Rondreis Dubai en Oman

Eind oktober 2010 deden Jeannette en Paul de Roos een 11-daagse rondreis naar Dubai en Oman. De temperatuur is er heerlijk in deze tijd van het jaar: 30 graden en lekker zonnig. Met de KLM vliegen ze naar Dubai waar ze 2 nachten in een hotel in het oude centrum verblijven, om de stad in één lange dag te kunnen verkennen, voordat ze met hun rondreis in Oman beginnen. Een verslag met indrukken uit een andere wereld.

Door: Jeannette de Roos

We hebben maar één volle dag om zoveel mogelijk highlights van de boeiende futuristische stad Dubai te bekijken.

Zo bezoeken we "Burj Khalifa" de hoogste toren wereldwijd van 828 meter hoog met meer dan 1000 appartementen waar ruim 12.000 mensen wonen. De duurste kunnen oplopen tot 3 miljoen euro. Daarnaast zijn er luxe kantoren, chique restaurants en een in hotel gevestigd. Een bezoek aan het observatie dek kost in de voorverkoop € 20,- en ter plekke € 80,- Meer over Burj Khalifa

Dan bezoeken we de Al Ahmadiya-school, in 1912 de eerste school van Dubai en nu omgebouwd tot museum. Bijzonder zijn de replica's van de traditionele klaslokalen. In 1995 opende het museum zijn deuren in het oude stadsdeel van Dubai, aan de Deira kant van Dubai Creek. De toegang is gratis. Direct naast de school staat Heritage House gebouwd in1890 als het huis van een rijke handelsman en in 1994 gerestaureerd. Het is een traditioneel huis met 10 kamers en een grote binnentuin. In de ontmoetingsruimte worden we vriendelijk ontvangen met thee. Als laatste bezoeken we het Dubai Museum, dat zich bevindt in het uit 1799 daterende Al Fahidi-fort, gebouwd als bescherming tegen vijandige invallen. Hier krijgen we een mooi beeld van de geschiedenis en het erfgoed van Dubai. Een uitgebreide expositie met informatie over het leven in de woestijn, parelduiken, handel drijven, Arabische architectuur en de visnijverheid. We zijn vebaasd over hoeveel je in één dag te weten kunt komen over een wereldstad.

De oude wijk Mutrah in Muscat heeft een leuke souk waar ik voor omgerekend een paar euro een mooie blouse op de kop tik.

Daarna gaan we met de bus naar Muscat, de hoofdstad van Oman. Hier verblijven we 2 nachten in het oude gedeelte Mutrah, vlak bij de haven en de oude stad. Onze huurauto, een Toyata Prado wordt afgeleverd bij het hotel. We rijden naar het oude gedeelte van de uitgestrekte stad Muscat. Dit deel heeft een leuke souk waar ik voor omgerekend een paar euro een mooie blouse op de kop tik. We lopen langs de Corniche, de boulevard langs de zee, en dineren er buiten in een heerlijk Indiaas restaurant. De volgende dag rijden we met onze auto langs de kustweg en onderweg nemen we een afslag de bergen in. Wat een ruige landschappen! We rijden kilometers over een bochtige weg berg opwaarts en komen uiteindelijk in een oase met vele dadelpalmen en een klein dorpje. Hier worden we bij het uitstappen warm onthaald met de vraag of we koffie willen. We worden bij deze oudere man uitgenodigd en getrakteerd op koffie met dadels. Als we weer verder willen wordt de schaal met dadels in onze handen gedrukt en deze heeft de rest van onze reis op de achterbank in de auto gestaan om er regelmatig van te snoepen. Dit is de echte Omanese gastvrijheid!

Ons volgende doel is de verassend leuke stad Sur. Onderweg erheen doen we Wadi Tiwi en de prachtige Wadi Shab nog aan.

De stad Sur is o.a. bekend van de 'Dhow' een traditionele boot die alleen nog hier gebouwd wordt. We verlaten de stad richting Wahiba Sands. Onderweg, via de kustweg, bezoeken we een vissersdorpje waar we een leuke ontmoeting hebben met twee Omanese vrouwen en hun kinderen. Ik wordt uitgenodigd op hun binnenplaats, maar mijn man mogen ze helaas niet binnen laten. Ik krijg gebakken vis en rijst aangeboden: heerlijk en wat een vriendelijke mensen! Met handen en voeten en een paar Engelse woorden wisselen we wat uit en er wordt veel gelachen.

Deze nacht brengen we door in de Wahiba woestijn, waar we overnachten in het Nomadic Desert Camp.

We verzamelen ons om gezamelijk de woestijn in te rijden. De banden van onze 4 wheel drive moeten we een beetje leeg laten lopen om grip te houden in het rulle woestijnzand. Het is een prachtige ervaring om de zon onder te zien achter de rood kleurende zandduinen. Het Nomadic Desert Camp is een leuk klein kamp voor een redelijke prijs (33 OMR of € 70,- p.p.) met een zeer vriendelijke staf, zelf ook Bedoeinen. Het eten is heel goed, de hutjes met bedden en sanitair prima en 's avonds wordt er voor ons gezongen rond het kampvuur. Wat een bijzondere sfeer. ( Meer info in mijn tip

De geitenmarkt in Nizwa is een waar spektakel met mannen die loven en bieden in hun traditionele kleding, en vrouwen met snavelmaskers

De volgende dag trekken we verder richting Nizwa, maar we doen eerst nog de bekende wadi Bani Khalid aan. Deze is erg toeristisch en druk, mede doordat ook vele Omani's hier hun vertier zoeken. Eindbestemming deze dag is Nizwah, waar op vrijdag een mooie geiten markt is. We verblijven daar 3 nachten in Majan guesthouse, 6 km buiten het stadje. Heel handig dat we hier ons eigen vervoer hebben.

