Bpm berekenen

Bpm berekenen

Heb jij een nieuwe auto, motor of overig voertuig gekocht of ben je dit van plan? Dan moet je hierover belasting gaan betalen. Deze belasting noemen we in Nederland de bpm. Voor een bestelbus, camper en overige persoonsvoertuigen betaal je dit meestal ook. Je kunt zelf makkelijk de bpm berekenen. Hoeveel je moet betalen hangt af van een aantal zaken. Ten eerste van het (soort) voortuig zelf, hiernaast van het bpm tarief. Dit tarief hangt ook weer af van verschillende factoren. Voornamelijk hoeveel CO2 het voertuig uitstoot.

Bij voertuigen als campers, motoren en een bestelbus, wordt dit tarief op een andere manier bepaald. Namelijk door een deel van de netto catalogusprijs te rekenen. Als het voertuig in kwestie al eerder is gebruikt, kun je zelf kiezen tussen het historische tarief of een actueel tarief. Meestal is een historisch tarief hierbij gunstiger, maar het beste is natuurlijk om dit zelf even te berekenen. In principe moet je voor elk kenteken dat op je naam staat belasting betalen. Ook als je met een buitenlands kentenen rijdt is dit het geval. Gebruik je een lease- of huurvoertuig dat uit een ander land komt? Lees dan ook even goed wat de regels precies zijn.

Het bpm-tarief berekenen

Zelf berekenen of het actuele of historische tarief gunstiger is? Bij gebruikte voertuigen moet je rekening houden met een aantal zaken. Je moet de uitkomsten van zowel het historische als actuele bruto bpm-bedrag met elkaar vergelijken. Hiervoor is het handig om een calculator te gebruiken op internet. Het bpm-bedrag moet je altijd berekenen voor de afschrijvingsmethode wordt toegepast. Ook moet je rekening houden met een aantal bijzonderheden zoals bijvoorbeeld:

·        Energielabel

·        Wel/niet hybride

·        Roetfilter

·        Euro-6-norm

·        CO2 uitstoot

·        Fijnstofuitstoot

·        Accessoires buiten de berekening

Afschrijving en bezwaar

Een deel van het bruto bpm-bedrag kun je later terugvragen. Je kunt dit bedrag vaststellen door afschrijving met een koerslijst, taxatierapport of een forfaitaire tabel. Als je het bpm-bedrag niet of maar een deel hebt betaald, kun je later nog een naheffingsaanslag krijgen. Dit kan bijvoorbeeld ook gebeuren als je te veel of ten onrechte geld terug hebt gekregen. Ben je het niet (volledig) eens met de aangifte, de aanslag of de beschikking? Maak dan schriftelijk bezwaar hierop. Tenslotte kun je ook nog om uitstel vragen voor de betaling.