Tips voor de perfecte backpackreis door Australië

Tips voor de perfecte backpackreis door Australië

Het staat bij veel backpackers bovenaan hun to-do list: Australië. Het land van diverse landschappen, vriendelijke lokale bevolking en een lange lijst met ‘bucketlist' items. Het land van wereldwonderen als het Great Barrier Reef, maar ook onbekende regenwouden en verlaten eilanden. Het land waar je uren rond kunt rijden zonder iemand tegen te komen, maar ook tot in de late uurtjes kunt feesten tussen de mensenmassa. Genoeg redenen te backpacken in Australië.

Wat je moet weten als je gaat backpacken in Australië

Australië is hét land voor backpackers. Jaarlijks trekken duizenden reizigers naar de andere kant van de wereld om dit prachtige land te ontdekken. Sommige blijven twee weken, andere twee jaar. De één reist met de bus, de ander met een camper. Sommige komen hier om te werken, andere genieten van de vrijheid. Wat je reden om ook is om te gaan backpacken in Australië, wij helpen je graag op weg. Daarom delen we graag een aantal tips die jou op weg helpen naar Down Under.

 • Hoe lang heb je nodig?
 •  Wat kost backpacken?
 •  Reizen met auto of camper?
 •  Mag je overal kamperen?
 •  Wat is de beste reistijd?
 •  Wat is de beste route?
 •  Welke plekken moet je zien?

Hoe lang heb je nodig?

Australië is een van de grootste landen ter wereld. Om je een idee te geven: dit land is ruim 187 keer groter dan Nederland. Het is daarom ook niet de vraag hoe lang je nodig hebt, maar hoe lang je zou kunnen blijven. Je kunt namelijk makkelijk twee jaar in Australië reizen en elke dag iets nieuws doen. Dit land is zo groot, dat het onmogelijk is om alles te zien in één reis.

Om een goede indruk te krijgen van het land, heb je minimaal twee maanden nodig. Hoewel twee maanden genoeg is om de mooiste plekken van het land te ontdekken, zul je nog wel keuzes moeten maken. Om steden als Sydney of Melbourne écht te zien heb je al een week nodig. Hetzelfde geldt voor het rijden van Great Ocean Road of een bezoek aan de Whitsunday Island.

Ga je korter dan twee maanden? Richt je dan op één regio in Australië. Je kunt beter bepaalde dingen goed zien, dan gehaast je bucketlist afstrepen.

Wat kost backpacken in Australië?

Om maar direct met de deur in huis te vallen: Australië is niet goedkoop. Althans, als je het vergelijkt met Azië of Midden-Amerika. Prijzen in Australië liggen gelijk met die in Nederland. Met andere woorden: als je in Nederland kunt reizen, kun je dat ook in Australië.

Uiteraard verschillende kosten voor backpacken per persoon. Sommige backpackers kunnen extreem low-budget reizen, terwijl andere liever iets luxer reizen. Kosten zijn afhankelijk van je reisstijl. Huur je een camper of auto? Overnacht je in hostels? Ben je van plan veel betaalde activiteiten te doen? Ga je werken onderweg? Reis je alleen of met andere? Allemaal dingen die van invloed zijn op de kosten voor backpacken in Australië

Kosten per dag

Reken op ongeveer €60 tot €80 per dag om te backpacken in Australië. Dit kan goedkoper als je low-budget reist, maar ook duurder als je bijvoorbeeld een camper huurt of koopt. Reken op de volgende kosten:

 • Vliegticket hoogseizoen - €950
 •  Vliegticket laagseizoen -  €650
 •  Auto kopen - vanaf €1.500
 • Auto huren - vanaf €1.100 per maand
 •  Camper kopen - vanaf €2.500
 •  Camper huren - vanaf  €1.500 per maand
 •  Campingplaatsen - €25 tot €35 per nacht
 •  Ho(s)telovernachting - €25 per nacht
 •  Boodschappen - €50 tot €70 per week

Reizen met auto/camper of OV?

Als je gaat backpacken in Australië, doen de meeste dat met een eigen auto of camper. Een andere optie zijn de speciale backpackersbussen. Denk aan Greyhound of The Magic Bus. Hoewel het beide goede opties zijn, concentreren wij ons op een eigen auto of camper met  één belangrijke reden: vrijheid.

Of je nu voor een auto of camper kiest: beide geven je de vrijheid die je verwacht bij het backpacken. Je kunt op eigen tempo je eigen route bepalen. Je kunt gaan en staan waar je wilt én niet geheel onbelangrijk: het is minder duur dan veel mensen denken.

Voor- en nadelen van een auto

Het grootste voordeel van een auto is de bewegingsvrijheid. Een auto verplaats je net even wat makkelijker dan een camper. Zeker in de steden. Boodschappen doen, een bezienswaardigheid bezoeken, onverharde wegen of de bergen in… met de auto is het allemaal iets makkelijker. Daarnaast is een auto vaak goedkoper dan een camper. Uiteraard afhankelijk van de staat en de grootte van de auto.

