Acht favoriete parken en locaties rond de Grand Canyon

In deze blog beschrijft Ben Töller zijn favoriete plekken rond de Grand Canyon vanuit zijn oogpunt als fotograaf. Vrijwel iedereen wordt er getroffen door het imposante landschap en neemt bij aankomst de camera direct in de aanslag. Ben geeft je graag een paar tips om de omstandigheden naar je hand te zetten met als gevolg een grotere kans op een spectaculair resultaat. Aan het decor zal het niet liggen, dat is gratis.

Door: Ben Töller

Dit reisverslag gaat over kijken, denken en het plannen van een reis zoals een professioneel landschapsfotograaf dat doet. Je moet er wat voor over hebben om tot een mooi resultaat te komen. Hieronder geef ik de mooiste locaties in Utah en Arizona die relatief dicht bij de Grand Canyon liggen en die in één reis van 2 weken met een auto of camper eenvoudig te combineren zijn. Mijn verhaal gaat vooral over het kiezen van de juiste plek en het juiste tijdstip, waarop het landschappen op zijn mooist zijn en zodat je naar huis gaat met de mooiste foto's.

 

The Milky Way en de Sedona Desert

'Het is erg donker. Mijn hoofdlampje verlicht maar een smal deel van het nauwelijks zichtbare spoor en zorgt ervoor dat het om me heen nog donkerder lijkt. Het gevoel alsof je in een tunnel loopt. Het is 2 uur ’s nachts en ik loop met mijn camera door de woestijn 20 kilometer ten zuiden van het plaatsje Sedona. De sneeuw kraakt onder mijn schoenen en links in de verte klinkt het gehuil van een prairiewolf. Er loopt een rilling over mijn rug en ik heb het al zo koud. Het is 26 graden Fahrenheit. Hoeveel is dat ook al weer in Celsius? -10? Ik weet het echt niet meer. Een paar maanden geleden was het 112 graden Fahrenheit in Las Vegas en dat vond ik heel erg warm. De ijskoude woestijnwind maakt het nog kouder. Je moet er wat voor over om de Melkweg te kunnen fotograferen, want dat is de reden dat ik hier rondstruin. Er zijn foto’s die je in Nederland niet kunt maken en het fotograferen van de Milky Way, ons eigen melkwegstelsel, is daar één van. Twee uur later loop ik tevreden terug naar mijn auto, die 2 kilometer verderop staat en om half vijf in de ochtend lig ik eindelijk in bed'.

  

Het is vrijwel onmogelijk om overdag in de zomermaanden een goede foto te maken van dit prachtige overweldigende landschap.

National Park Grand Canyon. Wie kent het niet: de Grand Canyon? Het is niet de grootste of diepste kloof ter wereld, maar wel de bekendste. Het Park wordt dan ook door meer dan 4 miljoen mensen per jaar bezocht. De South Rim ligt maar op 5 uurtjes rijden vanaf Las Vegas. Vele van die miljoenen bezoeken de South Rim, zoals al gezegd, eenvoudig en snel te bereiken vanaf Las Vegas. Ze blijven daar dan een paar uurtjes, schieten de geheugenkaart van hun camera vol en verdwijnen dan weer. Thuis gekomen bekijken ze de resultaten en ik kan me dan voorstellen dat ze heel erg teleurgesteld zijn. Het is bijna onmogelijk om overdag in de zomermaanden een goede foto te maken van dit prachtige overweldigende landschap.

Mijn tip: blijf wat langer en wacht tot de zon langzaam ondergaat en ga dan pas serieus fotograferen. Of nog beter….kom buiten het seizoen (laat najaar of winter) en geniet van prachtige kleuren en licht. Mijn favoriete locaties voor goede foto’s langs de South Rim zijn Yaki Point (zonsondergang), Hopi Point (zonsopkomst) en Desert View (zonsondergang).

In het rotsachtige landschap van zuidwest Amerika komen heel veel ravijnen en kloven voor, een bijzondere vorm daarvan is de slot canyon.

Antelope Canyon. Neem vanaf Grand Canyon Village, want daar zijn we begonnen, de Desert View Drive in oostelijke richting. Na ongeveer 30 kilometer wordt Desert View bereikt. Een hele mooie plek om even te stoppen. Daar vandaan is het nog 50 km naar de Highway 89 en ongeveer 210 km naar het kleine stadje Page, de volgende stop..

