Tenerife in 5 dagen: Walvissen spotten, vulkaan Teide beklimmen en Volksfeesten meemaken.

'Jij mag naar Tenerife' krijg ik te horen aan de telefoon van de redactie...en al over een week! Nog verrast dat ik namens Bestemming in Beeld deze internationale bloggersreis kan meemaken, word ik al direct voorzien van informatie van het Spaans verkeersbureau in Nederland. Verder scannend op internet ontdek ik wat een geweldig programma er aangeboden wordt inclusief schitterende accommodaties. Mijn acht mede-bloggers komen allemaal uit verschillende EU landen en één uit Rusland. Ik weet het zeker; dit wordt geweldig.

Door: Mireille Velthuis

Een opgewekte meneer met naambord 'Mrs Mireille' wacht mij op en brengt me naar het hotel: 'Gran Hotel Bahía Del Duque Resort'

Na een lange wakkere Koninginnenacht, vertrekt mijn vlucht om 5.30 's morgens met mooi laag ochtendlicht. De Nederlandse wateren glinsteren en de lucht gloeit zalm-oranje. Nederland lacht onze koningin toe! Het is 30 april 2013. Na 4,5 uur vliegen komen we bij de Canarische eilanden, onder me een wit donzig wolkentapijt, waar de  vulkaantoppen van de verschillende eilanden doorheen prikken. Eenmaal door het wolkendek komt het vulkanisch bruin-grijze heuvellandschap van Tenerife te voorschijn, de vele grote vakantieoorden en, opvallend vanuit de lucht, de vrij grootschalige kassenlandbouw en vele bananenplantages. Een opgewekte meneer met naambord 'Mrs Mireille' wacht mij op en brengt me naar het hotel: 'Gran Hotel Bahía Del Duque Resort'. Het lijkt wel of ik in  een sprookjespaleis ben aangekomen, een weelderige oase, inclusief vele fluitende vogeltjes. De piccolo’s, conciërge en receptiedames dragen de typerende klederdracht van het eiland.

Smakelijke introductie van de Spaanse keuken. Vooraf brood met ‘Mojo rojo’ en ‘Mojo verde’, heerlijke sauzen die we later op de reis zelf leren bereiden.

Het hotel ligt In het zuiden van Tenerife aan de Costa Adjeje. Zuid Tenerife (Güímar tot Adjeje) is bekend om haar aaneenschakeling van badplaatsen, hotels en mooie resorts, een bijna zekere zongarantie en prachtige stranden. Het internationale vliegveld ligt eveneens in het zuiden, ‘Aeropuerto de Tenerife Sur- Reina Sofia’.

Mijn Noorse en Amerikaanse collega bloggers zijn net als ik eerder gearriveerd. We worden opgehaald voor de lunch bij een heerlijk visrestaurant 'Masia del Mar' in La Caleta Costa Adjeje. Prachtig gelegen met een terras en uitzicht op zee. Zalig om diep de frisse zeelucht in te ademen. Het wordt een smakelijke introductie van de Spaanse keuken met lokale wijn. Vooraf brood met een heerlijke lokale saus ‘Mojo rojo’ en ‘Mojo verde’, die we later op de reis zelf leren te bereiden. Rijk gevulde paella marinara en vis waarvan de knoflook geur afdampt komen op tafel. Naast ons wordt een ander lokaal gerecht geserveerd – “Pescado a la sal”, vis gebakken in een dikke zoutkorst. Tevreden kijk ik over de oceaan en neem nog een slok van mijn ‘Tágara’ (Wijn van het noorden van Tenerife), en denk dit is pas het begin.

Ontmoeting met collega bloggers. Tegen de avond zijn alle bloggers gearriveerd en worden we warm welkom geheten door de hotel directie en Tourismo de Tenerife. In golfkarretjes worden we over het terrein gesjeesd zodat we het enorme complex kunnen bewonderen, een sub-tropische oase. Naast het hotelcomplex is er de rustgevende luxe ‘Spa Bahía del Duque’ waar iedere gewenste beauty of fysiotherapeutische behandeling mogelijk is. Hierna krijgen we ‘Las Villas del Duque’te zien – zeer luxe residenties. Negen bloggers lopen er rond en telkens zijn kreten van verbazing te horen. Ja, dit is luxe waar je alleen van kunt dromen! Hierna is het officiële welkomst diner. Wij krijgen een voortreffelijk diner in ‘De brasserie’ één van de negen restaurants die het hotel telt. Tijdens de geanimeerde gesprekken leren we elkaar beter kennen. Dat komt helemaal goed tijdens deze reis, reizigers in hart en nieren die weten wat genieten is!

