Bezoek aan Victoria, stad in Victoriaanse stijl met oudste Chinatown en Indiaanse geschiedenis.

Als Trude Hardeman in juni 2013 een reis maakt door een paar Canadese staten, brengt ze o.a. een bezoek aan Victoria, de hoofdstad van British Columbia. De Engelse invloed is overal aanwezig, maar de stad bezit ook de oudste Chinatown van de Noord-Amerikaanse westkust. De geschiedenis van de Kwakiutl-indianen wordt zichtbaar in het Thunderbird Park.

Door: Trude Hardeman

In dit reisverslag aandacht voor de stad Victoria in Canada. Victoria ligt op Vancouver Island en is sinds 1868 de hoofdstad van British Columbia. In Victoria vind je verzorgde parken, statige gebouwen in Victoriaanse stijl en typisch Engelse pubs. Ik begin mijn tocht aan de Inner Harbour bij het Canadees verkeersbureau. Hier kun je gratis allerlei informatie, zoals bijvoorbeeld hotel- of B&B adressen, over de stad krijgen.

De 'Inner Harbour', een mooi begin van de kennismaking met de stad Victoria.

De Inner Harbour is een prachtige natuurlijke haven waar veel plezierjachten liggen. Het is ook de thuisbasis van veel watertaxi’s die als muggen over het water zoeven. Ze zijn echter niet goedkoop. Veel Canadezen en toeristen zitten bij mooi weer rond de haven. Dat trekt ook muzikanten aan. Kortom het is een en al gezelligheid. 

Het op en top Britse 'Empress Hotel' valt op door de vele bloemen en klimop.

Boven de oeverpromenade, die versierd is met veel bloemen, torent het met klimop bedekte, oer Britse Empress Hotel uit. Francis M. Rattenbury ontwierp in 1905 dit gebouw als een van de vele spoorweghotels die Canada rijk is. Voor een overnachting in dit hotel moet je flink in de buidel tasten. Om een indruk van de weelde te krijgen, wandelen we door het hotel met de winkels. De ruimtes zijn volledig in Engelse stijl ingericht. Het hotel heeft ook een kleine rozentuin, die toegankelijk is voor bezoekers. Het restaurant van het hotel biedt de mogelijkheid voor een high tea met muzikale ondersteuning van een strijkkwartet. Ons budget staat een high tea op deze locatie niet toe en daarom kiezen we voor een wandeling door de stad. Er is immers zo veel te zien.

De imposante 'Parlement Buildings' zijn dag en nacht bezienswaardig.

Tegenover het hotel liggen de Parlement Buildings midden op een gigantisch grasperk. Boven op de kopergroene koepel glinstert een verguld standbeeld van Captain George Vancouver. ’s Nachts wordt het parlement door lichtguirlandes verlicht. Op bepaalde tijden is er een rondleiding door de Parlement Buildings.

In 'Thunderbird Park' duik je in de geschiedenis van de Kwakiutl-indinanen.

Vlakbij The Empress en het parlementsgebouw ligt het Thunderbird Park. Hier staan heel veel totempalen (veelal kopieën) en een long-house van de Kwakiutl-indianen. In het Thunderbird Park lopen we naar het Mungo Martin House ( het houten huis van de Kwakiutl indianen). Het huis dankt zijn naam aan de bekende indiaanse schilder en houtbewerker. Voor het huis treffen we een smeulend houtvuur aan en binnen zijn een paar indianen druk bezig met het bewerken van hout. Achter Thunderbird Park ligt het Royal British Columbia Museum. Hier vind je onder andere een uitgebreide tentoonstelling die gaat over de cultuur van de indianen. Erg interessant om dit museum te bezoeken.

 

De oudste 'Chinatown' aan de Noord-Amerikaanse westkust.

