De ongerepte vrijheid van Noorwegen

Spottersduel 'De ongerepte vrijheid van Noorwegen'. Twee reizigers, één reisdoel. Komen twee reiservaringen tot eenzelfde beeld? Twee Spotters interviewen elkaar over een bestemming waar ze onafhankelijk van elkaar zijn geweest. Zo delen ze hun ervaringen, vullen elkaar aan of spreken elkaar tegen. Een reisduel met als resultaat een informatief sfeerbeeld die een persoonlijke indruk geeft van het reisdoel. Deze keer over Noorwegen met een grote variëteit aan ervaringen en mogelijkheden.

Door: Miez Peek

Corrie de Winter en Pieneke Schenkel hebben Noorwegen leren kennen vanuit totaal verschillende ervaringen. Corrie komt er al meer dan 40 jaar en mag je gerust een insider noemen. Voor Pieneke kwam vorig jaar de eerste kennismaking met het ongerepte land. Beiden laten met hun enthousiasme de liefde voor Noorwegen blijken en weten zeker dat ze er nog niet klaar zijn. Na dit informatieve duel weten we waarom.


Jotunheimen (foto Corbari)


Miez: Hallo Corrie en Pieneke, wat bracht jullie naar Noorwegen?
Corrie: Leuk dat het gaat over mijn geliefde land Noorwegen, het land dat voor mijn man Pieter en ik voelt als thuiskomen. We zijn in 1971 voor het eerst naar Scandinavië gegaan en de daarop volgende jaren kwamen we steeds weer uit in Noorwegen. Meestal kampeerden we, een heel enkele keer namen we een huisje op een camping.
Miez: Wat is de reden geweest om telkens terug te gaan?
Corrie: We gingen telkens terug omdat er heel veel te ontdekken is. Het land heeft zoveel verschillende landschappen; de fjordenkust, de hoogvlaktes, de dalen, de eilanden. We komen er al zoveel jaar en we hebben nog niet alles gezien. Later kwam Noorwegen volledig in beeld toen onze zoon met een Noors meisje trouwde. Ze gingen in Oslo wonen. Ik ken Oslo inmiddels behoorlijk goed. Het is een hippe stad geworden, ik voel me er thuis.
Pieneke: Voor ons (mijn man Dirk) was het vorig jaar de eerste keer om naar Scandinavië af te reizen. En ik denk dat het zeker niet bij deze ene keer zal blijven. Wij hebben de eerste keer bewust gekozen voor een drieweekse bus rondreis door Scandinavië omdat je dan een goede eerste indruk krijgt.
Corrie: Waar zijn jullie precies begonnen Pieneke en lag het programma helemaal vast?
Pieneke: Wij begonnen in Honningsvág en gingen gelijk op bezoek bij de Noordkaap. Het programma lag helemaal vast en het was ook best een druk programma. We wilden natuurlijk zoveel mogelijk zien.
Corrie: Had je je van tevoren een voorstelling gemaakt van Noorwegen?
Pieneke: Het heeft mij totaal verrast. Ik vind het zo'n prachtig land met een natuur mooier dan ik had verwacht.


Noordkaap en het poolcirkelcentrum (foto’s Pien)

Miez: Kunnen jullie iets meer vertellen over hoe jullie reis (reizen) er uit zag?
Corrie: Onze reis begon vaak met de overtocht met de boot van Hirtshals in Denemarken naar Kristiansand, maar we vertrokken bijvoorbeeld ook rechtstreeks vanuit Amsterdam naar Bergen. Je kunt ook via de bruggen naar Zweden, dan omhoog langs de kust naar Oslo en verder.
Pieneke: De bus rondreis ging van noord naar zuid Noorwegen. Via Zweden en Finland zijn we omhoog gereden tot boven in Noorwegen en vandaar hebben we grotendeels de E6 (hoofdweg) zuidwaarts gevolgd.
Corrie: Waar logeerden jullie Pieneke?
Pieneke: Wij logeerden in hotels afwisselend op mooie lokaties en praktische plekken.
Een hotel in Storslett lag prachtig hoog. Doordat de middernachtzon niet onder ging hebben we hier 's nachts prachtige foto's gemaakt.
We hebben ook een nacht bij het Openluchtmuseum in Stiklestad geslapen. Hier wordt ieder jaar op 29 juni ‘De Slag bij Stiklestad’ nagespeeld. Vikingkoning Olav won in 1030 een veldslag en verloste daarmee Noorwegen van de Zweedse en Deense overheersing.
Miez: Zou je de volgende Noorwegenreis weer zo doen?
Pieneke: We houden alletwee niet zo van autorijden, dan is er altijd een de klos. Met een busreis kan je alle twee op en top genieten. Je ziet best veel al blijft het een eerste indruk van het land. Ik was liever meer buiten geweest om te wandelen of fietsen, dat heb ik wel erg gemist.