Tussen de twee eilanden zijn er wel dertig verschillende walvis- en dolfijnsoorten gesignaleerd. Óók orka’s, potvis en walvissen met baleinen.

We gaan walvissen spotten. Vroeg vertrekken we richting Los Gigantes, dat bekend staat om haar steile 600m diepe kliffen. Ter plekke gaan we aan boord van de ‘Gladiator’. Het is een privé excursie en we worden vergezeld door een marine bioloog. Hij vertelt ons over het oceaanleven en de stromingen terwijl we tussen Tenerife en La Gomera varen naar de juiste locatie. Door de stroming tussen de twee eilanden zijn er wel dertig verschillende walvis- en dolfijnsoorten gesignaleerd. Óók orka’s, potvis en walvissen met baleinen. De noordwaartse stroom brengt microalgen dienend als voedsel voor dolfijnsoorten en weer tonijn, haring en inktvissen die de grotere walvissen volgen. Onverteerde voedselresten vormt zich tot ‘versteend’ amber in de walvissenmaag en wordt door hen uiteindelijk uitgebraakt. Met regelmaat spoelt het amber aan op de stranden. Het riekende restaval van de walvis is een kostbaar product voor de parfumindustrie. Het idee….jakkes!

Momenteel wordt er veel onderzoek gedaan naar de communicatie van walvissen, hun fluitende geluiden proberen de wetenschappers te vertalen. We spotten meerdere groepen pilot walvissen, meestal 4 à 5 bij elkaar. Óók op dolfijnen worden we getrakteerd. Indrukwekkend om zoveel groepen te zien tijdens de twee uur durende bootreis. Sprankelend mooi was het op het water met het ochtendlicht en zicht op beide eilanden. Tenerife showt trots haar grillige vulkanische kliffen, dorpjes, plantages en tuinbouwkassen.

Hele aparte gewaarwording, het lijkt alsof je Azië binnenstapt met alle Aziatische gebouwen en beelden.

Waterparadijs Siam Park, een Thaise droom wordt werkelijkheid in navolging van het eerder gebouwde 'Loro park'. Hele aparte gewaarwording, het lijkt alsof je in Azië binnenstapt met alle Aziatische gebouwen en beelden. De Duitse familie Kiessling realiseert het grootste themawaterpark van Europa, hun trots dat het waterparadijs met veelal natuurlijke materialen is gemaakt. Het themapark telt verschillende bijzonderheden: een golfslagbad met golven van ruim 3 meter hoog waarop  gesurft wordt, er is een wit zandstrand dat niet elders op het eiland te vinden is, een grote diversiteit aan glijbanen en een lange trage rivier met een waterverval van 8 meter.

September 2008 werd het park officieel geopend door de Thaise Princess Maha Charkri Sirindhorn. De familie Kiesseling heeft nauwe banden met de Thaise Koninklijke familie, tevens is Dhr Wolfgang Kiesseling honoraire consul generaal van Thailand voor de Canarische eilanden. Zodoende de financiële ondersteuning voor dit Thaise waterparadijs. 

Papegaaien, apen en gorilla’s, witte tijgers, orka’s, enorme aquaria waar je via een tunnel doorheen loopt, en een Antarctisch oord voor pinguïns.

Op bezoek bij Morgan. De grootste dierentuin van de Canarische eilanden, ‘Loro Parque’  staat op het program, een enorm park waar je gemakkelijk een dag in door kunt brengen. 135.000m2 en wederom het geesteskind van Wolfgang Kiesseling die ermee begon in 1972 en wenste dat de dieren in een zo natuurlijk mogelijk habitat leefde. Ook dit park heeft een Thaise uitstraling en af en toe met alle heuvels lijkt het wel of je in de bergen van Chiang Mai loopt. Er zijn natuurlijk vele papegaaien en vogels, maar ook apen en gorilla’s, witte tijgers, orka’s, enorme aquaria waar je o.a. via een tunnel doorheen loopt en een Antarctisch oord voor vele pinguïns.

