Klimaat en ideale reistijd

Door: Ecktiv Redactie

Voor regen hoef je in het noorden van Chili niet te vrezen: je bent er in een van de droogste gebieden ter wereld. Je geniet er jaarrond van zonnig weer. Aan de kust wordt het niet veel koeler dan 17 °C. Op de hoogvlaktes koelt het ’s nachts sterk af. Dat geldt eigenlijk voor het gehele Andesgebergte, dat de ruggengraat van Chili vormt.


Midden-Chili heeft een klimaat met mediterrane trekjes. ’s Zomers is het uitstekend toeven met gemiddelde temperaturen van 23 à 24 °C. De zon schijnt uitbundig en regen is een zeldzaamheid. De winters worden gedomineerd door regenachtige periodes en temperaturen van een graad of elf. Een beetje Hollands dus.


In het zuiden van Chili heerst een fris zeeklimaat waarbij het kwik in de warmste maand januari hooguit tot 15 °C stijgt. Hoe zuidelijker je gaat, hoe koeler en wisselvalliger het wordt. Je kunt er vier seizoenen in één dag ervaren. In de winter ligt Zuid-Chili vaak onder een dik pak sneeuw dat je geplande tripjes danig kan belemmeren.


De Chileense seizoenen zijn tegengesteld aan de onze. Januari, februari, maart, november en december zijn de beste maanden. Die laatste drie maanden zijn het rustigst. In Chili is het vijf uur vroeger dan in Nederland. De luchthaven van hoofdstad Santiago is de belangrijkste internationale luchthaven van Chili.


 

Dwars door de Atacama woestijn in Chili 'Bienvenido Panamericana'

Door: Miez Peek

  Ik ben benieuwd of ik hem kan zien. De mijnstad Calama ligt alweer een uurtje achter me als ik de lage cordillera (heuvelachtige bergkam) omhoog rijd. De kaart naast me laat een grote vlakte zien die zich weldra aan mij zal tonen als ik het hoogste punt van 2100 mtr ben gepasseerd. In de Atacama-woestijn is de lucht zeldzaam helder en zo vertrouw ik erop dat ik de vlakte straks kan overzien en aan de horizon een weg verschijnt die menig avonturiershart harder doet kloppen: The Panamerican Highway. De weg die Alaska met Vuurland verbindt, voor mij wordt het een klein stukje. In een eenvoudige huurauto met bulderende vrachtwagens als ...

Lees verder
Het land heeft een fascinerende natuur en vrijwel alle klimaten ter wereld

Door: Ecktiv Redactie

Weinig landen hebben zo veel verschillende landschappen als Chili: van de gortdroge, marsachtige ...

Lees verder
Bergen, meren, bossen en gletsjers voor buitenmensen en avonturiers

Door: Ecktiv Redactie

Kamperen, hiken en kajakken in de verbluffend mooie natuurparken… Skiën, raften of ...

Lees verder
Curanto eten op ChiloƩ en Paaseiland bezoeken

Door: Ecktiv Redactie

Bij Chili horen ook Paaseiland, de Juan Fernández- en de Desventuradas Eilanden: ...

Lees verder
Klimaat en ideale reistijd

Door: Ecktiv Redactie

Voor regen hoef je in het noorden van Chili niet te vrezen: je bent er in een van de droogste ...

Lees verder

- Advertentie -