

Groningen

Groningen bruist, daar zorgen de meer dan twintigduizend studenten wel voor. Het predikaat ‘beste binnenstad van Nederland’ is meer dan terecht. Levendig, knus en nuchter. Je voelt je gauw thuis. Vanuit het schitterende hoofdstation bereik je eenvoudig de uitgebreide collectie en wisseltentoonstellingen van het Groninger Museum. Vroeger een streekmuseum, nu een innoverend instituut dat over de grenzen kijkt. Winkelen in Groningen? Gewoon gezellig! Koop ook kniepertjes, dunne wafels, en échte Groninger koek – dus mét gesnipperde sukade.

Lees verder
Bedrijvige stad in groene ommelanden
Bedrijvige stad in groene ommelanden

Groningen

De metropool van het noorden heeft vanouds veel bedrijvigheid en handel. Hooghoudt staat bekend om zijn jenever. De suikerindustrie in de stad behoort tot de grootste van Europa. Stad en ommelanden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Omwonenden waren verplicht hun waar op de markt te brengen bij de stadjers. Voor Groningers heet de stad gewoon Stad. De Diepenring is de Groningse grachtengordel met karakteristieke bakstenen kademuren. Lage der A en Hoge der A zijn straatnamen die herinneren aan de open verbinding met zee.

Lees verder
Prima winkelen en Bourgondisch smullen
Prima winkelen en Bourgondisch smullen

Den Bosch

Het centrum van ’s-Hertogenbosch is al eens als beste van Nederland betiteld als het op winkelen aankomt. Je vindt er zowel exclusieve winkeltjes als grote winkelketens. Uiteraard kun je in zo’n levenslustige en gemoedelijke stad voortreffelijk eten. De keuze is reuze. Bij café-restaurant Van Puffelen, bistro Tante Pietje of restaurant ’t Misverstant bijvoorbeeld. Verlaat de stad niet zonder een Bossche bol geproefd te hebben. Het is een superslagroomsoes die de Bossenaren chocoladebol noemen. Niet compleet zonder een tas koffie!

Lees verder
Varen onder oude huizen en een indrukwekkende kathedraal
Varen onder oude huizen en een indrukwekkende kathedraal

Den Bosch

Behalve te voet is het aardig de stad even per boot te verkennen. Water in de binnenstad is vaak overkluisd door oude panden zodat je je op een ondergrondse beek waant. Bij de Sint-Janskathedraal voel je je klein. Het enorme gebouw is een schoolvoorbeeld van Brabantse gotiek. Neem de tijd om de rijkversierde luchtbogen aan de buitenkant te bewonderen. Je ziet er 96 beeldjes van dieren en mensen. In Oeteldonks Gemintemuzejum maak je kennis met maskers, kledij en attributen uit de roemruchte geschiedenis van het Bourgondische carnaval.

Lees verder
Brabantse stad met middeleeuws centrum en stadswallen
Brabantse stad met middeleeuws centrum en stadswallen

Den Bosch

Doe net als Zoete lieve Gerritje en ga naar Den Bosch toe. Ze is als standbeeld in het oudste deel van de stad terechtgekomen, naast de Binnendieze. ‘s-Hertogenbosch is een typisch Brabantse stad met een oud stadshart om te zoenen – met zo’n Brabantse drieklapper die in heel Nederland gemeengoed is. Binnen de stadswallen vind je een van de oudste en best bewaarde middeleeuwse stukjes Nederland. Er hangt haast een Frans sfeertje. Dat de stadswallen van Bois-le-Duc direct grenzen aan natuurgebied Het Bossche Broek is uniek.

Lees verder
Smullen uit de gevarieerde eilandkeuken
Smullen uit de gevarieerde eilandkeuken

Curaçao

Meer dan veertig culturen hebben Curaçao gemaakt tot wat het vandaag is: een waanzinnige smeltkroes van mensen, gewoontes, gebouwen en geschiedenis. Dat zie je duidelijk terug in de Curaçaose cuisine. Een lekkere moot dagverse vis? Cactussoep? Leguaan? Of gewoon een Hollands frietje? Op Curaçao proef je het allemaal. Eetgelegenheden zijn er bovendien in alle prijsklassen: variërend van de Chinees-op-de-hoek tot een exclusief Frans restaurant. Onder de tropenzon van Curaçao vinden talloze sportieve, culturele en muzikale evenementen plaats die het eiland op z’n kop zetten. Befaamd zijn de Siman di Cultura in september en het jaarlijkse carnaval.

Lees verder
Schilders, schrijvers, Jopenbier, terrassen en lekker uitgaan
Schilders, schrijvers, Jopenbier, terrassen en lekker uitgaan

Haarlem

Al eeuwen inspireert het unieke licht schilders in de stad niet ver van zee. Jakob van Ruisdael ving het in zijn oeuvre. Daarnaast behoren schrijvers en dichters tot zonen en dochters van de stad, zoals Godfried Bomans, Harry Mulisch en Lennaert Nijgh. Neem ook een kijkje in het Teylers Museum: het oudste museum van Nederland. Het interieur alleen al is een bezoekje waard. Blaas even uit met een Jopenbiertje op een van de brede terrassen op de Grote Markt of Botermarkt. Op naar bruin eetcafé, club Stalker, The Sound of poppodium Patronaat!

Lees verder
Beste winkelstad en de uitvinder van de boekdrukkunst
Beste winkelstad en de uitvinder van de boekdrukkunst

Haarlem

Steeds weer wordt Haarlem herkozen als beste winkelstad van Nederland. Markten, bijzondere boetiekjes, speciaalzaken en grote warenhuizen kleuren de oude straten. Het verhaal van drogisterij Van der Pigge die in 1932 niet wilde wijken voor warenhuis V&D is tot ver buiten de stadsgrenzen bekend. Klein Duimpje en de reus! Even onverzettelijk is het geloof van echte Haarlemmers in Laurens Janszoon Coster. Hij zou in stadsbos De Hout de boekdrukkunst hebben uitgevonden. Op de Grote Markt zie je hem in kopergroen brons.

Lees verder
Sassenpoort: het pronkstuk van de Zwolse cultuurschat
Sassenpoort: het pronkstuk van de Zwolse cultuurschat

Zwolle

Wat je zeker moet gaan zien zijn de Grote Markt, de toren Peperbus, de Sassenpoort, de hallenkerk uit 1406 en de Windesheimer Molen. Verspreid over de oude binnenstad liggen cafés met een studentikoze sfeer, grand-cafés en gezellige restaurantjes. Wil je winkelen dan ga je naar de Diezerstraat. De geschiedenis van die straat gaat terug tot de karolingische tijd. Hét pronkstuk van Zwolle is de schitterend bewaard gebleven Sassenpoort. Een overblijfsel van de stadsmuren die Zwolle in vroeger eeuwen beschermden. Een cultuurschat!

Lees verder
Ende sy telden sich blauwe vingheren…
Ende sy telden sich blauwe vingheren…

Zwolle

Rivaliteit met Kampen bezorgde de Zwollenaren de bijnaam blauwvingers. Zwolle verkocht de Kampenaren ooit een klokkenspel. Om de Zwollenaren een hak te zetten betaalde Kampen in munten van vier duiten. Van het natellen kregen de Zwollenaren…inderdaad. Het onofficiële stadlied waarin de strofe onder de Peperbus is het leven glad en knus voorkomt bezingt de grote levenslust van de stadbewoners. Tijdens carnaval heet de stad Sassendonk. Als het koud is doet de borrel blauw handje de ronde: brandewijn met bruine suiker.

Lees verder
De oude binnenstad onder de Peperbus getuigt van Hanze-rijkdom
De oude binnenstad onder de Peperbus getuigt van Hanze-rijkdom

Zwolle

De hoofdstad van Overijssel ontstond op een suolle: een hogergelegen zandrug in een moerassige omgeving. De Middeleeuwen brachten Zwolle grote welvaart. Het maakte deel uit van het handelsverbond der Hanzesteden. Kijk je op de kaart, dan zie je de oude binnenstad van Zwolle als een veilig stervormig eiland liggen. Het is omgeven door stadsgrachten en wordt doorsneden door de scheepsverkeersader van weleer: de Aa. Zwolle heeft zo’n rijke historie dat de gemeente zich genoodzaakt zag een stadsarcheoloog aan te stellen.

Lees verder
Bangkok is een waanzinnige mix van oosters en westers
Bangkok is een waanzinnige mix van oosters en westers

Thailand

Bangkok, de hoofdstad van Thailand, is een fenomeen op zich. De metropool is een waanzinnige mix van oude huizen van teakhout, strakke hoogbouw, tuk-tuks, talloze taxi’s en mensen, heel veel mensen. Onophoudelijk flikkerende neonreclames van grote winkelcentra staan in schril contrast met traditionele straatmarkten. En tempels natuurlijk! In heel Thailand zie je duizenden schitterende tempels, eenzaam hoog in de bergen of juist midden in een hectisch stadsdeel. Even boeiend als de architectuur en cultuur – Thailand is nooit een Europese kolonie geweest – zijn de Thai: vrolijke, relaxte mensen met een oprechte glimlach.

Lees verder
Witte stranden, blauwe zee en heel veel eilanden
Witte stranden, blauwe zee en heel veel eilanden

Thailand

Behalve weelderige natuur, rijke cultuur , een gunstig prijsniveau en een bevolking die Thailand tot ‘land van de glimlach’ maakt, heeft Thailand paradijselijke witte stranden. Bekende strandbestemmingen zijn Koh Samui en Phuket. Thailand heeft ook stranden onder de tropenzon waar je in alle eenzaamheid je bountydroom realiteit maakt. Langs de kust van Thailand liggen heel veel eilanden. Wereldberoemd is inmiddels het beeld van de steile klifeilandjes in een knalblauwe zee. Thailand is een topbestemming voor duikers en snorkelaars. Vooral bij de eilanden Koh Tao en Koh Taen kijk je je ogen uit onder water!

Lees verder
Het land van de glimlach is in één woord verbazingwekkend
Het land van de glimlach is in één woord verbazingwekkend

Thailand

De hectiek en hitte van Bangkok. Een luie tropische middag op het strand van Phuket of Koh Samui. Een spannende tocht door de jungle. De aanstekelijke vrolijkheid van een kleurrijk Thais feest vol zang en dans. Ruige bergen, witte stranden, bossen vol vogels in alle kleuren van de regenboog… Thailand heeft het allemaal! Zowel backpackers als de rijken der aarde zijn het met elkaar eens: Thailand is in één woord ‘amazing’! Ben je op zoek naar een warme en veilige verre bestemming met zeer gastvrije mensen, een vleugje mystiek en religie en talloze activiteiten, dan is Thailand absoluut de beste keus. Verbaas je in dit vriendelijke land!

Lees verder
Tips Nieuw-Zeeland
Tips Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland

Ben je van plan zowel het Noorder- als Zuidereiland te bezoeken per huurauto? Laat dan je auto achter op het eiland vanwaar je vertrekt. Het is goedkoper om aan de overkant een nieuwe te huren: met de auto op de ferry is erg duur. Slangen, bloedzuigers, spinnen en andere gevaarlijke dieren ontbreken in Nieuw-Zeeland. Als compensatie zijn er de legendarische sandflies. Deze irritante piepkleine beestjes kunnen zorgen voor hevige jeuk. Ga je lang op pad in de wildernis, dan is vooral boven de 900 meter zaak je goed te bedekken. Een troost: zo lang je lekker doorloopt houden sandflies je niet bij. Zomeravonden kunnen fris zijn in Nieuw-Zeeland, zelfs in het uiterste noorden. Pak altijd een fleecetrui of dunne jas in. Ga je de bergen in, gebruik dan een zonnebrandcrème van zeer hoge factor. Ook ’s winters op het Zuidereiland.
 

