Een ontdekkingstocht langs de beroemde witte dorpen van Andalusië

Ivonne Calis ging 3 weken naar Andalusië om er de beroemde witte dorpen te bekijken. Ze rijdt door het fascinerende landschap van dorpje naar dorpje en doet uiteraard de steden Granada en Sevilla aan. Lees haar ervaringen over een fascinerende rondrit door Andalusië.

Door: Ivonne Calis

Het vliegveld van Malaga is ons startpunt van een 3 weekse reis langs de beroemde witte dorpjes van Andalusië. We halen onze huurauto op en schrikken van alle deuken en krassen die we zien. Aan de binnenkant ziet de auto er echter keurig uit en hij rijdt ook prima. Later, in de vele smalle straatjes van de dorpjes, zijn we blij met ons compact en gepokt model dat ons veilig en zonder haperen van A naar B brengt.

Onze eerste stop is Totalan, een klein wit dorpje niet te ver van Malaga, waar we in de heuvels slapen bij een Nederlands gerund B&B

Onze eerste stop is Totalan, een klein wit dorpje niet te ver van Malaga, waar we in de heuvels slapen bij een Nederlands gerund B&B. Op weg naar het huis krijgen we direct een voorproefje van wat de witte dorpjes bieden als we door de smalle straatjes naar boven klimmen. Na een hartelijke ontvangst zitten we met een drankje op het terrasje en genieten van het uitzicht op Totalan en het dal erachter. Het dorp is klein maar de sfeer is prima. Dat smaakt naar meer.

Als we de volgende dag de kust verlaten slingeren we over kleine weggetjes door de Sierra Nevada en strijken neer in de Alpujarras.

Dit is een prachtig gebied waar we wandelen over oude herderspaden, over heuvels en door dalen. Om ons heen geurt de gele brem volop en overal staan klaprozen en olijfboomgaarden. Af en toe klatert er een stroompje en verder is het stil en heerlijk rustig. Te snel “moeten” we dit deel weer verlaten, want er staat nog meer moois op ons programma. 

Onze volgende stop is Guadix. Wij slapen in de Cuevas Pedro Antonio Alarcon, een hotel met kamers gebaseerd op oude grotwoningen.

Onze kamer is zeer sfeervol en heerlijk koel. Een prima plek om de oude grotwoningen, waar de stad bekend om staat, te bekijken. Het zijn niet de enige grotwoningen van de regio maar wel veel bij elkaar en nog vaak in goede staat. Van buiten zijn ze even charmant als binnen en het is bijzonder om alle huisjes in de rotswanden van de vallei te zien. ’s Winters warm, en zomers heerlijk koel dat kun je hier wel gebruiken.

Via één van de hogere punten van de Sierra Nevada rijden we verder naar Granada. Er is duidelijk te zien hoe hoog hier ’s winters de sneeuw ligt.

Nu, in mei, is het populaire wintersportgebied groen en stil. Granada is de stad van het beroemde Alhambra. Het oude paleis heeft zowel Moorse als Katholieke invloeden en staat vermeld op de Unesco werelderfgoed lijst. Het is vrij toegankelijk, met uitzondering van de Nazaries paleizen waar je voor moet reserveren of in de rij moet staat. Dit deel bezoek je volgens een tijdslot zodat er een gereguleerd aantal bezoekers , met een maximum per dag, naar binnen kan. Binnen ziet het er prachtig uit met bewerkte muren, tegels , houtsnijwerk en vele binnenplaatsen. Zeker een deel om niet over te slaan.

Na een dag slenteren en genieten van al het moois dat het Alhambra te bieden heeft is het heerlijk eten in één van de leuke restaurantjes. Het oude deel Albayzin straalt met haar steegjes en theehuisjes de sfeer van het oosten uit.  Naast de oosterse sferen kun je in Granada ook prima winkelen. De leukste winkelstraten van Granada bevinden zich tussen de Kathedraal, Calle Reyes Católicos en Plaza Bib-Rambla.

Op weg naar Aldogonales stoppen we nog in Sentenil de las Bodega’s om ook daar de bijzondere grotwoningen te bekijken

Onze rit brengt ons verder naar Aldogonales. Onze B&B bij de Engelse Julie is ons aanbevolen door gasten die we eerder ontmoetten. Op weg naar Aldogonales stoppen we nog in Sentenil de las Bodega’s om ook daar de bijzondere grotwoningen te bekijken en een lekker drankje te drinken onder een overhangende rots.

