Een rondje Andalusië

Eind juni besluiten John Monster en zijn broer met de auto Andalusië te ontdekken, een rondreis van 750km. Geen georganiseerde reis, maar zelf stippelen ze de route uit. Het doel? Proef Andalusië. In een kleine 3 uur vliegen ze relaxt met Transavia naar Málaga. In Nederland moet de zomer nog op gang komen, maar een half uur voor aankomst boven Málaga is het uitzicht vanuit het vliegtuig al fantastisch: een strak blauwe lucht en de Spaanse zon staat al vol aan de hemel. De huurauto ophalen en tijd om op pad te gaan en de eerste kilometers te maken onder de Spaanse zon.

Door: John Monster

De eerste dag rijden we direct naar Sevilla. De reis met de auto naar Sevilla op zich is al meer dan de moeite waard. Eindeloze vergezichten, bergtoppen en regelmatig na een bocht of heuvel doemt daar weer het symbool op van de Spaanse cultuur: Toro de Osborne. De stier van Osborne is een bord met het silhouet van een stier van circa 14 meter hoog. We zijn nu echt in Spanje!

Zo’n 2 uur en 45 minuten en circa 210 km verder sta je in het centrum van de stad. Het hotel is geboekt en ligt op een centrale plek vlakbij het Centro Comercial Plaza de Armas, direct aan de rivier de Guadalquivir. Hier vind je onder andere wat restaurants en een supermarkt. Inmiddels is het siësta tijd en ploffen we neer op het dakterras van het hotel. Hier is het prima toeven onder de Spaanse zon, met een biertje, en af en toe een duik in het zwembad.

Aan het begin van de avond pakken we een taxi richting Plaza de España, een van de meest herkenbare pleinen van Sevilla

Sevilla. Aan het begin van de avond pakken we een taxi richting Plaza de España om hier foto’s te gaan maken. Het halvemaanvormige Plaza de España is een van de meest herkenbare pleinen van Sevilla. Het plein heeft de vorm van een enorme halve cirkel die volledig wordt omringd door gebouwen. Het merendeel van deze gebouwen wordt vandaag de dag gebruikt door de overheid.

's Avonds rond 7 uur is het niet al te druk, en valt de warme Spaanse avond zon als een goudgele gloed over de gebouwen. Prachtig om in alle rust foto’s van dit fantastische plein te maken.

We lopen vervolgens verder de stad in om bij één van de vele terrasjes in de buurt van de kathedraal wat te drinken en tapas te eten. De warme zomeravond sfeer die Sevilla uitstraalt proef je op deze manier het beste, en we gaan dan ook niet bij het eerste de beste toeristische restaurant zitten, maar een paar straten verder met meer locals. Salute!

Tegen het einde van de avond is het tijd om nog foto’s te maken in de omgeving van de kathedraal. De Giralda, de 104,5 meter hoge klokkentoren van de kathedraal, is het kenmerk van de stad Sevilla.

De temperatuur is nog steeds aangenaam en op de hoek speelt een straat muzikant wat Flamenco deuntjes op zijn gitaar. Sevilla op haar best, en de warme aangename sfeer verrast ons positief! 

‘s Morgens vroeg doen we nog een stadswandeling door Sevilla en doorkruisen een flink deel van de binnenstad. We komen ondermeer langs het Metropol Parasol op het Plaza de la Encarnación. Een indrukwekkende houten constructie uit 2010.

Aan het einde van de ochtend rijden we Sevilla uit, in de richting van Cádiz. De vrijheid die we hebben resulteert in dat we op diverse minder toeristische dorpjes stoppen om de sfeer te proeven en wat foto’s te maken. Een daarvan is het Las Cabezas de San Juan. Het witte dorp is vanaf de snelweg goed te zien, en wanneer we het dorpje inrijden zijn we omringd door de palmbomen en de relaxte sfeer in het dorp.

De route wordt vervolgd en we stoppen bij één van de vele zonnebloem velden. Een fantastisch gezicht met de strak blauwe lucht.

Tijdens de siësta in Cádiz later die middag genieten we van het uitzicht op de Kathedraal van Cádiz en de Spaanse zon.

Cádiz. We naderen de baai van Cádiz en rijden over de Punta de San Luis de stad in. Rechts zie je de nog altijd de in aanbouw zijnde Puente de La Pepa brug liggen.

Het hotel is een authentiek en charmant hotel met een ideale ligging in het centrum van de historische binnenstad van Cádiz. De fraaie Spaanse tegeltjes en de patio geven de Moorse cultuur invloeden prima weer die in deze streek te zien zijn.