Lees verder
Klimaat en beste reistijd
Klimaat en beste reistijd

Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland ligt op het zuidelijk halfrond dus de seizoenen zijn precies tegengesteld aan de onze. Het weer is zeer wisselvallig en vaak winderig: je kunt vier seizoenen op een dag meemaken. Dat maakt Nieuw-Zeeland jaarrond een aantrekkelijke bestemming. Het noorden van Nieuw-Zeeland is subtropisch, het zuiden is gematigd. De warmste maanden zijn december, januari en februari. Juni, juli en augustus zijn de koudste.‘s Zomers is het overdag maximaal tussen de 20 en 30 ºC. In de winter is dat tussen de 10 en 15 ºC. In Nieuw-Zeeland kan het weer snel omslaan. Het land is omringd door duizenden kilometers zee en het wordt constant belaagd door koufronten en restanten van tropische stormen. Wees voorbereid op plotse regen en scherpe daling van temperatuur, zeker in verlaten berggebieden. Plensbuien vallen vooral ‘s zomers aan de westkust van het Zuidereiland – de ‘Wet Coast’ – terwijl het oosten beschut ligt achter de hoge toppen van de Nieuw-Zeelandse Alpen. Die bergen zijn ‘s winters een wintersportparadijs! Nieuw-Zeeland is ver! Het dichtstbijzijnde land is de oostkust van Australië: drie uur vliegen. Je vakantie begint al aan boord als je met Air New Zealand vliegt. De maatschappij behoort tot de beste in de wereld en dat veraangenaamt je dagreis aanzienlijk. Maak sowieso een stop-over in Azië. Christchurch en Auckland zijn internationale luchthavens. Auckland International Airport ligt in Mangere, 22 kilometer ten zuiden van de stad. Christchurch International Airport ligt 10 kilometer ten noordwesten van de stad. Beide luchthavens zijn een hub voor vluchten naar andere plaatsen in Nieuw-Zeeland, bijvoorbeeld de hoofdstad Wellington.
 

Lees verder
Stoer en vol actie: bungeejumpen, zorbing, duiken, gletsjerskiën…
Stoer en vol actie: bungeejumpen, zorbing, duiken, gletsjerskiën…

Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland is het jongste land ter wereld. En niet alleen omdat het nog geen duizend jaar bewoond is! De Nieuw-Zeelanders zitten vol Kiwi-spirit: jeugdig enthousiasme en gek op actie. Wie jong is of zich dat waant, kan zijn lol op. Bungeejumpen en zorbing – in een grote bal de heuvel afrollen – zijn er uitgevonden. Van diepzeeduiken tot gletsjerskiën, van abseilen tot paragliden en surfen: stoere buitensporters vinden in Nieuw-Zeeland een eldorado. Wil je het wat rustiger aan doen dan ga je trampen – Nieuw-Zeelands voor hiken. Het land wemelt van de schitterende wandelroutes, vooral in de veertien nationale parken. Way to go!

Lees verder
Zuidereiland: bergachtige wildernis met bossen en fjorden
Zuidereiland: bergachtige wildernis met bossen en fjorden

Nieuw-Zeeland

De ferry naar het Zuidereiland neemt je mee naar een andere wereld. Met vredige weilanden vol schapen, fjorden, bergen met gletsjers, vulkanen, verlaten stranden en duinen. Uitwaaien, uitdaging en outdoor: daarvoor kom je naar dit schaars bevolkte deel van Nieuw-Zeeland. Uitgestrekte regenwouden en de abrupt oprijzende Nieuw-Zeelandse Alpen domineren. Tien van de veertien nationale parken vind je op het Zuidereiland. Steden zijn dun gezaaid en liggen vrijwel allemaal aan de kust. Christchurch is de grootste stad. Het kleine Stewart Island, dat van heel Nieuw-Zeeland het dichtst bij Antarctica ligt, is een wandelparadijs.

Lees verder
Noordereiland: vulkanen, warme bronnen en subtropische bossen
Noordereiland: vulkanen, warme bronnen en subtropische bossen

Nieuw-Zeeland

Op het Noordereiland zoek je eenvoudig de eenzaamheid op – of juist de levendigheid van een stad. Een en al stille schoonheid is de streek bij de afgelegen East Cape. De Bay of Islands – topklimaat, gouden stranden, blauw water – is een topattractie van Nieuw-Zeeland. Je vindt het in het noorden, waar je ook kiwiplantages en gigantische kauri-bomen ziet. Zoek je een bruisende stad dan ga je naar Auckland! De grootste stad van Nieuw-Zeeland ligt op steile vulkaanhellingen en heeft een druk uitgaansleven. Rotorua ligt in een gebied vol warme bronnen – wellness! – en het is een goede plaats om kennis te maken met Maori’s.

Lees verder
100% wonderlijke, bijna onaardse en pure natuur
100% wonderlijke, bijna onaardse en pure natuur

Nieuw-Zeeland

Kia ora, welkom in Nieuw-Zeeland! Ongerepte natuur, fantasy-achtige landschappen, extreme buitensporten en Maori-cultuur wachten je. Nieuw-Zeeland is een en al variatie. Regenwoud groeit vlakbij gletsjers, woestijn ligt naast meren, er zijn warme bronnen, geisers en watervallen die ontstaan zijn door aardbevingen. Nieuw-Zeeland bestaat uit twee grote eilanden, samen bijna de helft van Frankrijk. Het Noorder- en het Zuidereiland hebben ruim vier miljoen inwoners. In Auckland op het Noordereiland wonen zo’n miljoen mensen: evenveel als op het hele Zuidereiland. Nieuw-Zeeland heeft meer schapen dan mensen!

Lees verder
Tips Australië
Tips Australië

Australië

Reis je in de Australische winter naar Queensland? En ben je van plan de klassieke route Cairns – Brisbane te doen per auto of camper? Bedenk dan goed of je vanuit het tropische noorden wilt afzakken naar het koelere zuiden of andersom. Rijd niet ’s nachts of in de schemering buiten de steden. Het wemelt dan van de dieren, ook langs de weg. Vooral kangoeroes zijn verkeersslachtoffer en je ziet er op verlaten highways dan ook talloze liggen. Rijd lekker overdag, dan zie je ook het meest! In de zeeën rond Australië komt enkele maanden per jaar de box jellyfish of ‘stinger’ voor. Het is een levensgevaarlijke kwal met meterslange tentakels. Sommige stranden plaatsen netten in zee om ze tegen te houden. Plan je vakantie om de periode september tot maart heen als je naar hartenlust wilt surfen en zwemmen.
 

Lees verder
Klimaat en beste reistijd
Klimaat en beste reistijd

Australië

Bedenk dat Australië down under ligt en dat de seizoenen dus tegengesteld zijn aan de onze. De uitgestrektheid van Australië beïnvloedt het klimaat ook. In het noorden is het hele jaar tropisch warm en nat, er is een wat drogere periode in de wintermaanden. Tussen mei en september vind je hier het mooie weer uit de reisfolders… Dezelfde tijd is ook top voor de stranden en regenwouden van een populaire bestemming als Queensland. Lekker warm, niet plakkerig, gewoon perfect! Ook Darwin en het beroemde nationale park Kakadu bezoek je het best in de winter. Je hebt geen last van stortbuien die wegen in modderpoelen veranderen én het wildleven is op z’n best. Hoe zuidelijker je gaat in Australië, hoe gematigder het wordt. Het eiland Tasmanië ligt het allerzuidelijkst en hier kan het weer behoorlijk Hollands aandoen. Zeer wisselvallig met een gemiddelde zomertemperatuur van 21 °C. De winters zijn vrij mild en zeer nat, ga je de bergen in dan is het ronduit koud en heb je kans op vorst. Dat geldt ook voor de Australische Alpen waar je van juni tot augustus uitstekend kunt skiën en snowboarden. Om te overleven in de outback, de steppes en woestijnen die het hart van Australië vormen, moet je ’s zomers behoorlijk wat Steve Irwin-bloed door je aderen hebben vloeien... De lente en de herfst zijn de beste tijd om rond te trekken en veel te zien. Populaire attracties en accommodatie kan erg druk zijn tijdens schoolvakanties in september en met Pasen. Vaak is het dan ook duurder. Zo’n vijftig luchtvaartmaatschappijen doen de acht internationale luchthavens van Australië aan. Gezien de reistijd van ruim twintig uur doe je er goed aan een stop-over te regelen, bijvoorbeeld in Singapore, Kuala Lumpur of Hong Kong.
 

Lees verder
Paradijs voor avonturiers, rustzoekers en natuurliefhebbers
Paradijs voor avonturiers, rustzoekers en natuurliefhebbers

Australië

Australië heeft unieke dieren en planten. Koala’s, kangoeroes en eucalyptusbomen natuurlijk, maar ook het vogelbekdier, de emoe en banksia’s horen bij de Australische flora en fauna. De vele grote nationale parken zijn een walhalla voor natuurliefhebbers en rustzoekers. Heel anders gaat het er aan toe in de steden van Australië. Perth, Melbourne, Brisbane, Melbourne en Sydney zijn grote moderne steden met een jachtig leven. Vaak zie je er nog herinneringen aan het koloniale verleden van Australië. Dat Australiërs van oorsprong uit alle windstreken komen zie je misschien nog wel het best terug in de grote variëteit aan restaurants.

Lees verder
Backpacken en de outback ontdekken
Backpacken en de outback ontdekken

Australië

Australië is vooral ontzettend leeg en vlak: op een oppervlakte bijna zo groot als de VS wonen nog geen twintig miljoen mensen. Tel daarbij op dat bijna 90 procent van de Australiërs in kuststeden woont en je begrijpt waarom vliegtuigen vol backpackers Australië bezoeken om de ontzagwekkende leegte van de outback te ontdekken. Het ruige binnenland van Australië is niet voor watjes. Rode rotsen, hitte, een knalblauwe hemel en verpletterende stilte maken het tot een unieke bestemming. Het grootste deel van Australië is bestemd voor avonturiers. Wijk van de gebaande paden af en je dringt door tot de ziel van Australië!

Lees verder
Immens land vol contrasten en easygoing Ozzies
Immens land vol contrasten en easygoing Ozzies

Australië

Australië: een uitgestrekt land, het kleinste continent, het grootste eiland… een zee van ruimte en een land vol contrasten! Australië heeft tropisch regenwoud, gouden zandstranden, bergen met eeuwige sneeuw en twee miljoen jaar oude markante rode rotsformaties zoals Uluru. Australië is het thuis van de oudste Aboriginalcultuur ter wereld én van een van de jongste multiculturele samenlevingen. Ozzies zijn goedlachs, easygoing, casual en dol op buitenleven, beachlife en barbecuen. Tijdens zo’n ‘barbie’ verslind je grote stukken vlees – kangoeroe en struisvogel zou zo maar kunnen – eet je aardappelen en drink je VB of XXXX-bier.

Lees verder
Geniet van de rijke culinaire traditie na een dag sporten
Geniet van de rijke culinaire traditie na een dag sporten

Vogezen

Is wintersporten in Vosges-Lorraine al één en al charme tussen de dennebomen, de avonden zijn minstens zo knus… en overheerlijk bovendien! Je bent in Frankrijk, dus als de avond gevallen is, vind je eenvoudig een restaurantje om kennis te maken met de rijke culinaire traditie van de Vosges-Lorraine. Om streekgerechten en producten direct van de boer kun je in moeilijk heen. Wat dacht je van rabarberwijn, een uitstekend aperitief, of bosbessenwijn? Vosges-Lorraine staat verder bekend om de wildschotels, riviervis en de beroemde Géromé-kaas uit Gérardmer. Dat vraagt om een rode of witte wijn uit de nabijgelegen wijngaarden!

