Madeira in de winter

Twee reizigers, één reisdoel. Komen twee reiservaringen tot eenzelfde beeld? Twee Spotters interviewen elkaar over een bestemming waar ze onafhankelijk van elkaar zijn geweest. Zo delen ze hun ervaringen, vullen elkaar aan of spreken elkaar tegen. Een reisduel met als resultaat een informatief sfeerbeeld die een complete indruk geeft van het reisdoel. Hier over Madeira in de winter.

Door: Miez Peek

Miez: ‘Mireille, waarom ging je eigenlijk naar Madeira?’

Mireille: Ik wilde persé in de winter weg, begin december is goedkoper en ik wilde zon, warmte en terrasjes. We zoeken allebei bestemmingen met cultuur, historie, natuur, het stadse en een stuk vrijheid. Het liefst een bestemming die we nog niet kennen en een fly-drive met hotel of bed & breakfast (quinta’s op Madeira). We zagen dat Madeira t.h.v. Marokko in de Atlantische Oceaan ligt. Hé, dat is ook leuk, daar is het vast warm overdag. En wat bleek Transavia had begin december spot goedkope vluchten! Na wat zoekwerk hebben we die avond onze reis, auto en hotel geboekt.

Miez: ‘Wat verwachtte je van het bloemeiland?’

Mireille: Mijn verwachtingen waren achteraf niet geheel reëel. Ik verwachtte ruim 20 graden overdag en dat we eenvoudig over het eiland konden crossen. Ik had een beeld van een glooiend heuvelrijk, bloemrijk eiland met zwarte lavastranden. Niet te druk maar wel een multiculturele gezellige drukte met eilandbewoners, overwinteraars en Europese vakantiegangers. Toen we er waren was het weer wisselend met mooie dagen maar ook regen. Het beeld van een groen eiland klopte wel al is het er veel steiler dan gedacht. Op grote delen is het erg rustig in de winter, alleen Funchal was echt levendig.
Miez: Ik herken wat je zegt, in 2010 was de winter letterlijk een ramp door overstromingen. Als je voor rust gaat zit je in de winter erg goed maar wil je meer zekerheid over het weer en wat meer leven dan is de periode maart-mei erg geschikt. De lente begint er vroeg en zo zie je waarom het een bloemeiland is hoewel ik verbaasd was over wat er allemaal in bloei stond in de winter. 

 

Mireille: ‘En jij, vond jij het een geschikt eiland?’

Miez: Madeira staat in mijn beleving aangeschreven als 'ouwe lullen' eiland ondanks de ruigte die er is. De combinatie van goede accommodaties, adequate voorzieningen als het openbaar vervoer en de mogelijkheid tot avontuurlijke wandelingen was ideaal. En zo hebben we het ook ervaren, in die zin voor elk wat wils. Ook met kinderen is het een geschikt eiland als je van een stuk avontuur (wandelen, sea life) houdt. Een echt strandeiland is het niet ondanks de paar zandstranden die er zijn.
Mireille: De Madeiriaanse bevolking vond ik over het algemeen ouder, behalve in Funchal. Ik vind het eiland niet echt geschikt voor mensen die minder mobiel zijn want je moet bijna overal klimmen. Het is een eiland voor fitte mensen die van rust, natuur, wandelen en tuinen houden. Om er goed van te kunnen genieten moet je wel enige conditie hebben. De Tropical Palace Garden in Funchal ligt bijvoorbeeld op een zeer steile helling. Op een regenachtige dag glij je vanzelf omlaag door de tuin langs weelderige tropische planten.
Miez: Haha, ja volgens mij zijn alleen een aantal wandelingen langs de levada’s en de boulevard van Funchal vlak.

Mireille: ‘Was er iets dat je tegen is gevallen?’

Miez: De wisselvalligheid van het weer in de winter en verder was de eerste indruk van Funchal die van een drukke chaotische stad maar na een nadere kennismaking o.a. met de heerlijke boulevard ben ik daar van terug gekomen.
Mireille: Ik vond Funchal een heerlijke stad, niet te druk, genoeg te zien en voldoende plekken om uit eten te gaan inclusief cultuur en terrasjes. De chaos die er is, is nog het herstel van de natuurrampen in 2010. Portugal en Madeira lijden ook onder de financiële crisis.