Corrie: Hoe was het weer tijdens jullie reis?
Pieneke: Wat het weer betreft hebben we van alles mee gekregen. We hadden prachtig weer in Honningsvág dus dachten we 'dat beloofd wat vanavond op de Noordkaap'. Hoe dichterbij we kwamen hoe slechter het weer werd , de wind trok aan, er viel regen en hagel, echt bar en boos. We zijn toch naar het uiterste puntje gegaan alleen al voor een foto. Verder op de reis goed weer met veel zon gehad, inderdaad best wisselvallig.
Corrie: Wij hebben ook van alles meegemaakt, van stromende regen en ijzige kou tot een hittegolf. Als je naar Noorwegen gaat, moet je op alles voorbereid zijn en zeker laarzen meenemen als je kampeert!

Pieneke: Toen jullie kampeerden, hadden jullie toen ook zoveel last van muggen?
Miez: Aha, de muggenvraag wordt gesteld, ik werd er gek van!
Corrie: O, o, die muggen! Hoe noordelijker je komt, hoe erger het wordt. De knutten steken overal doorheen! We zijn wel eens naar de kust gevlucht, want ze zitten vooral in de bossen.
Muggenspiralen (soort wierook) helpen wel. Die zagen we ook voor het eerst in Noorwegen. En draag geen gele kleding! Voor je het weet zit je onder.
Miez: Moet zeggen dat een goede 'deet' wel hielp en verder wegblijven bij stilstaand water.
Pieneke: Ja, goed in smeren met deet of op de sneeuw blijven haha. Dat doen de rendieren in het noorden ook als ze teveel last van muggen krijgen. Dat is zo'n leuk gezicht, op een kale rots ligt nog een klein beetje sneeuw en daar staat dan een kudde rendieren op.


Kamperen in 1974 en rendieren op de sneeuweilanden (foto’s Corbari en Pien)

Miez: Wat hebben jullie aan cultuur meegepakt?
Pieneke: Op de Lofoten hebben we het Vikingmuseum bij Borg bezocht. Dit is een gereconstrueerd Longhouse waar men binnen en buiten een indruk krijgt van de levenswijze van de vikingen. Je kan er ook nog oude ambachten bewonderen die worden nagespeeld door dames en heren in Vikingkledij. In Noorwegen hebben we veel staafkerken van binnen gezien. De mooiste vind ik de Ringebu staafkerk ten noorden van Lillehammer. Prachtig van kleur en zeer goed onderhouden.
Corrie: De meeste musea zijn buitenmusea, die passen het best bij Noorwegen. Het openluchtmuseum Maihaugen in het Gudbrandstal, waar wel 190 gebouwen staan was de moeite waard. Ook al omdat je ziet hoe mensen leefden en hoe zaken veranderd zijn.
Wisten jullie trouwens dat Noorwegen het land is waar de kaasschaaf, de paperclip en de langlaufski's zijn uitgevonden?


Longhouse op de Lofoten en staafkerk van Ringebu (foto’s Pien)

Miez: Even samenvattend: heel veel muggen, wisselvallig weer, staafkerken en openluchtmusea. Ik krijg een vervelend, oubollig en weinig spannend beeld van Noorwegen.
Corrie: We zijn over de hoogvlaktes getrokken, hebben naar gletsjers gelopen waar ik ooit ben uitgegleden en net op tijd omhoog ben getrokken door mijn echtgenoot. We zijn rendierkuddes tegengekomen. Met kinderen kun je bessen en paddenstoelen plukken en veel zwemmen. Wat trouwens leuk is: in het seizoen zitten er paddenstoelendeskundigen bij de parkeerplaatsen, die je paddenstoelen keuren, een veilig idee. Extreme sporten zoals wildwatervaren of canyoing (met allerlei hulpmiddelen door een kloof zien te komen) hebben we nooit gedaan, maar het kan tegenwoordig wel. Deze actiesporten worden vandaag de dag op veel plekken georganiseerd. Er is avontuur genoeg!
Miez: Ik weet dat Voss het adventuremekka van Noorwegen is en dat je overal lokaal info over dit soort activiteiten kunt krijgen.
Corrie: Rond Oslo heb je trouwens ook genoeg avontuur. Ga maar eens naar een skipark in de winter zoals Tryvann, of het Oslo Sommerpark waar je allerlei spannende activiteiten kunt doen.
Pieneke: Wat ik ook spannend vond was dat de rendieren zomaar de weg oplopen en dit best gevaarlijk is want jij bent de klos als je ze aanrijdt.