Lees verder
Acht knusse wintersportplaatsen tussen bos en ballons
Acht knusse wintersportplaatsen tussen bos en ballons

Vogezen

In Vosges-Lorraine liggen acht knusse wintersportplaatsen: Le Valtin, Xonrupt-Longemer, Girmont-Val-d’Ajol, Ventron, Bussang, Saint-Maurice sur Moselle, Gérardmer en La Bresse. De laatste twee zijn het bekendst. Aan entourage vind je in deze wintersportplaatsen vrijwel alles wat je ook in de Alpen mag verwachten, zij het kleinschaliger. Voor de ultieme Vosges-Lorraine-beleving verblijf je bijvoorbeeld in het piepkleine romantische station de ski Girmont-Val-d’Ajol. Dit plaatsje is hét langlaufparadijs van Vosges-Lorraine. Liefst 83 kilometer loipe ligt in typisch Vogezen-landschap, veel bos en ballons: de ronde bergtoppen.

Lees verder
Verrassend veel wintersport in dit bosrijke, stille gebied
Verrassend veel wintersport in dit bosrijke, stille gebied

Vogezen

Het Franse departement Lorraine kleurt ’t witst in de Vogezen! Verrassend veel wintersport biedt het middelgebergte in het oosten van Frankrijk je. In Vosges-Lorraine kun je langlaufen, alpineskiën, snowboarden, wandelen en zelfs toerskiën. Vosges-Lorraine is een bosrijk gebied met ronde afgeplatte bergtoppen, valleien en schitterende uitzichten. De grote charme zit ‘m in de authentieke dorpjes, de uitgestrekte naaldbossen, de stilte en de zuivere berglucht, En dat op maar iets meer op zo’n 600 kilometer van Nederland. Voor een sportieve semaine blanche of een heerlijk romantisch weekendje in de sneeuw is Vosges-Lorraine een go!

Lees verder
Stranden Isla Margarita
Stranden Isla Margarita

STRANDENIsla Margarita

Witte zandstranden om te zoenen zo mooi

Lees verder
Omgeving Isla Margarita
Omgeving Isla Margarita

LANDSCHAPIsla Margarita

Verken het eiland per jeep of auto of ga naar het vasteland

Lees verder
Beschrijving Isla Margarita
Beschrijving Isla Margarita

ALGEMEENIsla Margarita

Superzonnig vakantieparadijs aan de Caribische Zee

Lees verder
Londen, Engeland, Wales, Schotland, Noord-Ierland en de Kanaaleilanden
Londen, Engeland, Wales, Schotland, Noord-Ierland en de Kanaaleilanden

Groot-Brittannië

Het land van lieflijke dorpjes tussen groene heuvels, van gerenoveerde industriesteden, van weelderige bloementuinen, strakke gazons, tea time en typische humor. Londen, Engeland, Wales, Schotland, Noord-Ierland en de Kanaaleilanden hebben een eigen cultuur, taal, streekgerechten en a lot to discover. In de mystieke Schotse Hooglanden bijvoorbeeld ontvouwen zich eeuwenoude tradities en heeft elke vallei een eigen whisky. Durfals eten er haggis: schapenmaag met hart, long, lever, niervet, havermout en snippers ui naar believen.

Lees verder
De groene heuvelachtige Franse kant is heerlijk intiem
De groene heuvelachtige Franse kant is heerlijk intiem

Sint Maarten

De Nederlandse kant van Sint-Maarten is nogal veramerikaniseerd. Hoewel de hoofdstad Philipsburg nog herinneringen heeft aan de koloniale tijd, kom je hier om te shoppen. In Front Street wemelt het van de juweliers, parfum-, elektronica-, alcohol- en tabakwinkels… en alles is taxfree. De Franse kant van Sint-Maarten is veel intiemer, groener, heuvelachtiger en in de vele eettentjes bereiden chef-koks het beste uit de Caribische Zee. Sint-Maarten heeft wel 400 restaurants. Snuffel ook eens rond op de markten vol geuren en kleuren uit alle windstreken in het charmante stadje Marigot, met z’n gezellige boulevard. Heerlijk Sint-Maarten, tres bien!

Lees verder
37 droomstranden aan een kristalheldere lauwe zee
37 droomstranden aan een kristalheldere lauwe zee

Sint Maarten

Sint-Maarten heeft 37 stranden waar je bountydroom meer dan waar wordt. De grillige vorm van het eiland betekent een lange kustlijn vol verborgen baaien en kilometerslange zonnige witte zandstranden aan kristalhelder water. Hoewel Sint-Maarten het hele jaar druk bezocht wordt zijn de stranden nooit echt vol. Leuk met kinderen is Le Galion en ook Bay Longue is een rustige tropische verrassing. Minder sereen gaat het er aan toe op het smalle strandje van Maho Bay, waar je landende vliegtuigen bijna aan kunt raken. De oostkust van Sint-Maarten is pure idylle, met verstilde eilandjes waar je je geliefde bijna wel ten huwelijk moet vragen.

Lees verder
Een vleugje Nederland, een snufje Frankrijk en veel Caribische sfeer
Een vleugje Nederland, een snufje Frankrijk en veel Caribische sfeer

Sint Maarten

Van hagelwitte stranden tot boulangerietjes en van casino’s tot authentieke Creoolse gerechten: Sint-Maarten heeft het allemaal. Het tropische eiland is deels Frans, deels Nederlands. Daarmee is Sint-Maarten de enige plaats waar Nederland aan Frankrijk grenst. Bovenal is Sint-Maarten een vriendelijk, romantisch eiland met fantastische stranden aan een blauwe zee. Het heeft prima duik- winkel- en stapmogelijkheden. De sfeer op Sint-Maarten laveert dan ook tussen zeer rustig en gemoedelijk tot uiterst levendig en luxe. Het eiland is maar 87 km2 maar je hebt een zee aan mogelijkheden op dit stukje Europa in de Cariben!

Lees verder
Verken de kunuku – het binnenland – per mountainbike
Verken de kunuku – het binnenland – per mountainbike

Curaçao

Curaçao is zich aan het ontpoppen tot een verrassende en originele mountainbikebestemming. Hoewel Curaçao niet overdreven groot is – Terschelling past er ongeveer vijf keer in – is er 300 kilometer bewegwijzerde mountainbikeroute uitgezet. Raas over de flanken van de Christoffelberg en langs eenzame lavakusten met schuimende golven. Of fiets langs voormalige plantages, oude kopermijnen en de flamingo’s in de Jan Thiel-lagune. Op Curaçao is er voor elk niveau een leuke fietsroute! Ook kun je de kunuku van Curaçao per jeepsafari verkennen… of je gaat gewoon onder een palmboom lekker helemaal niks doen!

Lees verder
Stranden Agios Nikolaos
Stranden Agios Nikolaos

STRANDENAgios Nikoloas

Veel kleine zonnige zandstranden en typisch Griekse straatjes

Lees verder
Een stadje dat traditioneel en modern verenigt
Een stadje dat traditioneel en modern verenigt

Winterberg

Hoewel het maar krap vijftienduizend inwoners heeft is Winterberg een behoorlijk bruisend stadje. Er is een casino en verder speelt het uitgaansleven zich af in een van van de vele gezellige restaurants of barretjes. De vele vakwerkhuizen geven het stadje de charme waarvoor velen speciaal naar Winterberg komen. Het centrum is goeddeels vrij van autoverkeer. Voor langlaufdiehards opent 's avonds een verlichte loipe. Winterberg is een stadje dat in de dertiende eeuw in het leven werd geroepen. Veel oude tradities worden nog immer eer aangedaan.

Lees verder
Negentig dagen sneeuw per jaar en zeer kindvriendelijk
Negentig dagen sneeuw per jaar en zeer kindvriendelijk

Winterberg ligt op zeshonderd en achthonderd meter. Er ligt gemiddeld op negentig dagen per jaar sneeuw. Bremberg, Kappe, Poppenberg, Herrloh en Kahler Asten zijn de bergtoppen die het stadje omringen. In geval er weinig sneeuw valt kleuren sneeuwkanonnen sommige Winterbergse pistes wit. Drie dagen in de week is bijna vier kilometer piste in de avonduren verlicht. Kinderen lijken wel een streepje voor te hebben in Winterberg! Speciale pistes zijn voor ze ingericht, het centrum heeft veel veilige straten en veel restaurants hebben een ruime kindermenukeuze.

Lees verder
Witte stranden aan een blauwe zee in tropisch Nederland
Witte stranden aan een blauwe zee in tropisch Nederland

Curaçao

Bon bini! Welkom op het zonnige en hartelijke eiland dat Curaçao heet! Dit stukje Nederland in de tropen is een paradijs voor zonliefhebbers. Het hele jaar geniet je op Curaçao van een gemiddelde temperatuur van ruim 27 °C, witte stranden en een blauwe zee. Daarnaast kun je op Curaçao veel zien en doen, en dat begint onder water al. Curaçao is een van de beste Caribische bestemmingen om te duiken en te snorkelen. Kleurrijk is ook Willemstad, de hoofdstad van Curaçao. Niet alleen door de felgekleurde huizen in grachtenpandstijl maar ook door het turbulente nachtleven en de vele winkels. En… je kunt in guldens betalen.

Lees verder
Langlaufen, blauwe en rode pistes en leren snowboarden
Langlaufen, blauwe en rode pistes en leren snowboarden

Winterberg

Een klassieker! De Winterbergers weten wel hoe ze het de vele bezoekers naar de zin moeten maken. Je kunt goed merken dat het stadje ook 's zomers een geliefde verblijfplaats is. Het gebied staat bekend als Ferienwelt Winterberg. Je hebt in Winterberg de ruimste wintersportkeus ten noorden van de Alpen. Zestig voornamelijk eenvoudige pistes van totaal veertig kilometer liggen voor je klaar. En langlaufers glijden over dertig loipes van bij elkaar tweehonderd kilometer. En wil jij of je kinderen leren snowboarden? Neem les in Winterberg!

Lees verder
Een en al ongerepte natuur onder en boven water
Een en al ongerepte natuur onder en boven water

Bonaire

Bonaire is een klein eiland, bijna twee keer Texel. Maar wat een enorme schat aan natuur heeft het tropische stukje Nederland! Alleen al het nationale park Washington Slagbaai biedt een waaier aan landschappen en bijzondere flora en fauna. Je vindt het park in het verlaten westen van Bonaire. Tussen de cactussen, baaien en heuvels leven leguanen, hagedissen en de lora: de zeldzame geelgroene Bonairiaanse papegaai. Voor de zalmroze flamingo, hét symbool van Bonaire, ga je naar het Gotomeer. Of naar Klein Bonaire, een onbewoond eiland met fabuleuze duikplekken vlak voor de kust bij de kleurrijke ingetogen hoofdstad Kralendijk.

Lees verder
Duiken, duiken en nog eens duiken
Duiken, duiken en nog eens duiken

Bonaire

Divers Paradise, staat op het nummerbord van de weinige auto’s op Bonaire. De 86 officiële duikplekken op het tropische eiland bewijzen het. Volgens duikexperts, die zich onder de 32.000 duikers bevinden die Bonaire jaarlijks bezoeken, heeft het eiland het mooiste koraal van het Caribisch gebied. Luxe zijn de 53 kantduikplekken op Bonaire: loop het altijd lauwe water in en je staat in een mum oog in oog met de bizarste waterbewoners! Hersenkoraal, papegaaivissen, barracuda’s, dolfijnen, roggen, karetschildpadden… Onder water is het in Bonaire een drukte van belang! Het zicht van ruim dertig meter levert fantastische foto’s op.