 

Miez: ‘En jij, ben jij iets tegengekomen dat je minder vond?’

Mireille: Ik ben in het Reid’s Palace Hotel geweest, een legendarisch oud Britse decadentie boven op een klif in Funchal. Ik houd van zo’n moment terug stappen in oude tijden, even mijn de fantasie de loop laten. Wij hadden een ‘High tea’ gereserveerd. De thee was uitmuntend en er werd voor ons op de piano gepingeld maar de rest was een aanfluiting voor een buitenproportioneel bedrag. Wel heb je een fantastisch panoramisch uitzicht over de stad en haven. Overrated door haar naam en geschiedenis met bekende gasten zoals Margret Thatcher en Winston Churchill.
Buiten Funchal was het begin december ongelooflijk stil is. Vooral in Porto Moniz zaten we dikwijls alleen in een restaurant of café, nogal ongezellig.

  

Mireille: ‘Heb je nog een bijzondere of grappige ontmoeting gehad?

Miez: Qua mensen niet, bij wandelingen heb ik maar een enkele collega wandelaar gezien.
Wel heb ik twee keer een dolfijnentour gemaakt. Een keer met speedrubberboot en een keer met de Santa Maria (door Hollanders nagebouwd piratenschip). Beide keren honderden dolfijnen gezien die lange tijd mee zwommen, een deel voor de boeg. Dat had ik niet eerder zo meegemaakt, erg mooie ervaring.
Mireille: Die Dolfijnen tour lijkt me een geweldige ervaring. Top tip voor het eilandbezoek!
Op onze 1e dag waren we bij de Teleferico das Achada da Cruz aan de westkust. Boven aan de kabelbaan staat een blokhut café waar we lunchten. Gaaf uitzicht. Er liep een lief maar lelijk hondje genaamd ‘Pattes’. De volgende dag waren we gaan wandelen bij de Ribeira da Janela (groen dal met levada). Ik raakte aan de praat met de eigenaresse van het café waar we eindigden omdat ik haar Zuid-Afrikaanse Engels herkende. Bleek zij slechts 9 maanden geleden weer naar het eiland van haar ouders te zijn teruggekomen vanuit Johannesburg. Wij deelden een herkenbare achtergrond en spraken ‘Jààpie Engels’ met elkaar! Nog bizarder: tijdens het gesprek bleek dat haar zus het café bij Achada da Cruz had en het hondje Pattes!
Miez: Ik heb begrepen dat veel Madeirianen die in het verleden om economische redenen het eiland zijn ontvlucht in de winter voor korte of lange tijd terugkomen.

 

Miez: ‘Eten en drinken zijn voor mij belangrijk tijdens de vakantie. Hoe waren jou ervaringen en heb je iets typisch Madeiraans gegeten?’

Mireille: Klopt ik ben avontuurlijk met eten, durf te proeven en vind een kookcursus op reis leuk. Mijn jeugd herinneringen aan Portugees eten in Mozambique waren groots. De Madeiraanse viel me wat tegen, ik vond het geen smakelijke keuken. De porties waren zo fors dat het gelijk tegenstaat wat ook gold voor de vleesportie. Lekkerland voor carnivoren!
Miez: Precies, heerlijk juist die grote stukken. Ik heb juist enorm zitten genieten van de ‘Espetadas’ (grote vleesspiezen) die op de barbecue klaargemaakt werden.
Mireille: De maaltijden waren mij te vet. Mijn reisgenote is vegetarisch, voor haar was er maar een zeer beperkte keus.
Miez: Volgens mij een kwestie van het juiste restaurant kiezen want ik heb prima salades gegeten en op de ‘Mercado dos Lavradores' (boerenmarkt in Funchal) zag ik dat er genoeg groenten en fruit op het eiland is.
Mireille: Het is heel jammer, maar we hebben geen enkel vegetarisch restaurant kunnen vinden en de keus in de gewone restaurants was zeer beperkt. Dus heeft mijn reisgenote wel drie keer heel verrassend een omelet met sla gekregen. Maar inderdaad, er is een grote verscheidenheid aan tropische en subtropische vruchten zoals de tree-tomato, banana-passionfruit, papaya en ananas, jammie! Ook de patisserie en broodjes zijn erg smakelijk, vooral de ‘pasteis de nata’ (roomgebakjes). En de koffie is heerlijk, mijn favoriet: de ‘Chinesa’ (koffie met warme melk).
Miez: Nu ik er aan terugdenk komt de heerlijke ‘Bolo do caco’ weer terug. Overal op het eiland staan de broodjeskramen waar je heerlijk worstenbroodjes kunt halen (met een soort chorizo). Alleen de naam he…, de betekenis laat zich raden.

