Kun je bij NS geld terugkrijgen bij vertraging?

Kun je bij NS geld terugkrijgen bij vertraging?

Bij het reizen met de trein is het helaas niet ongewoon om vertragingen tegen te komen. Dit kan erg vervelend zijn, vooral als je daardoor belangrijke afspraken mist of extra kosten moet maken. Gelukkig heeft de NS een regeling waarbij je geld kunt terugkrijgen bij vertragingen. In dit artikel lees je hoe dit precies werkt en waar je rekening mee moet houden.

Hoe werkt het?

Wanneer je vertraging oploopt tijdens je treinreis met de NS, kun je aanspraak maken op een vergoeding. Dit is echter alleen mogelijk als de vertraging meer dan 30 minuten bedraagt. In dat geval kun je via de website van NS een restitutie aanvragen. Het is belangrijk om dit binnen een bepaalde termijn te doen, doorgaans binnen een maand na de vertraagde reis.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor geld terug bij vertraging, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je een geldig vervoersbewijs hebben en moet de vertraging niet veroorzaakt zijn door eigen schuld, bijvoorbeeld door het missen van de trein. Daarnaast geldt er een minimumbedrag aan vertraging voordat je recht hebt op compensatie.

Hoeveel geld krijg je terug?

De hoogte van het bedrag dat je terugkrijgt bij vertraging hangt af van de duur van de vertraging en het soort vervoersbewijs dat je hebt. Het bedrag kan variëren van enkele euro's tot de volledige kosten van je treinreis. Bij een vertraging tussen de 30 en 59 minuten ontvang je bijvoorbeeld 25% van de ritprijs terug, bij een vertraging van 60 minuten of meer is dit 50%.

Automatische compensatie

In sommige gevallen hoef je niet zelf een restitutieaanvraag in te dienen, maar ontvang je automatisch compensatie. Dit geldt bijvoorbeeld wanneer je met een OV-chipkaart hebt gereisd en bent ingecheckt. Als de vertraging wordt geregistreerd, ontvang je automatisch geld terug op je kaart.

Hoe dien je een restitutieaanvraag in?

Als je toch zelf een restitutieaanvraag moet indienen, kun je dit eenvoudig doen via de website of app van NS. Hier kun je aangeven op welke datum en tijdstip je hebt gereisd en welke treinverbinding vertraging had. Vervolgens zal de NS je aanvraag beoordelen en het bedrag eventueel aan je terugbetalen.

Bij NS is het mogelijk om geld terug te krijgen bij vertragingen van meer dan 30 minuten. Het is belangrijk om aan de voorwaarden te voldoen en op tijd een restitutieaanvraag in te dienen. De hoogte van het bedrag dat je terugkrijgt, hangt af van de duur van de vertraging en het soort vervoersbewijs dat je hebt. In sommige gevallen ontvang je zelfs automatisch compensatie. Op deze manier probeert de NS haar reizigers tegemoet te komen bij onvoorziene vertragingen.