Wijn, smakelijk cultureel erfgoed van Tenerife

Wijn uit Tenerife is bijzonder goed en tongstrelend. Al in de 16e en 17e eeuw werd Canarische wijn in Europa gedronken, omdat de Canarische eilanden in de doorgaande vaarhandelsroutes lagen. De conquistadores introduceerden de wijn en wijnteelt op de Canarische eilanden. Bovendien kent de lokale wijn enorme populariteit onder de huidige eilandbewoners.

Door: Mireille Velthuis

Wijn behoort tot het cultureel erfgoed van het eiland. De speciale vulkanische grond, geadapteerde wijnstokken en verschillende microklimaten zorgen voor een excellente wijnbouw. Natuurlijk zijn de zee- en passaatwinden, vele zonuren en verschillende landshoogten (van zeeniveau - ± 1500 meter hoogte) mede bepalend voor de ‘neus’ en smaak.

Wijn van Tenerife verdeeld in vijf wijnstreken

In 1984 verenigde de regionale wijnbouwers zich en stichtte het wijnmerk met de gemeenschappelijke oorsprongsbenaming "Tacaronte-Acentejo", een kwaliteitesklasse die te vergelijken is met DOC. Geleidelijk aan gedurende opvolgende jaren ontstonden andere wijnregio’s op het eilanden en werd er nieuw leven ingeblazen in de al eeuwen oude wijngaarden. Hierna begonnen de Canarische wijnboeren met kwaliteitsbeoordelingen. Zo’n 30 jaar geleden waren de Canarische wijnen nauwelijks bekend bij wijnliefhebbers en connaisseurs, tegenwoordig behalen juist deze Canarische wijnen belangrijke onderscheidingen.

Naar aanleiding van deze regio’s die er ontstaan zijn kent het eiland nu vijf wijnbouwstreken, namelijk: Abona, Tacoronte-Acentejo, Valle de Güimar, Valle de La Orotava en Ycoden -Daute-Isora. Meer info.

Voor de wijnliefhebber die specifieke streken en hun wijnen zoekt een korte opsomming:

• De Abona streek ligt in het zuiden van het eiland Tenerife: de steden Adeje, Arona, Vilaflor, San Miguel de Abona, Granadilla, Arico en Fasnia behoren hiertoe.

• Tacoronte-Acentejo is een regio die te vinden is aan de noordelijke hellingen van Tenerife. 40 % van het gecultiveerde land van het eiland ligt in dit gebied, daarnaast komt 20% van de Canarische wijn uit Tacoronte-Acentejo.

• Valle de Güimar is te vinden langs het zuidoosten van Tenerife en heeft de steden Arafo, Candelaria and Güímar onder haar hoede.

• Valle de La Orotava ligt eveneens in het noorden van het eiland het heeft als wijnproducerende municipale districten La Orotava, Los Realejos en Puerto de la Cruz.

• Ycoden-Daute-Isora kenmerkt zich door een weidse groene streek aan de noordoost zijde van Tenerife en omvat de steden San Juan de la Rambla, La Guancha, Icod de los Vinos, Garachico, Los Silos, Buenavista del Norte, El Tanque, Santiago del Teide en Guía de Isora.

 

Op zoek naar een smakelijke ‘Vino’

De meeste wijnen van Tenerife zijn fris en droog daarnaast zijn ze over het algemeen niet zo oud. De witte wijnen waren vroeger veel zoeter dan de hedendaagse witte wijn soorten. Tijdens je welverdiende vakantie op Tenerife, zal je bij het diner zeker een wijn bestellen. Wanneer je een huiswijn "Vino de la Casa" bestelt, vraag dan wel na of het er een van het eiland is. Helaas wordt er regelmatig een goedkopere variant van het vasteland geserveerd.

Enkele aanbevolen wijnen van het eiland:

• Rode wijn merken: Tajinaste, Viña Norte, La Isleta, Eras de Gran Marques, El Ancón, La Palmera en Gran Theyda

• Witte wijn merken: Tagara, Humboldt, Cueva del Rey, Pico Cho Marcial, Brumas de Ayosa, Testamento Malvasia (droog en zoete variant) en Cráter

• Muscaat wijn: La Isleta

• Rosé wijn merken: Mercadona, Marba Rosado en Torres de Casta

 

Zelf proeven bij een Bodega

Een Bodega bezoeken is leuk en interessant, het geeft extra inzicht in de wijnbouw, productie en cultuur. Meestal zijn ze gevestigd op een druivenplantage en sommigen zijn al jaren een familiebedrijf. Na een bezichtiging komt het smakelijke wijnproeven, leuk omdat je net wat meer kennis krijgt over de betreffende wijn. Regelmatig is het mogelijk om er terplekke zeer smakelijk te eten.