Lees verder
Rustig en veilig eiland om in tropische sferen te relaxen
Rustig en veilig eiland om in tropische sferen te relaxen

Bonaire

Kon ta bai? Hoe gaat het met je? Zo groeten de ongeveer 13.000 Bonairianen elkaar en hun gasten. Gastvrijheid is vanzelfsprekend op Bonaire. Het eiland is klein, stressvrij, veilig en het barst van de natuur. Het weldadig warme klimaat en de blauwe zee van Bonaire verplicht je tot buitenactiviteiten of juist zalig nietsdoen met een cocktail in je hand. Ga eens een dagje relaxen aan Sorobon Beach: hét surfstrand van Bonaire waar ook kinderen kunnen leren omgaan met plank en zeil. Ook voor paardrijden door de kunuku, mountainbiken in Slagbaai, kajakken tussen mangrovebossen en natuurlijk snorkelen is Bonaire de ideale bestemming.

Lees verder
Het Arikokpark is een nationaal park met een unieke flora en fauna
Het Arikokpark is een nationaal park met een unieke flora en fauna

Aruba

Denk niet dat in het droge Arubaanse binnenland niets te zien is! Bijna twintig procent van Aruba is aangewezen als natuurreservaat. Rond de hoogste toppen van Aruba, de Arikok en de Jamanota, ligt het nationale park Arikok. De heuvels veroorzaken met de passaatwind een uniek microklimaat waar bijzondere dieren en planten zich thuis voelen. Op je wandeling kom je grote groene hagedissen tegen, leguanen, enorme cactussen, dividivi- en khiwi-bomen en talloze tropische bloemen. In het Arikokpark leven ook slangen en vogels die alleen op Aruba voorkomen. Bezoek ook zeker even Charlie’s Bar in San Nicolas, net buiten het park.

Lees verder
Relaxen aan de blauwe zee of de ruige kant van het eiland ontdekken
Relaxen aan de blauwe zee of de ruige kant van het eiland ontdekken

Aruba

Aruba is een heerlijk eiland voor strandmensen, zonzoekers en watersporters. De paradijselijke zandstranden van Aruba liggen vooral aan de zuid- en westkust. Daar liggen ook vrijwel alle plaatsen van betekenis. Stille streken en woeste verlaten kusten vind je aan de noordkust van Aruba. De turkooizen zee is hier ruw en de wind blaast constant. Je zou hier uren kunnen doorbrengen om in alle rust te kijken naar de golven die tegen het koraal beuken. Diezelfde verfrissende wind zorgt ervoor dat Aruba het aantrekkelijkste klimaat heeft van het Caribisch gebied. Jaarrond wordt het gemiddeld 28 °C en áls het regent is het maar kort.

Lees verder
Witte zandstranden, felle zon en een woestijnachtig binnenland
Witte zandstranden, felle zon en een woestijnachtig binnenland

Aruba

Zoek niet verder als je een zonnig eiland zoekt met parelwitte stranden, helderblauwe zee en palmbomen die er precies zo uitziet als in glossy reisgidsen… Aruba is jouw bestemming! Aruba ligt vlakbij Curaçao en Bonaire en het heeft een heel eigen karakter. In het droge, soms woestijnachtige binnenland zie je veel cactussen, aloë’s en dividivi’s: bomen die door de passaatwind in één richting gegroeid zijn. Van de Arubaanse zon, zee en stranden genieten jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers, vooral Amerikanen. Palm Beach, vlakbij hoofdstad Oranjestad, heeft grote luxueuze hotels. Eagle Beach is een wat kleiner en intiemer alternatief.

Lees verder
Beschrijving Agios Nikolaos
Beschrijving Agios Nikolaos

ALGEMEENAgios Nikoloas

Aardig gemoedelijk havenplaatsje aan zee en binnenmeer.

Lees verder
Après-ski speelt zich vooral af in restaurants en bars
Après-ski speelt zich vooral af in restaurants en bars

Saas-Fee

Saas-Fee is een wintersportplaats waar het aantal disco's minder telt dan het aantal ski- of snowboardkicks. Het is een op-en-top sportieve bestemming. Bovendien is Saas-Fee vanwege de kindvriendelijkheid ideaal voor families. Het kost je weinig moeite om in deze unieke ambiance leuke barretjes en knusse restaurants te vinden. Vlees- en kaasfondue is gauw gevonden in Saas-Fee. Neem de tijd nemen om een keuze te maken uit het ruime aanbod aan streekgerechten. En die wijn! Walliser wijnen zijn nauwelijks bekend: de wijngebieden zijn klein maar fijn. Dat komt de kwaliteit absoluut ten goede!

Lees verder
Gletsjerskigebieden op 3500 meter: zomerskiën en -boarden!
Gletsjerskigebieden op 3500 meter: zomerskiën en -boarden!

Saas-Fee

Waar sommigen over struikelen is dat liften en skischolen aan het eind van Saas-Fee liggen. Als je accommodatie vlakbij ligt blijft er in Saas-Fee niets te wensen over. Gevorderden en skicracks bestijgen de Felskinn en Morenia. En dan eventueel met de ondergrondse Metro Alpin de Allalin op. Aangekomen op 3500 meter zijn zelfs in de zomer de mogelijkheden ongekend, ook voor snowboarders! De dorpspistes in Saas-Fee zijn prima voor beginners. Wandelaars halen hun hart op op zestig kilometer wandelpad. Langlaufen is in Saas-Fee beperkt tot een loipe langs de Vispa-oevers.

Lees verder
Parel van de Alpen met een exclusieve bergdorpsfeer
Parel van de Alpen met een exclusieve bergdorpsfeer

Saas-Fee

Kom je voor het eerst, dan stokt je adem even in je keel. Saas-Fee ligt werkelijk schitterend. De plaats, die ook wel parel van de Alpen wordt genoemd, is ingesloten door wel dertien vierduizenders. Saas-Fee behoort tot het rijtje Zermatt en Sankt Moritz. Maar dan met een exclusieve alpendorpsfeer! Nauwe straatjes, houten huizen die zware sneeuwvrachten torsen, en... aangename rust. Saas-Fee is vrijwel vrij van gemotoriseerd verkeer. Elektrotaxi's en een paar skibusjes zorgen voor vervoer. Vaak ski je gewoon tot aan je appartement of hotel.

Lees verder
Saas-Fee, Saas-Grund, Saas-Almagell en Saas-Balen
Saas-Fee, Saas-Grund, Saas-Almagell en Saas-Balen

Saastal

De grootste plaats in het Saastal is Saas-Fee. Je ziet er die typische oude Walliser huizen met hun donkerbruin verweerde houten gevels. De nauwe straten en de afwezigheid van auto's, met uitzondering van elektrotaxi's, verhogen de skiromantiek. Saas-Grund ligt in het hart van het Saastal. Perfect om de pistes van Hohsaas te verkennen en je te vergapen aan het hooggebergte. Saas-Almagell is een echte familiebestemming. Vergeet de natuurlijke Mattmark-dam niet te bezichtigen! Naar Saas-Balen ga je voor rust en ontspanning en de kolkende Fellbach. Het Saastal heeft ook niet-skiërs genoeg te bieden.

Lees verder
Snowboarden, buckelpistes, toerskiën... en nog veel meer
Snowboarden, buckelpistes, toerskiën... en nog veel meer

Saastal

Gletsjers alom in het Saastal! Behalve snowboarden ligt de nadruk ligt op buckelpistes - die soms inktzwart zijn - en op fantastische toerskimogelijkheden. Aan één of twee weken Saastal heb je niet genoeg om alle afdalingen en off-pistetrajecten te doen. Sprookjesachtige bossen op de flanken van de Hannig zijn het terrein van winterwandelaars en sleeliefhebbers. Van curling tot heli-skiën, van sneeuwbowlen tot hondensledetocht: eigenlijk is elke wintersport vertegenwoordigd in het Saastal. Al rond 1850 gleed de eerste skiër het dal in: reden voor een standbeeld.

Lees verder
Zeer sneeuwzeker snowboard- en skigebied in een fenomenaal decor
Zeer sneeuwzeker snowboard- en skigebied in een fenomenaal decor

Saastal

Stel je voor: dertien majesteitelijke vierduizenders, gletsjers die zo dichtbij lijken dat je ze bijna aan kunt raken en daarboven een diepblauwe lucht. Welkom in het Saastal: het sneeuwzekerste skigebied van Zwitserland. Het Saastal is een topbestemming voor snowboarders! Op de Fee-gletsjer hoog boven het Saastal ligt een snowpark waar je ook 's zomers uit je dak gaat: tables, slides, jumps, een quarterpipe en de befaamde superpipe van 120 meter lang en 5 meter hoog. Niet ver daar vandaan staat op 3500 meter het hoogste draaiende restaurant ter wereld. Wat een uitzicht!

Lees verder
Shoppen Athene
Shoppen Athene

SHOPPENAthene

Winkel en geniet in de steile straatjes van Plaka en Monasteraki

Lees verder
Cultuur Athene
Cultuur Athene

BEZIENSWAARDIGHEDEN EN CULTUURAthene

Het Parthenon is nog steeds het hoogste punt van de stad

Lees verder
Beschrijving Athene
Beschrijving Athene

ALGEMEENAthene

Verken de monumenten uit de Griekse oudheid per metro

Lees verder
Ideale winterzonbestemming met witte stranden aan de Perzische Golf
Ideale winterzonbestemming met witte stranden aan de Perzische Golf

Dubai

De lange witte stranden van Dubai liggen aan de warme Perzische Golf. De wintermaanden zijn met een temperatuur van rond de 25 °C de beste tijd om naar Dubai te gaan. Zwemmen, snorkelen, duiken, surfen, watersporten of gewoon onder een palmboom relaxen… Voor de kust van Dubai liggen reusachtige kunstmatige eilanden in de vorm van een palmboom en een wereldkaart. Wie Dubai verlaat komt algauw in uitgestrekte woestijngebieden. Ideaal voor een jeepsafari of een rit op een kameel. Liever wintersporten? Kan ook! Ga naar de beroemde indoorskihal van Dubai waar je je in de sneeuw uitleeft terwijl het buiten snikheet is.

Lees verder
Grote hypermoderne winkelcentra en traditionele souks
Grote hypermoderne winkelcentra en traditionele souks

Dubai

In Dubai kom je zelfs als doorgewinterde shopaholic in een totaal andere wereld terecht. In de enorme Mall of the Emirates, de Ibn Batuta Mall en talloze andere winkelcentra liggen goud, juwelen en alle grote merken van de aarde voor je uitgestald tegen aantrekkelijke prijzen. Op de oude souks kun je lekker afdingen. Dubai heeft ook een traditioneel gezicht. Wetten rond alcohol en zonnebaden zijn streng en het verkeer lijdt ondanks twaalfbaanssnelwegen onder oosterse hectiek. Het oudste gebouw van Dubai is het Al-Fahidi fort uit 1787. Hier zie je hoe Dubai zich ontwikkelde van een parelduikersnederzetting tot een steenrijke miljoenenstad.

Lees verder
Stad van superlatieven en zon, zee en strand
Stad van superlatieven en zon, zee en strand

Dubai

In Dubai heb je alles: zon, zee, strand en luxe die niet op lijkt te kunnen. In de stad in de woestijn aan de Perzische Golf lijkt the sky the limit. Nog steeds wordt Dubai in explosief en adembenemend tempo uitgebreid. Gigantische luxueuze shoppingmalls en superfuturistische bouwprojecten bepalen het stadsbeeld. Het recentste hoogstandje heet Burj Dubai: een wolkenkrabber met een hoogte van 818 meter. Dubai zou Dubai niet zijn als er niet inmiddels al plannen zijn voor meer dan een kilometer hoge wolkenkrabbers! Veel te krabben valt er overigens niet: Dubai heeft een goddelijk zonnig klimaat voor strand- en warmteliefhebbers.

