Eiland hoppen op de Azoren

In juni 2014 bezocht Trude Hardeman 5 eilanden van de Azoren. In dit eerste verslag beschrijft ze haar ervaringen over de Terceira en Faial. Zowel qua natuur en cultuur is er nogal wat te beleven op de eilanden. Terwijl je er niet te veel last van toeristen hebt. Al met al schetst Trude een beeld van het ongerepte dat bij de Azoren hoort. Alleen het klimaat al maakt een bezoek aan de Azoren tot een onverwachte belevenis.

Door: Trude Hardeman

Op ruim vier uur vliegen van Nederland liggen de Azoren. Deze Portugese eilandengroep ligt als speldenprikjes middenin de Atlantische Oceaan. De Azoren bestaan uit negen eilanden t.w.: Terceira, Sao Jorge, Pico, Faial, Sao Miguel, Corvo, Flores, Graciosa en Santa Maria. De eilanden zijn vulkanisch en dus kom je er vele vulkaankegels, hoge kraterwanden en natuurlijk het zwarte lavagesteente tegen. Het klimaat op de eilanden is heerlijk; altijd tussen de 20 en 25 graden. Helaas niet altijd een zonnetje. Hou ook rekening met regen, dikke mist door laag hangende wolken en bewolking rond de eilanden. Het kan binnen 5 minuten zomaar van schitterend zonnig weer omslaan naar dikke bewolking en regen. 

De witte huisjes met gekleurde ramen en deuren, de smalle straatjes, schitterende paleizen en tuinen maken Angra do Heroismo de moeite waard.

Terceira: Dankzij de Amerikanen ligt op Terceira een internationale luchthaven. De vroegere Amerikaanse basis is nu omgebouwd tot een keurige luchthaven met alle comfort. Onderstaand enkele hoogtepunten van ons bezoek. Angra do Heroismo: Ons hotel ligt in de prachtige, gezellige hoofdstad Angra do Heroismo. Angra do Heroismo, de oude hoofdstad van de Azoren, is door de Unesco tot Werelderfgoed verklaard. De vele witte huisjes met gekleurde ramen en deuren, de smalle straatjes, schitterende paleizen en tuinen maken Angra do Heroismo de moeite van het bezoeken waard.

De stad ligt aan het water. Het heeft een haven voor zeilboten en je ziet in de haven dan ook schepen vanuit de hele wereld liggen. Aan de haven staat de mooie kathedraal Igreja da Misericordia. De blauw-witte voorzijde van de kerk uit de 18e eeuw is gericht naar zee. Helaas kunnen we deze kerk niet van binnen bezichtigen, omdat er een kerkdienst aan de gang is. De stad heeft interessante bezienswaardigheden zoals het Jardim Duque da Terceira. Dit is de stadstuin van Angra en werd al in 1882 aangelegd tussen de Jezuïetenkerk en het Franciscanenklooster. Bewoners van het eiland wandelen door de tuin of rusten uit op een van de bankjes, genietend van de exotische planten en bomen die er groeien. Het bijzondere van deze tuin is dat het grootste deel van de tuin verticaal ligt. Dat betekent dus trappen lopen. Op alle niveau’s is de tuin prachtig. Deze wandeling is een aanrader. Hoeveel treden we hebben moeten lopen om boven te komen weet ik niet. 

Eenmaal boven wordt je inspanning beloond met een werkelijk fantastisch uitzicht over de stad. Op de heuvel staat de Obelisco da Memoria. Dit monument werd in 1845 opgericht door koningin Maria II ter nagedachtenis aan haar vader Pedro IV. De onderste steen van de Obelisk zou een voormalige kadesteen zijn uit de kademuur van Angra. Gelukkig zijn er bankjes boven waarop je van het uitzicht kan genieten. Boven is de 2e toegang tot het park. Terceira staat bekend om de Heilige Geesttempels. Er liggen 68 van deze tempels verspreid over het eiland.

De kleurrijke imperios (Heilige Geesttempels) lijken op kapelletjes. Zij worden niet voor officiële erediensten gebruikt, maar voor de zeer populaire Feesten van de Heilige Geest, die jaarlijks tussen Pasen en Pinksteren worden gevierd. Dit feest stamt uit de middeleeuwen en heeft zich eigenlijk alleen op de Azoren kunnen handhaven.Het interieur van de tempels bestaat uit een altaar waarop de Heilige Geestkroon wordt bewaard.