Als Vip’s worden we rondgeleid, iedere keer weer verbaast het me hoe we overal ontvangen worden. Op mijn verzoek zijn we naar Morgan gegaan, helaas mogen er geen fotos gemaakt worden. We mogen wel ‘backstage’ zien, hoe verzorgers bezig zijn in keukens en laboratoria. Samen met nog één kleuter orka heeft ze het met de vier volwassenen goed naar haar zin. Het publiek zal haar nog niet zien omdat ze nog mag spelen en getraind wordt. Tijdens de spetterende orka show, mochten we het ook letterlijk mee maken - met een hoos zoutwater van een enorme staartzwiep kan ik bijna in een wet t-shirt-competitie mee doen! 

 

Hoe je van beneden af met de auto door het wolkendek heen breekt en dan in het adembenemende vulkaanlandschap terechtkomt

Met mijn hoofd boven de wolken. Wij rijden het Nationaal Park el Teide in, achteraf gezien één van mijn reishoogtepunten. Allereerst hoe je van beneden af met de auto door het wolkendek heen breekt en dan in het adembenemende vulkaanlandschap terechtkomt. Wij stoppen voor het uitzicht en de wolkenflarden omarmen ons, bomen en rotsformaties steken telkens even hun kruin er doorheen, heel even maar en weg zijn ze. Ik moet denken aan het gedicht van Theo Olthuis 'In je hoofd kun je alles' ... want ik sta nu op de wolken! Gearriveerd bij het hotel 'Paradores Cañadas del Teide' zijn we verrast door de locatie, aan de voet van de vulkaan el Teide. Nog groter wordt mijn verrassing als ik vanuit mijn hotelkamer uitzicht heb op el Teide, met recht ‘A room with a view’! De volgende ochtend kon ik uit mijn raam de zonsopkomst over el Teide bewonderen, zo gaaf! Na een Canarische cuisine diner trotseren we de koude nacht om de sterren te bekijken. Een zeer grappige sterrenkundige heeft ons enthousiast door het heelal geloodst en de verschillende sterren, planeten en astrologische formaties gewezen. Helemaal te gek dat ik door de mobiele telescoop venus en saturnus duidelijk kon zien!

De ongerepte natuur, ontstaan uit woeste vulkaanuitbarstingen, lava stromen doen denken aan een surrealistisch landschap.

De volgende ochtend vertrekken we met de kabelbaan de berg op, in 8 minuten van 2356 tot 3555 meter. IJzig koude wind maar het adembenemende weidse uitzicht maakt het onvergetelijk mooi. De ongerepte natuur, ontstaan uit woeste vulkaanuitbarstingen, lava stromen doen denken aan een surrealistisch landschap. In de verte zie ik Gran Canaria en onder me ‘Las Cañadas caldera’ (de vulkaan kom - gevormd na een uitbarsting en vervolgens inzakken van een stuk aarde). Een goede jas tegen de kou en stevig wandelschoenen is aan te bevelen met paden van los vulkanisch gesteente. Om te hiken naar de top ‘Pico del Teide’ is een speciale vergunning nodig. Eenmaal afgedaald met de kabelbaan rijden we vervolgens door een geweldig landschap: zandvlakten tussen vulkanische formaties. Ooit gevormd toen een enorme rots (soort kurk) explodeerde tijdens een vulkanische eruptie en een wolk van zand en gesteente neer daalde. Omdat dit zo bijzonder is, is het vaker gebruikt als filmlocatie, o.a. voor de fantasie film “Wrath of the Titans” Ik kan me er iets bij voorstellen. 

Feesten! In Santa Cruz verblijven we in een modern hotel in het centrum, ‘Hotel Traburiente’ een prima locatie voor de geplande activiteiten. Tijdens ons verblijf waren er drie festiviteiten, ‘Baile de Magos’, ‘Fiestas de la Cruz’ en ‘Cruces y Fuegos 3 de Mayo’. Traditionele feesten die men nog met verve in ere houdt. Wat een belevenissen en wat bijzonder om deze festiviteiten met de eilandbewoners samen mee te mogen maken. Ik voel het als een voorrecht dat wij met zo’n gastvrijheid en vriendelijkheid betrokken werden bij de festiviteiten.

