De Icefields Parkway in Canada, één van de mooiste bergwegen ter wereld.

In juni 2013 is Trude Hardeman op reis door de staat Alberta in Canada. Bekend om zijn overweldigende natuur, die bestaat uit machtige berglandschappen en vele bergmeren. Hier beschrijft ze haar ervaringen tijdens het rijden van de Icefields Parkway, een van de mooiste bergwegen ter wereld.

Door: Trude Hardeman

De Icefields Parkway is een van de mooiste bergwegen ter wereld en de beroemdste panorama-route van Canada. Het is de verbinding tussen Jasper en Lake Louise en is in totaal 230 kilometer lang. Onze reis beginnen we in Jasper. De vele bezienswaardigheden rond Jasper sla ik voor dit verslag over. De Icefields Parkway is grotendeels een enkelbaans weg. Overal langs de weg zijn parkeerplaatsen aangelegd, zodat er geen gevaarlijke situaties ontstaan als je foto’s wilt maken. Met het ene na het andere prachtige vergezicht zijn de vele parkeerplaatsen geen overbodige luxe.

We vertrekken bijtijds, en zijn nog maar net op pad of we ontmoeten deze geweldige mooie grizzly beer.

We vertrekken bijtijds om de Icefields Parkway te rijden. We hebben geluk, want het is een stralend zonnige dag met een blauwe lucht en wat witte wolken. Dat belooft veel voor de vele adembenemende panorama’s die we gaan zien. We zijn nog maar net op pad en ontmoeten deze geweldige mooie grizzly beer. Hij komt uit het bos en steekt de weg over naar de bessenstruiken die daar staan. Daar gaat hij op zijn gemak smullen van de bessen. Onze dag is nog maar net begonnen en we vragen ons af welke fantastische dingen deze dag nog meer voor ons in petto heeft.

Als eerste op de route stoppen we bij de Athabasca Falls. Met een donderend geraas stort de Athabasca River zich in een korte kloof.

De waterval is slechts 23 meter hoog. Niet echt spectaculair, maar de kracht en het geweld is hier echt goed te zien. Rond de waterval ligt een goed begaanbaar pad met vijf uitkijkplatforms. We maken een wandeling door een nauwe spleet tussen de rotsen en bereiken het punt waar al het water de Athabasca River instroomt.

Op een kleine parkeerplaats parkeren we de auto om wat foto’s te maken van de Tangle Creek waterval. De temperatuur van het water is ijskoud. We vervolgen onze reis en genieten onderweg van de indrukwekkende natuur, zoals de schitterende besneeuwde bergen met daartussen de mooi liggende gletsjers.

In de verte komt de bekende 325 km2 grote Columbia Icefield in zicht. Meer dan 10 meter sneeuwval per jaar voedt deze ijslaag.

In de verte komt de bekende 325 km2 grote Columbia Icefield in zicht. Meer dan 10 meter sneeuwval per jaar voedt deze ijslaag boven de continentale waterscheiding. Het ijs ligt op 3000 meter hoogte en is op sommige plaatsen 360 meter dik. Het smeltwater van de Columbia Icefield vloeit via de Columbia River naar de Grote Oceaan, via de Athabasca en de Mckenzie River naar de Noordelijke IJszee en via de North Saskatchewan River naar de Hudson Bay en dus uiteindelijk naar de Atlantische Oceaan.

Wij kiezen ervoor om tegenover het Centre een klein weggetje op te rijden vanwaar we een schitterend uitzicht hebben op de grijze gletsjertong.

In het Columbia Icefields Interpretive Centre kun je een maquette van het gletsjergebied bewonderen. Wij kiezen ervoor om tegenover het Centre een klein weggetje op te rijden vanwaar we een schitterend uitzicht hebben op de grijze gletsjertong. Hier vinden de bekende snowcoach tours plaats. Een speciale bus (Ice Explorer) met gigantische wielen dat 56 passagiers tegelijk kan vervoeren, rijdt over de gletsjer en biedt daarbij de gelegenheid een kleine wandeling te maken over deze gletsjer. Georganiseerde reizen maken hier een lange tussenstop, zodat de toeristen in het restaurant kunnen eten en daarna de excursie naar de gletsjer kunnen maken. Wij besluiten om niet deel te nemen aan deze activiteit, want er is zoveel moois te zien. Kijk bijvoorbeeld naar de mooie foto van het bijzondere gletsjermeer met de aparte kleur aan de voet van de Athabasca gletsjer.We vervolgen onze reis genietend van de mooie panorama’s onderweg. Het volgende fraaie uitzichtspunt is de Sunwapta Pass.

Vanaf een goed aangelegde parkeerplaats heb je een schitterend uitzicht op de weg beneden in de smalle kloof en over de rotsen van de Cirrus Mountain. De Sunwapta Pass ligt op een hoogte van 2035 meter en is de grens tussen de Nationale Parken Banff en Jasper. Met een grote loupe rijd je vanzelf het dal in. De hele rit is een aaneenschakeling van imponerende met sneeuw en ijs bedekte bergtoppen, eeuwenoude gletsjers, oogverblindende bergmeren en groene valleien. Bij de Saskatchewan Crossing kan je tanken, een hapje eten of een broodje en koffie kopen voor onderweg. Het is de enige plek met die de faciliteiten.

Wat zeker niet mag ontbreken tijdens deze route is het prachtige Peyto Lake. Nergens in de Rockies heb je zo’n mooi uitzicht op een smeltwatermeer.

Vanaf de top van de Bow Pass, op 2088 hoogte, loopt een kort maar steil wandelpad van 400 meter naar een uitkijkplatform. Je kijkt hier uit over het dal van de Mistaya River en het Peyto Lake. Nergens in de Rockies heb je zo’n mooi uitzicht op een smeltwatermeer. De prachtige turkooizen kleur van het water doet onnatuurlijk aan. Het is ook een stopplaats voor de vele touringcars die deze route rijden. Het kleine platform staat vandaag vol met toeristen. Diep onder de indruk van al het natuurschoon, rijden we tegen de avond Lake Louise binnen.

Meer info: www.icefieldsparkway.ca

 

Profiel Trude Hardeman

 

De Icefields Parkway in Canada, één van de mooiste bergwegen ter wereld.

Door: Trude Hardeman

De Icefields Parkway is een van de mooiste bergwegen ter wereld en de beroemdste panorama-route van Canada. Het is de verbinding tussen Jasper en Lake Louise en is in totaal 230 kilometer lang. Onze reis beginnen we in Jasper. De vele bezienswaardigheden rond Jasper sla ik voor dit verslag over. De Icefields Parkway is grotendeels een enkelbaans weg. Overal langs de weg zijn parkeerplaatsen aangelegd, zodat er geen gevaarlijke situaties ontstaan als je foto’s wilt maken. Met het ene na het andere prachtige vergezicht zijn de vele parkeerplaatsen geen overbodige luxe. We vertrekken bijtijds, en zijn nog maar net op pad of we ontmoeten deze geweldige mooie grizzly beer. We ...

Lees verder
Een rondrit door Jasper National Park in Alberta

Door: Trude Hardeman

In juli 2013 is Trude Hardeman op reis door de staat Alberta in Canada. Ze trekt door o.a. door ...

Lees verder

- Advertentie -