Auto importeren naar Nederland? Hier moet je op letten

Auto importeren naar Nederland? Hier moet je op letten

Heb je de auto van je dromen op het oog en wil je deze importeren vanuit het buitenland? Dit werkt even wat anders dan als je een voertuig koopt in Nederland. Zo moet je rekening houden met belasting en keuring van het voertuig. Lees voordat je een auto importeert eerst deze tips, om te voorkomen dat er problemen ontstaan bij de import.

Auto importeren naar Nederland

Als je een perfecte auto hebt uitgekozen, maar je kunt deze alleen (of een stuk goedkoper) halen vanuit het buitenland, dan kun je deze laten importeren. Hierbij moet je uiteraard betalen voor vervoer, waardoor de kosten nog wat oplopen. Ook moet je extra opletten met auto importeren, want het komt met een aantal voorwaarden en regels die niet gelden, of verschillen, bij de aanschaf van een auto in Nederland. De afgelopen jaren is het importeren van auto's populairder geworden in ons land. Dit komt voor een deel omdat het aanbod wat is afgenomen. Voordat Duitsland is een grote leverancier voor import van auto's. Soms kunnen modellen van automerken in andere landen nét even wat anders zijn dan de Nederlandse uitgave. Let hier dus op als je een auto wilt gaan importeren. Kijk van te voren goed na wat je precies krijgt.

BPM berekenen en aangifte doen

Er zijn namelijk een aantal dingen waar je rekening mee moet houden, zoals de BPM (Belasting van Personenauto's en Motorrijtuigen). De BPM is een heffing die je betaalt over de auto die je gaat importeren. Hoeveel BPM precies, is afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan de CO₂-uitstoot, maar ook de catalogusprijs van het voertuig dat je wilt kopen. Het type brandstof dat de auto gebruikt, de uitstoot van fijnstof en andere factoren spelen ook een rol bij de BPM berekening. Wil je uitrekenen hoeveel je moet betalen? Dan kun je op internet een BPM calculator gebruiken. Een taxatie op maat is natuurlijk ook mogelijk en in veel gevallen een goed idee.

De BPM aangifte moet je vervolgens inleveren, waarna deze kan worden verwerkt. Hierna kun je het bedrag gaan betalen. Ben je het niet eens met het te betalen bedrag? Dan kun je er ook nog voor kiezen om bezwaar te maken hiertegen.