‘Baile de Magos’. Volksfeest ter ere van de stichting van Santa Cruz (3 mei 1494) waar iedereen in klederdracht samen feest, zingt ,danst, eet en drinkt

In Santa Cruz in de nacht van 2-3 mei is ‘Baile de Magos’. Het volksfeest ter ere van de stichting van Santa Cruz (3 mei 1494) waar iedereen in klederdracht samen feest, muziek maakt, zingt ,danst, eet en drinkt in de straten van de oude binnenstad. Het feest duurt tot diep in de nacht en is een en al vrolijkheid. Iedereen schuift bij elkaar aan een van de vele tafels en geniet van elkaars tapas en wijn.

Om te mogen participeren in de festiviteiten moeten ook wij in klederdracht (verstrekt door het stadhuis). In te hotellobby worden we tot in de puntjes verder aangekleed als “Campesinos de Tenerife”. De dames zien er een beetje komisch uit….de heren wel charmant. De klederdracht is veelal ‘Campesinos’ (Boeren) of ‘Romeros’ (pelgrims naar Rome) het laatste een meer sierlijk kleurig kostuum. Prachtig te zien  hoe hartstochtelijk men dit feest viert; groepen mensen bespeelden muziekinstrumenten terwijl de rest uit volle borst meezingt en door de straat zwiert. Een zeer speciale ervaring.

Er zijn met bloemen versierde kapellen en veel mensen stellen hun huizen open om hun versierde huisaltaar te bewonderen.

Bloemige heilige kruizen: Het evenement de ‘Fiesta de la Cruz’ (feest van het Heilige Kruis 3 mei) is een fleurig geheel. Enorme met bloemen versierde kruizen staan in de steden opgesteld. In Santa Cruz aan de Rambla General Franco staan er veel. In Los Realejos naast versierde kruizen, ook met bloemen versierde kapellen en stellen vele mensen hun huizen open om hun versierde huisaltaar te bewonderen. De lokale bevolking bewondert al wandelend de opgestelde heilige bloemenweelde en laat zich regelmatig voor een mooi kruis fotograferen.

Waanzinnig om deze vuurwerkstrijd en knalpartijen vanaf een privé opengesteld dakterras te bewonderen.

Vuurwerkstrijd: En we feesten nog verder! Nu in de avond van 3 mei in Los Realejos – ‘Cruces y Fuegos 3 de Mayo’. Eigenlijk het einde van ‘Fiesta de la Cruz’. Het grote kruis uit de kerk wordt op een versierde baar door de straten gedragen, begeleid door ritmisch trommelgeroffel en trompetters. Wat begint als een serieuze processie eindigt met een spectaculair vuurwerk. Van oorsprong een vuurwerkstrijd tussen twee straten. Een spektakel van pyrotechnieken van enkele uren, dat tot een van de meest bijzondere zeker op de Canarische eilanden (mogelijk ook van Spanje) behoort.

Waanzinnig om deze vuurwerkstrijd en knalpartijen vanaf een voor ons privé opengesteld dakterras te bewonderen. Wederom een teken van Tenerife's gastvrijheid, voorzien van drankjes en hapjes. Samen juichen we mee met al het moois in de lucht.

Tenerife kent een grote diversiteit aan druivensoorten en wijnen, mede beïnvloed door de verschillende microklimaten van het eiland.

Wijn en koken. Via het pittoreske historisch stadje La Orortava, waar we even doorheen wandelen gaan we naar het district van de druiventeelt – El Sauzal in de Valle de la Orotava. ‘Valle de la Orotava’ is een van de vijf wijnstreken in Tenerife en ligt net ten noorden van Puerto de la Cruz aan de noord-westkust van Tenerife. Het eiland kent een grote diversiteit aan druivensoorten en wijnen mede beïnvloed door de verschillende microklimaten van het eiland. Canarische wijnen zijn al langer bekend, zelfs zo dat Canarische wijnliefhebber William Shakespeare regelmatig eraan refereerde in zijn toneelstukken “…a few too many canaries”. Omdat de Canarische eilanden in de doorgaande vaarhandelsroutes liggen worden hun wijnen al in de 16 en 17e eeuw in Europa gedronken. Het landschap waar we doorkomen heeft momenteel een liefelijke aanblik, de wijngaarden hebben jong fris-groen blad en liggen glooiend over de hellingen en terrassen. Her en der liggen stapels steunstokken om straks de zware lange druiventrossen te ondersteunen. Op meerdere plekken zien we een bord langs de weg “Guachinche” – het zijn kleine boeren die een wijngaard hebben (meestal een bijbaan / hobby). Van hun druivenoogst produceren ze wijn en is het mogelijk bij de ‘boer’ een glaasje te nemen, soms hebben ze ook een simpel huis-tuin-schuur restaurant waar je op een authentieke manier van de plattelands-keuken kunt genieten met natuurlijk zijn eigen wijn. Wanneer de wijnvoorraad op is wordt het bord weggehaald. De Guachinches zijn legaal.