• Bodega Monje - website

• Bodega Insulares - Spaanstalig website

• Bodega el Lomo - website

• Casa del vino de Baranda, heeft ook een interessant museum vol informatie over Tenerife wijn - website

• Bodegas Alvaro: Alvaro Ramos (El Cantillo), 438350 , Tacoronte. Ongeveer halverwege tussen La Laguna and Puerto de la Cruz 

  

Guachinche – wijn drinken bij de ‘gewone’ boer

Op meerdere plekken op het eiland zal men borden langs de weg zien staan “Guachinche”, het zijn kleine boeren die een wijngaard hebben (meestal als bijbaan / hobby). Van hun druivenoogst produceren ze wijn en is het mogelijk bij de ‘boer’ een glaasje te nemen, soms heeft de boer ook een simpel huis-tuin-schuur restaurant waar je op een authentieke manier van de plattelands-keuken kunt genieten met uiteraard zijn eigen wijn. Wanneer de wijnvoorraad op is wordt het bord weggehaald. De Guachinches zijn legaal. Informatief artikel

Interessante documentaire (Spaanstalig) over de Guachinches

November feest ter ere van de nieuwe wijnoogst

Fiesta de San Andrés (Festival van Sint Andreas) wordt tussen 25 – 30 november ieder jaar gehouden. Dan wordt de nieuwe wijnoogst feestelijk gevierd met veel herrie. Verscheidene wijnkelders openen hun deuren voor dit feest. Festiviteiten, activiteiten en wijnproeverijen zijn te vinden in en om Icod de los Vinos, La Orotava en Puerto de la Cruz. Meer informatie over dit feest.

Waarom opgedragen aan heilig Andres? Naast dat hij beschermheilige is van het eiland gaat de legende dat Apostel Andreas zijn aankomst op het eiland samenviel op het moment van de nieuwe wijnoogst. Andreas zou zich opperbest geïntrigeerd hebben, samen met de eilandbewoners dronk hij ruimschoots mee van de nieuwe wijn. Hierna viel hij in een zeer diepe slaap. Tijdens zijn slaap maakten kinderen potten, pannen en blikken vast aan zijn kleding en ledematen, zodat wij iedere beweging van de apostel onstond er een geweldige oorverdovende herrie. Nu op de datum van zijn zogenaamde aankomst op het eiland, lopen kinderen door de historische straten van dorpen met blikjes, pannen en andere metalen voorwerpen vastgemaakt aan hun lijf - om zoveel mogelijk herrie te maken! Slapen is echt onmogelijk...gelukkig kan het kabaal enigszins verzacht worden door te genieten van de nieuwe wijn.Voor meer informatie over de verschillende wijnen bezoek de Engelstalige link op de website van het Verkeersbureau van Tenerife

Spaans Verkeersbureau Nederland link

Profiel Mireille Velthuis

Tenerife in 5 dagen: Walvissen spotten, vulkaan Teide beklimmen en Volksfeesten meemaken.

Door: Mireille Velthuis

Een opgewekte meneer met naambord 'Mrs Mireille' wacht mij op en brengt me naar het hotel: 'Gran Hotel Bahía Del Duque Resort' Na een lange wakkere Koninginnenacht, vertrekt mijn vlucht om 5.30 's morgens met mooi laag ochtendlicht. De Nederlandse wateren glinsteren en de lucht gloeit zalm-oranje. Nederland lacht onze koningin toe! Het is 30 april 2013. Na 4,5 uur vliegen komen we bij de Canarische eilanden, onder me een wit donzig wolkentapijt, waar de  vulkaantoppen van de verschillende eilanden doorheen prikken. Eenmaal door het wolkendek komt het vulkanisch bruin-grijze heuvellandschap van Tenerife te voorschijn, de vele grote vakantieoorden en, opvallend vanuit de ...

Lees verder
Wijn, smakelijk cultureel erfgoed van Tenerife

Door: Mireille Velthuis

Wijn uit Tenerife is bijzonder goed en tongstrelend. Al in de 16e en 17e eeuw werd Canarische ...

Lees verder
Carnaval op Tenerife: kleurenexplosie, straatfeesten, en een dode Sardine

Door: Jelle van Donderen

Dinsdag 6 februari 2013 krijgt Jelle van Donderen te horen dat hij is uitgenodigd voor een ...

Lees verder
Tenerife: waanzinnige uitzichten, spannende tunnels en zwemmen met schildpadden.

Door: Jelle van Donderen

Zondag 10 februari 2013 vertrekt Jelle van Donderen naar Tenerife. Primair om daar, als ...

Lees verder
Beschrijving Tenerife

Door: Ecktiv Redactie

In het zuiden liggen de grote badplaatsen die heel veel voorzieningen hebben

Lees verder
Landschap Tenerife

Door: Ecktiv Redactie

De vulkanische Teide is het grootse middelpunt van het eiland

Lees verder
Stranden Tenerife

Door: Ecktiv Redactie

Zandstranden in het zuiden en veel ruige natuur die volop actie biedt

Lees verder

- Advertentie -