Het is inmiddels 3 uur in de middag en dus tijd voor de lunch (comida). We zijn immers in Spanje en dus is ook voor ons de lunch de belangrijkste maaltijd van de dag. Er wordt genoten van een verse paella met verse zeevruchten die ongetwijfeld zojuist gevangen zijn met een van de vele bootjes die in de baai van La Caleta liggen. Hier op Playa de la Caleta, vermaken we ons dan ook tijdens de siësta later op die middag en genieten van het uitzicht en de Spaanse zon.

Het stadsstrand van Cádiz is gezien zijn ligging bij de oude stad zeer geliefd onder de bevolking, en dat merken we. Spaanse gezinnen en jongeren spelen hier onder de zon, drinken wat, en genieten van het leven. Overigens is Playa de la Caleta ook decor geweest voor de James Bondfilm 'Die Another Day'.

Playa de Bolonia en is schitterend gelegen aan een grote baai met kristalhelder water en reusachtige zandduinen als decor

De Roadtrip vervolgen we door via de andere kant van Cádiz de richting van San Fernando op te rijden. Lange witte zandstranden aan Atlantische oceaan aan de rechterzijde van ons, de baai van Cádiz nog aan de linker zijde met diverse soorten vogels. Een prachtig stuk natuur om door heen te rijden. Via San Fernando en Vejer de la Frontera rijden we naar Tarifa. Onderweg kiezen we voor een tussen stop hier of een foto stop daar. Het is zó ontdek Spanje!

Één daarvan is Playa de Bolonia en is schitterend gelegen aan een grote baai met kristalhelder water en reusachtige zandduinen als decor. We ervaren een heerlijke relaxte en laidback sfeer, mede door de vele surfers die hier zijn neergestreken aan de Costa de la luz.

Tarifa is de zuidelijkste stad van Spanje en het Europese vasteland, het is helder weer, en we zien aan de overkant Afrika liggen.

Tarifa. De lunch, waarvoor we doorrijden naar Tarifa, wordt genuttigd in de gezellige oude binnenstad met een wirwar van straatjes. Tarifa is de zuidelijkste stad van Spanje en het Europese vasteland, het is helder weer, en we zien aan de overkant Afrika liggen. We lopen door de hoofdstraat langs de vele hippe bars, stijlvolle cafés en trendy restaurants. Mede doordat Tarifa een internationaal surfmekka is geworden. We nemen tenslotte nog een kijkje bij Playa Chica, het enige kleine stadsstrand van Tarifa aan de Middellandse Zee.

Vanaf 'Mirador del Estrecho' heb je een waanzinnig uitzicht op de Straat van Gibraltar en Afrika. Bij helder weer zijn Ceuta en Tánger zichtbaar.

De reis vervolgen we door de route binnendoor via Algeciras naar Estepona te rijden. Onderweg stoppen we bij het uitkijkpunt Mirador del Estrecho wat op 300 meter hoogte licht. Hiervandaan heb je een waanzinnig uitzicht op de Straat van Gibraltar en Afrika. Bij helder weer zijn zelfs Ceuta en Tánger zichtbaar. De afstand tussen dit uitkijkpunt en Afrika is slechts vijftien kilometer.

Inmiddels zijn we weer aan de Middellandse zee kust beland, en rijden we door richting Estepona. Hier eindigen we de dag aan het strand, Playa de la Rada, gelegen in het centrum van Estepona. Langs het strand loopt een mooie en goed onderhouden boulevard met plantsoentjes en palmbomen.

De avond wordt doorgebracht In het oude centrum van de stad waar leuke tapasbarretjes zijn en waar prima gegeten kan worden.

Caseres is een van de vele witte dorpen onderweg die je tegenkomt in het prachtige landschap van Andalusië

Casares. Buenos Dias, een nieuwe dag, we rijden van Estepona naar Casares. Casares is één van de witte dorpen (Pueblo Blancos) in Andalusie. We ervaren, rust, weinig toerisme, en prachtige uitzichten op de witte huizen in de Spaanse zon.

De route word vervolgd van Casares naar Ronda, het binnenland in. Oude dorpen in een bergachtige omgeving: aan pueblo’s blancos (witte dorpen) geen gebrek. We komen er genoeg tegen onderweg. Witgekalkte huizen, rode daken, steile steegjes, een kerkje, en een dorpsplein met een bankje onder een sinaasappelboom. Prachtige natuur en een aanrader om door dit gebied heen te rijden!

We rijden Ronda binnen over de Puente Nuevo. Wederom een prima hotel, met een waanzinnig uitzicht op de vallei van Ronda.

