Tenerife: waanzinnige uitzichten, spannende tunnels en zwemmen met schildpadden.

Zondag 10 februari 2013 vertrekt Jelle van Donderen naar Tenerife. Primair om daar, als gastverslaggever en op uitnodiging van het Spaans Verkeersbureau, het op een na grootste Carnaval van de wereld mee te maken. Rondom het Carnaval was er tijd genoeg om een paar bijzondere plekken op het eiland te bezoeken. Lees hoe hij als geoefend reiziger na vijf dagen zijn beeld van het eiland moest bijstellen.

Door: Jelle van Donderen

Zondag 10 februari. Mijn reis naar Tenerife begint een dag eerder omdat ik met het openbaar vervoer niet op tijd op Schiphol kan zijn. Om 16.30 lokale tijd landen we op Tenerife. Buiten word ik opgewacht en naar Grand hotel Mencey gebracht. Dit luxe 5-sterren hotel heeft 261 kamers en voldoet aan de hoogste eisen. Ik kan in het hotel gebruik maken van gratis internettoegang. De vriendelijke medewerkers aan de receptie staan 24 uur per dag voor je klaar. Enkele van de prachtig ingerichte kamers beschikken over een balkon en ik geluksvogel zit in zo’n kamer met balkon. Het uitzicht is mooi, met zicht op het kasteel. Moe van de reis heb ik even een uurtje in de zon gezeten, bij een temperatuur van 20 graden, heerlijk! Ik eet in het restaurant van het hotel en de gerechten smaken voortreffelijk met een glas donkerrode lokale wijn erbij is het volmaakt.

De wandeling gaat bergafwaarts, is voor iedereen te doen en voert door een echt laurierbos, enig in zijn soort met mooie grillige bomen.

Maandag 11 februari: wandeling. Toch wel een beetje onwennig loop ik naar de receptie van het hotel, ik heb nog geen van mijn collega bloggers ontmoet en ik heb geen idee wat mij te wachten staat. Bij de receptie ontmoet ik dan mijn Franse, Belgische, Noorse, Deense en een Engelse collega en samen met de gids van Galatours gaan we op pad.

We rijden met de bus vanuit Santa Cruz langs pittoreske dorpjes door een mooi landschap. Na een uur komen we aan op de parkeerplaats, vandaaruit maken we een wandeling in het Anaga Rural Park. Dit park beslaat een groot deel van het bergachtige massief gelegen aan de noordoostkant van het eiland Tenerife. Het heeft een oppervlakte van 14.419 hectare en omvat delen van de gemeenten van La Laguna, Santa Cruz de Tenerife en Tegueste. Er is geen massatoerisme maar het is wel een van de belangrijkste recreatiegebieden van de hoofdstad van Tenerife.

Er zijn verschillende wandelroutes uitgezet in het gebied. De wandeling van 4 uur die wij maken gaat bergafwaarts en is voor iedereen te doen. Het eerste gedeelte voert door een echt laurierbos, enig in zijn soort met mooie grillige bomen. Vervolgens wandelen we langs eeuwenoude natuurlijke paden met prachtige uitzichten op de bergen en landschappen van grote harmonie en schoonheid. De omgeving is net zo gevarieerd als uniek, met tal van inheemse planten, die nergens anders ter wereld groeien en bij de boerderijen lopen prachtige kippen. De wandeling eindigt aan de kust, waar je nog eens getrakteerd wordt op schitterende uitzichten.Dus ik zou zeggen: trek een dag de wandelschoenen aan en maak één van schitterende wandelingen door dit prachtige gebied. Om er te komen volg de TF-12 weg, vanuit Santa Cruz. Ook is het mogelijk om er naar toe te gaan met privé- of openbaar vervoer. De bus stopt vlak bij de parkeerplaats van waaruit de verschillende wandelroutes beginnen. Meer over Anaga Rural Park

Na de wandeling gaan we lunchen. Na een kwartier komen we aan bij Merendero Casa Carlos. Het ziet er eenvoudig uit, er worden gerechten geserveerd die veel worden gegeten op Tenerife door de lokale bevolking. Tenminste als de mensen uit eten gaan. Het is heerlijk eten, we krijgen verschillende gerechten zoals papas arrugadas (gerimpelde aardappeltjes): in zeezout gekookte aardappelen in de schil, grote in plakken gesneden tomaten met een smaakvolle dressing. Ook de mojo sausen zijn top. (Deze sauzen worden gemaakt op een basis van olie en azijn, die fijngestampt wordt met verscheidene ingrediënten) . Buiten wordt er op de barbecue kip gegrild en ik moet zeggen dat ik nog nooit zulke lekkere kip gegeten als bij Merendero Casa Carlos . Vervolgens komt er een inktvisgerecht op tafel en andere lekkernijen. Met een Tenerife wijntje erbij is het leven een feest! Een aanrader om na een wandeling hier te eten. Zie voor meer gerechten bij Merendero Casa Carlos

Vanochtend gaan we een bezoek brengen aan een wijnproeverij bij 'Bodegas Monje'. Vanaf het restaurant heb je een geweldig uitzicht.

