Culinaire fietsroute Gooi & Vechtstreek

Op uitnodiging van VVV Gooi & Vecht fietsten Willemien Jongman en haar man René de Delicatessenroute door ‘t Gooi. Een fietstocht door het afwisselende Gooise landschap, langs verrassende winkeltjes en restaurants waar streekproducten worden gemaakt of verkocht. Een ontdekkingstocht die een onverwacht beeld geeft van ‘t Gooi. Lees in de blog van Willemien waarom het de moeite waard is ‘t Gooi op deze manier te ‘proeven’.

Door: Willemien Jongman

Als we bij TOP Bussum De Zandzee in Bussum ( een makkelijke startplek waar je de auto goed kwijt kunt ) het aantrekkelijke boekje “Proef het Gooi en de Vechtstreek” ophalen, breekt de zon door en stappen we meteen op de fiets richting Bussum centrum. De keus is gevallen op de fietstocht van 33 kilometer van Bussum naar Huizen, Laren en Blaricum. Een klein ritje is maar nodig om het centrum van het stadje te bereiken. De kleine winkeltjes vallen direct op en ook al is het nog vroeg in de morgen, Bussum maakt een gezellige indruk. De adressen waar delicatessenwinkels zijn gevestigd, zijn gemakkelijk te vinden.

Bij Chocolaterie Stam nemen we een kijkje in de winkel. De huisgemaakte bonbons zien er fantastisch uit. Een wel heel speciale bonbon is het “watertorentje”. Daar gaan er een paar van in een zakje mee voor onderweg. Ook de marsepeinen aardbeien, de studentenflikken, de truffels en de pistache-room bonbons zijn prima kandidaten om mee op de fiets te gaan, maar die laten we toch maar achter voor de Bussemers. Zou Bussum iets met chocolade hebben?

Op één van de oude panden aan de Stationsweg boven café De Jaargang is een prachtig tegeltableau van de chocoladefabriek Van Houten gespaard gebleven. Een waar kunstwerk dat ooit als een vorm van reclamebord in de industriële periode op de gevel is geplaatst.


Het Bussumse Gooi straalt rust uit. Het zal hier goed wonen zijn. Via groene lanen met 30-er jaren woningen, omzoomd met lindebomen gaat de fietstocht langs het treinstation Naarden-Bussum. Het huidige stationsgebouw, een ontwerp van ir. H.G.J. Schelling, werd in 1926 geopend. Onder andere zijn de wapens van Naarden en Bussum te zien. Deze zijn ontworpen door de Haagse kunstenaar Pieter A.H. Hofman. Het stationsgebouw is een provinciaal monument. Al snel gaat de tocht naar Naarden Vesting. De vesting is een must voor elke fiets- en geschiedenisliefhebber. De vestingwerken zijn volledig intact. Het moet in zijn tijd (de 17e en 19e eeuw) wel een haast onneembare vesting zijn geweest.

Wie is geïnteresseerd in geschiedenis kan het Vestingmuseum van Naarden bezoeken. Het Vestingmuseum laat je ervaren hoe de soldaten van het garnizoen eeuwenlang Holland en in het bijzonder Amsterdam hebben bewaakt tegen vijanden. Hoe het is in de duistere kazematten van de vesting, waar vocht langs de stenen druipt, waar wind door de luistergaten loeit en kanonnen bulderen. In één bezoek aan het Vestingmuseum beleef je de oorlogsgeschiedenis van Nederland. Een bezoek is vooral de moeite waard als de kanonniers in historische uniformen hun historische kanonnen afschieten. Bekijk vooral op je gemak de knusse binnenstad met zijn historische gebouwen zoals het arsenaal aan de Nieuwe Haven en het poortgebouw uit 1877. In het stadje Naarden treffen we weer talrijke delicatessenwinkels, restaurants en terrassen aan. Er heerst een ontspannen aangename sfeer. Tegen de huizen van de vestingstad bloeien kleurrijke klimrozen die de sfeer versterken.

