Bezoek aan Elfia, grootste fantasy evenement van Europa

Elfia (voorheen Elf Fantasy Fair) is het beste te omschrijven als het grootste fantasy evenement van Europa, met jaarlijks 25.000 tot 30.000 bezoekers. Maar in de geest van het festival kun je het ook omschrijven als een qua oppervlakte piepklein koninkrijkje, dat eigenlijk niet bestaat en twee maal per jaar voor één of twee dagen tot leven komt. In het voorjaar is het magische koninkrijk voor twee dagen gesitueerd rond het kasteel van Haarzuilens en in het najaar ligt het in de kasteeltuinen van Arcen.

Door: René Kolsteren

Op 20 september bezoeken zeven actieve Bibspotters en aanhang het evenement Elfia in de kasteeltuinen van kasteel Arcen. Marijntje (Margo Veldhuizen), Leeuw (Lione en René Kolsteren), Nyasa (Mireille Velthuis) en Rakker/Jagertje (Jelle en Wia van Donderen) verwonderen zich op deze mooie warme nazomerdag over de fantasiewereld die hier voor één dag is ontstaan. Gezamenlijk doen zij verslag.

FOTO'S MARGO VELDHUIZEN ( MARIJNTJE)

Er is van alles te beleven. Het belangrijkste is wel het kostuumfestival. Als mensen dit afdoen als een verkleedpartij voor volwassenen hebben zij het volkomen mis. Twee derde van de bezoekers van het festival, die behalve uit Nederland ook uit de ons omringende landen komen, weet zich te transformeren tot een fantasiefiguur. Imaginaire wezens uit een andere wereld, tijd of dimensie, die voor één dag samen zijn in Nederland. Magiërs, orken, elven, ridders, vampiers, piraten, steampunkers, figuren uit films, boeken, TV-series, buitenaardse wezens, ghostbusters of figuren uit comic strips. Stuk voor stuk zijn zij enorm creatief en hebben zij vele uren, dagen of weken zelfs, in hun creatie/transformatie gestoken. En dat alleen al dwingt bewondering en respect af. Ze zien er schitterend uit en aan alles is gedacht. Niet alleen de kleding, maar ook de make-up overal en de attributen die zij bij zich hebben lijken allemaal met grote zorg uitgekozen en gemaakt.

FOTO'S MIREILLE VELTHUIS (NYASA)

De fantasyfiguren blijven goed in hun rol. Voor sommigen moet het niet gemakkelijk zijn in die soms strakke of zware kostuums, bij een temperatuur van bijna 25 graden. De rest van de bezoekers (de minderheid) zijn de fotografen die hier een fotowalhalla vinden. Zonder uitzondering poseren de creaturen graag voor de fotograaf, wetende dat het niet voor niets is geweest, maar dat het zal worden vastgelegd voor het nageslacht. Ze nemen de gewenste houding aan, lopen met de fotograaf mee op zoek naar een geschikte achtergrond, kortom de fotograaf kan zich hier volledig uitleven. Na het festival begint dan de levendige uitwisseling van namen, adressen en foto’s.

FOTO'S LIONE KOLSTEREN (LEEUW)

Stefan Struik is de grote man achter Elfia, de bedenker en de organisator. Elfia (Elf Fantasy Fair) wordt al sinds 2001 in Haarzuilens georganiseerd. Vanaf 2009 is daar het evenement in Arcen bijgekomen. Elfia Arcen dat twee dagen duurt heeft volle dagen met veel muziek, optredens, workshops, shows (parades, veldslagen, vuurshows, vogelshows) en overal kraampjes met fantastische waar en zelfs de mogelijkheid om je te laten bodypainten of schminken.

