Internationaal Fotofestival aan de kust van Baskenland

Men had bijna geen mooiere plaats kunnen bedenken voor de al weer tien jaar oude internationale fotoexpositie Getxo Photo. Getxo is gelegen aan de rand van de Atlantische Oceaan, waar de golven het land opklotsen en vanwaar je een wijde blik op zee en het mooie landschap van Baskenland hebt. Het festival vindt ieder jaar in de maand september plaats.

Door: René Kolsteren

Deze tentoonstelling is niet zo maar ergens ‘binnen’, bv. in een gebouw of kerk, te bezichtigen, maar is bewust naar buiten gebracht. Ook al omdat een geschikte plaats ‘binnen’ ontbrak. Je vindt de vaak levensgrote foto’s door de hele stad op allerlei publieke plaatsen. Dit gebruik van publieke plaatsen vereiste overigens een goed en intensief samenwerkingstraject met de gemeente. Om deze expositie te zien moet je dus een stadswandeling maken en in het geval van Getxo is dat zeker geen straf, integendeel zelfs.

Getxo is een bijzonder aangename en relaxte stad om door heen te wandelen. De wandeling voert je behalve door de stad ook over de kliffen en het strand. Uiteraard krijg je een goede beschrijving mee. Je vindt de foto’s op gevelmuren, het balkon van het stadhuis, op containers aan de waterkant etc. Getxo Photo is dus uitnodiging om de stad te verkennen en zo de foto’s te ontdekken.

Wandelend door de stad blijf je al snel bij een foto stil staan. En dat doe je volgens mij ook als je niet zo veel met fotografie hebt. ‘Dat is nu precies de bedoeling’ zegt Monica Allende, die de komende drie jaar de directeur van het festival zal zijn. Zij is bekend van haar werk de afgelopen jaren voor Sunday Times Magazine. ‘Fotografie dicht bij de mensen brengen, bij het grote publiek, discussies uitlokken, en emoties. Dat is de gedachte die achter het opzetten van dit festival zit’. Ik spreek ook met medewerkers van de gemeente, die zichtbaar tevreden zijn over het festival in hun gemeente èn blij met de interesse uit Nederland.

Een enorm maar vervallen ‘paleisachtig’ gebouw met galerijen en balkons met uitzicht op strand en zee (architect: Ricardo Bastida, 1918). Gelegen in het centrum van Getxo, aan de strandboulevard. Dat is het décor van een samenkomst van bekende fotografen en organisatoren van het festival. Vanuit de vervallen ruimte (die overigens knus is ingericht) heb ik een fantastisch uitzicht op de Atlantische Oceaan.

Dit is wat er over is van de enorme (soms bijna) paleizen die de rijke families van Baskenland hier aan zee hadden. Het heet Galerias Punta Begona en je betreedt het via een soort brandtrap aan de buitenkant. Binnen is er een mooie gelegenheid voor urbexfotografie. Zo’n kans krijg je niet vaak. Verder praat ik hier met diverse mensen, ik luister naar de gesprekken en kijk rond. Een perfecte ambiance voor zo’n samenkomst. Een ding is mij wel duidelijk: iedereen is hier erg enthousiast over dit festival waar veel werk in de voorbereiding heft gezet en ze dragen een passie voor fotografie uit. Volgend jaar weer, in september.

De reis is mogelijk gemaakt door het Spaanse Verkeersbureau. Ik wil de mensen in Getxo, gids Gustavo Egusquiza, Inigo Garcia van GoBasquing en Mercedes Montelban van de gemeente Getxo, die het uitstekende programma hebben bedacht en mogelijk gemaakt, het uitstekende hotel Petit Palace Tamarises en uiteraard Ecktiv bedanken voor deze prachtige trip.

 

Bewaren

Internationaal Fotofestival aan de kust van Baskenland

Door: René Kolsteren

Deze tentoonstelling is niet zo maar ergens ‘binnen’, bv. in een gebouw of kerk, te bezichtigen, maar is bewust naar buiten gebracht. Ook al omdat een geschikte plaats ‘binnen’ ontbrak. Je vindt de vaak levensgrote foto’s door de hele stad op allerlei publieke plaatsen. Dit gebruik van publieke plaatsen vereiste overigens een goed en intensief samenwerkingstraject met de gemeente. Om deze expositie te zien moet je dus een stadswandeling maken en in het geval van Getxo is dat zeker geen straf, integendeel zelfs. Getxo is een bijzonder aangename en relaxte stad om door heen te wandelen. De wandeling voert je behalve door de stad ook over de kliffen en het ...

Lees verder
Stranden Noord-Spanje Baskenland

Door: Ecktiv Redactie

De minder hete kant van Spanje heeft een lange en rustige kust

Lees verder
Binnenland Noord-Spanje Baskenland

Door: Ecktiv Redactie

Groene dalen, ruige bergen en een mild klimaat

Lees verder
Beschrijving Noord-Spanje Baskenland

Door: Ecktiv Redactie

De kusten bieden volop sportiviteit of juist ontspanning

Lees verder
Denk eens aan Pamplona als citybreak

Door: Ecktiv Redactie

Pamplona, een oude Romeinse stad, ligt aan de rivier de Arga, in het centrum van Navarra in ...

Lees verder
Verkiezing 10 toeristische wonderen van Navarra

Door: Ecktiv Redactie

Het ministerie van Cultuur & Toerisme in Navarra (Noord-Spanje) en de regionale krant van ...

Lees verder

- Advertentie -