Door het bijzondere poortgebouw “de Utrechtse poort” fietsen we een ander landschap binnen. We kijken nog een keer om. De vestingwerken zijn van hieruit goed te bewonderen. In de oude staat zonder struiken en bomen. Als je denkt dat het eenvoudig is, beklim dat eens één van de hoogste wallen. Voorzichtig want voor je het weet glijd je uit en kun je een lelijke val maken. Het stedelijke gebied maakt eerst plaats voor een stukje veenweidegebied om dan snel over te gaan in de uitgestrekte bossen van het Goois natuurreservaat. Via vrij liggende fietspaden door de uitgestrekte bossen bereiken we de kust van het Gooimeer en volgen we het fietspad tot we de oude Huizer haven bereiken. Tijd om wat rust te nemen bij restaurant Cornelisz.

Cornelisz ligt aan een kleine oude haven en vanaf het terras kijk je op het haventje. Rechts ligt een ander hotel restaurant: de “Kalkovens” met de vier karakteristieke –herbouwde- schoorstenen. Het is een prachtig plekje! Stel op het terras bij een van de gastvrije medewerkers van Cornelisz de lunch samen. Een aanrader is een visplankje of warme geitenkaasjes met heerlijk vers duurzaam brood. Er is één nadeel aan de lunch bij Cornelisz, we moeten ons er wel echt toe zetten om weer op het zadel van de fiets te klimmen voor het tweede deel van de Delicatessen fietsroute.


De start is best wel even moeilijk maar met fantastisch fietsweer vervolgen we onze tocht naar het centrum van Huizen. Ook hier zijn weer verschillende adressen waar de brochure Gooi & Vecht Delicatessen fietsroutes ons naar verwijst. Maar omdat we net een uitgebreide lunch hebben genoten gaat onze interesse meer uit naar het Melkmeisje van Huizen. Even zoeken is het wel maar we vinden haar. Je denkt een klassiek bronzen beeld te vinden van een jonge vrouw in klederdracht met een juk en twee emmers, maar het is anders. We treffen een donkerblonde engel op een klein plein aan. Een oude Huizenaar zit er naast en spuit zijn gram: ’t is toch helemaal niks. Da’s toch geen beeld. Een schande! We kijken er eens goed naar; een beeld waarschijnlijk van beton maar met felle heldere kleuren. Ja, kunst is alleen kunst als het prikkelt. En we begrijpen de oude Huizenaar best, de Huizense weldoenster die melk bracht naar de arme boeren gezinnen, zal er zeker niet zo hebben uitgezien. Maar het melkmeisje met haar fel rode lippen spreekt aan; een fris en opvallend beeldje! Bravo Huizen!
We nemen afscheid van de Huizenaar en gaan maar niet in discussie. Hij geeft ons nog mee welke winkels er vroeger waren rond het pleintje. Hij kan zich nog herinneren dat de Huizense klederdracht in zijn jonge jaren werd gedragen en waar hij met zijn ouders kleren ging kopen, daar op de hoek! Nu zijn het allemaal winkelketens, overal hetzelfde. Nadat we nog wat in Huizen hebben rond gekeken en warempel nog een echt bronzen beeldje hebben gevonden van vier Huizense vrouwen in klederdracht voor de oude kerk, rijden we richting Blaricum. In het Huizens museum is de klederdracht nog bewaard gebleven, volgens de Huizenaar. Misschien een aanrader voor een volgend bezoek.


Door de Gooise bossen en heidevelden rijden we richting Blaricum. Gelukkig is de lunch een beetje gezakt. Er zitten een paar flinke klimmetjes en dalingen in richting het voormalige boerendorpje. Oude kleine boerderijtjes gaan verscholen achter groene hagen. Het centrum is klein maar levendig. Hier wonen nu de nouveau riche van de theater-, muziek- en de televisiewereld. Rondom ons zien we vooral dagjesmensen die met de fiets – al dan niet met trapondersteuning- onderweg zijn. Het is er gezellig. Dat geldt zeker voor ijssalon De Hoop. We nemen een dubbele Malaga. Volgens kenners is het de beste ijswinkel van Nederland. Eén ding moet worden gezegd, de ijsjes zijn verrukkelijk. De Hoop voldoet alleszins aan de hoogste culinaire eisen ook al nemen we alleen een klein ijsje. En we zijn niet alleen. Voor de ijssalon staat een flinke groep te smullen van hun pas gekochte lekkernij. We wijken af van de fietsroute en nemen een kijkje in het dorpje. We fietsen langs de delicatessenwinkeltjes en gaan verder richting Laren.

