Welke laadpas moet ik nemen voor mijn elektrische auto?

Welke laadpas moet ik nemen voor mijn elektrische auto?

Steeds meer mensen in Europese landen rijden elektrisch. Als je elektrisch gaat rijden, moet je ook een laadpas regelen. Dit is een pas die je gebruikt bij het opladen van je elektrische auto. Er zijn verschillende elektrische laadpassen op de markt. Welke kun je hiervan het beste kiezen? En wat zijn de verschillen? In dit artikel vertellen we alles over elektrische laadpassen: welke er zijn, wat ze doen en voor wie ze bedoeld zijn. Zo kun je hierna de beste keuze maken.

Hoe werkt een laadpas?

Alle elektrische laadpassen hebben één ding gemeen: ze geven je toegang tot een elektrische laadpaal. Zonder elektrische laadpas kan je niet opladen. Je kunt de elektrische laadpas gebruiken om elektriciteit te kopen bij een elektrische laadpaal. Op deze laadpaal staat hoeveel elektriciteit je kunt kopen. Dit is meestal per kilowattuur. Je elektrische auto heeft een batterij die een bepaalde hoeveelheid elektriciteit kan opslaan. Hoe groter de batterij, hoe meer elektriciteit je kunt opslaan en hoe langer je dus kunt rijden.

Prijzen per laadpas

Bij het opladen van elektriciteit worden er kosten in rekening gebracht. Deze kosten verschillen per elektrische laadpas. Sommige elektrische laadpassen zijn goedkoper dan andere. Dit hangt af van verschillende factoren, zoals de aanbieder en of je wel of niet een abonnement erbij hebt. Als je meer dan 20 keer in de maand je auto moet opladen, dan is het verstandig om een abonnement te nemen. Je betaalt dan wel een vast bedrag per maand, maar uiteindelijk ben je voordeliger uit. Sommige aanbieders hebben ook variërende prijzen afgesproken met de bedrijven van laadpalen. Hoeveel je moet betalen voor het opladen kan dus verschillen.

De beste laadpas kiezen

Er zijn veel verschillende laadpassen op de markt. Zo zijn er laadpassen van automerken, van ANWB en van elektriciteitsbedrijven. Welke elektrische laadpas je kiest, hangt af van verschillende factoren. Denk hierbij aan de kosten, maar ook aan waar je wilt gaan opladen. Sommige elektrische laadpassen kun je alleen gebruiken bij bepaalde elektrische laadpalen of in bepaalde landen. Kijk daarom altijd goed wat je kunt met de laadpas die je wilt kopen. Zo kies je de elektrische laadpas die het beste bij jouw wensen en situatie past.