 

Het centrum van Praia da Vitoria is autovrij. Er staan verschillende kerken waaronder de Igreja Matriz, in 1456 opgericht door Jacome de Bruges.

Praia da Vitoria: De eerste zeevaarders kwamen in 1450 aan land in Praia da Vitoria. Het is een vrij uitgestrekte plaats met een boulevard met heel veel terrasjes. Wij hebben ervoor gekozen ergens middenin de oude stad te lunchen aan een van de gezellige pleinen. Het viel ons op dat er nauwelijks toeristen waren en dat voor een doordeweekse dag. Het centrum van het stadje is autovrij. Er staan verschillende kerken waaronder de bekende Igreja Matriz. De kerk is in 1456 opgericht door Jacome de Bruges. De kerk is op onregelmatige tijden open. Het interieur is ingericht in de barok stijl. Maar de buitenkant is ook heel bijzonder.Praia da Vitoria ligt aan zee en heeft een stukje zandstrand. Net buiten de stad op een hoge heuvel staat het monument Praca Francisco Ornelas da Camara, een monument ter nagedachtenis aan de zeeslag uit 1829. Vanaf het monument heb je een fantastisch uitzicht over de stad en wijde omgeving. Er is meer dan voldoende parkeergelegenheid.

In Sao Sebastiao staat de mooiste Heilige Geesttempel van de hele Azoren. Het duurde wel even voordat we het huisje vonden.

Sao Sebastiao: Sao Sebastiao is een oud plaatsje, veel witte huisjes en je kan er leuke foto’s maken. Er heerst een relaxte sfeer. Op het pleintje in het centrum van het dorp zitten de mannen bij het lokale café en wisselen de laatste nieuwtjes uit. Het is er verder heel stil. 

Vanwege de gaten in de bodem waaruit kokendhete stoom opstijgt, wordt de route door het fumerolenveld door leuningen beveiligd.

Furnas do Enxofre: Vanaf een kleine parkeerplaats gaat er een korte, door leuningen beveiligde route door het fumerolenveld. Je mag hier niet van de route afwijken, want buiten de paden dreigt gevaar vanwege de gaten in de bodem waaruit kokendhete stoom opstijgt. We volgen de route, zoals voorgeschreven, maar dit bezoek viel ons erg tegen. We zagen slechts 1 enkel rookpluimpje. Het landschap daarentegen is erg mooi.

Serra do Cume: Het uitzichtpunt is slecht aangegeven. De weg voert naar een hoge kraterwand maar stopt dan plotseling bij een openstaand hek aan de rechterkant van de weg. Een groot bord geeft aan dat je privé terrein oprijdt. Er staan in de verte zendmasten. Toch moet je door dit hek rijden om het uitzichtpunt Serra do Cume (546 m hoog) te bereiken. Ter hoogte van de zendmasten op een overhangend plateau heb je een fantastisch uitzicht vanaf de noordoostelijke rand van een reusachtige, ongeveer 10 kilometer brede perfect bewaard gebleven krater. In een dambordpatroon liggen de weiden en velden, afgebakend door de donkere lavasteenmuurtjes aan je voeten.

 

Tijdens de bloeiperiode van de hortensia’s rijd je door lanen met aan beide zijden hagen van hortensia’s

Faial: Faial wordt ook wel het “blauwe eiland”genoemd. Tijdens de bloeiperiode van de hortensia’s rijd je door lanen met aan beide zijden hagen van hortensia’s. Grote delen van het eiland zijn beschermd natuurgebied, maar bieden wel volop wandelmogelijkheden. Ook op Faial zie je overal vulkaankegels uit het landschap oprijzen.

Faial met een lengte van 21 kilometer, is het kleinste eiland wat wij hebben bezocht. Vanaf dit eiland heb je een prachtig uitzicht op de vulkaan Pico van het gelijknamige eiland Pico.