In het rotsachtige landschap van zuidwest Amerika komen heel veel ravijnen en kloven voor, en een bijzondere vorm daarvan is de slot canyon. Het woord ‘slot’ staat voor ‘smalle gleuf’; een slot canyon is dus een kloof met hoge verticale wanden, die erg dicht bij elkaar staan. Bijna alle slot canyons zijn gevormd in droge gebieden, waar incidenteel heftige overstromingen door onweersbuien plaatsvinden. Tijdens dergelijk natuurgeweld schuurt het water met steen en ander puin door de zachtere rotslagen heen, waardoor de smalle kloven zijn ontstaan.

Veel van de slot canyons blijven onbekend bij het grote publiek, omdat ze in onherbergzame gebieden liggen. De belangrijkste uitzondering is de uit twee delen bestaande Antelope Canyon in noord-Arizona, vlak bij de plaats Page. Vooral Upper Antelope Canyon is een belangrijke toeristische trekpleister ; Lower Antelope Canyon wordt nog niet zo massaal bezocht, maar begint langzaam aan ook steeds meer bekendheid te krijgen.

Mijn tip: Als je besluit om Antelope Canyon te bezoeken en je wilt mooie foto’s maken boek dan een officiële Photography Tour. Deze tochten zijn prijzig, maar het geeft je de mogelijkheid om langer in de kloof te blijven en rustig de tijd te nemen voor het fotograferen. De beroemde “light beam” is zichtbaar vanaf april t/m oktober, rond het middaguur. Tegenwoordig is veel informatie te vinden op internet. Ook hier geldt weer: neem de tijd om thuis je tocht goed voor te bereiden. Weet wat je gaat aantreffen en wanneer je moet gaan. En vergeet het statief niet. De beste resultaten krijg je met langere sluitertijden. Bij een bezoek aan Upper Antelope Canyon krijg je te maken met twee verschillende soorten kosten. Je betaalt een toegangsprijs aan de beheerders van de kloof, de Navajo Indianen. Daarnaast betaal je voor de gids (het is niet toegestaan om zonder gids naar de canyon te gaan). Een Photographic Tour van 2,5 uur (waarvan je ongeveer 1 uur en 50 minuten in de canyon doorbrengt), verzorgd door Roger Ekis Antelope Canyon Tours kost $ 80,00 per persoon (2012 prijs).

Rond het plaatsje Page zijn verschillende mooie landschap fotolocaties te vinden : Horseshoe Bend, de twee Navajo bruggen aan de 89 A, over de Colorado rivier; de rotsformaties bij Lee’s Ferry en natuurlijk in en rond Lake Powell.

The Wave, North Coyote Buttes. Lees bij mijn tips voor meer informatie over deze bijzondere locatie. Voor deze locatie heb je een speciale permit nodig. De website voor inschrijving staat op de laatste pagina van dit verslag. Ga naar Coyote Buttes in Google Maps daar staan de mooiste fotolocaties aangegeven.

Mijn tip: De beste tijd om te fotograferen is om en nabij 12.00 uur. De zon staat dan loodrecht aan de hemel en er zijn geen schaduwen. Ook ’s avonds is een fantastische tijd, maar realiseer je dat The Wave in de woestijn ligt en dat het in de zomer heel heet is. De route is ook niet eenvoudig te vinden. Er is geen pad, maar wel zogenaamde steenmannetjes: stapeltjes stenen opgestapeld door je voorgangers. In het donker zal het niet eenvoudig zijn om de terugweg te vinden. Toch droom ik er wel van om The Wave in combinatie met sterrensporen te fotograferen. Misschien een keertje in de winter….. 

Monument Valley is misschien wel het meest aansprekende voorbeeld van schoonheid van het woestijnlandschap in het zuidwesten van de VS.

Monument Valley is een Navajo Nation Tribal Park, dat gelijk staat aan een National Park. Het beheer wordt gedaan door de originele bewoners: de Navajo Indianen. Sommige families wonen al generaties lang in dit gebied, en zij houden de tradities van hun voorouders in ere. Voor deze Indianen vormt het toerisme een belangrijke vorm van inkomsten. Monument Valley is misschien wel het meest aansprekende voorbeeld van de overweldigende schoonheid van het woestijnlandschap in het zuidwesten van Amerika. Het silhouet van de eenzame rode rotsen, omgeven door een lege, weidse vlakte, heeft als decor gediend bij tientallen films (John Wayne) en vele commercials. Miljoenen jaren geleden bevonden zich in dit gebied veel meer rotsen, die bestonden uit diverse soorten gesteente. De zachtere lagen zijn door erosie weggesleten, waardoor zich de zogenaamde mesa’s hebben gevormd. Dit zijn brede rotsen die aan de bovenkant plat zijn. Het voortdurende erosieproces zorgt ervoor dat ook een mesa zeer langzaam wegslijt.

