Wat betekent pending bij je belastingaangifte van de Belastingdienst?

Wat betekent pending bij je belastingaangifte van de Belastingdienst?

Wat betekent de term 'pending' bij de Belastingdienst?

Als je je belastingaangifte hebt ingediend en vervolgens in de online omgeving van de Belastingdienst kijkt, kan het voorkomen dat je de status 'pending' ziet staan. Maar wat betekent dat eigenlijk precies? Veel mensen zoeken naar duidelijkheid over deze term, want het blijft onduidelijk wat je kunt verwachten en hoe lang je nog moet wachten op een reactie of een definitieve aanslag.

Wanneer verschijnt de melding 'pending'?

De status 'pending' kan verschijnen nadat je je aangifte inkomstenbelasting hebt ingediend, maar voordat de Belastingdienst de aangifte heeft verwerkt. Het laat zien dat de Belastingdienst je aangifte wel heeft ontvangen, maar dat deze nog niet inhoudelijk is beoordeeld of afgehandeld. Deze status is dus enigszins misleidend, omdat het lijkt alsof er iets vastloopt, terwijl het in feite onderdeel is van het normale proces.

Wat gebeurt er achter de schermen bij de Belastingdienst?

Zodra je aangifte is ingediend, komt deze in een lange rij van te verwerken aangiften terecht. In drukke perioden, zoals vlak na 1 mei wanneer veel mensen hun aangifte indienen, ontstaan er wachttijden in de verwerking. De Belastingdienst voert dan verschillende automatische en handmatige controles uit. In die periode zie je dus vaak de status 'pending'.

Hoe lang duurt de 'pending' status gemiddeld?

In de meeste gevallen wordt je aangifte binnen 8 tot 12 weken na indiening verwerkt. Zolang duurt het voordat je van de 'pending' status naar een volgende stap gaat: meestal een voorlopige of definitieve aanslag. Er zijn uitzonderingen waarbij de verwerking langer kan duren, zoals bij aanvullende controles of als er gegevens ontbreken. In dat geval blijft de status langer op 'pending' staan.

Moet je actie ondernemen bij 'pending'?

In principe hoef je niets te doen zolang je de status 'pending' ziet. Het betekent simpelweg dat je aangifte nog in behandeling is. Alleen als je een fout hebt ontdekt in de aangifte of als je een brief krijgt van de Belastingdienst waarin om aanvullende informatie wordt gevraagd, is actie noodzakelijk. Zolang je niets hoort en de status 'pending' blijft staan, is geduld hebben het enige wat je kunt doen.

Wat kun je doen als het te lang duurt?

Als de behandeling van je aangifte extreem lang op zich laat wachten en je na tientallen weken nog steeds 'pending' ziet staan, kun je overwegen om contact op te nemen met de Belastingdienst. Zij kunnen je dan meer duidelijkheid geven over de status van de aangifte en eventuele redenen voor de vertraging. Doe dit echter pas als de gebruikelijke termijn van 12 weken ruimschoots is overschreden.

Waarom is deze informatie belangrijk?

Veel Nederlanders maken zich zorgen als ze lange tijd niets horen van de Belastingdienst. Door te weten wat de status 'pending' betekent, bespaar je jezelf onzekerheid en weet je beter wat je kunt verwachten. Ook wordt hiermee duidelijk dat deze status normaal is en vooral een kwestie van afwachten. Het is dus geen reden tot directe zorg, maar een logisch onderdeel van het belastingproces.