Hernieuwde kennismaking met Zuid-Bohemen

Ooit was Janna eerder in Zuid-Bohemen, de heuvelachtige regio in Tsjechië, waar ze een warme herinnering aan bewaarde. Jarenlang wachtte ze het moment om er nog eens terug te keren... en dat was dus in de zomer van 2013. Lees haar ervaringen.

Door: Janna van Eekelen

In 1993 maak ik een kanotocht op de rivier de Moldau in Tsjechië. Ik boek deze 8-daagse reis via een reisorganisatie en op een mooie zomerdag togen we met een groepje mensen per bus af naar Zuid Bohemen. Zes dagen met kano op de rivier en afsluitend twee dagen Praag. We slapen op kanocampings maar onze bagage nemen we mee in een waterdichte ton in de kano. Mooie herinneringen behoud ik aan deze tocht en aan het Tsjechische land. En neem me voor zeker terug te gaan om de mooie plaatsen beter te bekijken die ik hier vooral vanaf het water zag. Het duurt uiteindelijk twintig jaar voor dit voornemen tot uitvoer komt!

Zuid-Bohemen is verreweg het grootste bos- en natuurcomplex van Centraal Europa en wordt wel het ‘groene dak’ van Europa genoemd.

In zomer 2013 plan ik het Tsjechische Zuid Bohemen in op mijn autoreis door Middel Europa. Enthousiast en opgewonden begin ik de hernieuwde kennismaking met de Moldau, of ook de Vlatva genoemd. Of meer eigenlijk deze keer met het mooie glooiende land, historische dorpen en stadjes, massieve kloosters en kastelen.De Moldau heeft z'n oorsprong in Zuid-Bohemen. Aan weerszijden van de grens tussen Zuid-Bohemen en Beieren strekt het Boheemse Woud zich uit. Het gebied vormt verreweg het grootste bos- en natuurcomplex van Centraal Europa en wordt wel het ‘groene dak’ van Europa genoemd. Er ontspringen hier meer dan 6 grote rivieren, waaronder de Otava en de Moldau (Vltava). Gezamenlijk stromen deze twee rivieren als de Vltava door Praag.

De Vlatva is een veelvuldig bezongen rivier. De aanvang van Smetana’s muziekstuk Vltava laat een opeenvolging van tonen horen door blaasinstrumenten waarmee de componist het beeld oproept van snelstromend water. Ik geef toe dat de reden destijds om deze kanotocht te maken mede bepaald is geweest door deze muziek. Het leek me romantisch. Voor mij is de Vlatva een romantisch en melodieuze rivier. Overal hoor ik de muziek van Smetana erin door. En inderdaad, zoals in het muziekstuk biedt een kanotocht op de Vltava naast gemoedelijke trajecten met rustig stromend water, ook leuke stroomversnellingen en spannende stuwen. En is er voor zowel natuur- en cultuurliefhebbers veel te beleven op de tocht.

Nu bekijk ik alles met andere ogen, vanaf het land en niet zoals 20 jaar geleden vanaf het water.

Ik vang mijn tocht niet aan bij het enorme Lipnomeer waar de rivier begint en waar de populaire toeristische dorpen voor watersporters zijn. Maar begin zoals destijds in het stadje Vyšší Brod, direct over de grens met Oostenrijk. Hier is het kanoverhuurcentrum.Nu bekijk ik alles vanaf het land en op het land. Niet vanaf het water. Dat is wel even anders want alles ziet er anders uit vanaf het water. In Vyšší Brod kan ik nu het gotische klooster uit de 13e eeuw bezichtigen. Het is een prachtige zonnige dag en alles ziet er glanzend uit.

 

Met de auto volg ik de rivier een tijdje. Ik zie de kanocampings onderweg en begin jaloers te worden op de sportieve mensen op het water.

Van Vyšší Brod naar Rožmberk is 10 km en het eerste kanotraject. Wat er tussen de twee plaatsen is te beleven is als het geheim van de kanoër alleen. De rivier meandert rustig verder, weg van de drukke wegen. Je peddelt door prachtige romantische natuur in bebost landschap. Er zijn een aantal kanoaanlegplaatsen, mogelijkheden voor verfrissingen. Er is de melodie en het rustige ritme van het water. Met de auto volg ik de rivier een tijdje. Ik zie de kanocampings onderweg en begin jaloers te worden op de sportieve mensen op het water. Ik hoor nu niet bij hen, maar ben iemand van langs de kant.Ineens dan rijst op de bosrijke route op een steile helling burcht Rožmberk op. Ik drink koffie op een terras in het stadje.