Het Sommerpark in Oslo en raften op Noorwegens wilde rivieren (foto’s Corbari en TrondSolberg Flickr)

Pieneke: Ik vond het jammer dat je in hotels geen echt Noors eten krijgt. Bestaat dit wel?
Corrie: Het echte Noorse eten bestaat, alleen is het voor ons als vegetariër wel moeilijk, want we eten ook geen vis. De Noorse zalm is super, het vlees is veel steviger omdat de vis in het koude water langzamer groeit. De gerookte zalm wordt vaak gecombineerd met scrambled eggs, dille en brood of zoete mosterd. Verder is er geitost, zoete bruine Noorse geitenkaas. Op het platteland wordt vaak een eenpansgerecht opgediend met vlees, groenten en aardappelen, ze noemen het Hausmannskost, je kunt er lang op teren.
Pieneke: Tussen de middag gingen wij meestal lunchen in een klein plaatsje.Dan aten wij bijna altijd een broodje zalm en echt, dit is niet tevergelijken met de zalm hier. De prijs was er ook wel naar we betaalde een keertje bijna €30,00 voor twee broodjes zalm.
Corrie: Noren gaan niet snel buiten de deur eten, omdat dineren ontzettend duur is en wijn helemaal niet te betalen is. De restaurants hebben zich aangepast aan de internationale keuken, de pizzeria is erg populair.


Vismarkt Bergen, Noors ontbijt (foto’s Haapanen en Ibán Flickr)

Corrie: Heb je wel contact gehad met de bevolking?
Pieneke: Wij hebben niet veel contact gehad met de bevolking. Alleen het personeel in de hotels en winkels en de gidsen die ons begeleiden bij excursies.
Corrie: Toen onze kinderen in Noorwegen gingen wonen voelde dat heel vertrouwd. We hadden goede contacten met de Noren. Noren moet je wel de tijd geven om je te leren kennen. Ze zijn heel vriendelijk tegen toeristen, maar over het algemeen wachten ze af. Mijn ervaring is dat de bevolking aan de westkust wat gereserveerder overkomt dan die in de steden.

Corrie: Ik ken Oslo goed maar ben jij ook in steden geweest en wat vond je daarvan?
Pieneke: We zijn in Trondheim en natuurlijk in Oslo geweest. In Trondheim hebben we de Nidarosdom bezocht, een gigantische kathedraal die boven de stad uitsteekt. Trondheim wordt ook wel de historische hoofdstad van Noorwegen genoemd omdat in de Nidarosdom de meeste koningen worden gekroond of bijgezet. In Oslo hebben we het Vigeland Park doorgewandeld en de ongeveer 200 sculpturen uit brons en steen ,van een bejaarde tot een koppige baby, aan ons voorbij laten gaan. Prachtig mooi om te zien. Het stukje van Oslo dat ik heb gezien zag er prima, best modern uit. Ik denk dat Trondheim wat meer oudere aspecten heeft.

 


Vigalandpark Oslo en de Nationale feestdag op 17 mei (foto’s Corbari)

Miez: Corrie, wat raad je aan als je naar Noorwegen gaat? Oslo wel of niet meenemen in je programma?
Corrie: Als je tijd hebt, hoort Oslo echt bij je reis. Ik heb al een tip geschreven over een wandeling langs de Aker. Dan kom je ook in de oudste wijk van Oslo met houten huisjes langs een steil weggetje. Het Munchmuseum is heel boeiend, er is een botanische tuin.
Voor mij zou een top drie zijn:
- Het Vigelandpark en Vigelandmuseum met nog meer boeiende beelden.
- Tjuvholmen, wijk aan de Oslofjord met heel moderne musea, terrasjes en restaurants.
- Bjorvika, Oslo's culturele wijk met het operagebouw. Hier moet je het dak op!
Verder zijn de tuinen en het koninklijk paleis op het schiereiland Bygdoy toegankelijk ( Als je de kans krijgt, zorg dan dat je hier bent op 17 mei, de nationale feestdag).