Lees verder
Wellness en uitgaan Budapest
Wellness en uitgaan Budapest

WellnessBudapest

Bruisend bronwater en een bruisend nachtleven

Lees verder
Cultuur Budapest
Cultuur Budapest

CultuurBudapest

Vanaf de Buda-heuvel overzie je de Donau en Pest

Lees verder
Beschrijving Budapest
Beschrijving Budapest

ALGEMEENBudapest

Prachtige crossover tussen oost en west aan de Donau

Lees verder
Uitgaan Sevilla
Uitgaan Sevilla

UITGAANSevilla

Smalle straatjes. flamencoshows, bodega’s, tapasbarretjes…

Lees verder
Beschrijving Sevilla
Beschrijving Sevilla

ALGEMEENSevilla

Je kunt de stad uitstekend te voet of zelfs per fiets ontdekken

Lees verder
Cultuur Sevilla
Cultuur Sevilla

CultuurSevilla

Zuid-Spaanse stad met het grootste historische centrum van Europa

Lees verder
Naar de Bolhão-markt en de portstreek verkennen
Naar de Bolhão-markt en de portstreek verkennen

Porto

Winkelen in Porto doe je even buiten het oude centrum. De Rua Santa Catarina en de Rua Sá da Bandeira zijn bekende winkelstraten. Opvallend zijn de vele leerwinkels en juweliers. Tussen de twee straten in ligt de drukke en uitbundige Mercado do Bolhão. Hier koop je net als de inwoners van Porto vers fruit, groente en nog veel meer. Zin in een uitstapje buiten de stad? Volg vanuit Porto de Douro stroomopwaarts. Je komt in een schitterend rustig groen gebied: de portstreek. Hier beginnen de druiven op de smalle terrassen hoog boven de rivier aan hun leven als port. Stop even bij een van de vele quintas om wat flessen in te slaan!

Lees verder
Oude steile straatjes, de Sé en kleurige huizen langs de Douro
Oude steile straatjes, de Sé en kleurige huizen langs de Douro

Porto

Porto is goed te belopen, alhoewel de stad wemelt van de steile straatjes. De steilste klim is die naar de hoogste heuvel van Porto. Je bent dan in Barredo, een wijk met een wirwar van middeleeuws aandoende steegjes, straatjes en pleintjes. Bovenop staat de Sé: een ietwat sobere kathedraal met een zeer rijk interieur. Daal af naar de Douro in je komt in Ribeira, een echte arbeiderswijk. Langs de kade staan kleurige, smalle, hoge huizen met typische gietijzeren balkonhekjes. Voor visrestaurantjes en nachtleven zit je hier goed! Aan de overkant van de Douro ligt de wijk Vila Nova de Gaia, het eldorado voor portliefhebbers.

Lees verder
Intieme havenstad vol porthuizen en cultureel erfgoed
Intieme havenstad vol porthuizen en cultureel erfgoed

Porto

Uitgekeken op Lissabon maar gek op het Portugese stadsleven? Dan is Porto, de portstad in het noorden van Portugal, je volgende bestemming! De oude intieme stad ligt aan weerszijden van de rivier de Douro, die even verderop in de Atlantische Oceaan uitmondt. Porto combineert schitterend cultureel erfgoed met de groezelige charme van een havenstad. Daarin schuilt de charme van de op een na grootste stad van Portugal! En natuurlijk in het feit dat je in Porto de beroemde portwijn op veel plaatsen kunt proeven. Bezoek zeker zo’n porthuis, waar je een rondleiding krijgt langs immense houten vaten en natuurlijk een glaasje drinkt.

Lees verder
Attracties Oslo
Attracties Oslo

BEZIENSWAARDIGHEDEN EN CULTUUROslo

Bijzondere beelden in Vigelandpark en de Holmenkollen-skischans

Lees verder
Cultuur Oslo
Cultuur Oslo

CultuurOslo

Verken het compacte centrum te voet

Lees verder
Uitgaan en shoppen Oslo
Uitgaan en shoppen Oslo

UITGAANOslo

Uitgaan in Aker Brygge en winkelen in de Karl Johans Gate

Lees verder
Omgeving Napels
Omgeving Napels

BEZIENSWAARDIGHEDEN EN CULTUURNapels

In de directe omgeving liggen eilanden, Pompeï en de Amalfikust

Lees verder
Cultuur Napels
Cultuur Napels

CultuurNapels

Kerken, kastelen en catacomben

Lees verder
Cultuur München
Cultuur München

CultuurMünchen

Heel veel cultuur, waaronder drie schitterende schilderijenmusea

Lees verder
Beschrijving München
Beschrijving München

ALGEMEENMünchen

Bewonder de bijzondere Beierse bouwstijl

Lees verder
Festiviteit München
Festiviteit München

EVENEMENTENMünchen

Biertuinen, bierhallen en het grootste bierfeest ter wereld

Lees verder
Cultuur Milaan
Cultuur Milaan

CultuurMilaan

Artistieke sfeer in de gezellige wijk Brera

Lees verder
Beschrijving Milaan
Beschrijving Milaan

ALGEMEENMilaan

De enorme Duomo-kerk is het marmeren pronkstuk van de stad

Lees verder
Shoppen Milaan
Shoppen Milaan

SHOPPENMilaan

Modestad voor de grote en kleine portemonnee

Lees verder
Omgeving Istanbul
Omgeving Istanbul

KUSTENIstanbul

Fietsen op de Prinseneilanden

Lees verder
Shoppen Istanbul
Shoppen Istanbul

SHOPPENIstanbul

Afdingen op de Grote Bazaar en de topattracties bezoeken

Lees verder
Beschrijving Istanbul
Beschrijving Istanbul

ALGEMEENIstanbul

Overweldigende oosterse en westerse miljoenenstad aan de Bosporus

Lees verder
Evenement Dublin
Evenement Dublin

EVENEMENTENDublin

Vier de verjaardag van de heilige Patrick mee in maart

Lees verder
Sfeer Dublin
Sfeer Dublin

CultuurDublin

Straatmuzikanten maken de sfeer en er is veel ruimte voor groen

Lees verder
Beschrijving Dublin
Beschrijving Dublin

ALGEMEENDublin

Hippe, jonge stad met heel veel historie en pubs

Lees verder
Ontdek nationale parken en schitterende Cubaanse landschappen
Ontdek nationale parken en schitterende Cubaanse landschappen

Cuba

Avonturiers vinden in Cuba plenty mogelijkheden. Het langgerekte eiland herbergt zes nationale parken en biosfeerreservaten waar je met of zonder gids overweldigd wordt door de Cubaanse natuur. Fietsers waarderen Cuba om de lange rustige wegen door schitterende landschappen. De Sierra Maestra is een berggebied in het zuiden van Cuba waar je eindeloos kunt wandelen, kamperen en zwemmen onder watervallen. Een echte ecobestemming is Viñales met zijn uitdagende rotswanden voor mountainbikers en klimmers. Je kunt Cuba prima ontdekken per huurauto, hoewel een goede kaart en Spaans spreken essentieel zijn.

Lees verder
Havana: oude auto’s, vergane glorie, sigaren en overal muziek
Havana: oude auto’s, vergane glorie, sigaren en overal muziek

Cuba

Auto’s uit de jaren vijftig, Spaanskoloniale gebouwen, kleurige huizen, lachende mensen en overal muziek op straat… Geen twijfel mogelijk, je bent in Havana terechtgekomen! De hoofdstad van Cuba is de beste plek om veertig jaar terug te gaan in de tijd en het Cubaanse stadsleven van alledag te proeven. In het oude deel van Havana, dat werelderfgoed is, worden steeds meer eeuwenoude gebouwen gerestaureerd. Laat je rondrijden in een taxi, loop door de shabby straatjes, drink mojito’s en bezoek een sigarenfabriekje. En dan begint het wervelende Cubaanse nachtleven vol salsa- en rumbaklanken, dans en ongecompliceerde vrolijkheid.

Lees verder
Relaxen aan de onbedorven witte zandstranden van Varadero
Relaxen aan de onbedorven witte zandstranden van Varadero

Cuba

Cuba is het grootste eiland van het Caribisch gebied. Pal ten zuiden van Florida strekt het zich over een lengte van 1200 kilometer uit. Cuba is afwisseling troef: van zon, zee en strand tot historische steden, hoge bergketens en adembenemend natuurschoon. Duik- en snorkelliefhebbers zoeken de noordkust vol baaien bij Guardalavaca op, waar een onaangetast koraalrif ligt. Aan dezelfde kant van Cuba ligt het beroemde strand van Varadero dat ondanks de vele hotels bijzonder onbedorven en rustig is. De resorts in dit meest toeristische gebied van Cuba bieden de perfecte setting voor een onbezorgde Caribische vakantie.

Lees verder
Van dorpjes op palen in het water tot hectisch Caracas
Van dorpjes op palen in het water tot hectisch Caracas

Venezuela

In 1499 speurde de Italiaanse ontdekkingsreiziger Amerigo Vespucci de Caribische kust af. Hij zag er dorpjes die gebouwd waren op palen in het water. Dit deed de Italiaan denken aan de bouwstijl van Venetië, waarop hij het land Venezuela doopte – letterlijk klein Venetië. Nog steeds zijn de paalwoningen – palafito’s – een manier van wonen in de ruige, uitgestrekte natuur van Venezuela. Caracas is de hoofdstad van Venezuela. Deze grote en typisch Latijns-Amerikaanse miljoenenstad valt in het niet bij de Avila, de berg die indrukwekkend hoog boven alle gebouwen uittorent. Het oude centrum van Caracas is een culturele aanrader.

Lees verder
De Ángelwaterval is een onvergetelijk spektakel
De Ángelwaterval is een onvergetelijk spektakel

Venezuela

De hoogste waterval ter wereld aanschouw je in het oosten van Venezuela, dat uit hoogland bestaat. Het water van de Ángelwaterval maakt er een vrije val van bijna een kilometer om vervolgens in mistflarden te verdwijnen. Een onvergetelijk spektakel dat tot de topattracties van Venezuela behoort. In de oerwouden van de Llanos – de vlakten – wemelt het van het planten- en dierenleven. Venezuela is het thuis van poema’s, anaconda’s, capibara’s, toekans en duizenden plantensoorten, die nergens anders ter wereld voorkomen. Het land telt ruim veertig nationale parken die variëren van vochtige nevelwouden tot superdroge berggebieden.

Lees verder
Een vergeten paradijs voor avontuurlijke natuurliefhebbers
Een vergeten paradijs voor avontuurlijke natuurliefhebbers

Venezuela

Een land van stranden, bergen, vlaktes en vooral heel veel natuur! In het noorden grenst Venezuela over een lengte van drieduizend kilometer aan de blauwe Caribische Zee. Hier vind je talloze droomstranden van wit zand met kokospalmen en alle luxe die daarbij hoort. Niet ver van deze tropische kust laat Venezuela een heel ander gezicht zien. Meer dan vijf kilometer hoge bergen met eeuwige sneeuw rijzen majestueus op uit met regenwoud bedekte vlakten. Ook schitterend: de Orinoco-delta waar je een moerasgebied zo groot als Nederland kunt ontdekken. Venezuela is een vergeten paradijs voor avontuurlijke natuurliefhebbers!

Lees verder
Sigaren, merengue en een oude koloniale hoofdstad
Sigaren, merengue en een oude koloniale hoofdstad

Dominicaanse Republiek

Om forse sigaren van wereldklasse en de klanken van merengueorkesten kun je in de Dominicaanse Republiek niet heen. Meer cultuur biedt de hoofdstad Santo Domingo, waar ruim een vijfde van de tien miljoen Dominicanen woont. De stad werd gesticht in 1496 en die tijd leeft voort in de Zona Colonial, die in z’n geheel is uitgeroepen tot werelderfgoed. Forten, kathedralen, paleizen en fraaie koloniale gebouwen ademen de sfeer van de Spaanse tijd. Actie is er in de Dominicaanse Republiek volop! Ga raften, mountainbiken, bedwing de Pico Duarte van 3087 meter te voet of sla een balletje op de topgolfbanen van Punta Cana.