Mijn tip: De meeste bezoekers komen aan op de heuvelrug, bekijken de rotsformaties van een afstand en verdwijnen weer. De Japanse manier van reizen. Ook hier is het van belang om wat meer tijd te nemen. Blijf overnachten in de camper of hotel en bekijk de prachtige sterrenhemel. Of boek een rondrit door het park. Voor ultieme foto’s moet je ’s ochtend vroeg opstaan en wat geluk hebben. Op mijn foto komt de zon precies tussen duim en want te voor schijnt. Het door de wind geteisterde en verbogen boompje geeft de foto wat extra’s. Dat boompje had ik de avond ervoor al opgezocht.

Een spectaculair geologische kenmerk van Canyon de Chelly is Spider Rock, een zandstenen toren die 240 meter uit de kloof oprijst.

Canyon de Chelly. Het nationaal monument Canyon de Chelly werd op 1 april 1931 ingericht als een onderdeel van de National Park Service. Het monument omvat 339 km² en omhelst de bodem en wanden van drie belangrijke canyons: de Chelly, del Muerto en Monument Canyon. De bronnen van de stromen die deze kloven uit hebben gesleten liggen ten oosten van het monument.
Het monument bewaart overblijfselen van de vroege inheemse stammen die in het gebied leefden, waaronder de Pueblo's en de Navajo.

Canyon de Chelly is uniek omdat het volledig aan het Navajovolk toebehoort. De toegang tot de bodem van de kloof is beperkt en bezoekers kunnen de kloof enkel in wanneer ze vergezeld worden door een park ranger of een officiële Navajogids. De enige uitzondering op deze regel is het White House Ruin pad. De meeste bezoekers bezoeken het park met de wagen en bekijken Canyon de Chelly vanaf de randen, waarbij ze zowel de North Rim Drive en de South Rim Drive volgen. Oude ruïnes en geologische structuren zijn enkel van op afstand zichtbaar, vanaf de afslagen van deze wegen.. Er is geen Entrance Fee en het bezoek aan de kloof is ook gratis. Een georganiseerd bezoek aan de canyon kan worden geboekt in het bezoekerscentrum en is niet gratis.

Tip: Een spectaculair geologische kenmerk is Spider Rock, een zandstenen toren die 240 meter uit de bodem van de kloof oprijst waar Canyon de Chelly en Monument Canyon elkaar ontmoeten. Voor reizigers met de camper: Cottonwood Campground is ook gratis.

Mijn favoriete National Park is Zion National Park. Hier zou ik wel een oktober maandje willen vertoeven.

Zion National Park. Het meest bezochte gedeelte van Zion National Park is Zion Canyon. Dat is een ravijn, 24 kilometer lang en 800 meter diep, met hoog oprijzende wanden en hellingen. Het ravijn is uitgeslepen door de Virgin River, en dankzij die rivier heeft Zion Canyon nu rijk gevarieerde flora en fauna. Als in het voorjaar de sneeuw in de bergen smelt, voert de Virgin River grote hoeveelheden puin en sediment af. Daardoor is het erosieproces dat Zion Canyon en de diverse zijdalen heeft gevormd, nog steeds volop gaande.

Tip: Aan het eind van Zion Canyon begint The Narrows, waar het hele jaar door water in staat. Het is een lange smalle kloof waar je een stuk in kunt wandelen, tot je knieën – of soms tot je middel in het water. Niet altijd, want in de winter en in het voorjaar staat het water te hoog en is het gevaarlijk. Ook in de zomer als het ver weg in de bergen onweert kan het gevaarlijk worden door vloedgolven die door de smalle kloof naar beneden stromen.