Schiereiland Bygdoy en kerkje onderweg (foto’s Pien en Corbari)

Miez: Noorwegen is natuur. Op welke manier hebben jullie de natuur beleefd?
Pieneke: De Lofoten en Vesterálen vonden wij het mooist en als we de kans krijgen gaan we zeker terug. De Vesterálen zijn heuvelachtig en groen met hier en daar wat landbouw, veeteelt en visserij en de plaatsen zijn er wat groter. De Lofoten zijn indrukwekkend met hun kale steile rotsformaties die zo uit zee oprijzen. Hier en daar een klein vissersdorpje met vrolijk gekleurde huizen op palen. Haventjes met kleine visserboten en de droogrekken voor de vis.
Corrie: De natuur is overweldigend. Ik zag voor het eerst de Briksdalsgletsjer en dacht daar wel even naartoe te kunnen lopen. Dat viel dus wel tegen. Het ijsmeer bij Olden, de spectaculaire Trollstig, de vele watervallen waar je gewoon het water kon drinken, ik keek mijn ogen uit. We zijn niet op de beroemde 600 meter hoge Preikestohlen geweest. Dat deed iedereen en wij wilden van de gebaande paden af. Later hebben we wel gewandeld in Jotunheimen, maar we maakten geen lange wandelingen, omdat we al snel op onze knieën zitten bij een mosje of miniplantje. Dat noem ik genieten op de vierkante centimeter. Ook kwamen we op de grote hoogvlaktes, waar zelfs in de zomer nog sneeuw ligt. Wat voel je je daar dan klein en wat is het mooi: de bemoste stenen, overal watervalletjes, in de verte een rendierkudde. Super!
Pieneke: Veel gewandeld hebben we niet, dat is het nadeel van zo'n groepsreis. We hebben wel een vogelexcursie gemaakt, hebben jullie dat wel eens gedaan?
Corrie: Vogelexcursies hebben we nooit gedaan. We hebben destijds alles zelf moeten uitvogelen. We wilden naar het bekende vogeleiland Runde gaan, maar het weer was te slecht.
Pieneke: Wij hebben een vogelsafari gemaakt bij het plaatsje Gjesvar. Er waren papagaaiduikers, Jan van Genten, heel veel aalscholvers en er vloog een zeearend rond. Ik heb er onderstaand een tip over.

 

Lovatn-gletsjer, vogeleiland Gjesvar (foto’s Pien en Corbari)

Miez: Fjorden horen bij Noorwegen maar zou je Noorwegen ook zonder fjorden kunnen beleven?
Corrie: Natuurlijk 'moeten' de fjorden, we staken ze allemaal over. Het uitzicht, boven bij Geiranger, zal ik nooit vergeten. Je kunt dan het beste een aparte Westkustreis maken.
Pieneke: Ik denk dat als je geen fjorden hebt gezien je het echte Noorwegen niet hebt gezien. Maar een goed alternatief zijn natuurlijk de hoogvlaktes en het noorden waar je ook de Samencultuur hebt (Lapland).
Corrie: Denk dan aan de hoogvlakte Hardangervidda en parken als Jotunheimen en Rondane waar je uitgebreid kunt wandelen en genoeg activiteiten te doen zijn. Op de Hadangervidda leeft de grootste rendierkudde van Europa. We hebben de rendieren inderdaad gezien, zelfs met kleintjes erbij.

Miez: Enig idee van de andere jaargetijden in Noorwegen?
Corrie: De herfst is fantastisch voor Noorwegen. Minder muggen, nog goed weer en het licht valt ook mee.
Miez: Ik ben ooit in oktober geweest en was zeer onder de indruk van de uitgestrekte rood en geel gekleurde valleien in het zuiden. Het weer was toen okay, nadeel was dat het vroeg donker werd.
Corrie: De winter is leuk voor wintersport, tochten met een sledehond, skiën (vooral langlaufen). Rijden gaat goed, maar je moet wel sneeuwbanden hebben. In Oslo is er Holmenkollen, hét skigebeuren in de stad. De lente is ook prachtig, vooral als de appelbomen bloeien in het Setesdal.
Pieneke: Ik zou ook heel graag in de winter naar Noorwegen gaan voor een tocht door de sneeuw met husky's. Lijkt me geweldig!