Aldogonales is een prima plek voor het bezoeken van Ronda. Dit stadje is in tweeën gesplitst door de rivier de Gualdevin, met als gevolg een diepe kloof.

Eén van de drie bruggen over deze kloof, de Puento Nuevo, is één van de meest gefotografeerde bouwwerken van Spanje. Als we hem zien dan snappen we het direct. De brug straalt ontzag en historie uit. We dalen af in de kloof en bekijken de brug ook van onderaf

Vanuit Algodonales is het ook prachtig wandelen in het Grazalema NP. Wel moet er eerst een vergunning geregeld worden (bij de VVV of telefonisch) omdat er slechts beperkte bezoekersaantallen worden toegelaten. Vooral de Sendereo La Gargante Verde maakt grote indruk. Als we afdalen in de kloof zweven roofvogels op de thermiek mee, op zoek naar een prooi. Beneden is de kloof mooi uitgesleten en herbergt verrassend veel groen.

De Via Verde (groene weg) is een wandel- en fietsroute over een voormalige spoorroute die voor het grootse deel nooit gebruikt is.

Gastvrouw Julie heeft nog diverse tips. Eén ervan is een wandeling over een voormalig spoorlijn. Vanuit Olvera is het begin (of eind?) van deze Via Verde (groene weg); een wandel- en fietsroute over een voormalige spoorroute die voor het grootse deel nooit gebruikt is, inclusief een tunnel van 1km en diverse stations. Rust, bloemen, olijfbomen, geiten….Onderweg een heerlijke picknicklunch en de dag kan niet meer stuk.

Als traktatie vallen we met onze neus in de boter en maken we van dichtbij de viering van Romeria, een Katholiek pelgrimage te paard, mee.

In Aldogonales tuigt men zichzelf en het paard mooi op. Julie vertelt ons dat men eindigt bij een speciale (heilige) plek met een gezellig samenzijn van de dorpsgenoten. Helaas mogen wij, als toeristen, daar niet bij zijn. 

Sevilla is een niet te missen plaats van een reis door Andalusië. We voelen ons direct thuis in deze studentenstad met historie.

Sevilla bruist van de energie en de temperatuur is ook ’s avonds nog geweldig. In de zomer kun je Sevilla beter niet bezoeken. Veel stedelingen van Zuid Spanje zoeken in de zomermaanden de koelte van de kust of de bergen op. Sevilla staat bekend als één van de heetste plekken van Europa.

Naast de Real Alcázar, Torro del Orro en de wijk Santa Cruz vonden wij vooral het Plaza Espagna bijzonder.

De citybikes zijn een prima manier om de stad te bekijken. Je kunt ze op meerdere plekken ophalen en terugbrengen. De kosten zijn het eerste half uur gratis en daarna 1 Euro per uur. Naast de Real Alcázar, Torro del Orro en de wijk Santa Cruz vonden wij vooral het Plaza Espagna bijzonder. Het plein is opgetrokken ter ere van de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling van 1929 en is omringd door gebouwen, nu voornamelijk door de overheid in gebruik. Onderaan de gebouwen bevinden zich 52 tegelmozaïeken waarop alle Spaanse provincies zijn uitgebeeld in Azulejo’s (Typisch Andalusische tegeltjes). In Sevilla vind je meer plekken met prachtige Azulejo’s. Midden in het plein staat een fontein en overal zijn bruggetjes.

Vanuit Sevilla brengen we ook een dag een bezoek aan Cordoba. De Mezquita (moskee in het Spaans) is het voornaamste doel van onze trip.

Vanuit Sevilla brengen we ook een dag een bezoek aan Cordoba. Hiermee doen we deze prachtige stad tekort, maar helaas vliegt de tijd als er zo veel moois te zien is. De Mezquita (moskee in het Spaans) is het voornaamste doel van onze trip. Deze prachtige kathedraal kent zowel Moorse als Christelijke invloeden met de grote rood-witte zuilen en bogen en diverse prachtige gebedsruimtes.

Na een terugrit langs vele zonnebloemvelden is onze laatste avond in Sevilla alweer een feit. We genieten van heerlijke tapas in een restaurantje waar ze je naam op een krijtbord schrijven. We zijn net op tijd want na ons wordt de rij langer en het krijtbord steeds voller.

Het Parque Natural Los Alconales is een overnachting zeker waard. Een lange dagwandeling door oude kurkeik bossen met onderweg verre uitzichten over de dalen van het park.

 

Een dagje “over de grens” naar Gibraltar ontbreekt niet op onze route. Het Brits overzeese gebied is een twistpunt in de Engels Spaanse relatie.