Dinsdag 12 februari. Vanochtend zijn ook de andere bloggers aanwezig en met tien personen gaan stappen we in de gereedstaande bus. We gaan vanochtend een bezoek brengen aan een wijnproeverij: Bodegas Monje  dat op drie kwartier rijden vanaf Santa Cruz ligt. Karen Blancard van VVV Santa Cruz de Tenerife ontvangt ons aan de receptie van het hotel. Er staat een bus voor ons klaar. Het weer is donker en grijs, vooral als we de bergen inrijden zitten we in de wolken. Maar het is nog vroeg dus is er hoop dat vanmiddag de zon weer schijnt. De Bodega die we bezoeken heeft een grote wijngaard en dito huis. Vanaf het huis en restaurant heb je een geweldig uitzicht.

We worden ontvangen door de eigenaar die ons een rondleiding geeft. Trots vertelt hij dat de bodega die hij van zijn vader heeft overgenomen in 1983 is gemoderniseerd. Naast het gebruik van oude eiken vaten wordt er ook wijn gemaakt in grote tanks volgens de huidige technologie. De kelder heeft een capaciteit van 160.000 liter, genoeg om de oogst te verwerken. Aan het eind van de rondleiding krijgen we aan de hand van een video presentatie uitleg over het proces vanaf begin van de groei tot oogst en het persen van de druiven. Hier krijgen wij ook te horen dat er één keer in de maand spannende dingen gebeuren in de kelder namelijk wijn&seks.Vanuit de oudheid hebben wijn en erotiek iets met elkaar te maken.

Die avond is er een diner / proeverij en het nodigt je uit om van de wijn te genieten door het van de erotische kant te laten zien en te dineren in een ambiance waar de deelnemer kan genieten van muziek, podiumkunsten en erotische spelletjes. Volgens de eigenaar gaat het er beschaafd aan toe, dat geloven we dan maar. Na de rondleiding gaan we 'Canari Mojo' saus maken. In twee ploegen, de rode en de groene. Het lukt beide teams goed en het smaakt heerlijk. Ook de wijnen zijn fantastisch, gelukkig hoeven we ze niet allemaal op te drinken, want het is nog wel vroeg op de dag. Er wordt een fantastische lunch bij geserveerd, de geuren van het eten zijn heerlijk, het ruikt naar kerst vooral de gegrilde varkensschouder (een specialiteit) smaakt prima. 

Een excursie naar deze tunnel is een leuke ervaring, we kregen een helm met een lamp erop, na inspectie daal je samen met de gids af in de grot.

Woensdag 13 februari. Vandaag brengen we een bezoek aan “Cueva Del Viento “, de grot van de wind. Met een bus rijden we vanuit Santa Cruz door het fantastische vulkaangebied, waar nu in februari veel bloemen bloeien. We passeren enkele mooie pittoreske dorpen, waar totaal geen toerisme is. Na een uurtje rijden komen we aan bij onze bestemming

Er is eerst een videopresentatie over hoe de tunnels zijn ontstaan. De tunnel heeft drie lagen en heeft een lengte van totaal 17 kilometer. Het is een van de langste lavatunnels van de wereld. Alleen op Hawaï zijn nog langere tunnels. Een lavatunnel is een natuurlijke tunnel waardoor lava stroomt onder de oppervlakte. Lava verlaat de plek van een uitbarsting meestal in langgerekte stromen. Deze lavastromen blijven heet van binnen terwijl de buitenkant afkoelt waardoor een korst ontstaat. Deze korst isoleert de hete lava waardoor het verder stroomt. De naam “Cueva Del Viento“ vloeit voort uit de grote luchtstromen die soms optreden in de tunnels.