Lees verder
Ontdek de afwisselende landschappen
Ontdek de afwisselende landschappen

Dominicaanse Republiek

Het is heel aanlokkelijk om op de palmenstranden van de Dominicaanse Republiek te blijven. De diepblauwe heldere zee heeft een heerlijke zwemtemperatuur en nodigt telkens weer uit tot een duik of uitgebreide surfsessie. Begeef je je buiten de veertig kilometer lange hotelzone van Punta Cana dan toont de Dominicaanse Republiek zich van een heel andere kant. Het land is een en al natuur en je vindt er de meest afwisselende landschappen. De Dominicaanse Republiek telt zestien nationale parken, er zijn kokospalmbossen, jungle, een groot zoutmeer, bergen hoger dan 3000 meter en zelfs een woestijnachtig gebied. Genoeg te ontdekken dus!

Lees verder
Vierhonderd kilometer tropisch zandstrand
Vierhonderd kilometer tropisch zandstrand

Dominicaanse Republiek

Take it easy! In de Dominicaanse Republiek kost je dat weinig moeite. Het vrijwel altijd zonnige warme weer, de hartelijke locals en de oogverblindende witte tropische stranden maken van de Dominicaanse Republiek een plek om extreem te relaxen. Het land beslaat het oosten van het eiland Hispaniola en is anderhalf keer zo groot als België. De nationale trots van de Dominicaanse Republiek is de vierhonderd kilometer zandstrand. Rond Punta Cana ligt de beroemde hotelzone waar je pal aan de blauwe zee in luxueuze all-inclusiveresorts geniet van het Caribische sfeertje dat je het liefst mee naar huis zou willen nemen.
 

Lees verder
Vriendelijk en veilig land met een moderne hoofdstad
Vriendelijk en veilig land met een moderne hoofdstad

Maleisië

In de dertien staten van Maleisië wonen Maleiers, Chinezen en Indiërs vreedzaam samen. Aan de Nonya-keuken hebben ze allemaal bijgedragen. Proef zeker deze heerlijke culinaire cross-over! Maleisië is een vriendelijk en veilig land. Waar je ook komt in Maleisië: een onthaal is altijd even warm als het weer! Op veel plaatsen kun je het kraanwater gewoon drinken en je kunt in veel staten prima zelfstandig met een huurauto op pad. In de hoofdstad Kuala Lumpur toont Maleisië zich van zijn moderne kant. In Kuala Lumpur kun je supergoedkoop shoppen, kiezen uit honderden restaurants en de duizelingwekkende Petronas Towers bezoeken.

Lees verder
Relaxen op tropische stranden of lekker actief bezig zijn
Relaxen op tropische stranden of lekker actief bezig zijn

Maleisië

Velen komen speciaal voor de overweldigende groene ongerepte natuur naar Maleisië. Minder bekend is dat je er ook een relaxte zonvakantie kunt vieren. Maleisië heeft zo’n 4800 kilometer tropische kustlijn. De blauwe zeeën die het land omspoelen zijn bovendien bezaaid met eilanden. Langkawi is een plek om oud te worden. Op de honderden eilandjes vind je witte droomstranden die tot de mooiste van Maleisië behoren. Leuk extra: de authentieke dorpen, de rijstvelden en het trage levenstempo. Het is een paradijs op aarde! In Maleisië kun je ook lekker actief bezig zijn. Klimmen, raften, duiken, vissen, golfen, hiken door de jungle...

Lees verder
Grote ongerepte regenwouden van adembenemende schoonheid
Grote ongerepte regenwouden van adembenemende schoonheid

Maleisië

Maleisië bestaat uit twee delen. Je hebt het schiereiland met West-Maleisië en de hoofdstad Kuala Lumpur. Vlieg je de Zuid-Chinese Zee over, dan beland je in Oost-Maleisië: een ruig en dunbevolkt gebied met veel bos en bergen. In Maleisië ervaar je nog het échte Azië. Een groot gedeelte van het land is bedekt met opvallend ongerepte regenwouden. Maleisië telt dan ook 19 nationale parken van adembenemende schoonheid. Taman Negara met z’n gigantische bomen, exotische dieren en schuimende rivieren vol vis is verreweg het bekendst. De flora en fauna hebben zich er in 130 miljoen jaar ongestoord ontwikkeld. Maleisië op z’n puurst!

Lees verder
In Victoriaanse stijl van Nairobi naar Mombasa
In Victoriaanse stijl van Nairobi naar Mombasa

Kenia

Nairobi is de hoofdstad van Kenia: een grote levendige zakenstad. Hoewel echte trekpleisters ontbreken, is het een stad vol leuke musea, restaurants en straatleven. Wie weinig tijd heeft in Kenia, kan op korte afstand van de luchthaven toch op safari. Nairobi National Park ligt vlakbij de stad maar laat je toch achter met een gevoel alsof je diep in Afrika bent geweest. Vanuit Nairobi kun je met de trein naar Mombasa. De spoorweg is beroemd vanwege de Victoriaanse treinstellen die herinneringen oproepen aan de tijd dat Kenia een Britse kolonie was. Op het strand van Mombasa geniet je van een zorgeloze vakantie onder de tropische zon.

Lees verder
Op safari met je kinderen of de gletsjers van Mount Kenya bedwingen
Op safari met je kinderen of de gletsjers van Mount Kenya bedwingen

Kenia

Kenia heeft meer dan 45 nationale parken en wildreservaten. De bekendste zijn Samburu, Lake Nakuro – flamingo’s! – en Masai Mara. Op safari in Kenia kan te voet, per jeep, boot, kameel en zelfs luchtballon. Er zijn veel mogelijkheden om ook je kinderen van Kenia’s wildlife te laten genieten. Kenia wordt in twee delen verdeeld door de evenaar, waarop Mount Kenya ligt. Met 5199 meter is het de hoogste top van het land. Avonturiers klimmen graag naar de gletsjers en sneeuw bovenop de berg. De kust van Kenia is altijd tropisch warm en vaak vochtig, maar hoe dieper je het binnenland in gaat, hoe koeler en droger het wordt.

Lees verder
Wilde dieren op de savanne en witte stranden aan de Indische Oceaan
Wilde dieren op de savanne en witte stranden aan de Indische Oceaan

Kenia

Kenia: het land van de Lion King! Sinds jaar en dag verwerkt Kenia een grote stroom bezoekers die voor één ding komen: safari. Behalve de pracht van wilde dieren in hun natuurlijke omgeving is Kenia een geliefde zonbestemming. De grote havenplaats Mombasa aan de Indische Oceaan heeft zonnige witte stranden en fenomenale koraalriffen die je al duikend of snorkelend verkent. Het binnenland van Kenia staat met zijn hoge bergen, savanne en rode bodem garant voor een flinke portie Afrikaanse romantiek. Op sommige rivieren kun je wildwatervaren. Voor de kust van Kenia liggen de bountyeilanden van de Lamu-archipel.

Lees verder
Op een wit strand onder een palmboom of eropuit trekken
Op een wit strand onder een palmboom of eropuit trekken

Indonesië

Indonesië is op de kaart al een wonderlijke verschijning. Langgerekte eilanden, stipjes midden op zee, eilandengroepen… Sumatra grenst aan Thailand, de Molukse eilanden liggen niet ver van Australië en Irian Jaya deelt z’n machtige gebergte met Papoea-Nieuw-Guinea. Kortom: je kunt eindeloos op pad in Indonesië! Blijf niet te lang onder een klapperboom op een wit strand liggen: ga surfen, snorkelen, duiken of trek met je rugzak de jungle en bergen in. De highlights van Indonesië zijn de Borobudur – een enorm boeddhistische tempel op Java, de talloze vulkanen, de varanen op Komodo en de tempels en moskeeën op bijna elk eiland.

Lees verder
Elk eiland heeft een eigen cultuur en natuur
Elk eiland heeft een eigen cultuur en natuur

Indonesië

Veel van Indonesië zien betekent vaak van eiland wisselen. Steeds valt het daarbij op dat je weer in een heel andere omgeving terechtkomt. Elk eiland in Indonesië heeft z’n eigen cultuur en karakter. Op Bali vind je behalve tropische stranden en veel toeristen een rijke cultuur van ambachten en Hindoes. Op Java wonen veel islamieten en in Irian Jaya leven talloze onbekende volkstammen diep in de jungle. Door heel Indonesië vind je overblijfselen waaruit Chinese, Hollandse, Britse en Maleisische invloed duidelijk blijkt. Sommige Indonesische woorden zijn nog herkenbaar Nederlands, zoals kopor voor koffer en apotik voor apotheek.

Lees verder
Duizenden exotische eilanden onder de tropenzon
Duizenden exotische eilanden onder de tropenzon

Indonesië

Bhinneka tunggal ika: eenheid in verscheidenheid. De wapenspreuk van Indonesië klopt precies! Indonesië heeft zo’n 17.000 eilanden, 350 volksgroepen, ruim 700 talen en 237 miljoen inwoners. Landschappen variëren van weelderig tropisch regenwoud tot bergpieken met eeuwige sneeuw. Indonesië is een van de dichtstbevolkte landen ter wereld en een zeer geliefde exotische bestemming. Het eilandenrijk roept beelden op van groene rijstsawa’s, vulkanen, hete steden, witte zandstranden en heel veel mensen. Reis je voor het eerst naar Indonesië, dan is het een goed idee een rondreis te boeken die je de hoogtepunten laat zien.

Lees verder
In de bossen en op de rijstvelden wemelt het van de vogels
In de bossen en op de rijstvelden wemelt het van de vogels

Gambia

Gambia is geliefd bij natuurliefhebbers. In het dichte groen van de oerwouden en langs de rivier wemelt het van de vogels! Je kunt per kano de mangrovewirwar afspeuren of je gaat te voet door rijstvelden op zoek naar zeldzame exemplaren. Veel van Gambia bestaat uit bos. Het tropisch regenwoud herbergt talloze lodges voor een spannende overnachting. Verken ook de natuurgebieden Makasutu Palm Forest – savanne, mangrove, rivier – en de ondoordringbare jungle van Abuko National Reserve. Minstens even onvergetelijk is wanneer je gids je meeneemt naar zijn gezin. Je komt als toerist naar Gambia, en vertrekt als familie!

Lees verder
Perfecte winterzonbestemming met zonovergoten stranden
Perfecte winterzonbestemming met zonovergoten stranden

Gambia

Kololi, Kotu en Bakau zijn de bekendste badplaatsen van Gambia. Zonovergoten stranden, luxe hotels en veel watersport. Augustus is de natste maand dus het is een goed idee je vakantie om deze maand heen te plannen. Gambia is een perfecte winterzonbestemming! Bekende attracties in de buurt van de badplaatsen van Gambia zijn een boottocht op de rivier, een bezoek aan de hoofdstad Banjul met de moskee, en de levendige markt van Serrakunda. Gambia is een land van lekker eten. Tropisch fruit, pinda’s en verse vis heb je er in overvloed. Probeer eens een typisch Gambiaans gerecht als domodah: rijst met groenten en pindasaus.

Lees verder
Witte zandstranden, vrolijke cultuur en tropische natuur
Witte zandstranden, vrolijke cultuur en tropische natuur

Gambia

Gambia is het kleinste land van Afrika. Het is een smalle strook land rond de gelijknamige rivier. Gambia is de beste plek in West-Afrika om kennis te maken met vrolijke cultuur, tropische natuur én de luxe van resorts aan schitterende witte zandstranden. Naast zon, zee en strand doe je in Gambia onvergetelijke en indrukwekkende ervaringen op. Je huurt eenvoudig een lokale gids in die je onbezorgd kennis laat maken met Gambia. Begeef je onder de mensen op dorpen en markten: dit is het échte Gambia, vol vrolijkheid, muziek en kleur. Je hoeft niet ver te gaan om te ontdekken waarom Gambia bekend staat als de Smiling Coast!