Ronda. Een stevige wandeling staat op de planning, en niet veel later zijn we over de Puente Nuevo gelopen. De Puente Nuevo (nieuwe brug) is een stenen brug die als een van de drie bruggen de diepe kloof Tajo de Ronda met daarin de rivier de Guadalevín overspant in Ronda. Via een steile pad kun je naar beneden lopen. Eenmaal beneden heb je een fantastisch zicht op de Puente Nuevo en de waterval die er te zien is.

Ook een bezoek aan Plaza de Toros wordt niet overgeslagen. Het is rustig en we hebben uitgebreid de tijd om foto’s te maken.
Zonder enige twijfel is de Stierenarena (Plaza de Toros) van Ronda, samen met de Puente Nuevo; die we zojuist bezocht hebben, het meest representatieve gebouw van de stad en verdient dus echt een bezoek.

De wandeling wordt afgesloten met een Spaanse biertje op één van de terrassen op het gezellige, maar drukke plein Plaza del Socorro. ‘s Avonds is er een lokaal feest bij de Plaza de Toros, er is wat Spaanse muziek, we drinken een biertje, en genieten van het Spaanse leven tussen de lokale mensen.

Ronda laten we achter ons en rijden via de mooie bergroute weer richting Málaga om de huur auto weer in te leveren. Onderweg fantastische vergezichten, hoge bergen, golf banen en uiteindelijk de Middellandse zee die weer voor onze neus opdoemt.

Málaga ervaren we als een prima mix van inwoners van Málaga, met hier en daar wat toeristen, een relaxte sfeer dus.

Málaga. De auto is ingeleverd, tijd voor Siësta. We strijken neer op het stadsstrand Malagueta. Een perfect strand om een frisse duik te nemen, of te zonnebaden. We ervaren een prima mix van inwoners van Málaga, met hier en daar wat toeristen, een relaxte sfeer dus. Het is inmiddels begin van de avond, en de geur van gegrilde sardientjes komt ons tegemoet uit één van de ‘chiringuitos’ oftewel de openlucht restaurantjes op het strand.

We genieten vanaf de Gibralfaro berg (vuurtorenberg) van de laatste zonnestralen. Hiervandaan heb je een prachtig uitzicht over Málaga, de haven en de verdere kustlijn van de Costa del Sol.

‘s Avonds laat lopen we over de boulevard van de haven naar 1 van de gezellige cerverzeria’s die bijna op het einde zit van de promenade Muelle Uno. Bestellen wat tapas en een biertje. De biertjes koop je hier met emmertjes tegelijk, ga buiten zitten tussen de vele studenten, zet je emmertje op tafel, en geniet van het Spaanse avondleven.

Dit was tevens de laatste avond, de volgende morgen vliegen we met frisse tegenzin, de Nederlandse regen tegemoet. De plannen om terug te gaan zijn al gemaakt voordat we ook maar één stap op Nederlandse bodem zetten. Dankzij de door ons zelf uitgestippelde route met veel vrijheid genieten we op kleine schaal van de tapas, de Spaanse zon, de stranden en de Moorse cultuur. Wij ervoeren een warme sfeer in de levendige steden maar ook in de kleinere dorpen.

Andalusië smaakt naar meer! Vive Andalucia!

Tip: klik voor het beste resultaat op de HD button, of selecteer de 1080p functie op Youtube.

De volledige route die gereden is, is terug te vinden op google maps

 

 

Een rondje Andalusië

Door: John Monster

  De eerste dag rijden we direct naar Sevilla. De reis met de auto naar Sevilla op zich is al meer dan de moeite waard. Eindeloze vergezichten, bergtoppen en regelmatig na een bocht of heuvel doemt daar weer het symbool op van de Spaanse cultuur: Toro de Osborne. De stier van Osborne is een bord met het silhouet van een stier van circa 14 meter hoog. We zijn nu echt in Spanje! Zo’n 2 uur en 45 minuten en circa 210 km verder sta je in het centrum van de stad. Het hotel is geboekt en ligt op een centrale plek vlakbij het Centro Comercial Plaza de Armas, direct aan de rivier de Guadalquivir. Hier vind je onder andere wat restaurants en een supermarkt. Inmiddels is het ...

Lees verder
Beschrijving Costa del Sol

Door: Ecktiv Redactie

Een zonzekere klassieker met een goddelijk vakantieklimaat

Lees verder
Stranden Costa del Sol

Door: Ecktiv Redactie

Zon, zee, strand en daarna happen en stappen

Lees verder
Achterland Costa del Sol

Door: Ecktiv Redactie

Het rustige binnenland is het terrein van natuur en Arabische historie

Lees verder

- Advertentie -