Las Vegas ligt op meer dan 90 kilometer afstand van Valley of Fire, maar de enorme hoeveelheid licht van de stad is duidelijk te zien op deze foto

Valley of Fire. Het landschap van Valley of Fire State Park is op dezelfde manier ontstaan als dat van de Red Rock Canyon National Conservation Area. Heel lang geleden waren hier enorme zandduinen, die bedekt werden door andere zandlagen. Het enorme gewicht zorgde ervoor dat de onderste lagen versteenden. Later kwamen de versteende lagen weer aan de oppervlakte, en werden zo blootgesteld aan de krachten van wind- en watererosie. Hierdoor zijn allerlei prachtige, grillige vormen ontstaan. De ijzerhoudende mineralen in het zandsteen kwamen in aanraking met de lucht, en zijn daardoor gaan oxideren. De rotsen hebben hieraan hun rode, gele en roze kleuren te danken; vooral tijdens zonsopgang en zonsondergang komen de kleuren erg mooi uit. Daarom heet dit park "Valley of Fire" . De kans om wilde dieren te zien (Bighornsheep) is vrij groot.

Verdere bezienswaardigheden in Utah en Arizona: Bryce Canyon, The Wahweap Hoodoos, White Pocket, Apache Trail, Canyon X Slot Canyon, Coal Mine Canyon, Havasu Canyon, Horseshoe Bend, Little Painted Desert, Meteor Crater, Oak Creek, Sedona Red Rocks en Cathedral Rocks.

Cathedral Rock kleurt tijdens zonsondergang prachtig rood en dat wil iedereen vastleggen. Het vinden van de juiste locatie is niet eenvoudig.

Sedona, Red Rocks en Cathedral Rock. Sedona ligt 250 km ten zuiden van de Grand Canyon South Rim. De mooiste route loopt van Flagstaff via een slingerende Highway 89A door een prachtige kloof langs de Oak Creek. Absoluut één van de mooiste wegen van Arizona. Onderweg kom je nog langs Slide Rock State Park. In de zomer een speeltuin voor gezinnen, in het najaar en winter voor de fotograaf. Het water loopt trapsgewijs over de rotsen en op de achtergrond staan de bomen getooid in herfstkleuren.

Mijn tip: Cathedral Rock kleurt tijdens zonsondergang prachtig rood en dat is iets wat iedereen wil fotograferen. Maar het vinden van de juiste locatie om Cathedral Rock goed in beeld te krijgen is niet eenvoudig. In een goede landschapsfoto heb je altijd een interessante voorgrond nodig en in dit geval heb je de mooiste voorgrond vanaf de Red Rock Crossing – Crescent Moon site. Daar loopt een kleine rivier en dat is de ideaal plek. Dus niet Red Rock State Park maar Red Rock Crossing – Crescent Moon. Ga op tijd op weg en zoek je ideale plekje. En neem dan de tijd want rotsen kleuren pas tegen zonsondergang prachtig rood.

Mijn ideale reisroute is: Las Vegas – Hooverdam – (1)Grand Canyon South Rim- (8) Sedona – (5)Canyon de Chelly – (4)Monument Valley – Page – (2)Antelope Canyon – (3)Coyote Buttes – (6)Zion National Park –(7) Valley of Fire - Las Vegas.

Informatie en downloads:

1. PDF landkaarten downloadsite Grand Canyon: www.nps.gov

2. Roger Ekis Antelope Canyon Tours: www.antelopecanyon.com

3. Permit aanvraag voor The Wave: www.blm.gov

4. De mooiste foto locatie’s in North Coyote Buttes: maps.google.com

Profiel Ben Töller

5. Het is aan te bevelen om de RV Campsite in het Grand Canyon Nationalpark ver van te voren te reserveren via internet: www.nps.gov

Acht favoriete parken en locaties rond de Grand Canyon

Door: Ben Töller

Dit reisverslag gaat over kijken, denken en het plannen van een reis zoals een professioneel landschapsfotograaf dat doet. Je moet er wat voor over hebben om tot een mooi resultaat te komen. Hieronder geef ik de mooiste locaties in Utah en Arizona die relatief dicht bij de Grand Canyon liggen en die in één reis van 2 weken met een auto of camper eenvoudig te combineren zijn. Mijn verhaal gaat vooral over het kiezen van de juiste plek en het juiste tijdstip, waarop het landschappen op zijn mooist zijn en zodat je naar huis gaat met de mooiste foto's.   The Milky Way en de Sedona Desert 'Het is erg donker. Mijn hoofdlampje verlicht maar een smal deel van het ...

Lees verder
Las Vegas en Grand Canyon, Big City en Big Nature binnen 24 uur.

Door: Lione en René Kolsteren

Als we horen dat Lione en René Kolsteren in augustus 2013 een reis gaan maken naar het ...

Lees verder

- Advertentie -