Herfst in de Olsofjord en winter op de Lofoten (foto’s Corbari en JulienSchröder Flickr)

Miez: Kunnen jullie een reden noemen om juist niet naar Noorwegen te gaan?
Pieneke: Misschien omdat het duur is maar of dat een echte reden is? Als je echt iets wilt dan ga je er toch voor, desnoods spaar je iets langer door.
Corrie: Als je niet van natuur houdt, wordt het toch wel lastig om je daar te vermaken. Een stedentrip naar Oslo of een cruise met de Hurtigruten langs de kust is dan leuker, omdat je op zoveel verschillende plekken komt en je vertier aan boord hebt.
Ook de prijzen kunnen een reden zijn om niet te gaan. Vroeger betaalde ik al 10 gulden voor een minibloemkool en Noorwegen is tegenwoordig ook duur. De prijzen liggen minstens 40% hoger dan bij ons. Sterke drank is goud waard. Als je als cadeau een eenvoudig flesje wijn meeneemt, vallen ze je om de hals.

Miez: Corrie, je komt al ruim 40 jaar in Noorwegen, wat heb je zien veranderen in het toerisme?
Corrie: Noorwegen was begin jaren '70 nog arm, de olie-industrie was nog maar net op gang gekomen. Er was wel wat asfalt, maar de meeste wegen waren grintwegen. We reisden met eigen auto en we moesten regelmatig omrijden omdat de weg er niet meer was. Sinds de ontdekking van de olievelden (1969) zijn de Noren rijk geworden. Ze zijn daardoor ook wat nationalistischer geworden, ze zijn erg trots op hun land en laten dat graag merken. Vroeger waren de Noren gereserveerder, ze waren erg op de natuur gericht, leefden hun eigen leven en ze hadden nog niet zoveel met toeristen te maken. Nu reizen de Noren zelf ook veel meer. De faciliteiten in het land zijn uitstekend. Alles is te koop en men kijkt niet op een kroon meer of minder. Er werken veel buitenlanders in Noorwegen, ze zijn welkom, vooral op het platteland dat leeg loopt.


Trollen en midzomernacht (foto’s C.Klein Flickr en Pien)

Miez: Jullie hebben nu natuurlijk een Noorse wollen trui in de kast, een trollenbeeldje in de vensterbank en elandsticker op de auto, of niet?
Corrie: Ik heb een Noors vest waar ik heel veel plezier van heb tijdens de wintersport. Iedere streek heeft een ander soort patroon, mijn vest komt uit de omgeving van Oslo, het heeft een windstopper, dus is goed voor extreme kou!
Trollenbeeldjes heb ik niet, (kinder)boeken over trollen, in het Noors en Engels geschreven vind ik veel leuker en het is goed voor mijn Noors! En nee, geen elandsticker.
Pieneke: Nee, geen trol of Noorse trui maar wel de elandsticker, een elandje voor op de koelkast en een husky knuffel!

Miez: Als je Noorwegen nou in drie woorden zou samenvatten?
Pieneke: Voor mij Ongerept, Uitgestrekt en een Vriendelijke uitstraling.
Corrie: Vrijheid, Ruimte, Stilte.
Miez: Ik heb een beeld bij ongerept en uitgestrekt maar wat is nou in hemelsnaam vriendelijk aan het ruige, onherbergzame Noorwegen?
Pieneke: Op veel plekken bv. tussen Lakselv en Honningsvág in het noorden zie je alleenstaande huisjes staan met van die leuke kleine kerkjes, dat geeft mij een erg vriendelijke uitstraling.
Corrie: Wat het ongerepte en uitgestrekte betreft ben ik het met Pieneke eens. Toen wij voor het eerst in Noorwegen kwamen, viel vooral de ruimte op. En in het zuidelijke Setesdal is het nog niet zo ruig, er zijn meer lieflijke elementen. En ook de prachtige staafkerken in Noorwegen, waar geen spijker aan te pas is gekomen, zijn zo mooi.