Gibraltar is een Brits overzees gebied en een belangrijk twistpunt van de Engels Spaanse relatie. Van dat alles merken wij niets als we de rots beklimmen, het prachtige uitzicht bewonderen (bij helder weer zie je zelfs Marokko liggen) en de groep makaken die de rots bewoond zien. We sluiten af met een Pint and Pie.

Onze rondrit wordt afgesloten met een rit naar Totalan. We hebben besloten nog een keer neer te strijken in het B&B waar we zijn begonnen.

We bezoeken het strand van Rincon de La Victoria. Nog niet overspoeld door toeristen en nog veelal Spaans. Van onze gastheer krijgen we een parasol en lekkere luie stoeltjes mee zodat dit een heerlijk dagje relaxen wordt. Aan de boulevard genoeg leuke restaurantjes voor zowel de vis- als de niet vis liefhebbers.

Nog een laatste keer de benen strekken in het bijzondere park Torcal de Antegurra, iets ten noordoosten van Malaga.

Het park bestaat uit kalkrotsen en we verbazen ons over de prachtige vormen in het landschap en de steenbokken. Wel een waarschuwing; er staat hier vaak een straffe, koude wind waardoor het een stuk frisser is dan je verwacht. Een trui of vest is dus geen overbodige luxe.

 

Te snel komt een eind aan deze prachtige reis. Als het vliegtuig ons van Malaga naar Eindhoven brengt laat ik alles nog eens de revue passeren en heb ik nu al heimwee naar dit veelzijdige stukje Spanje.

Meer info: Spaans Verkeersbureau

Profiel Ivonne Calis

 

Andalusië, een hernieuwde kennismaking met Moors Spanje

Door: Marjolijn Klik

Begin jaren ’80, en weer begin jaren ’90 was ik al eens in Andalusië. Hoog tijd voor een hernieuwde kennismaking. In een georganiseerde reis, daarbinnen soms ook alleen op stap, bezoek ik in november 2012 Andalusië, gecombineerd met een bezoek aan Marokko. Mijn interesse gaat vooral uit naar de Moorse invloeden in Spanje. De weergoden zijn ons niet goed gezind, de streek heeft te kampen met zware regenval en overstromingen. Regenponcho en paraplu behoren dan ook elke dag tot de standaard uitrusting. In dit verslag vooral culturele hoogtepunten, en helaas geen tips voor zonnige terrasjes. De route in het Alhambra voert je door openbare ruimtes naar de ...

Lees verder
Een ontdekkingstocht langs de beroemde witte dorpen van Andalusië

Door: Ivonne Calis

Ivonne Calis ging 3 weken naar Andalusië om er de beroemde witte dorpen te bekijken. Ze rijdt ...

Lees verder
Heerlijk zonnige kusten, een bergachtig binnenland en groene streken

Door: Ecktiv Redactie

Spanje: land van heerlijke zon, uitgaan en lekker eten! Waar anders dan aan de Spaanse costa’s ...

Lees verder
Winterzon, een bruisend uitgaansleven en rust en ruimte

Door: Ecktiv Redactie

Spanje is superzonnig en warm. Ook de eilanden die bij Spanje horen zoals Mallorca, Ibiza, ...

Lees verder
Mañana, siësta, streekgerechten en sangria

Door: Ecktiv Redactie

Spanje is een land van lekker en uitgebreid eten. Aan de costa’s eet je volop vis, schelp- en ...

Lees verder
De bruisende appelcider van Navarra

Door: Ecktiv Redactie

Eva's verleiding was...een appel. Wat zou ze gedaan hebben wanneer ze deze verboden vrucht ...

Lees verder
De groene routes van de regio Valencia

Door: Ecktiv Redactie

Het landschap van de Spaanse regio Valencia is even mooi als veelzijdig. Bergtoppen, groene ...

Lees verder
Spaans Navarra nu nog beter bereikbaar

Door: Ecktiv Redactie

Vanaf 6 mei aanstaande vliegt transavia.com weer naar de Franse bestemming Pau vanaf luchthaven ...

Lees verder
Prijsuitreiking Proef Spanje Award 2013

Door: Ecktiv Redactie

Op donderdagavond 28 november zijn in het Carlton Ambassador Hotel in Den Haag voor de vierde ...

Lees verder
Feesten in Valencia: vuurwerk en folklore, processies en tomaten

Door: Marlies Bax

De Spaanse regio Valencia weet wat feesten is. Vuur, vuurwerk, exposities en shows. Alles wordt ...

Lees verder

- Advertentie -