FOTO'S JELLE VAN DONDEREN (RAKKER)

Zodra we tussen de vele andere bezoekers het terrein van het kasteel op wandelen, voelen we ons al in een andere wereld. Overal prachtige creaties en al snel worden de camera’s gereed gemaakt. Maar afgezien van de vele foto’s die we hier maken vinden we het vooral ook een beleving, waar we bijzonder van genieten. Het is een kleurrijke gebeurtenis, die zijn weerga bijna niet kent. Een dag genieten, struinen over het festivalterrein en je verwonderen, het ondergaan en deel uitmaken van een aantrekkelijke fantasiewereld.


FOTO'S WIA VAN DONDEREN

De sfeer vinden we erg relaxed. Het valt echt op: iedereen is bijzonder vriendelijk voor elkaar. Vampiers gaan hand in hand met elven, orken lopen gemoedelijk naast feeën. Er klinkt middeleeuwse muziek. Vlak voor het Elfo Stage (in het midden van Elfia) – waar bands als Aelfheim, Pyrates!, Finvarra en Harmony Glen de sfeer er goed in houden – vertonen samurai hun krijgskunsten. Er wordt een kanon afgeschoten. Overal zijn kraampjes en aan de tafeltjes vloeit het bier van honigmede rijkelijk. Verder kan men zich te goed doen aan een vleesspies of vegetarische hap.

FOTO'S RENE KOLSTEREN

Bezoek aan Elfia, grootste fantasy evenement van Europa

Door: René Kolsteren

Op 20 september bezoeken zeven actieve Bibspotters en aanhang het evenement Elfia in de kasteeltuinen van kasteel Arcen. Marijntje (Margo Veldhuizen), Leeuw (Lione en René Kolsteren), Nyasa (Mireille Velthuis) en Rakker/Jagertje (Jelle en Wia van Donderen) verwonderen zich op deze mooie warme nazomerdag over de fantasiewereld die hier voor één dag is ontstaan. Gezamenlijk doen zij verslag. FOTO'S MARGO VELDHUIZEN ( MARIJNTJE) Er is van alles te beleven. Het belangrijkste is wel het kostuumfestival. Als mensen dit afdoen als een verkleedpartij voor volwassenen hebben zij het volkomen mis. Twee derde van de bezoekers van het festival, die behalve uit Nederland ...

Lees verder
Hartelijke, heerlijke provincie met liefde voor het leven

Door: Ecktiv Redactie

Limburg... wat een heerlijk 'buitenbeentje' van Nederland. Voor het gevoel er even helemaal uit ...

Lees verder
Bronsgroen eikenhout, rivierduinen, vennen en veen

Door: Ecktiv Redactie

Behalve het veelbezongen bronsgroen eikenhout heeft Limburg natuurliefhebbers veel te bieden. ...

Lees verder
Glooiende groene heuvels: het toppunt van Limburg

Door: Ecktiv Redactie

Het meest exotische deel van Limburg is het heuvelland in het zuiden. Overbekend is het ...

Lees verder
50-jarig jubileum Stichting Streekmuseum de Schippersbeurs te Elsloo

Door: Ecktiv Redactie

Reeds in 1957 smeedde een drietal mannen plannen voor een museum in Elsloo. Aanleiding was de ...

Lees verder
Ondergronds Kerkenpad

Door: Ecktiv Redactie

Vanaf vrijdag 3 t/m zondag 5 april 2009 in ondergronds Valkenburg en Maastricht: het Ondergronds ...

Lees verder
Startpunten VVV Fietsdag 6 September 2009 bekend

Door: Ecktiv Redactie

Op zondag 6 september aanstaande wordt de derde editie georganiseerd van de Zuid-Limburgse VVV ...

Lees verder
Gratis set Steinse ansichtkaarten in het kader van Open Monumentendag

Door: Ecktiv Redactie

Deelnemers Open Monumentendag ontvangen uniek collectors item namens St. Maaskentj, gemeente ...

Lees verder
Vakantie Kerst

Door: Ecktiv Redactie

Samen genieten van een welverdiende vakantie met kerst. Dat is voor velen de perfecte manier om ...

Lees verder

- Advertentie -