Na deze uitleg vertrekken we naar de tunnels. Door tijdgebrek wandelen we er niet heen, maar worden met kleine busjes gebracht. Een excursie naar deze tunnel is een leuke ervaring, we kregen een helm met een lamp erop, na inspectie daal je samen met de gids af in de grot. In de tunnel is er geen verlichting en je loopt over een oneffen bodem om de tunnel in zijn meest natuurlijke vorm te ervaren. Prachtig zijn de kleuren van de bizarre en grillige vormen in de tunnel. Het grootste belang van deze buis ligt in de ondergrondse fauna en het is een voortdurende bron van nieuwe inzichten voor wetenschappers. Het lopen is niet zwaar, je moet alleen uitkijken voor de ongelijkheid van de bodem. Op sommige plekken is duidelijk te zien dat de tunnels in elkaar overlopen. Halverwege de tunnel wordt ons verzocht om onze hoofdlampen uit te doen, om te ervaren hoe stil en donker het is in de tunnels. Ik kan je verzekeren dat het echt ontzettend donker is.

Huisdieren zijn niet toegestaan en je mag niets aanraken in de tunnel. De begeleide routes zijn te doen met 16 personen. De tochten beginnen om 10:00 uur, 12:00 uur en 14:00 uur. Het is raadzaam om ten minste een dag van te voren te reserveren (telefoon: +34 922 81 53 39 of per e-mail: info @ cuevadelviento.net). De tocht duurt 2 uur. Kinderen moeten minstens 5 jaar oud zijn. Ook mensen die claustrofobie hebben moeten overwegen of zij de tocht wel kunnen maken. Meer over Cueva Del Viento

We lunchen in restaurant El Burgado . Het restaurant ligt pal aan zee en boven het terras hangen een soort visnetten. Het eten is overvloedig.

Vervolgens dalen we af naar de zee, naar Buenavista del Norte, om te lunchen in restaurant El Burgado . Het restaurant ligt pal aan zee en boven het terras hangen een soort visnetten een leuk detail is, dat er zeewater wordt opgevangen dat via een waterval in een reusachtig aquarium loopt. Dit aquarium stroomt over en via een goot loopt het water weer in de zee.

Het eten is overvloedig. We beginnen met een heerlijke vissoep gevolgd door allerlei soorten vis, zoals inktvis, garnalen en een moot gebakken vis. Ook worden er weer van die heerlijke gezouten aardappeltjes bij geserveerd. Ik word hier wel verwend en ben vast kilo’s gegroeid, maar wat is het eten hier lekker zeg. Adres: Lugar Playa de la Arena, s/n, 38480 Buenavista del Norte, Santa Cruz de Tenerife, Spanje Telefoon:+34 922 12 78 31 Het restaurant is iedere dag geopend van 9 uur ’s ochtends tot 9 uur ’s avonds.

 

Bij de haven van Garachico staat het Castillo de San Miguel met daarvoor verschillende zwembaden van lavarotsen, de zogenaamde "piscinas".

In de middag wandelen we nog even in Garachico, een kleine vissershaven die in 1706 bijna geheel werd vernietigd door hete lava die de zee instroomde. De lava werd hard en vormde een klein schiereiland waarop delen van Garachico werden herbouwd. Garachico en het omliggende gebied is misschien wel de minst bekende kustgebied van Tenerife, en staat in schril contrast met gebieden zoals Playa de las Americas . Het is nog erg Spaans van karakter. Er is geen strand, de kustlijn is in wezen vulkanisch puin, maar dit geeft de stad wel haar charme en een reden om het te bezoeken. Bij de haven staat het schitterend bewaard gebleven Castillo de San Miguel. Voor het kasteel hebben zich verschillende zwembaden van lavarotsen gevormd, de zogenaamde "piscinas". In Garachico komt voor Tenerife een nieuwe vorm van toerisme van de grond. Meer gericht op mensen die rust zoeken tussen de authentieke bevolking en willen logeren in de prachtige tot hotels omgebouwde gebouwen daterend uit de zeventiende eeuw. Deze hotels hebben vaak prachtige binnenplaatsen, waarvan sommige met zwembad. Het dorp heeft een groot plein met een mooie kerk en een oud klooster, dat is geopend voor publiek. In de oude watermolen is een museum gevestigd. Het stadje is niet erg toeristisch, maar trekt wel dagjesmensen. 

Het is een unieke ervaring, duiken met zeeschildpadden. Door het herstelde ecosysteem in de baai zie je ze vrijwel altijd tijdens een duik.