De geitenmarkt die de volgende morgen om 7 uur begint is een waar spektakel. Het loven en bieden van de mannen in hun traditionele kleding, soms met de dolk in hun riem. Aan de zijlijn zien we de Bedouïnen vrouwen met snavelmaskers. Dit is genieten!

Aan de rand van het dorpje Birkat Al Mauz liggen oude verlaten ruïnes, waar we heerlijk tussendoor struinen.

De volgende dag gaan we met de auto de omgeving verkennen, die daar schitterend is met zijn ruige berglandschappen en authentieke dorpjes. Ook kom je geregeld forten tegen, waarvan we er enkele bezichtigen. Het dorpje Birkat Al Mauz is het hoogtepunt. Aan de rand van het dorp liggen oude verlaten ruïnes, waar we heerlijk tussendoor struinen. Je waant je in een stripverhaal van Kuifje.

Na het bezoek aan de Sultan Qaboos moskee vertoeven we nog een paar uurtjes aan het strand en zwemmen in het heerlijke lauwwarme water.

De laatste dag rijden we weer richting het vliegveld van Muscat. We willen de grote Sultan Qaboos moskee bezoeken, de grootste van Oman, en tevens de enige die je mag bezoeken. Als je er tegen 11 uur komt is het zo goed als verlaten en kun je foto's maken zonder toeristen. Het interieur bestaat o.a. uit prachtige mozaïeken en kroonluchters. Na het bezoek aan de moskee vertoeven we nog een paar uurtjes aan het strand en zwemmen in het heerlijke lauwwarme water. Nadat we de auto met volle tank (voor 25 cent per liter) op het vliegveld hebben ingeleverd vliegen we en weer naar ons koude kikkerlandje. Vol nieuwe indrukken uit een andere wereld.

Profiel Jeannette de Roos

 

Corno's fotografie-tip 2: Hoe fotografeer je dolfijnen?

Door: Corno van den Berg

De boot beweegt op de golven. En ja, ook de dieren bewegen. Snel ook, zeker wendbare dieren als dolfijnen. En onvoorspelbaar, want wanneer komen ze uit het water? En waar? Zeker als er golven zijn weet je soms niet waar je moet kijken. Of waar je moet klikken met je camera. Je kent het wel. Al je foto’s zijn net iets te laat. Waardoor je heel veel water op de foto hebt, maar geen dolfijn. Of een kleine onscherpe rugvin van een walvis. Je kunt een paar dingen doen om het resultaat te verbeteren. In Oman waren de dolfijnen aan beide kanten van de boot aanwezig, maar ze waren erg onrustig. Dit had voor- en nadelen. Het voordeel is dat ze erg speels waren. En geregeld uit het water ...

Lees verder
Rondreis Dubai en Oman

Door: Jeannette de Roos

Eind oktober 2010 deden Jeannette en Paul de Roos een 11-daagse rondreis naar Dubai en Oman. De ...

Lees verder
Muscat: de hoofdstad vol Arabische sfeer

Door: Ecktiv Redactie

Muscat is de witte hoofdstad van het sultanaat Oman. De stad ligt in het noorden van het land ...

Lees verder
Bij de kamelenraces gaan veel rials om

Door: Ecktiv Redactie

Wil je jezelf helemaal onderdompelen in de cultuur van Oman, probeer dan een kamelenrace bij te ...

Lees verder
Duiken en snorkelen in het noordelijke Musandam

Door: Ecktiv Redactie

Musandam is een apart stukje Oman. Het ligt tussen de Perzische Golf en de Golf van Oman op een ...

Lees verder
Zie de zeeschildpadden eieren leggen

Door: Ecktiv Redactie

Oman heeft aan de Arabische Zee 1700 kilometer kustlijn waarvan een groot gedeelte uit verlaten ...

Lees verder
Zwem in een wadi middenin de woestijn

Door: Ecktiv Redactie

In de woestijn van Oman vind je talloze wadi’s. Een wadi is een rivierbedding die meestal ...

Lees verder
Dadels, qahwa, gemarineerd vlees en laban

Door: Ecktiv Redactie

Gastvrijheid en lekker eten hebben de Omani’s hoog in het vaandel! Op avontuur in Oman kun ...

Lees verder
Geheimen onder en boven het zand

Door: Ecktiv Redactie

Tot de hoogtepunten van Oman behoren de honderden eeuwenoude forten. Elke stad heeft wel een of ...

Lees verder
Offroad in uitgestrekte woestijn, zandduinen en blauwe baaien

Door: Ecktiv Redactie

Per fourwheeldrive de woestijn intrekken, verlaten baaitjes aan de Arabische Zee verkennen, ...

Lees verder
Vier het festival ter ere van nat en mistig weer mee in Dhofar

Door: Ecktiv Redactie

Ruwweg bestaat Oman uit woestijn in het westen en een lange kustlijn in het oosten. In het ...

Lees verder
Oosterse mystiek, oeroude geschiedenis en ongelooflijk gastvrije mensen

Door: Ecktiv Redactie

Zonder een solide auto blijft veel van Oman voor je verborgen. Voor de essentie van het land ...

Lees verder
Klimaat en beste reistijd

Door: Ecktiv Redactie

Om lekker actief bezig te kunnen zijn, reis je in de winter naar Oman. Het binnenland van Oman ...

Lees verder

- Advertentie -