Wereldbol, onze planeet in kleine schaal
De meest nauwkeurige wereldkaart is een wereldbol. Net als de planeet Aarde heeft een bol de vorm van een bal. Als je naar een wereldbol kijkt, kun je echt zien hoe de wereldbol of globe eruitziet in al zijn complexiteit. Alle landen zijn op ware grootte ten opzichte van elkaar weergegeven. Je kunt zien hoe ver verschillende steden uit elkaar liggen, en je kunt leren hoe laat het is in een ander deel van de wereld. Waarom zijn globes zoveel nauwkeuriger dan platte wereldkaarten? Als je het papier van een wereldbol zou halen en zou proberen het als een kaart op een tafel te leggen, zou je het moeilijk krijgen. De kaart zou allerlei gaten bevatten. Maar dat is in wezen wat cartografen al honderden jaren proberen te doen. Op sommige platte kaarten lijken stukken land bij de Noordpool groter dan ze in werkelijkheid zijn. Antarctica strekt zich bijvoorbeeld uit over de onderkant van een platte kaart terwijl het in werkelijkheid een cirkelvormig continent is. Platte kaarten kunnen natuurlijk erg handig zijn; je kunt tijdens het reizen geen wereldbol in je zak stoppen. Maar als je 'globaal wilt denken', is het duidelijk dat je een wereldbol nodig hebt.
Ronduit prachtig..
Als astronauten vanuit de ruimte naar de aarde kijken, ziet het eruit als een enorm blauw en wit marmer. Maar duizenden jaren geleden, voordat raketboosters en spaceshuttles werden uitgevonden; het was onmogelijk om van bovenaf te zien hoe de wereld eruitzag. Oude mensen konden niet vliegen, dus ze konden alleen maar rondkijken en proberen zich de vorm van hun wereld voor te stellen. Op de meeste plaatsen was de grond waarop ze stonden min of meer vlak, dus ze vermoedden dat de hele wereld plat moest zijn. Als je helemaal naar de rand van de wereld zou gaan, dachten ze, zou je eraf vallen of opgeslokt worden door monsters. In Griekenland beschreven verhalenvertellers de wereld als een platte schijf, omringd door de 'Ocean River'. Honderden jaren later hadden Azteekse Indianen in Midden-Amerika een vergelijkbaar idee: ze geloofden dat de wereld een platte schijf was met een grote cirkel van water eromheen.
Een goed afgerond idee
Zelfs duizenden jaren geleden zagen mensen elke dag dingen om zich heen gebeuren die niet verklaard konden worden door de theorie van een platte wereld. Als de wereld plat was, waarom kwam de zon dan altijd elke ochtend op in het oosten en ging elke avond onder in het westen? En waarom bewogen de sterren in een cirkel aan de nachtelijke hemel? Deze bewegingen in de lucht bewezen niet dat de wereld niet plat was. Maar ze gaven aanwijzingen over de werkelijke vorm van de aarde. Aanvankelijk kwamen oude volkeren met mythen om deze mysteries te verklaren. Sommigen van hen zeiden dat een strijdwagen elke dag de zon langs de hemel trok. Maar niet iedereen geloofde deze verhalen. Beetje bij beetje gingen meer mensen in de oudheid geloven dat de wereld een bol was. Wereldbollen zijn op het internet op meerdere plekken te koop. Zo koop je een wereldbol bij penworld als je op zoek bent naar een mooie versie.