We leren o.a. ‘Pella de Gofio’ maken, een ‘deegbal’ die er eruit ziet als een aardappel maar zacht-zoetig is en in plakken wordt gegeten.

Wij arriveren bij ‘Bodegas Monjes’, een wijnhuis dat al vijf generaties Monje bestaat. We krijgen een rondleiding door de bodega; de druiventeelt van het eiland en in het bijzonder de wijnproductie van het wijnhuis wordt ons uitgelegd. De geur van wijn hangt zwaar in de koele donkere kelders waar het in houtenvaten rijpt. Later krijgen we hun wijnen te proeven tijdens de kookworkshop en de uitgebreide lunch. Deels wordt de kookworkshop ons voorgedaan en deels moeten we zelf aan het werk. Vooral de heren zien er 'snoezig' uit in hun kokette ruches schorten!

We leren o.a. ‘Pella de Gofio’ te maken, een ‘deegbal’ die er eruit ziet als een aardappel maar is zacht-zoetig en in plakken wordt gegeten. Een oud traditioneel gerecht van de Canarische eilanden, basisvoedsel van de oorspronkelijke eilandbewoners de Guanches. Het gebruikte meel is gemalen van geroosterde granen en kikkererwten. De ‘Papas arrugadas’ (in de schil gekookte aardappelen met een zoutkorstje) staan royaal bedekt met zeezout en water te koken. Eenmaal geserveerd roepen wij gelijk “gerimpelde aardappeltjes!”, gerimpeld of niet ze zijn erg smakelijk met de 'Mojos' die we erbij klaarmaken. Ja, dit typisch Canarisch bijgerecht ‘Mojo’ hebben we al eerder die week geproefd; aan de slag dus  om onze eigen ‘Mojo rojo’ en ‘Mojo verde’ (rode mojo en groene mojo) sauzen te maken. Wel heeft iedere kok zijn eigen smaak en stijl waardoor nergens exact de zelfde ingrediënten gebruikt worden. Mojo is een saus die geserveerd wordt bij je brood om mee te dippen, als smaakmaker bij vis, vlees en aardappelen. De groene waar peterselie of koriander aan toegevoegd is eet men eerder bij vis, aardappelen en brood; de rode, meestal wat pittiger bij vlees. Het is verrukkelijk!

Het hotel aangekleed in Aziatische Thaise stijl is voor mij een ongekende weelde en mijn kamer kijkt vol uit op de Atlantische oceaan.

Een wel hele bijzondere laatste overnachting! Via een palmen oprijlaan komen we aan bij ‘Hotel Botanico’ in Puerto de la Cruz. Whoa…! Met recht grand luxe. Op het billboard in de entree hal worden we verwelkomd, iedereen weet dat er Vip’s aankomen, wij dus! Het hotel aangekleed in Aziatische Thaise stijl is voor mij een ongekende weelde en mijn kamer kijkt vol uit op de Atlantische oceaan. Heel even ga ik op het prachtige bed liggen, terwijl ik rondkijk bedenk ik 'Goh Mireille, je bent maar een bofferd!'.

Een paar uurtjes relaxen maak ik gebruik om op ontdekkingstocht te gaan en neem in de weelderige tuin bij het zwembad mijn kop middag thee. Rust…. Tegen de avond krijgen we een exclusieve rondleiding door het hotel; langs de spa, de lounge en de luxe penthouse suites – alles even elegant, ruim en chic. Eenmaal bij de eetzaal aangekomen is er een speciaal diner ter ere van ons bezoek aan het hotel. Verrukkelijk eten, begeleid met voortreffelijke wijnen speciaal uitgezocht door de sommelier van het hotel. Deze avond gaan we naar het eerder beschreven vuurwerk spektakel in Los Realejos. Na middernacht bij terugkomst in het hotel besluiten we met zijn allen een afscheidsdrankje te nemen in de bar. Ik doe mee met de cocktails anderen nemen een gin-tonic of wijn. Alhoewel het aan iedereen is te zien dat ze uitgeteld zijn van ons wervelende Tenerife avontuur zijn we allen zo vol van de pracht, belevenissen en activiteiten. Een geweldige reis! Een kort nachtje voor 3 van ons want over 4 uurtjes staan we al weer in de hal om naar het vliegveld gebracht te worden.

