Dit zijn de meest bijzondere bezienswaardigheden in Zweden

Dit zijn de meest bijzondere bezienswaardigheden in Zweden

Zweden staat vooral bekend om de rode huisjes, de heldere meren en de spannende hoofdstad Stockholm. Maar door tijdens een vakantie Zweden te ontdekken zul je er al gauw achter komen dat Zweden nog veel meer te bieden heeft. In dit artikel zullen we enkele bijzondere bezienswaardigheden uitlichten.

Elandensafari in Småland

Tijdens het boeken van een vakantie in Zweden, bijvoorbeeld bij buroscanbrit.nl, zul je wellicht al een beeld hebben van Zweden. Zo weet je misschien dat de eland, ‘de koning van het bos’, in groten getale aanwezig is: maar liefst driehonderdduizend exemplaren leven er in Zweden. Een ontmoeting met dit prachtige dier mag dan ook niet ontbreken. Het dier in z’n natuurlijke omgeving zien is veel spannender dan in een dierentuin, en een goede manier om elanden te spotten is door op elandensafari te gaan. Met uitzondering van Gotland worden er door het hele land safari’s aangeboden. Småland is een zeer geschikte plek, omdat dit een van de gebieden is waar de meeste elanden te vinden zijn. De safari’s gaan per auto, maar er zijn ook treinritten mogelijk.

De stenen van Ale

In het zuiden van Zweden liggen de stenen van Ale, een raadselachtige archeologische vondst uit de ijzertijd. De stenen van Ale zijn het Zweedse antwoord op Stonehenge. Er bestaan veel theorieën over het hoe en waarom van het oprichten van de stenen, maar het blijft een mysterie. Sommige archeologen menen dat het een begraafplaats was. Anderen menen dat de stenen als zonnekalender functioneerden, omdat de stenen zo geplaatst zijn dat het erop lijkt dat de zon tijdens de zonnewende ondergaat op het ene punt van het monument en tijdens de winterzonnewende opkomt aan de andere kant. Het is echter onmiskenbaar dat de plek grote betekenis heeft gehad voor de mensen en in de omgeving. Vandaag de dag trekken de stenen vele bezoekers, die deel uit willen maken van deze mysterieuze plaats.

Nationaal Park Kosterhavet in Bohuslän

In het noorden van Bohuslän ligt nationaal park Kosterhavet. Het milieu in dit nationaal park is bijzonder, met zeedieren en algensoorten die uniek zijn voor dit gebied. De Koster fjord is tweehonderd meter diep, vrij koud en heeft een zoutgehalte van circa vijfendertig promille. Hierdoor is het mogelijk voor veel diepzeedieren om zo dicht bij de kust te leven. Zo heeft het gebied verschillende sponzen en koralen, en je kunt er dan ook snorkelen tussen de koraalriffen. Ook is het mogelijk om op zeehondensafari te gaan door de archipel, waar de grijze robben op de rotsen liggen te zonnebaden. Daarnaast zijn er wandelroutes om van de prachtige natuur te genieten.