Lees verder
Veilig, vreedzaam en vriendelijke mensen
Veilig, vreedzaam en vriendelijke mensen

Columbus zag in 1502 dat sommige Indianen gouden sieraden droegen, wat de naam Costa Rica – rijke kust – opleverde. Costa Rica wordt ook wel het Zwitserland van Midden-Amerika genoemd. Afgezien van een paar kleine strubbelingen heeft Costa Rica nooit oorlog gekend. Het heeft geen leger en de levensstandaard is vergelijkbaar met die van West-Europa. Dus aarzel je nog, weet dan dat Costa Rica niet alleen een van de mooiste, maar ook een van de veiligste landen in de wereld is. De vreedzaamheid, de vriendelijke mensen en de unieke natuur maken Costa Rica tot een ideale bestemming voor natuurliefhebbers en avonturiers.

Lees verder
Ideale bestemming voor natuurliefhebbers en avonturiers
Ideale bestemming voor natuurliefhebbers en avonturiers

Costa Rica daagt je uit met zijn meer dan 3800 meter hoge bergen, onaangetaste koraalriffen en eindeloze zandstranden. Ben je op zoek naar avontuurlijke actie? In Costa Rica kun je perfect surfen, raften, zeevissen, snorkelen en hiken. Stranden in Costa Rica zijn vaak ruig en rustig. Aan de oostkust heerst, mede door de Jamaicaanse invloeden een relaxt Caraïbisch sfeertje in kleine kustplaatsen. Aan de westkust ligt in het groen het populaire en gezellig drukke Manuel Antonio. Ticos – zoals Costa Ricanen zichzelf noemen – zijn vriendelijk, zeer gastvrij en goed op bezoekers ingesteld. Costa Rica heeft zelfs een minister van toerisme!

Lees verder
Natuur, natuur en nog eens natuur!
Natuur, natuur en nog eens natuur!

Dit land tussen de Caraïbische Zee en de Stille Oceaan is dé ecobestemming! Costa Rica bezoek je voor imponerend natuurschoon. Hoge bergen, bruisende watervallen, duistere jungle, vulkanen, kraters en uitgestrekt tropisch regenwoud… Costa Rica is een van de meest biodiverse gebieden op aarde. Meer dan vijf procent van alle dier- en plantensoorten vind je in het land, dat iets groter is dan Nederland. Veel van Costa Rica is beschermd gebied. Je vindt er ruim dertig nationale parken en talloze reservaten. Vooral de wildovervloed en diversiteit van Corcovado en de nestplaatsen van de schildpadden van Tortuguero zijn populair.

Lees verder
Legendarische gastvrijheid en hypermoderne ICT
Legendarische gastvrijheid en hypermoderne ICT

Finland

In de uitgestrekte wildernis van Finland liggen maar weinig grote steden. De hoofdstad Helsinki – met iets meer dan een half miljoen mensen de grootste stad van Finland – is werkelijk wonderschoon en uitstekend te belopen bovendien. Opvallend is de mix van Scandinavische, Europese en Russische invloed. Dat geldt voor zowel de cultuur en de architectuur als voor de vriendelijke bewoners van Helsinki. Hoewel veel Finnen ingetogen overkomen is de gastvrijheid in Finland legendarisch. Ook heeft men een grote voorliefde voor ICT. Vaak zag hypermoderne hightech, zoals Linux en Nokia, het licht in Finland.

Lees verder
Veel buitenleven en relaxen in de sauna
Veel buitenleven en relaxen in de sauna

Finland

Finnen zijn gek op het buitenleven, het lijkt wel een nationale sport! Doe lekker mee en ga wandelen, fietsen, zwemmen, vissen of zeilen op en rond de Finse meren. En je kunt 35 nationale parken gaan bezoeken. Het netwerk van wandel- en fietspaden strekt zich uit tot in de uithoeken van Finland. Zin om te relaxen? Dan is er natuurlijk de sauna. Finland heeft meer dan 3,7 miljoen sauna’s op 5,2 miljoen inwoners. De sauna is een instituut! Je zit, zweet, zwijgt en soms gooit iemand wat water op de kachel. Je trakteert je huid op berkentwijgen en dan… neem je een stoere duik in tintelfris helder water. Finland: wat een verademing!

Lees verder
Tienduizenden meren, uitgestrekte bossen en veel rust en ruimte
Tienduizenden meren, uitgestrekte bossen en veel rust en ruimte

Finland

Op het eerste gezicht lijkt Finland een eindeloze variatie op de thema’s bos en water. Meren, naaldbossen en hoogveen zie je het meest in dit zeer dunbevolkte land. Toch ontdek je dat streken in Finland allemaal een heel eigen karakter hebben, zoals de toendrawildernis van Lapland in het noorden, de 187.888 Finse meren verspreid in het land en de 6000 eilanden van de Åland-archipel voor de zuidwestkust. Natuur, rust en ruimte heeft altijd de overhand! Finland kent enorme grote seizoensverschillen. Lange winternachten contrasteren sterk met de zomerse middernachtzon, wat Finland een ondoorgrondelijk, bijna magisch tintje geeft.

Lees verder
Klimaat en ideale reistijd
Klimaat en ideale reistijd

Chili

Voor regen hoef je in het noorden van Chili niet te vrezen: je bent er in een van de droogste gebieden ter wereld. Je geniet er jaarrond van zonnig weer. Aan de kust wordt het niet veel koeler dan 17 °C. Op de hoogvlaktes koelt het ’s nachts sterk af. Dat geldt eigenlijk voor het gehele Andesgebergte, dat de ruggengraat van Chili vormt.
Midden-Chili heeft een klimaat met mediterrane trekjes. ’s Zomers is het uitstekend toeven met gemiddelde temperaturen van 23 à 24 °C. De zon schijnt uitbundig en regen is een zeldzaamheid. De winters worden gedomineerd door regenachtige periodes en temperaturen van een graad of elf. Een beetje Hollands dus.
In het zuiden van Chili heerst een fris zeeklimaat waarbij het kwik in de warmste maand januari hooguit tot 15 °C stijgt. Hoe zuidelijker je gaat, hoe koeler en wisselvalliger het wordt. Je kunt er vier seizoenen in één dag ervaren. In de winter ligt Zuid-Chili vaak onder een dik pak sneeuw dat je geplande tripjes danig kan belemmeren.
De Chileense seizoenen zijn tegengesteld aan de onze. Januari, februari, maart, november en december zijn de beste maanden. Die laatste drie maanden zijn het rustigst. In Chili is het vijf uur vroeger dan in Nederland. De luchthaven van hoofdstad Santiago is de belangrijkste internationale luchthaven van Chili.
 

Lees verder
Curanto eten op Chiloé en Paaseiland bezoeken
Curanto eten op Chiloé en Paaseiland bezoeken

Chili

Bij Chili horen ook Paaseiland, de Juan Fernández- en de Desventuradas Eilanden: piepkleine stipjes in de Grote Oceaan. Een groter eiland is Chiloé aan de grillige fjordenkust in het zuiden van Chili. De vrolijk gekleurde houten vissershuisjes op palen, de serene rust en zestig eeuwenoude houten mestiezenkerken maken het eiland tot een authentiek stukje Chili. Chiloé heeft een innige band met de zee. Dat proef je duidelijk als je curanto probeert: een maaltijd van veel zeevruchten, rundvlees, kip, varken, aardappelen en kaas. Het wordt bereid in een ‘hoyo’: een gat in de grond. Zo heeft elke streek in Chili zijn eigen specialiteiten.
 

Lees verder
Bergen, meren, bossen en gletsjers voor buitenmensen en avonturiers
Bergen, meren, bossen en gletsjers voor buitenmensen en avonturiers

Chili

Kamperen, hiken en kajakken in de verbluffend mooie natuurparken… Skiën, raften of trektochten door de woestijn… Chili is een land voor buitenmensen en avonturiers die zich van de ene verbazing in de andere willen storten. Velen komen speciaal voor de bergen, meren en gletsjers van Torres del Paine in Patagonië. Daar vind je ook de bossen van Cochamó waar je kunt rotsklimmen en grotten verkennen. Midden-Chili is een vruchtbare, mediterrane regio waar heerlijke wijn verbouwd wordt. In het noorden van Chili liggen de desolate zoutmeren, gekleurde rotsen en hete vlaktes van de Atacamawoestijn. Way to go!
 

Lees verder
Het land heeft een fascinerende natuur en vrijwel alle klimaten ter wereld
Het land heeft een fascinerende natuur en vrijwel alle klimaten ter wereld

Chili

Weinig landen hebben zo veel verschillende landschappen als Chili: van de gortdroge, marsachtige Atacamawoestijn tot de ijzige gletsjers van Patagonië. De lijst van Chileense nationale parken is bijna even lang als het land zelf. De fascinerende natuur en is dan ook het handelsmerk van Chili. Het dunbevolkte land, dat opvalt door zijn langgerekte smalle vorm, ligt klem tussen de witte bergtoppen van de Andes en de weidse Grote Oceaan. Chili beslaat in de lengte ruim 4300 kilometer en je vindt er vrijwel alle klimaten. Houd je van bizarre natuur, stoere actie, verpletterende stilte en hartelijke mensen dan kom je naar Chili!
 

Lees verder
Een zonovergoten vakantie aan het Balatonmeer
Een zonovergoten vakantie aan het Balatonmeer

Hongarije

De bekendste plek voor een zonnige zomervakantie in Hongarije is het Balatonmeer. Voor gezinnen met kinderen is het reusachtige langgerekte meer een perfecte bestemming. Het water is rustig, ondiep en aangenaam warm. Vooral op de zuidoever van het meer liggen veel campings. Eten en drinken is – zoals overal in Hongarije – zeer betaalbaar. Jongeren komen graag met z’n allen naar Siófok: de feesthoofdstad aan het Balatonmeer heeft plenty discotheken, kroegen en terrassen. Voor een rustige vakantie aan het water in Hongarije ga je naar het Tisza-meer of het Orfűmeer of… je duikt ergens waar mogelijk in de Donau.

Lees verder
Zigeunermuziek, poesta, paarden en paprika’s
Zigeunermuziek, poesta, paarden en paprika’s

Hongarije

Vrolijke zigeunermuziek op zonnige terrasjes. Paardenshows op de warme poesta. Oude ambachten in boerendorpjes. De machtige Donau die zich door vlakten en langs heuvels slingert. De beroemde salami en paprika’s uit Szeged. Het pompeuze Habsburgse erfgoed en de eeuwenoude Turkse baden in hartje Boedapest. En zo kunnen we nog wel even doorgaan! Hongarije is gewoon een heerlijk veelzijdige mengelmoes van cultuur, natuur en plezier. Zonzoekers, stappers, stedentrippers, sportievelingen, rustzoekers, natuurliefhebbers… Allemaal vinden ze wat ze zoeken in Hongarije. Maar dan lekker anders, lekker Hongarije!

Lees verder
Stoere activiteiten in de pure buitenlucht
Stoere activiteiten in de pure buitenlucht

IJsland

IJsland is een go voor stoere buitenmensen en sportievelingen! Een prima periode voor een bezoek is van mei tot september. De dagen zijn superlang, de zon schijnt veel en 20 °C is niet uitzonderlijk. Ideaal om op pad te gaan in de pure buitenlucht. Bestijg maar eens zo’n klein en oersterk IJslands paard: dé manier om door de natuur te reizen. Verken een gletsjer per sneeuwscooter of ga raften in een woest schuimende rivier. Ga zalm- of forelvissen. Op zoek naar een bijzondere golfervaring? De tee-off van de Annual Arctic Open in Akureyri is in de midzomernacht, waarna golfspelers van over heel de wereld in de middernachtszon spelen.

