De bruisende appelcider van Navarra

Eva's verleiding was...een appel. Wat zou ze gedaan hebben wanneer ze deze verboden vrucht uitgeperst in een heerlijk sparkling cider zou hebben geproefd? Van half januari tot en met eind mei is het appelcider seizoen in de Spaanse regio Navarra. De appelciderhuizen in de Baztán-Bidasoa vallei lichten een tipje van de sluier op en openen hun deuren voor het publiek. In diverse ciderbarretjes kan men het proeven van dit drankje combineren met typisch Navarrese hapjes.

Door: Ecktiv Redactie

Appelcider seizoen Baztán-Bidasoa vallei
De Baztán-Bidasoa vallei in het noorden van Navarra staat bekend vanwege de duizend jaar oude appelcider traditie die men daar vindt. De kunst van deze appelcider huizen is het mengen, waarbij een perfecte harmonie van smaken ontstaat en het alcoholpercentage tussen de 5 en 6 procent wordt gehouden. Jaarlijks gaat half januari het appelcider seizoen van start met het breken van de fusten en de viering van de "txotx", het stuk hout dat het gat dicht van het vat waar de eerste cider uitkomt. Vanaf dan blijft men de smaak van de appelcider verbeteren tot en met mei, het einde van het seizoen.

Appelcider huizen
Er is een divers aanbod van appelciderhuizen- en barretjes in de gehele regio Navarra. Vier van de ciderhuizen in de Baztán-Bidasoa vallei doorlopen het gehele proces: van het rooien van de appels in de appelgaarden tot het verwerken, bottelen en serveren van de cider. Deze 4 zijn: Tokai Alai in Lekunberri, Behetxonea in Beruete, Linddurrenborda in Lesaka en Larraldea in Lekaroz en zijn ook voor het publiek toegankelijk. In de Navarrese ciderbarretjeshangt een gezellige sfeer waarbij aan grote lange tafels traditionele menu's als chorizo gekookt in appelcider, kabeljauw omelet, kabeljauw met pepers, op houtskool gegrild vlees en kaas met walnoten en gelei worden geserveerd.

Baztán-Bidasoa vallei
De Baztán-Bidasoa vallei strekt zich uit tot het noorden van Navarra tussen de bergpassen van Belate en Otsondo in de Pyreneeën. Dit intens groene landschap met heuvels, weilanden en mysterieuze bossen is met 376,8m2 het meest uitgebreide gebied van Navarra. De vallei is rijk aan tradities, zoals de speciale dansen op de muziek van de txistu (een soort fluit) en de tamboerijn of de pelottewedstrijden (een soort kaatsspel). De Baztán-Bidasoa vallei is een uitgelezen gebied voor wandeltochten, met onderweg prachtige uitzichten over de vallei, Spaanse dorpjes en robuuste boerderijen. In het noorden bij Roncevalles komt de pelgrimsroute vanuit Frankrijk de regio Navarra binnen. Deze alternatieve route doorkruist de Baztán-Bidasoa vallei naar het zuiden van Navarra in de richting van Santiago de Compostela.

Over Navarra
Navarra, gelegen in het Noord-Oosten van Spanje, is een autonome gemeenschap die de herinnering aan het oude koninkrijk levend houdt. De regio grenst in het noorden aan Frankrijk, in het zuiden aan de provincies La Rioja en Zaragoza, in het oosten aan de Aragonese provincies Huesca en Zaragoza en in het westen aan de Baskische provincies Guipuzcoa en Alava. Navarra beslaat een grondgebied van ruim 10.000 km2 en bestaat uit vier zones: De Pyreneeën, de Cuenca de Pamplona, de Middenzone en de Ribera. De bevolking telt ongeveer 600.000 inwoners, waarvan de meeste mensen in de hoofdstad Pamplona wonen. Grote gebieden in Navarra zijn daarom rustig en dunbevolkt.

Andalusië, een hernieuwde kennismaking met Moors Spanje

Door: Marjolijn Klik

Begin jaren ’80, en weer begin jaren ’90 was ik al eens in Andalusië. Hoog tijd voor een hernieuwde kennismaking. In een georganiseerde reis, daarbinnen soms ook alleen op stap, bezoek ik in november 2012 Andalusië, gecombineerd met een bezoek aan Marokko. Mijn interesse gaat vooral uit naar de Moorse invloeden in Spanje. De weergoden zijn ons niet goed gezind, de streek heeft te kampen met zware regenval en overstromingen. Regenponcho en paraplu behoren dan ook elke dag tot de standaard uitrusting. In dit verslag vooral culturele hoogtepunten, en helaas geen tips voor zonnige terrasjes. De route in het Alhambra voert je door openbare ruimtes naar de ...

Lees verder
Een ontdekkingstocht langs de beroemde witte dorpen van Andalusië

Door: Ivonne Calis

Ivonne Calis ging 3 weken naar Andalusië om er de beroemde witte dorpen te bekijken. Ze rijdt ...

Lees verder
Heerlijk zonnige kusten, een bergachtig binnenland en groene streken

Door: Ecktiv Redactie

Spanje: land van heerlijke zon, uitgaan en lekker eten! Waar anders dan aan de Spaanse costa’s ...

Lees verder
Winterzon, een bruisend uitgaansleven en rust en ruimte

Door: Ecktiv Redactie

Spanje is superzonnig en warm. Ook de eilanden die bij Spanje horen zoals Mallorca, Ibiza, ...

Lees verder
Mañana, siësta, streekgerechten en sangria

Door: Ecktiv Redactie

Spanje is een land van lekker en uitgebreid eten. Aan de costa’s eet je volop vis, schelp- en ...

Lees verder
De bruisende appelcider van Navarra

Door: Ecktiv Redactie

Eva's verleiding was...een appel. Wat zou ze gedaan hebben wanneer ze deze verboden vrucht ...

Lees verder
De groene routes van de regio Valencia

Door: Ecktiv Redactie

Het landschap van de Spaanse regio Valencia is even mooi als veelzijdig. Bergtoppen, groene ...

Lees verder
Spaans Navarra nu nog beter bereikbaar

Door: Ecktiv Redactie

Vanaf 6 mei aanstaande vliegt transavia.com weer naar de Franse bestemming Pau vanaf luchthaven ...

Lees verder
Prijsuitreiking Proef Spanje Award 2013

Door: Ecktiv Redactie

Op donderdagavond 28 november zijn in het Carlton Ambassador Hotel in Den Haag voor de vierde ...

Lees verder
Feesten in Valencia: vuurwerk en folklore, processies en tomaten

Door: Marlies Bax

De Spaanse regio Valencia weet wat feesten is. Vuur, vuurwerk, exposities en shows. Alles wordt ...

Lees verder

- Advertentie -