Tot slot. Tenerife is een veelzijdig vakantie-eiland, een bestemming waar iedere type vakantie liefhebber tot zijn recht zal komen. Wij hebben maar een fractie gezien van wat het eiland allemaal biedt. Zonaanbidders, families met kinderen, natuurliefhebbers of mensen opzoek naar cultuur het is er allemaal. Een extra dimensie aan deze reis was dat er enkele ‘foodies travel bloggers’ mee waren, erg leuk want daardoor kwamen de verschillende wijnen extra onder de aandacht en de culinaire bijzonderheden van het eiland werden uitgebreid besproken. We hebben met elkaar en de verschillende begeleiders van Turismo de Tenerife erg veel plezier gehad, genoten van alle activiteiten, de Canarische keuken en zeker niet onbelangrijk de regelmatig geschonken wijnen waren subliem. Aanbevelenswaardig de wijnen te zoeken in een Nederlandse slijterij.

Mijn dank aan het Spaans verkeersbureau, Tourismo de Tenerife en de redactie die deze bijzondere reis mogelijk maakten. Gracias!

Video fragment op nieuws 'Baile de Magos'

Video versierde kruizen Rambla in 'Santa Cruz'

Video wandeltocht met het kruis uit de kerk

Meer info:

Spaans verkeersbureau

Blog uit Spanje

Web Tenerife ( Engelstalig )

Profiel Mireille Velthuis ( Mireille Velthuis behoorde met dit verslag tot de vijf finalisten voor de Blogprijs 'Proef Spanje' )

 

Tenerife in 5 dagen: Walvissen spotten, vulkaan Teide beklimmen en Volksfeesten meemaken.

Door: Mireille Velthuis

Een opgewekte meneer met naambord 'Mrs Mireille' wacht mij op en brengt me naar het hotel: 'Gran Hotel Bahía Del Duque Resort' Na een lange wakkere Koninginnenacht, vertrekt mijn vlucht om 5.30 's morgens met mooi laag ochtendlicht. De Nederlandse wateren glinsteren en de lucht gloeit zalm-oranje. Nederland lacht onze koningin toe! Het is 30 april 2013. Na 4,5 uur vliegen komen we bij de Canarische eilanden, onder me een wit donzig wolkentapijt, waar de  vulkaantoppen van de verschillende eilanden doorheen prikken. Eenmaal door het wolkendek komt het vulkanisch bruin-grijze heuvellandschap van Tenerife te voorschijn, de vele grote vakantieoorden en, opvallend vanuit de ...

Lees verder
Wijn, smakelijk cultureel erfgoed van Tenerife

Door: Mireille Velthuis

Wijn uit Tenerife is bijzonder goed en tongstrelend. Al in de 16e en 17e eeuw werd Canarische ...

Lees verder
Carnaval op Tenerife: kleurenexplosie, straatfeesten, en een dode Sardine

Door: Jelle van Donderen

Dinsdag 6 februari 2013 krijgt Jelle van Donderen te horen dat hij is uitgenodigd voor een ...

Lees verder
Tenerife: waanzinnige uitzichten, spannende tunnels en zwemmen met schildpadden.

Door: Jelle van Donderen

Zondag 10 februari 2013 vertrekt Jelle van Donderen naar Tenerife. Primair om daar, als ...

Lees verder
Beschrijving Tenerife

Door: Ecktiv Redactie

In het zuiden liggen de grote badplaatsen die heel veel voorzieningen hebben

Lees verder
Landschap Tenerife

Door: Ecktiv Redactie

De vulkanische Teide is het grootse middelpunt van het eiland

Lees verder
Stranden Tenerife

Door: Ecktiv Redactie

Zandstranden in het zuiden en veel ruige natuur die volop actie biedt

Lees verder

- Advertentie -