Het nadeel van een auto is dat ze niet gemaakt zijn om er in te overnachten. Daardoor zul je accommodaties moeten boeken of een tent mee moeten nemen. Dit zorgt voor extra kosten. Daarnaast kun je in een auto iets minder meenemen (denk aan kampeerspullen).

Voor- en nadelen van een camper

Het grootste voordeel van een camper huren in Australië is de ruimte. Zeker als je met twee of meer personen reist, is ruimte wel zo lekker. Daarnaast heb je met een camper je bed altijd bij je en hoef je dus geen extra spullen mee te nemen of dure accommodatie te boeken.

Het nadeel van een camper is dat je iets minder flexibel bent. Met een kleine camper kun je prima door steden navigeren, maar grote campers zijn nu eenmaal wat minder praktisch in kleinere ruimtes. Daarnaast zijn campers vaak duurder in aanschaf.

Buy-back garantie

Als je besluit een camper of auto te kopen, kijk dan of de aanbieder ‘buy-back’ garantie biedt. Zoals de naam doet vermoeden, koopt de verkoper jouw camper of auto aan het einde van je reis terug voor een gegarandeerd bedrag. Eigenlijk is het dus een soort huren. Lekker makkelijk want jij hoeft aan het einde van je reis niet op zoek naar een koper en het scheelt behoorlijk wat euro’s.

Mag je overal kamperen?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken mag je in Australië niet overal kamperen, ook wel wildkamperen. Je mag dus niet zomaar je camper of auto op een stuk grond zetten om te overnachten. Er zijn echter wel veel gratis kampeerplaatsen of campgrounds.

Download de app WikiCamps. Deze app geeft de meeste campings in Australië weer, ook de gratis campings. Verwacht hierbij niet dat je op een 5-sterrencamping komt. Vaak is er een WC, maar geen douche, stroom of water. De meeste gratis campings vragen om een kleine bijdrage om het terrein te onderhouden.

Wat is de beste reistijd?

Australië is een gigantisch land. Qua oppervlakte komt het in de buurt van Europa. Daarom is de vraag: ‘wat is de beste reistijd’ zo lastig te beantwoorden. In Spanje is het ook vaak warmer dan in Nederland. Hetzelfde geldt voor Australië. Het noorden is het heetste deel van het land. In het westen is het vaak iets koeler.

Over het algemeen kun je het beste backpacken in Australië tussen december en maart. Je hebt dan het beste weer, hoewel het klimaat verschilt in het noorden en zuiden. De seizoenen zijn tegengesteld aan die van ons. De zomer loopt van december tot en met februari en winter van juni tot en met augustus.

Wat is de beste route door Australië?

Net als vragen over de kosten of het weer, is er ook geen éénduidig antwoord over de beste route. Dat is hetzelfde als vragen welke route in Europa je moet volgen. Het is allemaal afhankelijk van wat je wil zien, hoe lang je de tijd hebt, in welke periode je reist en zelfs je budget.

Over het algemeen bezoeken veel reizigers de oostkust van Australië. Het deel tussen Cairns in het noorden en Adelaide in het zuiden. Die route, Cairns, Brisbane, Sydney, Melbourne, Adelaide, is zo’n 4.500 kilometer. Die route kun je op verschillende manieren rijden. Je kunt stops toevoegen, maar ook richting The Outback of naar het westen rijden, naar Perth.

Als je een route zou willen volgen, raden wij route Cairns, Brisbane, Sydney, Melbourne en Adelaide waar je eventueel Perth in het westen, Darwin in het noorden en Alice Springs in het midden van Australië aan toe kunt voegen.

Welke plekken moet je zien?

Als je gaat backpacken in Australië zijn er talloze plekken die je kunt bezoeken. Van hippe steden tot ongerepte natuur. Van verlaten stranden tot bekende musea en van plekken ver van de bewoonde wereld tot het bekende Sydney Opera House. 

Helaas is het niet mogelijk om alle bezienswaardigheden in Australië in één reis te zien of te bezoeken. Het is daarom goed om voor je backpackreis te bepalen wat je graag zou willen zien. Eenmaal in Australië kun je plekken toevoegen of van je lijstje strepen, maar doe in ieder geval wat onderzoek naar de plekken die je wilt zien.

Dit zijn, naar onze mening, de 15 plekken die je zeker moet zien.

 • Great Ocean Road
 • Great Barrier Reef
 • Tasmanië
 • Daintree Rainforest
 • Whitsunday Island
 • Sydney
 • Kakadu National Park
 • Uluru-Kata Tjuta National Park
 • Melbourne
 • Fraser Island
 • Blue Mountains
 • Gold Coast
 • Kangaroo Island
 • Karijini National Park
 • Brisbane