Ondergronds Kerkenpad

Vanaf vrijdag 3 t/m zondag 5 april 2009 in ondergronds Valkenburg en Maastricht: het Ondergronds Kerkenpad. Unieke kapellen en schuilkerken, daterend zelfs uit de Franse Revolutietijd, waarvan enkele zelden worden opengesteld, kunnen dan worden bezocht!

Door: Ecktiv Redactie

Na de Franse revolutie in 1789 werd Frankrijk een republiek, de zuidelijke Nederlanden stonden onder Franse heerschappij. Priesters kwamen in dienst van de staat en moesten een eed van trouw afleggen aan de Franse Grondwet. Een groot deel van hen weigerde en ging illegaal, in Zuid-Limburg vaak ondergronds, verder met de zielenzorg. Hierdoor ontstond een heel netwerk van ondergrondse kapelletjes in de mergelgroeves. Vaak werden deze ruimtes voorzien van altaar, biechtstoel en doopvont en schitterende houtskooltekeningen. Het risico was echter groot: veel priesters werden opgepakt en gedeporteerd of gekerkerd... en kwamen nooit meer terug. Ook in WO II zijn de grotten benut als schuilkerk voor ‘geheime’ ondergrondse Heilige Missen.

De bezoeker kan tijdens het Ondergronds Kerkenpad verschillende van deze kapellen bezoeken: in Valkenburg de Geulhemergroeve, de Sibbergroeve, de Katakomben, de Gemeentegrot en de Fluweelengrot en in Maastricht de Zonneberg. Alle kapellen zijn sfeervol aangekleed en kunnen op eigen gelegenheid worden bezocht. In de meeste gevallen gaat er een gids mee. Bij elke kapel krijgt de bezoeker een andere impressie en een ander verhaal...

Voor het Kerkenpad zijn speciale wandel- en autoroutes ontwikkeld. De routes kunnen worden gestart bij sport- en cultuurcentrum De Polfermolen in Valkenburg aan de Geul of bij de deelnemende locaties. De routes kunnen op eigen gelegenheid (bovengronds/ondergronds) wandelend, fietsend en/of met de auto worden afgelegd. Een bezoek kan uiteraard ook verdeeld worden over verschillende dagen. Kortom; een bijzondere manier om dit stukje Zuid-Limburgse cultuurgeschiedenis te ontdekken!

Dit evenement wordt georganiseerd door de Stichting Ondergronds Genieten. De Stichting stelt zich tot doel om de ondergrondse activiteiten in Zuid-Limburg meer bekendheid te geven in binnen- en buitenland. De Stichting hoopt dit te bereiken door het organiseren van bijzondere evenementen, waarvan het Ondergronds Kerkenpad een voorbeeld is.

Voor het bezoeken van de diverse ondergrondse kapellen en schuilkerken kan een speciaal Passe Partout worden gekocht bij de VVV’s in Zuid-Limburg en Maastricht, de Polfermolen en vanaf 3 april 2009 ook bij de ondergrondse kerken zelf. Kosten bedragen € 12,50 p/p. Kinderen tot 12 jaar gratis.
Meer informatie: www.ondergrondsgenieten.nl

Bezoek aan Elfia, grootste fantasy evenement van Europa

Door: René Kolsteren

Op 20 september bezoeken zeven actieve Bibspotters en aanhang het evenement Elfia in de kasteeltuinen van kasteel Arcen. Marijntje (Margo Veldhuizen), Leeuw (Lione en René Kolsteren), Nyasa (Mireille Velthuis) en Rakker/Jagertje (Jelle en Wia van Donderen) verwonderen zich op deze mooie warme nazomerdag over de fantasiewereld die hier voor één dag is ontstaan. Gezamenlijk doen zij verslag. FOTO'S MARGO VELDHUIZEN ( MARIJNTJE) Er is van alles te beleven. Het belangrijkste is wel het kostuumfestival. Als mensen dit afdoen als een verkleedpartij voor volwassenen hebben zij het volkomen mis. Twee derde van de bezoekers van het festival, die behalve uit Nederland ...

Lees verder
Hartelijke, heerlijke provincie met liefde voor het leven

Door: Ecktiv Redactie

Limburg... wat een heerlijk 'buitenbeentje' van Nederland. Voor het gevoel er even helemaal uit ...

Lees verder
Bronsgroen eikenhout, rivierduinen, vennen en veen

Door: Ecktiv Redactie

Behalve het veelbezongen bronsgroen eikenhout heeft Limburg natuurliefhebbers veel te bieden. ...

Lees verder
Glooiende groene heuvels: het toppunt van Limburg

Door: Ecktiv Redactie

Het meest exotische deel van Limburg is het heuvelland in het zuiden. Overbekend is het ...

Lees verder
50-jarig jubileum Stichting Streekmuseum de Schippersbeurs te Elsloo

Door: Ecktiv Redactie

Reeds in 1957 smeedde een drietal mannen plannen voor een museum in Elsloo. Aanleiding was de ...

Lees verder
Ondergronds Kerkenpad

Door: Ecktiv Redactie

Vanaf vrijdag 3 t/m zondag 5 april 2009 in ondergronds Valkenburg en Maastricht: het Ondergronds ...

Lees verder
Startpunten VVV Fietsdag 6 September 2009 bekend

Door: Ecktiv Redactie

Op zondag 6 september aanstaande wordt de derde editie georganiseerd van de Zuid-Limburgse VVV ...

Lees verder
Gratis set Steinse ansichtkaarten in het kader van Open Monumentendag

Door: Ecktiv Redactie

Deelnemers Open Monumentendag ontvangen uniek collectors item namens St. Maaskentj, gemeente ...

Lees verder
Vakantie Kerst

Door: Ecktiv Redactie

Samen genieten van een welverdiende vakantie met kerst. Dat is voor velen de perfecte manier om ...

Lees verder

- Advertentie -