 

Miez: ‘Op welke manier heb je op Madeira gereisd en was dat een goede keuze?’

Mireille: Wij hebben een auto gehuurd voor het gehele verblijf, dus ook in Funchal. Ik vond het ideaal. Geeft je alle vrijheid om overal heen te kunnen en wanneer je maar wilt. Heerlijk avontuurlijk ontdekken en makkelijk uitstappen voor een foto of koffie. Hoewel de wegen bochtig en steil kunnen zijn met zeer veel tunnels zijn ze prima en goed bewegwijzerd. Neem voor het gemak je navigatie mee, het werkt perfect. In Funchal hebben we accommodatie gezocht waar ook parkeergelegenheid bij was, bovendien heeft Funchal meerdere parkeergarages.
Miez: Ik vond die gratis ‘carwashes’ wel leuk. Op sommige plaatsen rijdt je onder een kleine waterval door. Wel je ramen dicht doen!

Miez: 'Volgens mij zou je Madeira prima als een soort rondreis kunnen doen omdat je daardoor de grote verschillen beter ervaart. Hoe kijk jij daar tegen aan?’

Mireille: Ik kan dat alleen maar aanbevelen. Als je buiten het vakantieseizoen gaat denk ik dat je heel goed ter plekke een slaapplek kunt regelen. Door het bergachtige karakter en de microklimaten zijn er grote verschillen qua temperatuur en omgeving op het eiland. Wij hebben 4 nachten in Porto Moniz en 3 nachten in Funchal doorgebracht. Prima tussenoplossing.
Miez: Ik vond de sfeer in de kleine dorpjes aan de noordkant van het eiland heerlijk rustgevend, bv. Ponta da Cruz. Bijna alle dorpjes hebben overnachtingsmogelijkheden. Ideaal als je wandelen een onderdeel van je reis laat zijn, hoef je niet ver terug.

 

Mireille: ‘De levada-wandelingen zijn uniek voor Madeira. Welke wandeling raad je aan, Miez?’

Miez: Er zijn zoveel mooie wandelingen en allemaal met een heel eigen karakter. Door het slechte weer waren veel wandelingen gesloten omdat het onveilig was, iets om je vooraf goed over te laten informeren. De toppers waren het droge schiereiland Ponta da Sao Lourenco met geweldige kust, langs kliffen (zonder gevaarlijk te worden) en veel kleuren in de rotsen. Een wandeling van ca. 3u heen en terug die in de vroege ochtend op zijn mooist is.
Verder de wandeling naar de 135mtr hoge Risco waterval (hoogste van Madeira) die je in anderhalf uur heen en weer loopt. Je kunt ook doorlopen naar de 'Lagune van de 25 bronnen' (2u extra).
Je loopt dan door het jungleachtige, natte hart van het eiland, langs levada's (waterkanaal) vol forellen.
Een prachtige tocht gaat langs de levada de Janela in het noordwesten van het eiland. Sprookjesachtig met geweldige uitzichten, watervallen, tunnels (zaklamp mee!), enorme moswanden en veel meer groen.
Overigens zijn veel levada-wandelingen relatief vlak en zijn er genoeg plekken om uit te rusten (op het levadamuurtje). Ook handig, er is altijd vers water in de buurt...

Miez: ‘Wat heb je meegekregen aan cultuur op Madeira? We kennen de port maar er is meer. Heb je dingen opgezocht?’