Een van de mooiste middeleeuwse steden van Tsjechië die bovendien op de werelderfgoedlijst van Unesco staat: Český Krumlov

Verder gereden volgen de dorpen Branná, Náhořany, en dan een van de mooiste middeleeuwse steden van Tsjechië die bovendien op de werelderfgoedlijst van Unesco staat: Český Krumlov. Hier verandert de muziek van Smetana in een polka, als de rivier langs een plek stroomt waar gasten tijdens een bruiloft aan het dansen zijn. Ik herinner me de bocht in de rivier waarmee we ineens het stadje binnen kwamen varen. We keken omhoog naar de huizen en het zag er uit als een sprookje, de prachtige gebouwen en het kasteel vanuit een bijzonder perspectief- vanuit de rivier. In Český Krumlov zijn een aantal stuwen, met als laatste de bekende sluis onder het kasteel. Met een kano is deze sluis echt een belevenis. Wij kantelden daar over en in het water met de bagageton. Er staan altijd veel toeristen op de brug die applaudisseren en foto's van dit spektakel maken. Dit keer ben ik degene op de brug en niet degene die het natte pak haalt. Ik vermaak me hier wel een tijdje met het bekijken van alles, na de lunch. Zoals het kasteel van de Rosenbergs.De Vlatva vervolgt haar stroom en daar in het beboste deel moet het deel zijn waar de strijkers met zacht spel een groepje mythologische waternimfen uitbeeld. Ik arriveer dan bij een dorp dat gedomineerd wordt door robuuste gebouwen: Zlatá Koruna. Het gaat om een dorpje waar een oud Cisterciënzerklooster uit de 13e eeuw staat. De moeite waard om te bezichtigen evenals de bibliotheek. Hier is een mooie kanocamping herinner ik me, en tot hier of nog iets verder ging de kanotocht, zo’n 77 km in zes dagen.

České Budějovice is de bakermat van het ook bij ons zo geliefde pils. Het merk Budweiser komt hier vandaan.

Ik ga verder naar České Budějovice, de grootste stad en hoofdstad van Zuid-Bohemen, waar de rivieren Vlatva en Malše samenkomen. Ik zoek mijn hotel op en breng de avond door op het fraaie enorme marktplein, Namesti Premysla Otokara II, misschien wel het mooiste deel van de oude stad. Het plein wordt omringd door oude huizen en er staat ook een bijzonder raadhuis uit de 16e eeuw. Ook de Samsonfontein midden op het plein in barokstijl, is een bezienswaardigheid. České Budějovice is de bakermat van het ook bij ons zo geliefde pils. Het merk Budweiser komt hier vandaan. Het bier kost er ook echt niets: 0,50 Euro voor een liter of zo en ik eet er een goede maaltijd bij.Morgenochtend zal ik doorrijden naar Praag. Wanneer de Vlatva in een stroomversnelling de hoofdstad nadert slaan de bekkens en roffelen de trommels en het muziekstuk eindigt in een jubelende sfeer, als de Vlatva door Praag heen stroomt en zich daar samenvoegt met de Elbe. De Elbe rivier is mijn volgende reisdoel. En daarmee verlaat ik Zuid-Bohemen, zonder twijfel één van de mooiste streken van Tsjechië.

Tsjechië verkeersbureau: websiteTsjechische kastelen en paleizen, decor voor romantiek

Door: Ecktiv Redactie

Kastelen en Paleizen Wie alle 2000 kastelen en paleizen van Tsjechië zou willen bezoeken heeft aan één vakantie niet genoeg. Maak vooruit een keus waar je interesse ligt, welke bouwstijl en welke periode. Bij de meeste populaire burchten en kastelen worden evenementen gehouden, van middeleeuwse jaarmarkten tot zwaartvechten. Meer over Kastelen, Burchten en Paleizen in Tsjechië   Overnachten in romantisch decor In de zgn Burchthotels kun je als een waar prinselijk paar genieten van een luxe romantische sfeer. In een slaapkamer met dikke muren en een open haard. In de zomer wandel je samen door de Engelse parken of Franse tuinen, die de kastelen ...

Lees verder
Sprookjestrip naar Tsjechië

Door: Willemien Jongman

Als winnaar van het thema kastelen en Paleizen werd Willemien Jongman uitgenodigd door het ...

Lees verder
Hernieuwde kennismaking met Zuid-Bohemen

Door: Janna van Eekelen

Ooit was Janna eerder in Zuid-Bohemen, de heuvelachtige regio in Tsjechië, waar ze een warme ...

Lees verder
Levendig romantisch Praag en stille boerendorpjes in het groen

Door: Ecktiv Redactie

Tsjechië binnengaan is in een sprookje belanden! Heel veel steden, kastelen, burchten en ...

Lees verder
Tienduizenden kilometers fiets- en wandelroute

Door: Ecktiv Redactie

Tsjechië is een topbestemming voor gezinnen met jonge kinderen, ouderen en natuur- en ...

Lees verder
Droog en warm zomerweer en een rijke biercultuur

Door: Ecktiv Redactie

Zomers in Tsjechië zijn doorgaans droger en warmer dan in Nederland. Vooral het oosten ...

Lees verder

- Advertentie -