Donderdag 14 februari: zwemmen met zeeschildpadden. Vroeg in de ochtend is het tijd om Santa Cruz te verlaten en af te reizen naar het zuiden van het eiland. Ik check uit en ga op zoek naar onze gids Carlos Miles. We vertrekken in een comfortabele bus. De omgeving verandert langzamerhand van weelderig groen naar een droge omgeving. Het wordt wel lekker warm en na een uurtje rijden komen we aan in Costa Adeje. We zien dat Catamaran Eden waar wij mee de zee opgaan om dolfijnen en walvissen te spotten al klaar ligt.

Als we kennis hebben gemaakt met de kapitein en de bootsman varen we uit. Er is ook iemand van OCÉANO SOSTENIBLE  aan boord om uitleg te geven over het zwemmen met zeeschildpadden en het project "El Puertito de Adeje". Dit project heeft als doel om dit onderzeese gebied in zijn natuurlijke staat terug te brengen. De naam van het project is "El Puertito de Adeje". Na een aantal jaren van werk en beheer, is de Oceanic Association in samenwerking met de lokale , er in geslaagd om de oorspronkelijke ecosysteem in de baai van El Puertito te herstellen en zijn de zeeschildpadden weer teruggekeerd in dit gebied. In vroegere tijden zijn er uitheemse limazee-egels (Diadema antillarum) in de baai terecht gekomen. Deze zee-egels hadden de inheemse zee-egels waar de schildpadden van leven terug gedrongen. Deze organisatie moet zichzelf financieren en de belangrijkste bron van financiering is door middel van ecotoerisme. Het is mogelijk om onder begeleiding van een professionele instructeur van duikschool The Ocean Dreams Factory te duiken. Het programma wordt ondersteund door Turismo de Tenerife http://www.webtenerife.com/ , de lokale overheden en de particuliere sector. Het binnengekomen geld wordt gebruikt voor de bescherming van het milieu, waaronder het beheer en de studie van het eerste microreservaat Marina Canaria.

Het is een leuke en unieke ervaring om te duiken met zeeschildpadden. Gelukkig is het ecosysteem in de baai van El Puertito de Adeje" weer goed hersteld, zodat het bijna zeker is dat je de schilpadden ook ziet tijdens een duik. Toen wij met onze boot de baai binnen voeren, zagen we al enkele kopjes boven water komen om zuurstof te happen. Vanaf de catamaran gaan de duikers naar een kleinere boot. Hier worden de duikspullen aangedaan en kan de duik beginnen. Om te duiken is geen duikervaring of certificaat nodig. De instructeurs zorgen per deelnemer voor een comfortabele en geheel veilige afdaling en opstijging. Alle deelnemers zien de schildpadden in hun natuurlijke omgeving zwemmen. Omdat niet iedereen durft te duiken is het ook mogelijk om te snorkelen, ook dan kan men de zeeschildpadden goed bekijken.

Na de duik krijgen we een lekkere paella, die door de bemanning van het schip is klaargemaakt, het smaakt voortreffelijk. Ondertussen varen we verder om uit te kijken naar de dolfijnen en walvissen, normaal gesproken zie je meestal wel walvissen, maar helaas zien wij geen walvis en ook geen dolfijnen. Maar het is wel een fijne ontspannen boottocht.

Vanaf de boot rijden we in en paar minuten naar de Costa Adeje om ons intrek te nemen in het vijfsterren 'Bahia del Duque Beach Resort'.

Vanaf de boot rijden we in en paar minuten naar de Costa Adeje om intrek te nemen in het Bahia del Duque Beach Resort. Het hotel is een luxe, vijf-sterren hotel en heeft een prachtige zeer grote ontvangsthal, het ontvangst is uiterst vriendelijk en professioneel, ik word in het Nederlands aangesproken. Onze kamers zijn nog niet klaar en onder het genot van een drankje bekijk ik de entourage van deze prachtige hal. Het personeel is gekleed in de lokale klederdracht. Ik kijk mijn ogen uit wat een prachtig hotel is dit. Na een kwartier wordt ik naar mijn kamer gebracht een grote comfortabele kamer met uitzicht op zee. Het balkon is uitnodigend met twee ligbedden maar ik besluit toch eerst wat rond te kijken.

Het terrein omvat tropische tuinen en twee grote volwassen zwembaden en een kinderbad, die beide verwarmd in de winter. Op de bovenste verdieping is er nog een zwembad en een groot zonneterras met een spectaculair panoramisch uitzicht. Verder is er een zeer gevarieerd in wellness- centrum, waar je een heerlijke massage kunt krijgen, maar daar heb ik jammer genoeg geen tijd voor. Ik loop helemaal naar beneden en kom via een deur op het strand en genietend ga ik op een van de strandstoelen liggen en val in het lekker warme zonnetje in slaap.