Mireille: Volgens mij kun je net zo goed voor de wijn op Madeira zijn, Madeira heeft bijzonder goede wijn die al sinds de 16e eeuw verbouwd wordt. Cultuur heb ik maar deels gevonden, wat ik terugvond was vooral historie. Funchal is zo'n 600 jaar oud en veel van haar historische gebouwen en oude tuinen zijn nog intact, ondanks piraterij, brand en aardbevingen. Eilandbezoekers waren door de eeuwen heen Spanjaarden, Italianen, Engelsen, Fransen en natuurlijk de Portugezen en ieder laat landseigen invloeden na. Bekende bewoners lieten weer hun erfgoed achter. De stad is verdeeld in verschillende zones, ik raad je aan je vooraf wat in te verdiepen en zo langs oude kerken, kloosters, forten, boekwinkels, de universiteitscampus, cafés, huizen, tuinen en musea te wandelen.
Miez: Voorheen zou ik niet snel een botanische tuin bezoeken maar sinds de geweldige tuinen in en rond Funchal denk ik daar anders over. Wat een kleuren en ze liggen allemaal zo mooi dat je een pracht uitzicht hebt over de stad. Funchal is wel veelzijdig, eigenlijk een prima uitvalsbasis voor het eiland, zeker in de winter.
Mireille: We hebben ook een fantastische Fado avond meegemaakt. In de Zona Velha (oude centrum) in restaurant Marcellino’s. Tijdens het eten werd er hartstochtelijke fado liederen ten gehore gebracht, begeleid met guitarro. Tip: Blijf na het eten nog even lekker zitten want later op de avond komt de plaatselijke bevolking naar het restaurant voor de muziek en een drankje. De kok bracht ook een passionele droevige lied ten tonele wat hem na een paar glaasjes wijn beter af ging. De lokale bezoekers komen om de beurt naar voren om ook hevig dramatisch uit te halen. Echt prachtig en geen toeristische show.

 

Miez: Ben je nog op de boerenmarkt geweest?

Mireille: Ja, trouwens de enige plek waar ik vrouwen in klederdracht zag was op de markt ‘Mercado dos Lavradores’. Met hun gestreepte rok, typerende laarsjes van geiten en runderleer, de ‘Botas da Madeira’ en het blauw mutsje, de ‘Carapuça’ waar vroeger de lengte van het uitsteekseltje boven op iets vertelde over de sociale status.

Mireille: ‘Madeira kan wat meer reuring en jonger toerisme gebruiken. Denk jij dat als er meer Europese charters heen vliegen de huidige charme dan negatief zal veranderen?’

Miez: Dat weet ik niet, het gebrek aan een echte strandcultuur heeft ook zijn voordelen. Overigens zijn er genoeg zwemmogelijkheden en zijn op verschillende plekken kleine zandstranden aangelegd. En als je echte strand wilt heb je buureiland Porto Santo nog! Madeira blijft wat mij betreft een eiland met twee gezichten. Je zit twee weken op een hotelterras in Funchal (en dan zit je mooi) of je hebt een actieve vakantie waar mee je het eiland het best tot haar recht laat komen. Dat actieve kan op allerlei niveaus en vind ik ook geschikt voor gezinnen. Prettig is dat het eiland per auto en openbaar vervoer goed bereikbaar is, ook de uithoeken. 

 

Mireille: ‘Heb jij nog tips voor mensen die vooral Funchal bezoeken?’

Miez: Funchal leeft ook in de winter. De boulevard is genieten met de bootrestaurants, de haven en de eettentjes. Wat ik een leuke plek vond was het park boven de jachthaven helemaal aan het eind van de boulevard. Vanaf de bankjes die er staan heb je zicht op alle havenactiviteiten. De gekte na het binnenkomen van een cruiseschip. De zeillessen voor kinderen naast die enorme schepen, de vissersboten en het onderhoud daarvan, leuk mensen kijken.
Mireille: Leuk, aan de andere kant van de boulevard zijn in de oude wijk rondom de Rua de Santa Maria de deuren prachtig geverfd met talrijke afbeeldingen.