We verlaten de omgeving van de haven en lopen de stad in richting Chinatown. Aan Fisgard Street ligt de kleine Chinatown van Victoria. Chinatown van Victoria is de oudste aan de Noord- Amerikaanse westkust en ontstond in de tweede heft van de 19de eeuw. Op de hoek van Fisgard Street en Government Street staat de toegangspoort “Gate of Harmonious Interest” naar Chinatown.Een geheimzinnige plaquette: 'Wat wordt hier op 6 oktober 2096 onthuld?'

Net naast deze toegangspoort valt mijn oog op een tegel die daar op de grond gemetseld ligt. Er staat dat de tegel niet eerder mag worden geopend dan op 6 oktober 2096. Het maakt me nieuwsgierig, maar helaas heb ik tot op heden hierover geen informatie gevonden. Wat wordt hier op 6 oktober 2096 onthuld?

Via 'Fan Tan Alley' kom je in het hart van Chinatown met zijn vele winkeltjes

We lopen verder en komen bij Fan Tan Alley. Dit is een heel smal steegje waar nauwelijks twee mensen naast elkaar kunnen lopen. We bevinden ons nu midden in het hart van Chinatown. We zien talloze souvenir- en kruidenwinkeltjes. Heerlijk om deze kruidenlucht op te snuiven. Het is fantastisch om hier rond te struinen. We komen groente- en fruitsoorten tegen, waar we nog nooit van hebben gehoord. Bovenal is Victoria echter een shopping stad met heel veel winkels. Om alle toeristen te eten te geven, struikel je over de restaurants. 

Fish & Chips eten tussen de locals doe je in 'Fisherman’s Wharf'.

Maar ga eens weg van de drukte bijvoorbeeld naar Fisherman’s Wharf waar alleen Canadezen te vinden zijn. Fisherman’s Wharf bestaat uit huizen en restaurantjes die drijven op het water. Als je hier lekkere vis wilt eten, is het beste adres Barb’s Fish and Chips. Je bestelt aan het loket je vis en gaat zitten tussen de locals aan een van de lange tafels die buiten staan onder een zeil, voor het geval het gaat regenen. Wij hebben mazzel dat er nog een plekje voor ons is aan en van de lange tafels. De vis die je hier eet is dezelfde dag gevangen en smaakt overheerlijk.

Bij 'Fisgard Lighthouse' kijk je uit over het 'Kerkhof van de Grote Oceaan'.

Buiten Victoria liggen de bekende Butchard Gardens en de Butterfly Garden. Minder bekend is Fort Rodd Hill en de vuurtoren Fisgard Lighthouse. Deze oudste vuurtoren van de westkust staat sinds 1873 op een rots van vulkaangesteente aan de Juan de Fuca Strait. In de vuurtoren kom je meer te weten over de geschiedenis en de vele scheepsrampen die deze kust de bijnaam van ”kerkhof van de Grote Oceaan” gaven. Fort Rodhill ligt naast de vuurtoren en is een marinebasis uit 1890. Het heeft nog kazematten, zoeklichten en kanonnen. Fisgard Lighthouse In dit gebouw bevindt zich een gigantisch zoeklicht wat vanaf zee niet te zien is.

 

Profiel Trude Hardeman

 

 

Bezoek aan Victoria, stad in Victoriaanse stijl met oudste Chinatown en Indiaanse geschiedenis.

Door: Trude Hardeman

In dit reisverslag aandacht voor de stad Victoria in Canada. Victoria ligt op Vancouver Island en is sinds 1868 de hoofdstad van British Columbia. In Victoria vind je verzorgde parken, statige gebouwen in Victoriaanse stijl en typisch Engelse pubs. Ik begin mijn tocht aan de Inner Harbour bij het Canadees verkeersbureau. Hier kun je gratis allerlei informatie, zoals bijvoorbeeld hotel- of B&B adressen, over de stad krijgen. De 'Inner Harbour', een mooi begin van de kennismaking met de stad Victoria. De Inner Harbour is een prachtige natuurlijke haven waar veel plezierjachten liggen. Het is ook de thuisbasis van veel watertaxi’s die als muggen over het water zoeven. Ze ...

Lees verder

- Advertentie -