Staafkerk onderweg, landschap Noord-Noorwegen (foto’s Corbari en Pien)

Miez: Pieneke, wat zou jij een volgende keer nog van Noorwegen willen zien?
Pieneke: Ik zou zeker terug willen naar de Lofoten en de Vesteralen maar ook b.v. de Preikestolen in het zuidwesten wandelen. De volgende reis zou denk ik wel georganiseerd gaan met meer wandelen in de natuur. En langer op één plek verblijven want er is zoveel moois te zien. Misschien ooit met de auto mee op de Hurtigruten (postboot langs de kust) naar het noorden en dan zelf naar beneden rijden.
Miez: Ik zie het al dat wordt meer dan één keer terug, net als Corrie.

 

 

INFORMATIE OVER NOORWEGEN:

Links met informatie over de in het Spottersduel genoemde locaties zijn o.a.:
* Vogelexcursie Gjesvar: www.birdsafari.com
* Een populaire pizzeria in Oslo: villaparadiso.no (wel reserveren).
* Het adventure park in Oslo: oslosommerpark.no
* Actieve lokatie bij Herangtunet, een schitterend hotel met themakamers: www.herangtunet.com
* Touristsite Noorwegen: www.visitnorway.com/nl
* Stadsgids Oslo: www.arrivalguides.com/nl
* Info Fjord Noorwegen: www.fjordnorway.com/en
* Stedentrip Oslo (Nederlands): oslo.nl/
* Info Noordkaap (met brochure: www.visitnordkapp.net/
* Info over muggen: www.vakantiearena.nl/
* Info Battle of Stiklestad: stiklestad.no/english/
* Trondheim: www.trondheim.no/engelsk/
* Info Hurtigruten: norske.nl/hurtigruten/index.shtml
* Info wandelen op Hardangervidda met links: www.oppad.nl/

Tips op Ecktiv Community:
* Blog Fjord Noorwegen van Lione Kolsteren
* Artikel Wintervakantie door Jeannette Pepers
* Tip over Herangtunet van Corrie de Winter
* Tip over de Flambana van Trude Hardeman
* Tip over de Atlantische weg door Willemien Jongman
* Tip over Bryggen, Bergen van Jetty

Zie verder tips van Corrie en Pien op BiB.

Tips van Pieneke en Corrie ter voorbereiding (boeken):
* Reisgids Noorwegen van ANWB goud, ISBN 9789018031176
* Reisgids Noorwegen Actief van ANWB met auto-, fiets- en wandelroutes,
ISBN 9789018031251

Om alvast in te komen:
* Noren zijn gek op taart en koekjes. Hierbij een link naar Noorse appeltaart: www.kookjij.nl

Bewaren

Natuurschoon en middernachtzon

Door: Ecktiv Redactie

Telemark, ideale mix van cultuur en natuur Ontdek deze regio per auto of misschien wel per boot of kano op het beroemde Telemarkkanaal. Er wacht u een prachtige natuur met bergen, bossen, meren en snelstromende rivieren om verschillende activiteiten te doen die geschikt zijn voor de hele familie. Geniet van het uitzicht als je de Gaustatoppen hebt beklommen of ga fietsen, wandelen, varen, paardrijden of vissen in Vrådal. En de Hardangervidda, het grootste Nationaal Park van Noorwegen, is fantastisch om te wandelen en te fietsen of te gaan vissen. Meer info over Telemark   Fjell Noorwegen: een natuurlijke uitdaging Op steenworp afstand van de ...

Lees verder
Fjord-Noorwegen in vijf dagen: over natuur, actie, historie en cultuur

Door: Lione en René Kolsteren

Op uitnodiging van Visit Norway heeft Lione Kolsteren ( Spotter op BiB sinds 2009 ) samen met ...

Lees verder
De ongerepte vrijheid van Noorwegen

Door: Miez Peek

Spottersduel 'De ongerepte vrijheid van Noorwegen'. Twee reizigers, één reisdoel. Komen twee ...

Lees verder
Je uitzicht in Noorwegen is altijd een streling voor het oog

Door: Ecktiv Redactie

Velkommen til Norge: welkom in Noorwegen! Kolkende fjorden, eeuwig zingende bossen, ...

Lees verder
Noorwegen burg voor waterval

Door: Ecktiv Redactie

Noorwegen is een enorm uitgestrekt en langgerekt land aan de Atlantische Oceaan. Van de beroemde ...

Lees verder
Sportieve actie, totale ontspanning en een heerlijk klimaat

Door: Ecktiv Redactie

Sportievelingen leven zich naar hartenlust uit in Noorwegen. Wandel van berghut naar berghut op ...

Lees verder

- Advertentie -