Een rondrit door Jasper National Park in Alberta

In juli 2013 is Trude Hardeman op reis door de staat Alberta in Canada. Ze trekt door o.a. door het gebied rond de plaats Jasper. Ze staat oog in oog met een Elk-man, rijdt van meer naar meer en in de Rockies kijkt ze uit over de machtige gletsjers. Een mooi rondje Jasper.

Door: Trude Hardeman

In dit reisverslag wil ik aandacht besteden aan de omgeving van Jasper in de provincie Alberta in Canada. Dit gebied is een eldorado voor liefhebbers van natuur en wildlife. Aan het einde van de middag arriveren we bij Pyramid Lake Resort waar we een paar dagen verblijven. Een prima onderkomen direct gelegen aan Pyramid Lake.De laaghangende wolken en het bijzondere licht op het water, doen mij besluiten meteen op pad te gaan met de camera.

Pyramid Lake ligt 6 kilometer buiten Jasper en biedt volop mogelijkheden voor het maken van kanotochten, lange wandelingen of een bike-tocht. Vlakbij Pyramid Lake ligt een manege waar je in groepsverband kunt paardrijden. De volgende dagen hebben we diverse highlights rondom Jasper bezocht.

Onderweg naar Maligne Lake zien we regelmatig bordjes met het opschrift “You are in Bear Country”.

Op deze route is de kans om wild te zien erg groot. We zien in de verte een rij auto’s stil staan en toeristen uitstappen. Ze lopen met hun camera richting de bosjes. Inmiddels weten wij, door hun reactie, dat het geen beren zijn die zij willen spotten, maar waarschijnlijk een of meer elken. Inderdaad loopt er langs de bosrand een eenzame elk-man.

Er wordt gewaarschuwd om niet te dicht bij de dieren te komen. Maar in hun enthousiasme rukken de toeristen steeds verder op richting de elk om een zo mooi mogelijk plaatje te kunnen schieten. Ik heb me laten vertellen door een plaatselijke bewoner dat er vaak touringcars richting Maligne Lake rijden en de toeristen beloven dat er tijdens deze tocht wild te zien is. Om de toeristen niet teleur te stellen, zijn er tegenwoordig groepen elken voorzien van een zendertje. Het signaal wat wordt afgegeven door de zender is voor de chauffeur van de touringcar een aanwijzing op welke plek op zijn route de elken te vinden zijn. De elk op de foto had geen zender om. Na de nodige foto’s gemaakt te hebben, vervolgen wij onze tocht naar Maligne Lake. Het is een schitterende route door de bergen.

Aan de oever van het meer ligt het fotogenieke boothuis. Hier kun je kano’s huren en een tocht over het meer maken.

Maligne Lake is 22 kilometer lang en hiermee het grootste meer van de Canadese Rockies. Op de grote parkeerplaats vlakbij het meer is altijd wel plek om de auto te parkeren. Aan het meer ligt een mooi restaurant waar we starten met een kop koffie. Hiervandaan heb je een geweldig uitzicht op het meer en op de bergen die het meer omsluiten. Aan de oever van het meer ligt het fotogenieke boothuis. Hier kun je kano’s huren en een tocht over het meer maken. Tegenover het restaurant vertrekken de blauwwitte plezierboten naar het op 28 kilometer verderop gelegen Spirit Island. Spirit Island is het meest gefotografeerde eilandje in Canada. Vanwege het op komst zijnde onweer besluiten we Spirit Island niet te bezoeken. Rond het meer zijn goed begaande wandelpaden en zijn diverse trails uitgezet.Na het verlaten van Maligne Lake rijden we weer terug over de Yellowhead Corridor en maken een stop bij Medicine Lake.

Het water van de Maligne River stroomt het meer in, maar er niet uit. Althans, niet zichtbaar. In de Maligne Valley sta je boven op een van de meest imposante formaties van grotten ter wereld en vanaf Medicine Lake stroomt de Maligne River 16 kilometer ondergronds tot Maligne Canyon. We vervolgen onze tocht naar Maligne Canyon.

