Caminito del Rey wandelen in Spanje

Caminito del Rey wandelen in Spanje

De caminito del Rey is een wandelpad in het zuiden van de zuid-Spaanse regio Andalusië die de laatste jaren flink aan populariteit heeft gewonnen. Vroeger was het namelijk illegaal om dit pad te lopen en zeg nou zelf, wat is er aantrekkelijker dan dingen die illegaal zijn? Dat dachten honderden thrillseekers vroeger ook. Vanaf het jaar 2014 begon men echter met de restauratie van het wandelpad om een jaar later open te gaan voor publiek; het pad was nu veilig, meer voor 'de gewone man' en minder voor de durfallen. Dat maakt het waarschijnlijk wel toegankelijker voor jou!

Wat is de Caminito del Rey?

De Caminito del Rey - oftewel het koningspad - is een wandelpad dat in 1901 is aangelegd voor de arbeiders van een hydraulische waterkrachtcentrale die in de kloof was. Er moest natuurlijk onderhoud worden gepleegd en de centrale moest worden bemand, daarvoor was het wandelpad er. Het was voor de arbeiders eigenlijk levensgevaarlijk om naar het werk te gaan, zoiets kunnen we ons vandaag de dag niet meer voorstellen. Met een hoogte van meer dan 100 meter boven de grond op een pad met weinig veiligheidsmarges... Ongelofelijk. De centrale en het wandelpad werden bekend, ook bij het Spaanse koningshuis. In het jaar 1921 kwam de koning van Spanje langs. Hij liep ook over het pad en daarmee werd het omgedoopt tot 'het koningspad'. De bijnaam 'caminito del rey' (Spaans voor koningspad) was geboren.

Tours en tickets

Tegenwoordig zijn er tours over het pad, je kunt de tickets voor de Caminito del Rey online kopen. Een gids zal er altijd bijzitten, de vraag is vaak of je het met of zonder vervoer wilt. Je kunt met een eigen huurauto gewoon naar de Caminito del Rey rijden; er zijn genoeg parkeerplaatsen te vinden. Als je geen huurauto of auto hebt dan kun je ook tours boeken vanuit Málaga of Sevilla, of vanuit andere steden aan de Costa del Sol. Je rijdt dan vanaf jouw hotel of soms vanaf een trefpunt vlakbij het hotel in een bus richting de Caminito del Rey.

Is het het waard?

Wij vinden de Caminito del Rey natuurlijk het geld zeker waard. Het is een leuke hike van 10km. Het is niet eens heel erg eng en je wordt wel beloond met een hangbrug aan het einde, die is misschien wel een beetje spannend. De foto hiernaast is een foto van het 'oude pad' van het koningspad. Tegenwoordig ziet het er allemaal anders uit, het is in ieder geval een stuk veiliger dan op de foto. Heel veel plezier!