Mies: ‘Het wordt tijd voor conclusies…’

Mireille: Het is een prachtig weelderig eiland, genieten voor bloemen- en tuinliefhebbers. In de tweede week na Pasen is er een bloemenfestival. Verspreid je dagen over minstens twee locaties op het eiland om optimaal te genieten van het vele moois. Neem enkele dagen voor Funchal, een mooie, niet drukke stad met voldoende cultuurhistorie en bezienswaardigheden. Ik vond het vooral een eiland om activiteiten te ondernemen, meer dan een relax eiland.
Miez: Madeira is een prachtig en veelzijdig eiland. Het is steil met ruige kuste en een groen en nat binnenland (watervallen en levadas) waar veel te ontdekken en te doen is. De wandelingen zijn ongelooflijk prachtig en Funchal is een stad waar het prima vertoeven is. Ik raad het (vroege) voorjaar aan als ideaal reismoment wanneer het weer stabiel is en de bloempracht in vol ornaat. En net als Mireille: verblijf op verschillende plaatsen ondanks de beperkte grote van het eiland. Je maakt de verschillende karakters van het eiland dan optimaal mee.

Spotter-Duel: idee en redactie van Miez Peek


 

Madeira informatie. Links met informatie over de in het reisduel genoemde locaties zijn o.a.:

Officiele toeristsite: www.visitmadeira.pt
Toeristische informatie : www.madeira-tourist.com
History Funchal: www.madeira-a-z.com
Informatie Porto Santo: www.porto-santo.com
Dolfijnentour Santa Maria: www.madeirapirateboat.com
Tuinen Monte Funchal: www.madeirapirateboat.com
Informatie wandelingen: www.sanmarko.nl (beschrijving met foto’s van 3 genoemde wandelingen).

Zie ook www.droomplekken.nl en www.zwerver.nl voor boeken en informatie.

Tips op Ecktiv Community:
Foto en tip over bloemenfestival van Willemien
Foto en tip over kunstdeurenroute van Nyasa
Tip hotel in Funchal van Nyasa

Tips ter voorbereiding:
Mireille heeft in de voorbereiding o.a. gebruik gemaakt van Pinterest. Met de foto’s en informatie krijg je een goed beeld van wat je kunt verwachten. Verder waren Ecktiv Community en de volgende boeken onderdeel van de voorbereiding:
-‘Madeira’ van ANWB extra, ISBN9789018034764
-‘Madeira top 10’ van DK Eyewitness, ISBN9781409373513
Mies gebruikte bovengenoemde websites en voegt een wandelgids toe:
-‘Rother Wandelgids Madeira’, ISBN9789038920085


Corno's fotografie-tip 1: Donkere waterval versus felle ondergaande zon

Door: Corno van den Berg

Soms zie je iets heel moois. Zo bijzonder dat je meteen denkt: dit wordt een bijzondere foto. Ik had het recent op Madeira. Een waterval die in zee uitkomt en een zon die langzaam de horizon af zakte. Ik ging er eens voor zitten op een rots. Ik was alleen en had de tijd. ‘Dit zou het mooiste van de gehele reis worden’, schoot door mijn hoofd. Dat werd het ook, maar wel heel anders dan verwacht. Want wat het oog ziet, ziet een camera niet. Hoe licht je de felle zon en die donkere waterval goed uit? Een foto wordt al snel te licht of te donker, hoe je hem ook belicht. Probeer het maar. Maar eerst moest de compositie worden bepaald. Ik had nog wel wat tijd voordat de zon op ...

Lees verder
Madeira in de winter

Door: Miez Peek

Twee reizigers, één reisdoel. Komen twee reiservaringen tot eenzelfde beeld? Twee Spotters ...

Lees verder
Beschrijving Madeira en Porto Santo

Door: Ecktiv Redactie

Het Atlantische bloemeneiland waar het altijd lente is

Lees verder
Landschap Madeira en Porto Santo

Door: Ecktiv Redactie

Maak adembenemende bergwandelingen langs de levadas

Lees verder
Stranden Madeira en Porto Santo

Door: Ecktiv Redactie

Naar het zeezwembad of relaxen op de gouden stranden van Porto Santo

Lees verder

- Advertentie -