Hier start vanaf een ruime parkeerplaats de wandeling van 3,7 kilometer over een goed begaanbaar pad met een zestal bruggen langs de Canyon. Door erosie en vorst heeft de Maligne River zich een nauw ravijn gebaand met loodrechte wanden van wel 50 meter hoog. Op veel plaatsen heb je goed zicht op het water wat zich met veel geweld door de kloof perst. Maligne Canyon is op zichzelf erg indrukwekkend, maar spreekt pas echt tot de verbeelding na een bezoek aan Maligne Lake en Medicine Lake.

Op deze route mag een bezoek aan de meren Lake Edith en Lake Annette niet ontbreken.

Rond de meren zijn op diverse plekken mooie picknickplaatsen. Een wandeling rond Lake Annette is 2,4 kilometer. Ondanks de schitterende ligging wordt dit meer niet druk bezocht. 

Bij helder weer is het echt de moeite waard om in de gondel te stappen die je naar boven brengt.

Twee kilometer buiten Jasper ligt Jasper Sky Tram.(www.jaspertramway.com) . Bij helder weer is het echt de moeite waard om in de gondel te stappen die je naar boven brengt. Eenmaal boven aangekomen heb je een schitterend uitzicht op Jasper en de Rockies. Voor de geoefende wandelaars wacht de uitdaging om een wandeling te maken naar de top.

Vanuit Jasper brengt een bochtige weg van 14 kilometer je aan de voet van de geweldige steile wand van de 3363 meter hoge Mount Edith Cavell.

Mount Edith Cavell is vernoemd naar een Britse verpleegster in België die tijdens de Eerste wereldoorlog door de Duitsers werd gefusilleerd, omdat zij Engelse soldaten naar Nederland had helpen smokkelen. Vanaf de parkeerplaats kun je een wandeling maken naar Cavell Glacier. Vanaf dit punt heb je een schitterend uitzicht op Angel Glacier.

In augustus 2012 is er een groot deel van de gletsjer afgebrokkeld en heeft een groot deel van de omgeving verwoest. Na de verwoesting is er een nieuw en hoger gelegen wandelpad aangelegd. Vanaf het hoger gelegen plateau heb je een prachtig uitzicht op de gletsjer met het meer. Op eigen risico kun je de afdaling maken naar het gletsjermeer onderaan de voet van de gletsjer. Voor de geoefende wandelaar is het een stevige wandeling naar het uitzichtpunt, maar het is beslist de moeite waard.Eenmaal terug in Jasper gaan we op zoek naar een restaurant. Jasper heeft veel verschillende eetgelegenheden. We kozen voor het Japanse restaurant Sayuri. Het restaurant ligt aan de hoofdstraat en is een echte aanrader.

 

Meer info: www.jaspernationalpark.com

 

 

 

Profiel Trude Hardeman

De Icefields Parkway in Canada, één van de mooiste bergwegen ter wereld.

Door: Trude Hardeman

De Icefields Parkway is een van de mooiste bergwegen ter wereld en de beroemdste panorama-route van Canada. Het is de verbinding tussen Jasper en Lake Louise en is in totaal 230 kilometer lang. Onze reis beginnen we in Jasper. De vele bezienswaardigheden rond Jasper sla ik voor dit verslag over. De Icefields Parkway is grotendeels een enkelbaans weg. Overal langs de weg zijn parkeerplaatsen aangelegd, zodat er geen gevaarlijke situaties ontstaan als je foto’s wilt maken. Met het ene na het andere prachtige vergezicht zijn de vele parkeerplaatsen geen overbodige luxe. We vertrekken bijtijds, en zijn nog maar net op pad of we ontmoeten deze geweldige mooie grizzly beer. We ...

Lees verder
Een rondrit door Jasper National Park in Alberta

Door: Trude Hardeman

In juli 2013 is Trude Hardeman op reis door de staat Alberta in Canada. Ze trekt door o.a. door ...

Lees verder

- Advertentie -