Het Gooise Laren dat alom bekend is van de celebrities die hier hun domicilie hebben. Het fietsroute knooppunt heeft in deze omgeving wat modernisering ondergaan, waardoor we niet helemaal goed uitkomen. Dat heeft wel tot gevolg dat we een tijdje langs de onder architectuur gebouwde villa’s en bungalows rijden. De inwoners van Laren hebben het waarschijnlijk niet slecht. Met een kleine omweg komen we in het centrum. De vrijdagmarkt loopt bijna ten einde. De inwoners van Laren hebben hun laatste koopjes op de markt gedaan. Het terras bij Loetje is al volgestroomd. Dit keer doen we het niet, maar we kennen het! Een biefstuk met salade op het terras bij Loetjes restaurant is niet te versmaden. Ook dit restaurant verdient een plekje in de Delicatessen fietsroute van Gooi &Vecht. Het brinkdorpje Laren biedt voor de geïnteresseerde waarnemer een bijzonder schouwspel dat je op maar weinig plaatsen aantreft. Dames die de markt bezoeken in haute couture kleding en jonge mannen in maatkostuums met een glas wijn in de hand tref je niet overal aan. Laren is de plaats waar mensen komen kijken en mensen willen worden gezien.

Een monument in een veranderende wereld. Dat het nog maar lang zo mag blijven! Een rondje op fiets rondom de oude groene brink met een bezoek aan de oudhollandse poffertjeskraam De Haan is ook een must. In de hoofdstraat is het autoverkeer op de vrijdagse namiddag erg druk, dus opgepast. Als we de richting van Bussum inslaan wordt het al weer een stuk minder druk en zien we het vanouds bekende Singer Theater. Wie kent het niet. Dat geldt even zo voor het Singer museum. We maken een aantekening in onze agenda: aardig om hier eens kennis mee te maken.
Het zit er bijna op. Terug naar Bussum. Via een klimmetje komen we terug op de startplaats bij Top de Zandzee.

Als laatste onderdeel van deze fantastische fietstocht bezoeken we de Bussummer heide. We genieten nog even van de rust en de ruimte met op de achtergrond de tot kantorencomplex verbouwde watertoren. En o ja, in de rugzak zitten nog de watertorentjes van Chocolaterie Stam. Die moeten er nu echt aan geloven!

Delicatessen route Gooi en Vecht: een aanrader!

 

Je kunt de route online bestellen bij: webshop.gooivecht.nl

 

Bewaren

Culinaire fietsroute Gooi & Vechtstreek

Door: Willemien Jongman

Als we bij TOP Bussum De Zandzee in Bussum ( een makkelijke startplek waar je de auto goed kwijt kunt ) het aantrekkelijke boekje “Proef het Gooi en de Vechtstreek” ophalen, breekt de zon door en stappen we meteen op de fiets richting Bussum centrum. De keus is gevallen op de fietstocht van 33 kilometer van Bussum naar Huizen, Laren en Blaricum. Een klein ritje is maar nodig om het centrum van het stadje te bereiken. De kleine winkeltjes vallen direct op en ook al is het nog vroeg in de morgen, Bussum maakt een gezellige indruk. De adressen waar delicatessenwinkels zijn gevestigd, zijn gemakkelijk te vinden. Bij Chocolaterie Stam nemen we een kijkje in de winkel. De ...

Lees verder
Historische pracht ontworsteld aan het water

Door: Ecktiv Redactie

Noord-Holland... De Alkmaarse kaasmarkt. Volendamse paling. Markense klederdracht. De grote stad ...

Lees verder
Van de internationale allure van Amsterdam tot het stille Naardermeer

Door: Ecktiv Redactie

Noord-Hollands monumentale hoofdstad is Haarlem. Je vindt er musea, de Grote Markt met de ...

Lees verder
Duinreservaten, heide, bossen en vlakke groene polders

Door: Ecktiv Redactie

Noord-Holland is rijk aan natuur. Tussen Texels zilte zee-inham De Slufter en de heide en bossen ...

Lees verder

- Advertentie -