Burns Night een typisch Schotse traditie

Burns’ nacht wordt meestal in Schotland gevierd op of rondom 25 januari. De geboortedag van de Schotse dichter Robert Burns, namelijk 25 januari 1759 en is een viering van zijn bijdrage aan de Schotse cultuur. Zijn meest bekende tekst is “Auld Lang Syne”, vaak gezongen met de jaarwisseling. De Burns’ Night viering is een feest die gekoesterd en nog door Schotten en Schotse organisaties wereldwijd wordt gevierd.

Door: Mireille Velthuis

Wat doen de Schotten?

Meestal wordt er een ‘Burns Night Supper’ gehouden op de verjaardag van Robert Burns. De mensen dragen regelmatig een Schots kledendracht; de mannen hebben hun kilts met tartan patroon (kenmerkend ruit, kleur en lijnen patroon) van hun clan / familie en de vrouwen insgelijks maar dan het vrouwen kostuum met een tartan sjaal. Er wordt gevlagd met de Schotse vlag en in Schotland draagt men regelmatig een corsage met een ‘thistle’ (paarse distel bloem) wat de nationale bloem van Schotland is. Tijdens een formele avond worden er werken voorgedragen van Burns en meerdere toosts uitgebracht. Tijdens het diner is het hoogtepunt dat de ‘haggis’ onder begeleiding van doedelzakmuziek binnengebracht wordt en de gastheer leest het gedicht de "Address to a Haggis". Dit is een ode die Robert Burns schreef voor dit typische Schotse maal. Daarna wordt de haggis ceremonieel aangesneden. Regelmatig volgt er na het diner Schotse dansen op doedelzakmuziek.

 

 

 

   

Andere geserveerde Schotse gerechten

Andere bijzondere gerechten die op deze avond geserveerd worden zijn: cock-a-leekie soup (kip en prei soep); haggis (soort dikke wordt gemaakt in een schapenmaag); neeps (gepureerde knolraap), tatties (gepureerde aardappelen); cranachan (slagroom gemengd met frambozen en geserveerd met zoete haver-wafels); bannocks (een speciaal brood gebakken op een grill). Het nagerecht: Clootie Dumpling (een pudding voorbereid in een linnendoek of ‘cloot’) of Typsy Laird (een Schotse sherry trifle). Whisky is de traditionele drank en athell brose een oude Schotse likeur (gemaakt van slagroom, whisky, eieren en haver). 

 

 

 

Robert Burns

Burns is een Schotse dichter geboren 25 januari 1759, hij overleed 21 juli 1796. Hij heeft vele gedichten geschreven in het Schotse dialect. Een museum aan hem gewijd “ Robert Burns Museum” is te bezichtigen in Alloway, Schotland – de geboorteplaats van Burns. Alloway ligt in zuidwest Schotland (nabij Ayr) , geografisch gezien ter hoogte van de Noord Ierse kust. De Provincie Ayreshire is een mooi nog weinig ontdekt gedeelte van Schotland.

 

Burns museum
Ayreshire
Website over Burns en zijn werken
 

 

Burns Night een typisch Schotse traditie

Door: Mireille Velthuis

  Wat doen de Schotten? Meestal wordt er een ‘Burns Night Supper’ gehouden op de verjaardag van Robert Burns. De mensen dragen regelmatig een Schots kledendracht; de mannen hebben hun kilts met tartan patroon (kenmerkend ruit, kleur en lijnen patroon) van hun clan / familie en de vrouwen insgelijks maar dan het vrouwen kostuum met een tartan sjaal. Er wordt gevlagd met de Schotse vlag en in Schotland draagt men regelmatig een corsage met een ‘thistle’ (paarse distel bloem) wat de nationale bloem van Schotland is. Tijdens een formele avond worden er werken voorgedragen van Burns en meerdere toosts uitgebracht. Tijdens het diner is het hoogtepunt dat de ...

Lees verder
Schotland: Such a bonnie place to visit!

Door: Mireille Velthuis

Schotland ligt in het noordelijkste gedeelte van Engeland. Onderdeel van het Verenigd ...

Lees verder
Buitensportland - Berglandschapland

Door: Mireille Velthuis

Wie van buitensport houdt kan zijn hart ophalen in Schotland in ieder seizoen. Wandelen, ...

Lees verder
Karaktervolle en aristocratische nationale drank, Whisky

Door: Mireille Velthuis

Nationale drank ‘Scottish Whisky’ kan menig mens bekoren! Op verschillende manieren ...

Lees verder

- Advertentie -