Horta: De hoofdstad Horta van het eiland Faial is niet erg ingesteld op toeristen. Restaurantjes en gezellige terrasjes hebben wij niet gevonden. In de grote haven ligt het vol met internationale zeilschepen. De stad heeft geen uitgesproken toeristische trekpleisters. Café Peter Sport is een verzamelplaats van zeilers. Aan zee ligt het voormalige fort Santa Cruz. Dit fort is nu omgebouwd tot een hotel. Het restaurant serveert heerlijke gerechten.

Als gevolg van een onderzeese vulkaanuitbarsting lijkt het gebied van de Vulcao dos Capelinhos op een maanlandschap

Vulcao dos Capelinhos: Een van de hoogtepunten van het eiland is Vulcao dos Capelinhos. Op het westelijke puntje van Faial vond van september 1957 tot oktober 1958 een onderzeese vulkaanuitbarsting plaats. In omliggende plaatsen werden 500 huizen compleet verwoest. Momenteel lijkt dit gebied op een maanlandschap. De uitbarsting zorgde voor 2,4 vierkante kilometer nieuw land. In het bezoekerscentrum onder de gerestaureerde vuurtoren geeft men uitleg aan de hand van foto’s en film over de uitbarsting. Vanaf diverse plekken op het eiland is het mogelijk een vulkaanwandeling te maken. Wel moet je je voor vertrek laten registreren, want het toegestane aantal wandelaars is beperkt.

 Caldeira van de Vulcao dos Capelinho: Met de auto is er maar 1 weg tot de krater. Er is weinig parkeergelegenheid. Bij de parkeerplaats loop je een paar meter door een tunneltje naar het overhangende uitzichtpunt op de Caldeira. Er staat ook een heel klein kapelletje. De Caldeira (ketel) van de vulkaan ligt in het midden van het eiland en is op alle plattegronden heel duidelijk zichtbaar. De Caldeira is een bijna cirkelvormige 2 kilometer brede krater en 400 meter diep. Op de bodem zijn moerasachtige plekken. De hellingen van de krater zijn bekleed met allerlei natuurlijke vegetatie. Op de Azoren zijn veel planten te vinden die nergens anders op de wereld groeien. In het voorjaar zie je talloze watervallen langs de hellingen. Het is verboden naar beneden af te dalen. De wandelroute langs de bovenkant van de krater is 8 kilometer lang. Heel bijzonder is het dat deze wandeling niet door kloven wordt onderbroken.

Botanische tuin: We hebben een bezoek gebracht aan de botanische tuin, Jardim Botanico do Faial op het eiland. Hoewel de toeristenboekjes er lovend over schrijven over deze vroegere sinaasappelplantage vonden wij de tuin tegenvallen.

Informatie: Bureau voor Toerisme Portugal - Azoren Toerisme Azoren - Engelse website  

 

 

Eiland hoppen op de Azoren

Door: Trude Hardeman

  Op ruim vier uur vliegen van Nederland liggen de Azoren. Deze Portugese eilandengroep ligt als speldenprikjes middenin de Atlantische Oceaan. De Azoren bestaan uit negen eilanden t.w.: Terceira, Sao Jorge, Pico, Faial, Sao Miguel, Corvo, Flores, Graciosa en Santa Maria. De eilanden zijn vulkanisch en dus kom je er vele vulkaankegels, hoge kraterwanden en natuurlijk het zwarte lavagesteente tegen. Het klimaat op de eilanden is heerlijk; altijd tussen de 20 en 25 graden. Helaas niet altijd een zonnetje. Hou ook rekening met regen, dikke mist door laag hangende wolken en bewolking rond de eilanden. Het kan binnen 5 minuten zomaar van schitterend zonnig weer omslaan naar dikke ...

Lees verder
Eiland hoppen op de Azoren - Deel 2

Door: Trude Hardeman

In juni 2014 bezocht Trude Hardeman 5 eilanden van de Azoren. In dit tweede verslag beschrijft ...

Lees verder
Beschrijving Azoren

Door: Ecktiv Redactie

Negen eilanden voor een actieve vakantie in de natuur

Lees verder
Cultuur Azoren

Door: Ecktiv Redactie

De Azoren en Atlantische Oceaan zijn onafscheidelijk

Lees verder
Activiteiten Azoren

Door: Ecktiv Redactie

Walvissen, bloemen en een prima klimaat voor buitenactiviteiten

Lees verder

- Advertentie -