In de vroege avond worden we vergezeld door een hotelmanager naar een observatorium die op het terrein van het hotel ligt. Door een sterrenkijker kunnen we blik werpen op de sterrenhemel. Vooral de maan is prachtig te zien en vooral de kinderen die aanwezig zijn vinden het reuze interessant. Dan is het etenstijd en dat is een feest. Door zijn fantastische keuken en perfecte service behoort dit hotel-restaurant tot de allerbeste onder de vijfsterrenhotels op Tenerife en het grote aanbod aan gerechten maakt het tot een waar vakantieparadijs.

Dit hotel is een absolute topper onder de luxe hotels op het eiland en ik heb genoten van de luxe van de kamer en het geweldige diner!

Ik heb ontzettend genoten van mijn bezoek aan Tenerife. Mijn blik op Tenerife is totaal veranderd, het is niet dor en droog. Het noorden van het eiland is een prachtig groen gebied, waar je mooie wandelingen kunt maken. De schitterende uitzichten tijdens de wandeling zullen nog lang op mijn netvlies staan. Het zuiden bied rust en ontspanning en is een fijne bestemming als je wilt bijtanken. Naast zon en strand is er altijd wel en boot te huren waar je mee de zee op kan. Voor mensen die eens een duik willen maken is het zwemmen met schildpadden een unieke ervaring. Een combinatie noord en zuid Tenerife is een uitstekende keus om vooral in de winterperiode te doen. Culinaire was Tenerife een verrassing voor mij, al de eetgelegenheden die ik heb bezocht serveerden gerechten van een goede kwaliteit.

Mijn dank gaat uit naar de verschillende gidsen die ons hebben begeleid tijdens deze reis, zij waren enthousiast en hun kennis over het eiland is groot.

Speciaal wil ik het Spaans verkeersbureau, het Tourismo de Tenerife en de redactie die deze bijzondere reis mogelijk maakten bedanken voor hun goede zorgen en medewerking.

Meer info:

Spaans verkeersbureau

Webtenerife ( Engelstalig )

Profiel Jelle van Donderen

Tenerife in 5 dagen: Walvissen spotten, vulkaan Teide beklimmen en Volksfeesten meemaken.

Door: Mireille Velthuis

Een opgewekte meneer met naambord 'Mrs Mireille' wacht mij op en brengt me naar het hotel: 'Gran Hotel Bahía Del Duque Resort' Na een lange wakkere Koninginnenacht, vertrekt mijn vlucht om 5.30 's morgens met mooi laag ochtendlicht. De Nederlandse wateren glinsteren en de lucht gloeit zalm-oranje. Nederland lacht onze koningin toe! Het is 30 april 2013. Na 4,5 uur vliegen komen we bij de Canarische eilanden, onder me een wit donzig wolkentapijt, waar de  vulkaantoppen van de verschillende eilanden doorheen prikken. Eenmaal door het wolkendek komt het vulkanisch bruin-grijze heuvellandschap van Tenerife te voorschijn, de vele grote vakantieoorden en, opvallend vanuit de ...

Lees verder
Wijn, smakelijk cultureel erfgoed van Tenerife

Door: Mireille Velthuis

Wijn uit Tenerife is bijzonder goed en tongstrelend. Al in de 16e en 17e eeuw werd Canarische ...

Lees verder
Carnaval op Tenerife: kleurenexplosie, straatfeesten, en een dode Sardine

Door: Jelle van Donderen

Dinsdag 6 februari 2013 krijgt Jelle van Donderen te horen dat hij is uitgenodigd voor een ...

Lees verder
Tenerife: waanzinnige uitzichten, spannende tunnels en zwemmen met schildpadden.

Door: Jelle van Donderen

Zondag 10 februari 2013 vertrekt Jelle van Donderen naar Tenerife. Primair om daar, als ...

Lees verder
Beschrijving Tenerife

Door: Ecktiv Redactie

In het zuiden liggen de grote badplaatsen die heel veel voorzieningen hebben

Lees verder
Landschap Tenerife

Door: Ecktiv Redactie

De vulkanische Teide is het grootse middelpunt van het eiland

Lees verder
Stranden Tenerife

Door: Ecktiv Redactie

Zandstranden in het zuiden en veel ruige natuur die volop actie biedt

Lees verder

- Advertentie -