Lees verder
Reykjavik, Gulfoss, de Geysir en de Blue Lagoon
Reykjavik, Gulfoss, de Geysir en de Blue Lagoon

IJsland

Ga je maar kort naar IJsland? Bezoek dan zeker Gulfoss, een waterval met indrukwekkend geraas. Ook de Geysir-geiser is een must-see in IJsland. Hoofdstad Reykjavik heeft veel restaurants, clubs en winkels en je kunt er uitgaan tot diep in de ochtend. In Þingvellir – een van IJslands vier nationale parken – zie je de natuur aan het werk. Europa en Noord-Amerika drijven er uit elkaar met centimeters per jaar. Even buiten Reykjavik ligt de beroemdste IJslandse attractie: de Blue Lagoon. Het is een groot geothermisch blauw meer van 38 °C waar je jaarrond in de open lucht zwemt en kunt genieten van wellness op z’n IJslands!  

Lees verder
Ruig, onaangetast en betoverend mooi land van ijs en vuur
Ruig, onaangetast en betoverend mooi land van ijs en vuur

IJsland

Pikzwarte lavavlakten, hagelwitte gletsjers, spuitende geisers, borrelende modderpoelen, stomende zwavelbronnen, vurige vulkanen, kolkende rivieren en donderende watervallen… IJsland is puur natuur! Nergens in Europa maak je natuurkrachten zo intens en van dichtbij mee. Spot ook walvissen en ontelbare vogels! IJsland is ruig en onaangetast. De 300.000 IJslanders wonen vrijwel allemaal aan de zuidwestkust. Onbewoond is het betoverende binnenland met zijn bergen, heuvels, gletsjers en desolate zand- en steenvlaktes. Zo mooi, zo onbevattelijk: in no time geloof je net als de IJslanders in elfen, berggeesten en trollen.

Lees verder
Droog en warm zomerweer en een rijke biercultuur
Droog en warm zomerweer en een rijke biercultuur

Tsjechië

Zomers in Tsjechië zijn doorgaans droger en warmer dan in Nederland. Vooral het oosten heeft de naam droog en zonnig te zijn. Dat deel van Tsjechië heet Moravië. Je vindt er de schitterende stad Brno en fascinerende druipsteengrotten. Het westen van Tsjechië, waarin Praag ligt, heet Bohemen. Je vindt er ook Plzeň oftewel Pilsen, de bakermat van de pils. Bier is de nationale drank in Tsjechië. Er zijn bijna 500 soorten waarvan vele tot de wereldtop behoren. In een willekeurige hospoda kost een halve liter – standaardmaat – ongeveer een euro. Het motto van de barman luidt vaak: ‘Er is altijd nog plaats voor een extra bier!’

Lees verder
Tienduizenden kilometers fiets- en wandelroute
Tienduizenden kilometers fiets- en wandelroute

Tsjechië

Tsjechië is een topbestemming voor gezinnen met jonge kinderen, ouderen en natuur- en cultuurliefhebbers. Tsjechië is een echt fiets- en wandelland. Snelwegen zijn schaars, het routenetwerk voor langzaam verkeer is des te uitgebreider. Je kunt in Tsjechië een indrukwekkende 40.059 kilometer wandelpad belopen of over 29.936 kilometer fietsroute peddelen! De routes zijn uitstekend gemarkeerd en onderweg zijn er talloze aantrekkelijk geprijsde campings. De tijd van Tsjechië als spotgoedkoop vakantieland is wel voorbij, toch krijg je vaak nog verrassend veel voor je koruna, waarvan er ongeveer 25 in een euro gaan.

Lees verder
Levendig romantisch Praag en stille boerendorpjes in het groen
Levendig romantisch Praag en stille boerendorpjes in het groen

Tsjechië

Tsjechië binnengaan is in een sprookje belanden! Heel veel steden, kastelen, burchten en kerken zien er nog hetzelfde uit als in de middeleeuwen. Het summum van schoonheid is natuurlijk Praag. De hoofdstad is hét romantische reisdoel van Tsjechië. Buiten de steden strekt zich het landelijke en onbekendere Tsjechië uit. Je ontdekt er stille boerendorpjes waar het leven rustig z’n gangetje gaat en een lieflijk heuvel- tot bergachtig groen landschap vol natuurschatten! Bossen, grotten, onderaardse meren, rivieren, wonderlijke rotsformaties… Bovendien liggen twaalf stuks werelderfgoed binnen de landsgrenzen van Tsjechië!

Lees verder
Klimaat en ideale reistijd
Klimaat en ideale reistijd

Verenigde A. E.

De Verenigde Arabische Emiraten hebben een uitgesproken subtropisch woestijnklimaat. Alleen in de wintermaanden december en januari heb je kans op regen. Die valt in de vorm van buien en duurt nooit lang. De hoogste temperatuur ooit gemeten in de Verenigde Arabische Emiraten bedroeg ruim 48 °C, de laagste iets minder dan 11 °C.
Zomer in de Verenigde Arabische Emiraten betekent verlammende hitte. Het kwik stijgt dagelijks tot boven de 40 °C. Ondanks het vrij droge karakter van de warmte niet echt ideaal om uitgebreid op het strand te gaan liggen. Laat staan sportief of cultureel bezig te zijn! De winter is daarom de beste periode voor een bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten: de gemiddelde dagtemperatuur is dan een aangename 24 °C.
Drie emiraten herbergen een belangrijke internationale luchthaven: Dubai, Abu Dhabi en Sharjah. De vliegtijd bedraagt zo’n zeven uur. In de Verenigde Arabische Emiraten is het drie uur later dan in Nederland.  

Lees verder
 Ontdek de woestijn of ga snorkelen en duiken
Ontdek de woestijn of ga snorkelen en duiken

Verenigde A. E.

Door het overweldigende Dubai zou je bijna de rest van de Verenigde Arabische Emiraten vergeten! Strand, woestijn, oases, kameelraces, jeepsafari’s, zandskiën, oosterse markten… elk emiraat heeft een uniek karakter. Wat ze bindt zijn de eindeloze zandduinen met eenzame lange en stille wegen. Wil je duiken en snorkelen? Ga naar de prachtige ongeschonden koraalriffen van het emiraat Fujairah. En wie geïnteresseerd is in de Verenigde Arabische Emiraten van vóór de olie, bezoekt Umm Al Quwain. Op een klein schiereiland met een lagune en kleine eilanden zie je het visserijverleden. De stad heeft oude huizen van koraal.

Lees verder
In Dubai is werkelijk niets te gek…
In Dubai is werkelijk niets te gek…

Verenigde A. E.

De hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten is het moderne Abu Dhabi. De stad wordt inmiddels in grootsheid, luxe en decadentie overschaduwd door Dubai. In Dubai, stad van megalomane bouwprojecten, is niets te gek! Gigantische shoppingmalls, recordbrekende wolkenkrabbers en uitspattingen als een indoor-skipiste en groene golfbanen kenmerken dé speelplaats van de rijken der aarde. De Verenigde Arabische Emiraten worden in Dubai bovendien uitgebreid met reusachtige kunstmatige eilanden vol luxe huizen.. Vanuit de ruimte is zelfs de vorm van een palmboom en een wereldkaart te herkennen in de eilanden!
 

Lees verder
Uitgestrekte woestijn én ongekende luxe
Uitgestrekte woestijn én ongekende luxe

Verenigde A. E.

De zeven Verenigde Arabische Emiraten zijn Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm Al Quwain, Ras al-Khaimah en Fujairah. Elk emiraat wordt door een adellijke sjeik of emir bestuurd. De Verenigde Arabische Emiraten bestaan uit een groot woestijngebied aan de zuidkust van de Perzische Golf: een van de warmste zeeën ter wereld. Dadelteelt, parelduiken en visserij waren ooit de belangrijkste middelen van bestaan. Olievondsten hebben de Verenigde Arabische Emiraten in rap tempo tot een superrijk welvarend land gemaakt vol luxe en decadentie. In de booming steden Dubai en Abu Dhabi zie je dat het duidelijkst terug!

Lees verder
Klimaat en beste reistijd
Klimaat en beste reistijd

Oman

Om lekker actief bezig te kunnen zijn, reis je in de winter naar Oman. Het binnenland van Oman heeft een puur woestijnklimaat: het is vrijwel het hele jaar heet en erg droog. In de zomer is 50 °C mogelijk, in de winter is 15 °C geen uitzondering.
Aan de kust van Oman is het ’s zomers meestal heet en broeierig en ook in de bergen vind je maar weinig koelte. Doe als de Omani’s en ga tussen juni en september naar Dhofar in het zuiden. Tropische lucht stijgt tegen de bergen van de regio en brengt veel water in de vorm van mist. Terwijl in Muscat in het noorden de thermometer 45 °C of meer aangeeft, is het in de zuidelijke stad Salalah een aangename 28 °C.
De internationale luchthaven van Oman ligt ongeveer 25 kilometer buiten Muscat. Je vliegt in iets minder dan tien uur naar Oman. Bij zomertijd is het twee uur later in Oman, bij wintertijd bedraagt het tijdsverschil drie uur.
 

Lees verder
Oosterse mystiek, oeroude geschiedenis en ongelooflijk gastvrije mensen
Oosterse mystiek, oeroude geschiedenis en ongelooflijk gastvrije mensen

Oman

Zonder een solide auto blijft veel van Oman voor je verborgen. Voor de essentie van het land moet je er echt op uit trekken. Hoewel het zorgeloze zon-, zee- en strandleven een bescheiden vlucht begint te nemen, zit de grote charme van Oman ‘m in het onbekende: de oosterse mystiek, de oeroude geschiedenis en de ongelooflijk gastvrije bevolking! Neem een kijkje in het dagelijks leven van Arabieren, de rondtrekkende bedoeïenen en dat van de Jebels in de bergen. Geniet van de honderden imposante forten die Oman rijk is en verlies jezelf in de Rub al Khali – letterlijk Het Lege Kwartier: de grootste aaneengesloten woestijn ter wereld.

Lees verder
Vier het festival ter ere van nat en mistig weer mee in Dhofar
Vier het festival ter ere van nat en mistig weer mee in Dhofar

Oman

Ruwweg bestaat Oman uit woestijn in het westen en een lange kustlijn in het oosten. In het noorden bij de hoofdstad Muscat ligt het Jabal al Akhdar-massief waar je de hoogste bergen van Oman aantreft. De hoogste top reikt net boven de 3000 meter. Vrijwel heel Oman heeft een heet en droog woestijnklimaat. Water is in Oman duurder dan benzine! De streek Dhofar in het uiterste zuiden van Oman profiteert ‘s zomers een paar maanden van de khareef: de moesson. Die brengt nat en mistig weer en tovert Dhofar om tot een tropische oase. In Salalah vieren de Omani’s zes weken lang een groot festival ter ere van het levenbrengende water!
 

Lees verder
Offroad in uitgestrekte woestijn, zandduinen en blauwe baaien
Offroad in uitgestrekte woestijn, zandduinen en blauwe baaien

Oman

Per fourwheeldrive de woestijn intrekken, verlaten baaitjes aan de Arabische Zee verkennen, overnachten onder een fonkelende sterrenhemel en zelf een bezienswaardigheid zijn als je aankomt in een stoffig afgelegen dorp... Het sultanaat Oman is een land voor avonturiers! Veel van Oman bestaat uit uitgestrekte woestijnvlakten, hoge bergen en gigantische zandduinen in de bizarre roze, gele en oranje tinten. Je mag vrij kamperen en vaak doe je dat in totale stilte en eenzaamheid. Oman is een van de dunstbevolkte landen ter wereld. Er wonen iets meer dan drie miljoen mensen terwijl het acht keer zo groot is als Nederland.

Lees verder

- Advertentie -